wypieki i słodkości domowej roboty

ja dzisiaj zutylizowałem i wydałem odpad po pączkach
WhatsApp Image 2025-03-03 at 14.44.16.jpeg WhatsApp Image 2025-03-03 at 14.44.16.jpeg
ogurek, - zutylizowałabym taki odpad z dodatkiem kremu z mascarpone i owocków 😍
Bezy to kolejna rzecz, z którą się średnio dogaduję... ale też miałam wiecznie jakieś felerne piekarniki, może powinnam spróbować w obecnym.
madmaddie   Życie to jednak strata jest
14 marca 2025 08:48
Szukam dobrego przepisu na wafelki przekładane, takie PRLowskie. Uwielbiam je 😅 ale teraz robiłam i jakoś proporcje nie wyszły super i nie nasiąkły dobrze. Interesują mnie kakaowe.
madmaddie, - koleżanka w poprzedniej pracy robiła nam z tego przepisu i odpowiada za conajmniej 2kg które przytyłam 😝 wychodziły pyszne.



edit: jak ja bym to zeżarła... do tego tęsknię za tamtymi czasami i ekipą. Fakt, że dietetyczny aspekt leżał, jak nie wafle to karpatka lub serniczek 😂
madmaddie   Życie to jednak strata jest
14 marca 2025 14:40
keirashara, dzięki, wypróbuję jak mnie znów najdzie, bo mimo, że nie wyszły jak chciałam to zjadłam za dużo 😅
Ktoś robił sernik baskijski z jakimś zamiennikiem philadelphi?
espérer, na jakieś 20 zrobionych serników baskijskich, chyba tylko za pierwszym razem robiłam na philadelphii. Nie czuję różnicy w smaku.
Robię na twarogu 16% ( Philadelphia 21%) tłuszczu i wszyscy się zajadają, nie mam jednak porównania do oryginału
https://www.smu.com.pl/produkty/twarog/twarog-smietankowy/
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
16 marca 2025 10:27
Ktoś robił sernik baskijski z jakimś zamiennikiem philadelphi?
espérer,

Robiłam z serekm do sernika i mascarpone.
Przepis na baskijski od Rozkosznego

https://www.rozkoszny.pl/sernik-baskijski-ale-jeszcze-lepszy/

Jest tak dobry, że zjadam cala blachę sama w jeden dzień.
Właśnie jutro planuje zrobić wg tego przepisu z serem
Robiłam z tego bloga ostatnio ciasto czekoladowe z wiśniami i też wyszło super a ja raczej w kuchni to mam dwie lewe ręce
Szukam inspiracji.
Macie jakiś względnie prosty przepis na ciasteczka? Najlepiej bez użycia miksera. I żeby nie były potwornie słodkie...
Przerobiłam już migdałki, jagodowe i marchewkowo-owsiane, ale już mi się zdążyły znudzić 🤣
czekoladowe z orzechami, czekoladą i żurawiną https://kuchnialidla.pl/ciastka-czekoladowe-z-zurawina-i-orzechami-wloskimi?
Karla.03, a podasz link do marchewkowo- owsianych ?
madmaddie   Życie to jednak strata jest
18 marca 2025 10:00
Perlica, ja marchewkowe od lat lubię te: https://ervegan.com/2016/01/ciastka-marchewkowe/
Z takich nietypowych to robiłam kiedyś ciasteczka z kłębkiem ryżowym, nie mogę znaleźć swojego przepisu, ale ten wydaje się podobny. Nie potrzeba miksera i generalnie są banalnie proste. Można dać do nich w środek orzeszka, migdały, dżem czy nutelle, ci kto lubi, można też zrobić bez niczego.

https://www.przepisy.pl/przepis/ciastka-z-kleiku-ryzowego-2818
madmaddie, o matko, te jakieś skomplikowane dla mnie zbytnio🤣
Perlica, https://www.zdroweslodycze.pl/blog/pyszne-i-zdrowe-ciastka-owsiano-marchewkowe-bez-dodatku-cukru-n7

