Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Perlica, u mnie też brzuch się „wciągnął” po zwiększeniu paszy i siano wolniej znika z siatki. Dostała też więcej roboty przy okazji, więc nie dało w dekiel
Czy ktoś z Was przechodził z Hovelera na Eggersmanna? Logistycznie, Hovelera nie ma na dzikim wschodzie, przedstawiciel najbliżej bywa 100 km dalej, zaden sklep ich nie ma, a zamawianie 4-5 worków miesięcznie nie jest opłacalne (nie mam miejsca na paletowe zapasy zakładając zabezpieczenie paszy na kilka m-cy od gryzoni) + kurierzy raz przywożą w 2 dni a raz w tydzień roboczy, co przy paszy jest niedopuszczalne. Do zastąpienia jest pur sport, puritan i reformin, mam własne pomysły ale chętnie poczytam Wasze.
Czy jest sens skarmiania paszy w dawce niższej niż zalecenia producenta?
Paulin, - pytanie co to za pasza i po co, ale generalnie tak, jest sens. Mam konia wykorzystującego aż za dobrze i nie wyobrażam sobie karmić go pełnoporcjowo, bo by mi pękł 😉 Tylko uzupełniam to witaminami.
Paulin, jedynie jako uzupełnienie skrobi lub białka (przy paszy wysoko białkowej).
Nie ma sensu jeśli to ma być "więcej witaminek dla konika", dlatego, że zawartość mineralno-witaminowa z pasz jest tak znikoma, że nie jest wliczana w bilans witaminowo- mineralny przy liczeniu dawek całodobowych. Więc tym bardziej jedynie część dawki- niczego nie da/nie zmieni. I tak trzeba(warto) podać witaminy-balancer.
Figarusowa, karmię tymi paszami, jestem zadowolona.
Nique, O, powiesz coś więcej? O Biofeed. Jak "wyglądają"? Są olejowane mocno? czy niekoniecznie?

Dziewierz, Hmmm....a zjada owies? Może wystarczy dać trochę więcej owsa?
Na tej jeździe jest bez energii zawsze-zawsze? Może pogoda bardziej na niego działa?
A jakie marki pasz masz w okolicach, z łatwym dostępem? Może będzie coś łatwiej doradzić, bo Natur Musli Solo to taka pasza, bym powiedziała, "typowo sportowa"...?
Mój koń w treningu dostawał Saracena - Show Improver i Competition Fit. Wam pewnie wystarczyłoby Competiiton, chociaż nooo, to serio grzało...

karolina_, Gdzie Ty mieszkasz? xD
Jak do zastąpienia Pur itan, to chyba tylko Getreidefrei, chociaż to raczej nie są identyczne pasze... Pur Sport to by wychodziło Green Power....
Mój wrzód był na Getreidefrei, ale w ilości "garść", natomiast w stajni były konie wrzodowe pracujące, które żyły na tej paszy i klienci byli zadowoleni.

F-musli - jakoś nie wiem, słabo, jakby przelatywało przez konia, jakieś drobne te musli było jak na Eggersmanna.
Kombi-pellets lepiej (ogólnie koń na tym lepiej wyglądał).
Krauter musli chyba też było OK (ale kupiłam tylko worek na próbę i stwierdziłam, że mój Raowiec nie potrzebuje paszy "oddechowej", bo cholera no, 130 zł za worek + przesyłka, to średnio.
No, ogólnie ja tam byłam zadowolona, tylko moje konie jadły Eggersmanna, kiedy nie pracowały jakoś szczególnie, więc nie wiem czy moja opinia będzie jakoś pomocna. Ale fakapów z firmą nie miałam. I nie karmię w sumie tylko dlatego, że a) ceny... b) nie mam jakiegoś sensownego dostępu do tych pasz.
Dziewierz, dawaj znać, jak rezultaty 🙂 Powodzenia 🙂
karolina_, jestem ekspertem od Egge, bo zawsze na niego wracam 🤣 i wiele koni kóre znam jest na tym.
Wg mnie pasze warte uwagi:
1) Green Power :mój numere, działa jak Pur Sport ale daję masę i mieśnie, czego wg mnie nie robi Pur Sport
2) Equichamp : fajna pasza, skarmiana już w ilości miarka dziennie sprawia że konie fajnie się budują
3) Kombi Pellet : super sprawdzi się jak ktoś ma dużo koni, częto karmione jako podstawa zamiast owsa i do tego właśnie GP lub Equichamp, no i można dodać owies lub nie, zależnie od podstaw
Kombi ma skład taki że niby nic w nim nie ma, ale konie bardzo dobrze na nim wyglądają.
Moja kobyła np je 1kg GP i 700 gram Equichamp i mega super wygląda, przestała mieć brzuch.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
28 czerwca 2024 12:31
Czy ktoś z Was przechodził z Hovelera na Eggersmanna? Logistycznie, Hovelera nie ma na dzikim wschodzie, przedstawiciel najbliżej bywa 100 km dalej, zaden sklep ich nie ma, a zamawianie 4-5 worków miesięcznie nie jest opłacalne (nie mam miejsca na paletowe zapasy zakładając zabezpieczenie paszy na kilka m-cy od gryzoni) + kurierzy raz przywożą w 2 dni a raz w tydzień roboczy, co przy paszy jest niedopuszczalne. Do zastąpienia jest pur sport, puritan i reformin, mam własne pomysły ale chętnie poczytam Wasze.
karolina_,

