Uchwycić chwilę

Pacia, tak. to corrida, na zdjęciu picador, ma za zadanie osłabić byka przed jego zabiciem przez matadora.
dla mnie potworność, wielu to lubi 🤔
Bischa   TAFC Polska :)
08 maja 2010 20:54
More😀  🙄 To jest wątek z uchwyceniem niezwykłych chwil , a nie tego co miliony koni robi kilka-kilkanaście razy dziennie  🙄 Wszyscy tutaj się już napatrzyli na swoich koniach , na setkach zdjęć bez sensu tu wrzucanych .
I nie tym tonem . Nastrój bojowy dzisiaj Ci się włączył ? To nie pierwszy wątek i nie pierwszy dziś raz widzę "focha" .
More:D   To moje życie !!:D
08 maja 2010 22:34
Bischa L nie za bardzo chce mi się pisać (nie lubię zarozumiałych ludzi) i jeżeli tak barodzo uraziło cię te zdjęcie to sorki ! :kwiatek:
more - Bischa L ma rację€. Ja też dopiero niedawno całkowicie zrozumiałam o jakie zdjęcia chodzi w tym wątku. Nie ma co się fochować.
Lotnaa   I'm lovin it! :)
09 maja 2010 06:45
A wiecie, gdzie jest wątek o końskich minach? Próbuję znaleźć i nic nie wyskakuje  🤔
arivle   Rudy to nie kolor, to styl życia!
09 maja 2010 07:05
Masz na myśli 'koniokrytykę'?
Tutaj:
http://www.re-volta.pl/forum/index.php/topic,1408.0.html
09 maja 2010 18:29
More😀 zarozumiałość do mnie kompletnie nie pasuje , nie trafiłaś . Ileż można niby nie takie same , ale tak naprawdę takie same zdjęcia wrzucać ? Ma być coś oryginalnego , a nie banalne z tarzania się .
10 maja 2010 19:17
Bischa L a upadek z konia jest taki niesamowity???????????????! 🤔
10 maja 2010 19:49
Jest to uchwycona chwila , która zdarza się całkiem często i jak widać na zdjęciach każdy wygląda inaczej .
Cierp1enie fajny koniś, czemu on tak robił ?

czemu? temu, że na Partynicach jest problem ze puszczaniem ze startu kłusaków i niektóre się denerwują. 😎

a tak poważnie, jest to "świeży" koń, który na jesień przyjechał do Polski.  We  Francji jest przemysl i nikt z koniem sie nie bedzie piperzyl stad gdy kupuje sie konia nigdy nie wiadomo na co sie trafi.
Quenya jest do "odrobienia" pokazała to już tydzień później nie robiąc już widowiska ze swojego startu. Jesteśmy na etapie dogadywania sie, wiec jest troche prob i bledow ale bedzie dobrze.
vincennse- super, bardzo mi się ta klacz podoba 🙂
Ja mam ciekawe zdj, autorstwa mojej koleżanki Morfisiowej , konika z mojej stajni 🙂.
Klaczka była w trakcie tarzania i stado się oddaliło , wiec się szybko 'zebrała' xD

Uploaded with ImageShack.us
vincennes awenida? 😎
Floresta różne mogą być przyczyny - bunt , bo : a) coś go mogło boleć, b) nie lubił konia który był obok, c) miał zły dzień i wiele innych przyczyn może być  😉

a ja satawiam, ze on juz chial biegab,biegac,biegac, a powozacy chcial dojechac do linii startu- bo sulki maja lotny start.
edit- nie przeczytalam wypowiedzi vincennes, ale widze ze sie nie pomylilam 😉 a widowisko efektowne 😉
13 maja 2010 14:17
Bischa L wporządku jest to twój wątek dostosuje się ! 😉

Bischa L-a czy te pasują?
abre   tulibudibu
13 maja 2010 15:29
More😀, polecam jednak wrzucać zdjęcia swojego autorstwa a linkowane z netu podpisywać imieniem i nazwiskiem autora oraz miejscem znalezienia. Nie wspominając o tym, że przydałaby się zgoda autora na publikację.
More😀 ostatnie mega ! 😉
More😀, polecam jednak wrzucać zdjęcia swojego autorstwa a linkowane z netu podpisywać imieniem i nazwiskiem autora oraz miejscem znalezienia. Nie wspominając o tym, że przydałaby się zgoda autora na publikację.

