o właśnie, na filmie to dobrze widać. Muszę się zaopatrzyć jeszcze w barwniki spożywcze, bo w mojej mieścinie nie mogę dostać, a coś czuję, ze zrobię jeszcze parę takich tortów 😉
Poszukuję sprawdzonego przepisu na piernikowe ciasteczka. Chciałabym zeby były smaczne a jednocześnie nadawały się do powieszenia na choince - czyli w miarę twarde i nie kruszące się. Chodzi o takie w róznych kształtach wycinanych foremkami, planuję jeszcze je ozdobić pisakami, lukrem itp. Przeszukałam trochę internet, jest tam dosyć sporo przepisów, ale prosiłabym o taki dokładny i sprawdzony (po ostatnich próbach pieczenia babeczek z przepisów z jakiegoś forum trochę mam wątpliwości:-))
miod+cukier ogrzac w garnku. w misce maka+_przyprawa+soda+kakao+jajka+ostudzona masa z garnka. Wyrobic, rozwalkowac, piec krotko w 180sr. ok 10 min, ale to trzeba sobie po prostu zerkac jaki kolor maja ciasteczka 🙂
Super! Bardzo Ci dziękuję! Spróbuję zrobić najpierw na próbę zeby zobaczyć jak wyjdą a później już na konkretną okazję :-)) Właśnie o taki przepis mi chodziło, jeszcze raz dziękuję🙂😉
Ja mialam dzis robic banoefie pie i guinesowo czekoladowe ciasto, ale zrobie jutro bo dzis moj palec utknal miezy drzwiami a futryna i placze. A ludziska jutro na ciasto przyjda.... 😡 Rafaello.. mrr....
Przez co może opaść ciasto drożdżowe? Mamie wczoraj pięknie urosło, otworzyła piekarnik żeby sprawdzić patyczkiem, zamknęła jeszcze na chwile i jak chciała wyjąć to wszystko oprócz boków opadło.
Hija bo drozdzowego tak naprawde nie wolno sprawdzac patyczkiem , sprawdza sie na oko czyli rumiane , nie rumiane. Drożdzowe tez trzeba robic w odpowiedniej temperaturze z odpowiednio swiezymi drozdzami, nie wolno mu przeszkadzac i pozwolic dobrze wyrosnac.
Czy ktoras z Was robila kiedys samodzielnie pralinki? Chcialabym zrobic troche w ramach prezentu swiatecznego. troche znalazlam info w sieci, ale moze macie jakies dodatkowe wskazowki w tym temacie??
ja znam przepis na odchudzające ciasto ( bardzo zdrowe ) i pyyyyyyszne . :mniam: jak ktoś chce to mogę podrzucić przepis a ma ktoś przepis na W-Zetkę .? Będę wdzieczny
zrobilam dzis ciasto dyniowe, lekko zmodyfikowalam przepis, bo nie mialam wszystkich skladnikow, cos dodalam od siebie i wyszlo pyyyszne, zdjecia brak, bo juz tylko kawalek zostal 😉
Ciasto " z sadu " Składniki : - 4 brzoskwinie - 4 jabłka - 4 banany - paczka rodzynek - cukier - cukier puder - orzechy - 2 gruszki - 1/2 kg . truskawek lub wiśni - 1/4 kg malin - ewentualnie można dodać swoje owoce ( tylko nie cytrusy )
Przygotowanie : brzoskwinie , jabłka i gruszki pokroić na grubsze plastry i układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym , na to położyć pokrojone banany w plasterki a na to położyc rodzynki wiśnie / truskawki i maliny . Wszystko posypać ( LEKKO ! ) cukrem ( żeby wyszedł sok z owoców ) i wstawić do piekarnika na 30 minut . Temperatura 160 stopni . KARMEL : Szklankę cukru wspyać do garnka z 1/4 szklanki wody i postawić na ogień i cały czas mieszać aż do roztopienia się cukru . Zróbcie to po wyjęciu ciasta . Po wyjęciu ciasta i ostygnięciu polać karmelem . SMACZNEGO . 🙂 Mam nadzieję że będzie smakować . :P
Czy ktoras z Was robila kiedys samodzielnie pralinki? Chcialabym zrobic troche w ramach prezentu swiatecznego. troche znalazlam info w sieci, ale moze macie jakies dodatkowe wskazowki w tym temacie??
Już wcześniej wrzucałam ten przepis: PRALINKI ORZECHOWE SKŁADNIKI: • 100g gorzkiej czekolady • 50ml niesłodzonego skondensowanego mleka • 2 łyżki cukru pudru • 75g herbatników petit beurre • 100g orzechów włoskich • 1 łyżka wódki (może być więcej)
Czekoladę ostrożnie topimy w kąpieli wodnej dodajemy skondensowanego mleka i chwilę mieszamy na małym ogniu. Dodajemy cukier puder i łączymy go z czekoladą. Zdejmujemy z ognia. Do masy czekoladowej dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie i drobno pokruszone herbatniki. Na końcu dolewamy łyżkę wódki (można oczywiście więcej 😀). Mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Z twardej masy wytaczamy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w zmielonych orzechach.