Na allegro nie ma żeby można było zamawiać ze smartem z darmową wysyłka w razie potrzeby ?
JARA, Oczywiscie ze jest, tylko cena, szczegolnie Pur Sport malo atrakcyjna.

karolina_, tez mocno zastanawiam sie nad przejsciem na egge wlasnie na getreidefrei i green power. Obie te pasze byly podane u nas przez dietetyka jako zamienniki dla hoveler. Odpowiednio dla puritan i pursport
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
28 czerwca 2024 18:36
Olimpia190, oj serio? Zwykle właśnie na allegro jest taniej.

Chociaż ostatnio zauważyłam, że niektóre sklepy na allegro maja ciut drożej niż w sklepie. To ciut to właśnie tyle ile mniej więcej kosztuje wysyłka.
Bo jak my mamy smarta to za wysyłkę płaci sprzedajacy, więc doliczają sobie do ceny produktu cenę wysyłki 🙄
JARA, jest na allegro, ale to wychodzi dość drogo, worek jest 40 zł droższy niż u producenta, na tyle koni to się robi już odczuwalna różnica.

Perlica , Sankaritarina dzięki, wzięłam na próbę Green Power i Getreidefrei. Equichamp ma sporo zbóż i melasy, wiec odpada.

A mieszkam na ścianie wschodniej tam gdzie wrony zawracają 😅 jest dostęp do różnych marek pasz, ale akurat nie do Hovelera po prostu.
karolina_, są konie, które nie lubią getreide frei, trafiło mi się kilka.
Perlica, ten na Getreidefrei to jest typ co zje wszystko, cała rodzinka jest taka niewybredna i łatwa w utrzymaniu w dobrej kondycji. Niektóre egzemplarze to w aż za dobrej. Większy problem z tym co jest do przestawienia na Green Power, on potrafi wyrzucać ze żłobu, odmawiać jedzenia, itp.
karolina_, no to może nie jeść również GP, ale zobaczysz, bywa różnie.
Jak podawać makuch lniany w formie sypkiej koniowi? Dokładniej z samfarm z allegro. Czy trzeba go moczyć czy zalać tylko wodą?
doloruu, z makucha lnianego robi się glut. Ja zalewam ciepła wodą i mieszam dokładnie kilka razy aż się zrobi papka.
BUCK   buttermilk buckskin
30 czerwca 2024 21:32
doloruu gdy mam posiłek mokry z wysłodków i trawokulek to wsypuję ten makuch bo nie grozi pylenie, żłób wylizany
JARA, Z moich doświadczeń wynika, że na allegro jest co najmniej kilka zł drożej na worku. Pasz różnych firm. Przykład pierwszy z brzegu: ten właśnie Hoveler Pur itan - 140 zł na allegro, u producenta 132 zł (bez rabatów, zniżek, etc). Sukces niskoskrobiowe musli - u producenta 95 zł, na allegro poniżej 110-112 nie schodzi.

