Jakie pasze dajecie swoim koniom?
PannaDziewanna, w hippovecie jest z agrobsa musli witaminowe właśnie dla takich co to potrzebują garstkę witamin może to ?
Kochane, zmieniłyście moje życie, dziękuję 💗 Jeszcze sobie poczytam, pomyślę, ale skłaniam się do tego Semper Min z Hippolyta- trochę mnie zmartwiła melasa w składzie (co ciekawe, na stronie Hipovetu jest, ale na GNL czy Koniku nie ma tej melasy w składzie 🤔ale zakładam, że producent wie co pisze), ale z drugiej w Chevinalu melasa jest na pierwszy miejscu w składzie. Jak nie te muesli to może właśnie chevinal z lucerną, ale chyba muesli byłoby dla mnie wygodniejsze w użyciu. Dopcham jej wtedy pudełka jakimś innym bazowym muesli czy fancy sieczką i będę spała spokojnie. Rozumiem, że niezależnie co tam w te pudełka jej pakuje, to probiotyk wskazany ? Dostaje probiotyk Mebio Biocell.
Katasia, jak sobie cytrynę dasz do oka to nie podziała drażniąco? Nie są to dodatki idealne ale mogą pomóc.
PannaDziewanna, 2x dziennie miarka gniecionego jęczmienia to jest super dla konia co robi mało.
Imho lepszy jednak będzie silnijszy witaminowy koncentrat. Niż balancer taki w musli. One są ... no takie naprawdę w dolnej granicy dania wsyztskiego. Nie ma w nich aminokwasów zazwycaj takich jak trzeba.
Serio. daj jęczmień, kup granulowaną luckę i flaszkę 5l chevinalu. Jedna pompka do posiłku to jest idealny układ przy dwóch posiłkach.
Melasa w chevinalu jest na pierwszymi miejscu w składzie bo reszta to same witaminy i minerały- więc nie może ich być za dużo.
w dobowej dawce chevinalu jest tyle cukru co w dwóch garściach siana. Serio nie nalezy tego demoniozwać.
Dziewczyny update dziadka niejdka! Wczoraj udało mi się skołować od znajomej miarkę glyx senior na próbę i jak powąchał to aż zaczął chrumkac. Dodana do posiłku garstka spowodowała że wymiótł całe wiaderko i żądał jeszcze 😍 zjadł wczoraj 3 pełne posiłki (kubek 300ml lucerny,dwa takie kubki otrębów pszennych,pół kubka wyslodek,pół kubka mielonego jęczmienia i miarka owsa i to posypane garścią tego glyxa) a dziś już od rana zjadł takie dwa 😁 ponadto! Po zjedzeniu tych posiłków ruszył mu apetyt i wcina siano z paśnika bez wybierania po jednym kłosku. Póki co mega,mam nadzieję że tak zostanie ale jak do tej pory potrafił nie zjeść tyle w kilka dni co wciągnął od wczoraj!
lacuna, Świetna wiadomość 😍
Ogromne dzięki za wszystkie rady. Rozmawiałam z wl i narazie kupi worek tej sieczki (dziś obiad i kolacja też weszły już i jak poszłam dać druga to się też zabrał a akurat wcinał siano pod wiatą 😁😉,zgodził się na badanie krwi i jeśli go odżywiamy na tyle że wet uzna za bezpieczne to na sierpień mamy kontrolę zębów. Póki co tyle mogę zrobić. Mam pozapisywane opcje dosmaczania i te suplementy więc jakby mu się coś odkleiło to będę testować kolejne rzeczy. Jeszcze raz dzięki! Na FB jedyne rady to lincz na właściciela i reklamy od firm paszowych 😉
Noo ja wiem, że Chevinal super super, ale boję się formy płynu, bo robię pudełka raz w tygodniu na cały tydzień- moja praca sprawia, że czasami przez tydzień mnie nie ma u konia, zdarza się, że niekoniecznie planowanie. Niby mogę zawsze poprosić, żeby ktoś zrobił za mnie, ale jednak. Mam suchą paszę, to robię raz w tygodniu 15 pudełek i nawet jak potem jestem w tygodniu, to nie muszę na to poświęcać czasu.
No i ten niepokój czy płyn faktycznie ładnie oblepi sieczkę czy spłynie na dno pudełka. Bo lucerna w peletkach odpada, nie chcę dawać peletu. Muesli, sieczki, generalnie bardziej naturalne, mniej przetworzone. Więc tu raczej rozważam fancy sieczkę (czyli jakąś z Dengie np. zamiast zwykłej lucerny np. z Sukcesu) jako nośnik, czy to chevinala czy Semper Min, do którego się skłaniam.
I ponawiam pytanie- jak to jest z tymi probiotykami ? Zawsze dawać, nie zawsze ?
PannaDziewanna, postaw pod boksem, poproś aby wlali pompę tuż przed podaniem.
Peletowana lucka ma mniej kwasu szczawiowego. jest bezpieczniejsza dla przewodu pokarmowego.
PannaDziewanna,
Polecam patent ze zwykłymi pojemniczkami np na mocz, wlewasz do takiego olej lub płynne suple zakręcasz i dajesz do pudełka z paszą, stajenny może od razu odkręcić i wlać przed podaniem
PannaDziewanna, mnie w takich przypadkach sprawdzają się strzykawki. W zależności od potrzeb napełniam suplami w płynie albo olejem i wsadzam do pudełeczka z pasza.
