wypieki i słodkości domowej roboty

Zastąpiłaś sodę tą samą ilością proszku ? 🙂 Czy dałaś mniej lub więcej proszku niż było sody w przepisie?

edit. Już doczytałam  :kwiatek:
Dałam nieco mniej sody, ale proszku tyle samo, wszystko wyszło 😉
No pomijając to, że miałam daremne papierowe foremki i mi się babki nieco rozlazły.
Połączenie marchewki i pomarańczowego lukru zaskoczyło mnie mega pozytywnie 🙂
Papierowe foremki raczej zawsze trzeba umieścić jeszcze w specjalnej blaszce (rozumiem, że robiłaś bez blaszki?)  🙂
Poza tym jak dla mnie to przepis na jakąś meeega ogromną porcję. Następnym razem będę robiła z połowy 🙂
Ja odkryłam wczoraj ciasto z mikrofalówki. I powiem Wam, że, jak na robione w 5 min to wyszło obłędne!  😜
Dziewczyny czy to duży błąd jeżeli ciasta kruchego po rozrobieniu nie włoży się do lodówki owiniętego w folię?
Robie dzisiaj pierwszy raz tarte i zapomniałam o tym zupełnie.
Cee,  możesz zawsze włożyć choć na chwilę do zamrażalki 😀 Generalnie chodzi chyba o to,żeby dało się je rozwałkować (lub rozcisnąć dłońmi na blasze 😀 ) bo w innym przypadku trochę się klei.
Z tego co wiem to schłodzenie wpływa też na kruchość.
Jaka może być przyczyna że mój biszkopt jest twardy? Za każdym razem taki wychodzi 🤔
Zły przepis, źle ubite białka, zła temperatura składników podczas robienia, ustawienia piekarnika albo ogólnie kiepski piekarnik... Niestety ciężko zgadnąć.
Vanille, Chess dziękuję  :kwiatek:
Chyba rzeczywiście na kruchość wpłynęło 😉
Laski myślicie już o świętach?
Co tam pieczecie?
Ja standardowo rogaliki drożdżowe z marmoladą, bo wszyscy uwielbiają. 2 babki - jedna karmelowa, druga cytrynowa i babeczki wiosenno-wielkanocne 🙂

Ja na pewno będę robiła mazura. Nie wiem jak to się będzie komponować z moją próbą doprowadzenia się do stanu fit (a raczej wiem i to zbyt dobrze...) ale raz do roku mam ochotę napakować się kajmakiem 😀
Poza tym robiłyśmy z mamą na Boże Narodzenie babkę makową i na pewno powtórzymy ją teraz, bo wyszła tak dobra, że prawie jadłyśmy z palcami 🙂
madmaddie   Życie to jednak strata jest
08 kwietnia 2014 19:39
ja pewnie zostanę zaprzęgnięta do marchewkowego, jak zawsze 😉

poza tym, będę szukać czegoś w wersji light 😉
u mnie na pewno mazurki 😉 !!

a mam pytanie. czy ktos z Was kupowal kiedykolwiek mazurki w sklepie? ktos sie orientuje ile kosztuje taki kupny mazurek?!?
z tego co widziała to nie dużo
ja nigdy nie jadłam mazurka  😡 chętnie bym zrobiła dla spróbowania
Cierp1enie, ja nie jestem jakimś wypiekowym mistrzem i zasadniczo rzadko chwytam się piekarnika a mimo to oceniam to ciasto jako łatwe do zrobienia. Ja nie lubię bardzo słodkich ciast z kremami dlatego to mi odpowiada (tiaaa, bo po zjedzeniu kajmaku to wcale mnie od słodyczy nie mdli, skąd 😀). Podstawa mazura jest super bo taka krucha, zwarta i u mnie w domu mało słodka, poza tym można ją dowolnie uformować - a ja jak już coś robię to się lubię pobawić. Ozdabiać też można według własnej fantazji np. bakaliami, więc człowiek przy okazji spełnia się artystyczne 🙂 Polecam, bo przygotowanie nie jest czasochłonne a smakuje bardzo dobrze!
A podrzucisz vanille przepis na mazurka? :kwiatek:
Nie wiem czy mam go tutaj bo w Krakowie praktycznie nie piekę, ale poszukam. Jeśli nie znajdę to jest na pewno gdzieś w domu więc jak pojadę na święta to wrzucę  :kwiatek:
dla mnie na Wielkanoc musi być mazurek orzechowy i sernik
dziewczyny pomóżcie
W sb roczek mojej córci, zjedzie się rodzinka z małymi dziećmi.
Zrobię tort na leniwca (w sensie że biszkopt kupię). Jakie masy, co na górę by było mało słodko i względnie dietetycznie (odpada dodatek kawy i alkoholu, bo będą małe dzieci).
minerwa ja bym zrobiła ciasto czekoladowe na maślance i przełożyła malinami  😍
minerwa u nas sprawdza się w 100% biszkopt przełożony śmietanką 30% z truskawkami. Dzieciaki biorą dokładkę, a robi się mega prosto. Dekorowanie zajmuje mi 2 razy więcej czasu niż zrobienie tortu 🙂

Vanille - dzięki Twojemu opisowi skuszę się i zrobię  :kwiatek: napisz mi jeszcze ile czasu zajmuje upieczenie?
Cierp1enie, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwile, potem musi poleżeć trochę w lodówce. Samo pieczenie to kwestia 20-25minut.
Poszperałam w internecie i znalazłam przepis zbliżony do tego, który robiłam:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-kruche/424-przepis-na-mazurek-kajmakowy

EDIT: Ja nie kładłam dżemu ale w sumie to całkiem ciekawa opcja. Jeśli kupi się gotową masę krówkową w puszce to oszczędza się sporo czasu (mleko kondensowane gotuje się kilka godzin) i unika możliwości eksplozji  😁
cierpienie, czekoladowiec. Dajcie przepisy 😀
Znacie jakieś ciekawe przepisy na kruche ciasteczka o cytrynowej nutce?
Thymos, osobiście nie robiłam, ale muszę się za nie zabrać 😀
http://addiopomidory.blogspot.com/2012/09/wyborne-cytrynowe-ciasteczka.html
ogurek mazurek orzechowy- taki z mielonych orzechów i z połówkami orzechów na wierzchu?  😜 moja mama taki robi, ale w tym roku jest w sanatorium, więc jeśli taki robicie, to wiesz, chętnie na kawę wpadnę  😁
vanille - dziękuję Ci baaardzo  :kwiatek:

minerwa - co do przepisu to, robisz biszkopt, dzielisz na pół. Śmietankę 30% ubijasz z fixem i dodajesz cukru pudru na oko, smarujesz w środku, dajesz truskawki, smarujesz cały biszkopt na górze i boki. Ozdabiasz 🙂 Prościutkie 🙂
Kopyciak, właśnie taki, ja nie mam u siebie piekarnika, ale jak mi skapnie dam znać 😉
ogurek to jedyne "ciasto" które na prawdę lubię, choć ciasta tam niewiele - same orzechy  😜  Też nie mam sprawnego piekarnika, ale jak mama wróci...  🏇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się