Tylko, że to i tak wychodzi taniej jak zamiawiasz kilka worków z tym smartem.... o ile nie zamiawiasz palety, to u producenta zwykle i tak trzeba zapłacić za wysyłkę.

doloruu, Jak wyżej piszą, robi się glut, dobrze by było zmoczyć, wymieszać.

karolina_, A, ściana wschodnia, okej 😀 Nie no, jakoś sobie trzeba radzić. W sumie może wyjść i tak, że ten Eggersmann będzie "ogólnie lepszy".
Swojemu emerytowi daję Spillersa, bo coś na Hovelerze "przestał wyglądać". Tzn nie wiem czy to jest kwestia tylko paszy, no i karmiłam też tymi tańszymi paszami Hovelera, ale faktycznie mam wrażenie, że na tym High Fibre jest jakoś "ogólnie lepiej", niemniej ciężko ocenić.
u nas chyba nie było marudzenia na Egge tj. mój koń to odkurzacz, więc też nie jesteśmy miarodajnym źródłem informacji 😀 ale na stajni nie słyszałam narzekań. Daj potem znaka jak tam 🙂
Sankaritarina, ja swojego seniora przerzuciłam z high fibre spillersa (po kilku msc odmowił mi jedzenia tego) na granulat control agrovitalu.

Z polecenia weta ograniczałam cukry w diecie i tak padło koniec końców na ten granulat control (wcześniej granulat kopytowy też od nich). Jak na razie „TWU TWU” jestem zachwycona. Moj wybrzydzacz zre to jak dziki 😁 Pachnie to lepiej od spillersa (bardziej naruralnie), jest też dużo drobniejszy więc łatwiej mu się to je, no i ta cena!. Zamawiam wspólnie z koleżanką ze stajni paletę z agrokompleksu i za 350 zł mam spokój na 2-3 msc. Dodaje do tego kubeczek 330 ml balancera i tak już 8 msc bez wybrzydzania, koń gruby (pasza kaloryczna), świeci się, polecam!
Zuzu., dopiero zauważyłam Twój post.
Cieszę się, źe efekt widoczny!
ElSalvador, Mnie jakoś nie leży Agrovital, nie podobała mi się drobność tego granulatu, ale może w Control jest inaczej (miałam tylko: jakiś worek podstawowy i ten dla wrzodów) + tam w składzie widzę "olej roślinny", więc jeśli to rzepak, to odpada. No nie chcę pasz z wysłodkami.
Ale zawsze to jakaś wskazówka, dziękować.
Hermes   Może i mam podły charakter, ale za to dobre serce.
02 lipca 2024 09:55
Dziewierz, u mojego z tym samym problemem sprawdziła się pasza enduro chyba spillersa, muszę sprawdzić w stajni dokładnie. Dostaje jej 0,5 miarki na obiad i mam to co chciałam, moc jest!
Proszę o radę
Qń stary (19), bardzo mocnej budowy (dolew zimnioka gdzieś tam po drodze), 175 w kłębie, 750kg
RAO
Świetnie wykorzystuje paszę, wygląda jak pączek-dosłownie😎
Obecnie w dzień w stajni, całą noc na pastwiskach, kilometry w nogach
Na jeździe-bez energii totalnie
W zeszłym roku sytuację poprawiło Natur Musli Solo Hippolyta, ale nie mam teraz możliwości zakupu w sklepie stacjonarnym, a koszty wysyłki w ciul wysokie. I z dostępnością nienajlepiej
Co w zamian?
Żeby nie szło w boczki, a dało trochę energii do pracy?
Nie za milion monet…

Dziewierz, spróbuj go podciagnac suplementami np z Forana, Ferratone
adriena, pod warunkiem, że morfologia na to wskazuje! Nigdy suplementacja bez wcześniejszych badań...
Poncioch 1 opakowanie 1l może podać a efekt powinien być, dłuższa suplementacja pod kontrolą weta
Hermes, dziękuję🌷
adriena, wyniki krwi Ok
Suplementuję biotynę, ziemię okrzemkową, zioła oddechowe
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
05 lipca 2024 10:25
Przymierzam się do zmiany paszy, obecnie koń na Build upie, ale szukam czegoś "mało alergicznego" - bez ziół
Najsensowniej wypada chyba Hoveler Pur itan albo Pur Sport
Pytanie czy na tym (raczej szczuplejszy) koń nie będzie mi spadał z masy? I czy przy takim niskim poziomie energii nie będzie jednak klapnięty? 😅
Chyba, że może macie coś innego godnego polecenia?
Bo jeśli nie to chyba czeka nas powrót na mebio sport pellet, albo sama nie wiem na co
Moj szczuply kon na Pur Itan dalej jest szczuply, wiec raczej na tej paszy nie oczekiwalabym ze kon bedzie nabieral. Dlatego ja wlasnie zamowilam dodatkowo promass i bede sprawdzac efekty
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się