wypieki i słodkości domowej roboty

Niewidzialna   Czołowy hodowca Re-Volty
19 grudnia 2009 19:01
mery, zajeeee....ste 😉 Łosie są świetne! 😍
he he, fajowe - moje są bardziej świąteczne 😉 skończyłam właśnie lukrowanie i polewanie czekoladą i padam  😎
Np moje mało świąteczne,ale są uroooocze 😉 a jakie pyyyyyyszne 😀!!
Ale ciastkowo się zrobiło  😀

martva przepiękny domek! Mnie by brakło cierpliwości 🙂

Ja dzisiaj kruche z czapeczkami popełniłam:

A jutro pierniczki i ciasteczka imbirowe  🏇
ewabe, jak te imbirowe wygladaja i smakuja? 🙂
zapewne imbirowo  😎
ale miekkie, twarde, ostre, slodkie?? Szepcik bo sie pogniewamy :P
szepcik, ja chyba też muszę zrobić potrójna porcję, bo już są na nie zamówienia, a te co upiekłam zniknęły w 2dni :P Czyli nawet nie zdążyły jeszcze dobrze wyschnąć..
Ja dodałam 2 razy więcej zalecanej porcji przyprawy do piernika i wyszły super🙂
Ja po pierwszym razie uznałam, że są za mało "pierniczkowe" i teraz poza przyprawą dodałam szczyptę imbiru, pół łyżeczki cynamonu, niestety kardamon mi się skończył :/ ale dałam jeszcze ciut aromatów: migdałowego, rumowego i waniliowego. Wyszły bardziej aromatyczne.

mery pewnie są takie spicy, wiesz  😎
A ja dzisiaj ciasto jogurtowe z polewą.😉
mery te imbirowe są wzorowane na tych sprzedawanych w Ikei. Są cieniutkie, raczej twarde, ale kruche. Tu jest przepis 🙂

http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Pepparkakor.html
A ja dzisiaj pierniczki i może jak się uda ciasteczka cynamonowe 😉
Padam, kręgosłup mi wysiadł, ale warto było  😎

ewabe, to Ty sama sama??  😲 Przecudowne!! 😍
zrobilam ciasto na kolejna porcje pierniczkow, takich szwedzkich papperkakor 😉 zobaczymy jutro co z tego wyjdzie 😀
m0niSka Dzięki 🙂 Bawiłyśmy się razem z koleżanką 🙂

mery - z tego przepisu, który linkowałam? bo jak tak, to sugeruję jednak więcej przypraw dać, bo są dość neutralne 🙂
dempsey   fiat voluntas Tua
20 grudnia 2009 22:10
no wiec piernik dojrzewajacy zrobiony toczka w toczke wg przepisu:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17004
nawet smarowalam go zoltkiem palcami pomoczonymi w piwie
dojrzewal ze 4 tygodnie prawie. pachnial niesamowicie na kazdym etapie robienia. teraz przesiaka marmolada i warstwa orzechow w karmelu.
hmmm jesli wyjdzie dobrze to bedzie konkurencja dla mojego swiatecznego corocznego wystepu czyli nugatu 🙂 i slodkosc tez chyba ta sama (czyli strrrrraszna 🙂 )
mery - z tego przepisu, który linkowałam? bo jak tak, to sugeruję jednak więcej przypraw dać, bo są dość neutralne 🙂 

nie, nie... teraz wedlug przepisu kolezanki! ale moze jeszcze i na te sie skusze 😉
mery znow szaleje w kuchni i bedzie jak ostatnio co bylo jakies 30 czy 40 mazurkow ;P
hehehe, a co najlepsze, ja NAPRAWDE nie lubie tego robic... 😉 ale chociaz efekty sprawiaja radosc  😀 !!
Ma ktoś sprawdzony przpeis na ciasteczka imbirowe? Ja kupiłam całą wielką puszkę takowych w IKEI(dobre tam są), ale w 3 dni wszystkie poszły, do IKEI sie juz nie wybieram, bo to daleko, więc chce coś upiec...(a sorry, nie zauwazyłam że chwile wyżej jest przepis 🙂 ).
pieklam pol dnia pierniczki, chcialam sie pochwalic i nie moge wstawic zdjecia...kara za to ze za bardzo mi sie podobaja? 😉 a moze by ktos za mnie wstawil...? :kwiatek:
sienka, wyślij mi na eborun@poczta.onet.pl; to po południu wstawię 🙂
dzieki, poszlo!
u mnie kolejne losie w piekarniku 😀 😀 😀 !!

p.s. sienka, ewabe dawala kawalek wyzej jakis przepis !! 🙂
Pierniki sienki 🙂

Pozwolę sobie zauważyć, że śliczne  😎
piękne!!

Ja zaraz startuję z piernikami cz. II. Teraz napiekę ich tyle, że mam nadzieję, że starczą do świąt 😎
Mam pytanie-jak byłam mała ,moja Mama robiła coś ,co nazywała leguminą.
W pucharkach jak na lody była masa /biała/ z mnóstwem bakalii .Pod spodem biszkopty .
Całość zalana galaretka.
I ta masa do dziś jest zagadką dla mnie.
Nie była budyniowa,ani serowa -chyba takie masło z czymś /z jajkami??
Macie pomysł ? Bo Mama się zasłoniła amnezją.  😤
Może kasza manna na mleku z jajkami, cukrem, bakaliami, ew. masłem?
Może kasza manna na mleku z jajkami, cukrem, bakaliami, ew. masłem?

Nie,nie.To takie homogenne było. Mogło być samo masło z cukrem i jajkami?  👀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się