RR4, u mnie by wsypali strzykawę z paszą do żłobu🙂
kotbury, stoimy w jednej stajni 😂😜 ?
PannaDziewanna, Na rynku są też inne witaminy, nie tylko Chevinal. Są też witaminy w granulkach (Eggersmann na pewno, Hoveler też). Można mieszać i na cały tydzień.
lacuna, Super wiadomość! 😀 PS: na fb chyba więcej frustratów siedzi 😉 co jeżdżą wirtualnie...
Sankaritarina, no wiadomka!
Pewnie wybór formy zależy od konia. Są takie co wolą granulki, są takie co wydmuchają każdą. Zawsze zazdroszczę właścielom koni, które jedza proszki wsypane do paszy...
Jeśli to kogoś ciekawi, to wybór padł na witaminy w formie muesli plus zwykłe muesli- dla mnie wygodnie do pudełkowania, dla konia forma jedzenia, którą lubi i ma do tej pory. Do tego gnieciony jęczmień. Teraz tylko pozamawiać i stopniowo przestawiać. I oby nie odleciała 🙈
Z mojego doświadczenia jęczmień jest bardzo fajną bazą do paszy, bo wiekszość koni ma po nim poziom energii bardzo skorelowany z dawką. czyli jak zaczynaja latac, to wystarczy trochę obciąc.
kotbury, trzeba gnieść czy można podawać cały?
Lullaby, Trzeba gnieść, śrutować albo ewentualnie gotować, bo ta łuska jest twarda. Tzn niektórzy twierdzą, że można dawać cały, ale chyba bym się nie odważyła na dłuższą metę (twarda łuska i niska strawność skrobii zawartej w jęczmieniu, przynajmniej tak czytałam). Ja daję gnieciony.
kotbury, Nooo, ja z kolei nie zazdroszczę właścicielom koni-wydmuchiwaczy. Proszki chyba są dość popularne wśród wielu producentów... no ale jest dużo innych możliwości. Chociaż mój koń też miał sezonowego focha na proszki - tylko na mokro i porządnie wymieszać....
Lullaby, najlepiej gnieść.
Jak nie masz gdzie w stajni to dosłownie u jakiegoś rolnika posuzkaj i zoie zgnieć kilka worków. Gnieciony z allegro wychodzi pieruńsko drogo.
Przyszłam się pożalić
Wchodzę na stronę Hippovetu żeby zamówić Natur Musli Solo, a tu cena bez zmiany, ale waga 15kg, a nie 20👿
Podwyżka o 33%
Ja pitolę
Nie wiem czy mnie stać na tę paszę
A super pasuje Grubełowi
A zamiennika nie znalazłam😭
Nooo grubo ich poniosło....
Dziewierz, zobacz na JOSERA Kraut & Rüben Struktur.
Ja wracam na Saracen Releve Cubes. Po 3 workach Condition Improver Cubes moja kobyłą się toczy.
Polecam jeśli ktoś potrzebuje masy.
Dziewierz, a ja właśnie zaczęłam konia na to przestawiać🤣 no nic zje worek i znów jemu na coś zmienię.
Bo to, że takie zagrywki ze strony producenta są nie przyjemne pominę. Powinni byli wrzucić wcześniej informację jak bardzo chcą zmienić cenę i pojemność aby można było się przygotować. Tak chyba kiedyś marstall zrobił
espana,
Skład i dawkowanie fajne, tylko energii trochę mało
Bardziej by mi przypasowało Kraut&Ruben Energie, ale to już drożej niż Natur Musli 😒
dzikadermi, No akurat Hippovet to lubi sobie wprowadzać zmiany z minimalną informacją czyli podmiana opisu na stronie i koniec.
Ja się przez to zraziłam do nich ostatecznie, bo serio kto normalny karmiąc miesiącami jedną paszą sprawdza co zamówienie, czy na bank skład jest ten sam. Tzn może są takie osoby - ja byłam zdziwiona i znajomi też przy całkiem niezłych zmianach w paszy. Przy czym na stronie tez nie ma jakoś specjalnie uwypuklonej informacji w stylu "uwaga zmiana składu" - tylko w opisie inne składniki / proporcje. I jeszcze na zapytanie czemu brak informacji o zmianie - stosunkowo opryskliwe info, że przecież na stronie jest opis paszy, można przeczytać. No można, jasne - tylko jak wyżej - zamawiając od miesięcy tą samą paszę w dużych zamówieniach stajennych nikt nie sprawdza co zamówienie składów. A pani opiekun handlowy stajni mogłaby napisać jedno zdanie, że proszę sprawdzić bo zmieniliśmy skład.
Teraz od nich już tylko suple i to przy każdym zamówieniu sprawdzam dokładnie czy nic się nie zmieniło bo im za grosz nie wierzę.
Dziewierz, - sprawdz sobie Mebio Sport Plus, mój na tym nie tył 🙂 Tylko w zimie mogłabym odfrunąć z lekka, bo więcej energii niż Natur Solo. Na lato było ok.
W pełni rozumiem ból, bo mój też na Solo. Na szczęście je jak chomik, więc aż tak tego nie czuć, ale jednak auć 🙁 już chyba wiem skąd ostatnio braki 😒
keirashara, już paczałam na to Sport Plus, wygląda całkiem Ok, cena też przyjemna
Dawkowanie już mniej…
No i nie jest podane na stronie ile ma cukru i skrobii, piszą tylko, że niski poziom .0246974398934E+34;