szepcik, ja chyba też muszę zrobić potrójna porcję, bo już są na nie zamówienia, a te co upiekłam zniknęły w 2dni :P Czyli nawet nie zdążyły jeszcze dobrze wyschnąć.. Ja dodałam 2 razy więcej zalecanej porcji przyprawy do piernika i wyszły super🙂
Ja po pierwszym razie uznałam, że są za mało "pierniczkowe" i teraz poza przyprawą dodałam szczyptę imbiru, pół łyżeczki cynamonu, niestety kardamon mi się skończył :/ ale dałam jeszcze ciut aromatów: migdałowego, rumowego i waniliowego. Wyszły bardziej aromatyczne.
no wiec piernik dojrzewajacy zrobiony toczka w toczke wg przepisu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17004 nawet smarowalam go zoltkiem palcami pomoczonymi w piwie dojrzewal ze 4 tygodnie prawie. pachnial niesamowicie na kazdym etapie robienia. teraz przesiaka marmolada i warstwa orzechow w karmelu. hmmm jesli wyjdzie dobrze to bedzie konkurencja dla mojego swiatecznego corocznego wystepu czyli nugatu 🙂 i slodkosc tez chyba ta sama (czyli strrrrraszna 🙂 )
Ma ktoś sprawdzony przpeis na ciasteczka imbirowe? Ja kupiłam całą wielką puszkę takowych w IKEI(dobre tam są), ale w 3 dni wszystkie poszły, do IKEI sie juz nie wybieram, bo to daleko, więc chce coś upiec...(a sorry, nie zauwazyłam że chwile wyżej jest przepis 🙂 ).
pieklam pol dnia pierniczki, chcialam sie pochwalic i nie moge wstawic zdjecia...kara za to ze za bardzo mi sie podobaja? 😉 a moze by ktos za mnie wstawil...? :kwiatek:
Mam pytanie-jak byłam mała ,moja Mama robiła coś ,co nazywała leguminą. W pucharkach jak na lody była masa /biała/ z mnóstwem bakalii .Pod spodem biszkopty . Całość zalana galaretka. I ta masa do dziś jest zagadką dla mnie. Nie była budyniowa,ani serowa -chyba takie masło z czymś /z jajkami?? Macie pomysł ? Bo Mama się zasłoniła amnezją. 😤