skoro zdjęcia są z netu to o jakiej zgodzie na publikację Ty mówisz?? Jak najbardziej się powinno podpisać skąd są, o ile nie są tak oznaczone jak ta druga fotka.
[quote author=abre link=topic=2332.msg584994#msg584994 date=1273760953]

skoro zdjęcia są z netu to o jakiej zgodzie na publikację Ty mówisz?? Jak najbardziej się powinno podpisać skąd są, o ile nie są tak oznaczone jak ta druga fotka.
[/quote]

xxagaxx Masz zupełną rację  😉
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
13 maja 2010 16:27
żebyście się dziewczyny nie zdziwiły  😎
żebyście się dziewczyny nie zdziwiły  😎

to znaczy??
Pursat   Абсолют чистой крови
13 maja 2010 18:20
Jeśli jakieś zdjęcie jest puszczone w internet i wydaje się być "publiczne" nie znaczy to, że można sobie nim do woli rozporządzać. 😎
13 maja 2010 18:30
xxagaxx, autor w momencie publikacji zdjecia nadal posiada do niego prawa.
no domyślam się że ma prawa. Ale skoro są wrzucone do internecie, a następnie zostają gdzieś indziej pokazane, dalej z podpisem (czy napisem skąd) to raczej żadnej zgody na publikację nie trzeba.
13 maja 2010 18:33
xxagaxx, Dlaczego według Ciebie moment publikacji w internecie przenosi prawo do rozporządzania zdjęciem na inne osoby? Masz na to jakiś przepis?
Nie znam Strzyga przepisów, to nie moja działka :P:P Za to wydaje mi się że to jak zdjęcie w gazecie. Jest upublicznione. I jeśli pokazywane jest gdzies indziej (na naszym portalu raczej korzyści majątkowych z tego nikt nie ma) z napisem skąd to zdjęcie to nie ma tu łamania żadnych praw. Tak samo nieraz jest w gazetach. Artykuł, wklejone zdjęcie i np. podpis ze pochodzi z innej gazety, czy nawet zdjęcia samych gazet z tym zdjęciem.
13 maja 2010 18:52
xxagaxx, ale prawo jest prawo, a nie to , co się komu wydaje. Dlatego prawnicy trzepią kasę xPP
Skąd wiesz jakie układy mają gazety? Zdjęć na pewno obie za darmo nie biorą. Gdyby teraz na przykład światy koni wziął sobie zdjęcie z mojej strony i wkleił do artykułu to bym była co nieco bogatsza ^___^ myślę, że trochę sprzętu zdołałabym za to kupić. Nawet z podpisem, linkiem gdzie je znaleźć itd., itp.
Strzyga ale Świat koni ma z tego kasę. Musisz kupić gazetę, zapłacić. A za wejście na forum internetowenie płacę. Wydaje mi sie ze nie trafiłaś z przykładem.

Jak mówię kompletnie mnie prawo nie interesuje, więc się nie znam. Ale nie słyszałam o żadnej sprawie w sądzie, czy o proszeniu o zgodę na publikację zdjęcia umieszczonego gdzieś w necie następnie wklejonego gdzieś na jakiejś forum, z podpisem skąd, z jakiej strony czy kto jest autorem.
13 maja 2010 20:04
http://www.fotomaniak.pl/4985/fotografia-a-prawa-autorskie-fkw/
http://www.doktoranci.ue.poznan.pl/Dokumenty/ustawa_o_prawie_autorskim_i_prawach_pokrewnych.pdf

[img]http://Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i nie podlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do: 1) autorstwa utworu, 2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo, 3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania, 4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności, 5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu.[/img]

Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz
danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym. 2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Pojawia się
Art. 34. Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia twórcy i źródła.
ale korzystanie nie jest jednak tożsame z dalszą publikacją, więc ten zapis nie przyzwala jednoznacznie na publikacje zdjęć autora. Ja mówiąc szczerze nie byłabym taka pewna. Trzeba byłoby zapytać kogoś, kto zajmuje się prawem autorskim i prawami pokrewnymi.

Tu, dla ciekawych, mamy bardzo ciekawą pracę magisterską o dowolnym użytku prywatnym. Można czytać tak od ok. 13 strony:
http://prawo.vagla.pl/files/mgr_m_podolski.pdf
cieciorka   kocioł bałkański
19 maja 2010 13:03
xxagaxx, to że nie slyszałaś, nie znaczy, że nie ma 🙂
jeżeli zdjęcie nie jest twoje, to nie masz prawa nic z nim robić. jedyna "bezpieczna opcja" to podanie do niego linku.
jeżeli wytniesz zdjecie z gazety, zaskanujesz i wrzucisz na bloga, łamiesz prawo.
nie ma zakazu odwoływania się do treści gdzieś znalezionych, ale na upartego to czyjegoś zdjęcia nawet na bucketa nie powinnaś wrzucać.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się