Te robiłam, tylko ja zawsze modyfikuję przepisy na oko 😅
Ogólnie robiłam w thermomixie, bo mi się nie chciało marchwi trzeć, puściłam jakieś rozdrabnianie czy coś, a że robiłam z prawie 1kg marchwi to udało mi się przegrzać silnik w świętym garnku mojej mamy 🤣
Nie miałam rodzynek, robiłam z przyprawą do piernika, bo tylko to było w domu, tłuszczu i słodkiego też mniej dałam, bo zawsze daję mniej, i zamiast samego proszku dałam pół na pół proszek🤔oda (zawsze tak robię, lepiej rośnie)

keirashara, ooooooo mam smaka na nie 😍
Kleikowe z malinami w środku 😄
Bardzo dobre!
IMG20250320173801.jpg IMG20250320173801.jpg
Kleikowe z malinami w środku 😄
Bardzo dobre!
IMG20250320173801.jpg IMG20250320173801.jpg
Post został usunięty przez autora
Karla.03, wyglada pysznie! Robilas zgodnie z przepisem? Mi wyszedl jakis zakalec :/
Maria_awaria,
Nie, ja zawsze coś tam gdzieś tam pozmieniam pod siebie, lubię kombinować 🤣

Masła dałam tyle ile w przepisie, tylko robiłam na tym takim niby dietetycznym, 60% tłuszczu
Kleik miałam z bobovity, 160g
Wiórków dałam więcej, żeby zagęścić, bo to moim zdaniem wychodzi trochę za rzadkie żeby nie wypłynęlo nadzienie - więc dałam tak bliżej 6 niż 4 łyżek, aż zrobiło się bardziej spoiste
Cukier obcięłam o jakieś 30%, w każdym przepisie zmniejszam, bo nie lubię bardzo słodkich rzeczy
Żeby lepiej wyrosło to dałam ¾ łyżeczki sody + ½ łyżeczki proszku
Jajka normalnie, sypnęłam jeszcze szczyptę soli, nawyk z domu, że do potencjalnie mdłych wypieków dodaje się troszeczkę, chociaż nie wiem czy to nie bardziej placebo 🤣
400g malin z mrożonki gotowałam na małym ogniu, aż się zaczęły zagęszczać, ale żeby nie zostały same pestki to dosypałam błonnika, ładnie zatrzymał trochę soku, a nadzienie nie było lejące.
Ciasto trzymałam 5-10 minut w lodówce, żeby łatwiej się formowało.
Piekłam trochę na oko, pierwsza partia wyszła właśnie lekko zakalcowata, szczególnie od spodu, więc dopiekałam kilka razy, kombinując z ustawieniami piekarnika; drugą partię wstawiłam na 20 minut na 170° góra-dół, lekko się zarumieniły, i wtedy zmieniłam na 180° dół z wentylatorem - wtedy to już trzeba stać i patrzeć, aż złapią po kilku minutach brązowozłoty kolor. Pod nadzieniem i tak były troszkę wilgotniejsze, ale jak jadłam kolejnego dnia to nie określiłabym tego jako zakalec, więc uznaję za sukces 😁
Mam dwa pytania: po pierwsze czy możecie mi polecić jakąś okrągłą blachę w rozsądnej cenie bo po tym jak w niedzielę upiekłam ciasto i wyjmowałam je z piekarnika a denko wypadło i wszystko rozwaliło się w piekarniku i na części kuchni to w wściekłości wywaliłam blachę do śmieci. Blacha z biedronki, może 4 razy używana.
A drugie: mam za dużo kiwi w domu, no jakoś tak wyszło. Piekłyście z tym kiedyś jakieś ciasto?
Saklawia, - moje ulubione to blachy z Lidla 🙂 Teraz Wielkanoc idzie, na pewno będą. Cisnęłam w nich torty, serniki, wszystko. No i były różowe 😂💖
Mam też z Duki, ale beznadziejnie się wyjmuje spód, nie polecam.
Mam też Tefala, bo akurat małej Lidlowej się zmarło po paru latach (powłoka zaczęła odłazić), a nie było dropu. Jest ok? ale piekłam w niej dopiero kilka razy.

Co do kiwi - ono średnio do ciasta, przez kwasy i strukturę. Może jakiś dżem? Lody? Ewentualnie może jogurtowe/drożdżowe albo sernik na zimno?
Saklawia, nigdy nie robiłam nic z kiwi, ale przymierzam się troszkę do tego:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-z-owocami-szybka-tarta-czekoladowa-z-kiwi-368479

Tylko mam odwrotny problem, nie mam kiwi ani miłośników kiwi w okolicy, więc jak zrobię, to będę musiała sama zeżreć 😝
Dziękuję za odpowiedzi. Heh różowa blaszka do mnie przemawia 😅
Kiwi mi tak średnio pasuje do czekolady ale może skoro nektarynkę ( ta nieszczęsna co zginęła śmiercią tragiczną ) mogłam upiec z kruchym ciastem a też jest pełna wody… kurczę nie wiem. Mam jesze jedną blachę, niestety też z biedry ale nie używana i pewnie na weekend coś upiekę 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się