Służbowa Skrzynka Moderatorów
Myślę, że to było zwykłe przeoczenie.
W momencie gdy Ty dostałaś ostrzeżenie postu Halo jeszcze nie było, dopiero ponowne zajrzenie do wątku przez któregoś z moderatorów [a jednak nie siedzimy tu 24h na dobę, a i pracy jest tu trochę] zaowocowało ostrzeżeniem dla Halo, by "sprawiedliwości stało się zadość".
Mogę się już iść spokojnie uczyć? :kwiatek:
wątek zamknięty
bo Wawrek ostatnio jakby nie był sobą, zbywa tylko i momentami dość bezczelnymi tekstami
Wawrek powinien poważnie przemyśleć swoją działalność gdyż niebezpiecznie zbliża się do poziomu "moderowania" Aurelii
Nie wnikam w to jakie są tego powody - tej zmiany na niekorzyść.
Ale skoro jak widać moderowanie stało się dla niego formą wyżycia się i pokazywania wszem i wobec kto tu rządzi i co gorsza NIEUSTĘPLIWEGO TRWANIA PRZY SWYM ZDANIU - mimo że nie ma racji - to proponuję Wawrkowi by sie głęboko zastanowił.
Naprawdę nie musisz Wawrek być moderatorem jeśli twój wzorzec "moderowania" jest właśnie taki.
Tym bardziej że jest to funkcja społeczna, nieodpłatna i chleba na stół ci nie daje, a jedynie, jak widać wpływa niekorzystnie na stan twojej osobowości.
wątek zamknięty
Jaka jest różnica pomiędzy założeniem tematu z linkiem który już był (moniski) a moim który na marginesie tyczył się nie tylko programu magazyn ekspresu reporterów ale wszystkich programów temu podobnych. Bo ja dostałam za to ostrzeżenie a ona nie, mam jakieś specjalne względy? No chyba że różnica polega jedynie na tym że poprzednim założycielem podobnego tematu była dworcika.
wątek zamknięty
Szczerze mówiąc żadna. Masz racje, dobrze, że czuwasz :kwiatek:
Tak to jest jak się próbuje robić 80 rzeczy naraz, wtedy nic się nie robi dobrze. :/
wątek zamknięty
A ja nie wiem gdzie jest w regulaminie napisane, że za dubla dostaję się ostrzeżenie.
W sumie trochę czasu jestem na tym forum i nie widziałam jeszcze (albo nie zwróciłam uwagi), żeby dubel był karany, poza zamknięciem dublowanego wątku.
Albo czas sprecyzować punkty w regulaminie, albo większość użytkowników będzie miało zielony bądź czerwony napis między nickiem a avatarem 😉
wątek zamknięty
właśnie, który z moderatorów jest taki nadgorliwy???
Uprzejmię apeluję do tego nadgorliwca o rozwagę.
wątek zamknięty
ninevet - akurat nie mam do Ciebie pretensji :kwiatek: po prostu obudziłam się rano i dostałam ostrzeżenie za dubel tematu a tutaj była ta sama sytuacja i nic.
moniska - nie żebym coś miała do Ciebie, też nie wiedziałam że za dubel jest ostrzeżenie, jak jechać to na tym samym wózku 😎
Idę poczytać regulamin 😁
Edit :
Czy trolling to dublowanie tematów? Bo jeżeli nie, to nie ma punktu w regulaminie mówiącego o tym że za to jest ost.
wątek zamknięty
dublowanie jest chyba w punkcie 5. czyli zalecenia
nie śledze kto za co dostaje, czy pozostałe "zalecenia" również są karane ostrzeżeniem ?
wątek zamknięty
No właśnie o to mi chodzi.
Według tego punktu ostrzeżenia również powinny dostać osoby, które:
*używają caps locka, schodków itp.
*nie załatwiają spraw prywatnych przez PW
*nie piszą w sposób jasny, czyli wszystkie koffane konisie - po ostrzeżeniu
*nadużywają emotek
*nie piszą danej treści w odpowiednim dziale i wątku
*nie edytują swoich postów
To tak w sumie.. większość forum powinna być ostrzeżona, bądź zbanowana 😵
edit: to swoją drogą trudno dostosowywać się do takiego regulaminu, który jest mocno niesprecyzowany 🙄
wątek zamknięty
No właśnie o to mi chodzi.
Według tego punktu ostrzeżenia również powinny dostać osoby, które:
*używają caps locka, schodków itp.
*nie załatwiają spraw prywatnych przez PW
*nie piszą w sposób jasny, czyli wszystkie koffane konisie - po ostrzeżeniu
*nadużywają emotek
*nie piszą danej treści w odpowiednim dziale i wątku
*nie edytują swoich postów
To tak w sumie.. większość forum powinna być ostrzeżona, bądź zbanowana 😵
edit: to swoją drogą trudno dostosowywać się do takiego regulaminu, który jest mocno niesprecyzowany 🙄
Dziewczyno nie uzywaja a naduzywaja to roznica. 🙄
wątek zamknięty
adrianna32, ja też nie nadużyłam dubla, zdarzyło mi się raczej pierwszy raz 😉
wątek zamknięty
ale tam nie ma punktu o uzywaniu caps locka itp tylko o naduzywaniu.
A o dublu nie ma slowa naduzywaniu, czyli nie moze go byc w ogole.
wątek zamknięty
Ja nie będę Ci tłumaczyć rzeczy oczywistych.
Jeśli podpunkt o dublowaniu by był w punkcie "zabrania się" nie było by o niczym mowy. A że jest w jednym puncie z tym wszystkim, co wypisałam powyżej, to:
*wszystko powinno być tak samo karane
*nic nie powinno być karane
*powinien być sprecyzowany regulamin
wątek zamknięty
Wybieram to ze powinien byc sprecyzowany regulamin, czasami jedni dostaja ostrzezenie slowne a inni napis.... 👀
wątek zamknięty
Mi to zwisa czy mnie ostrzegą czy uciszą, tylko jeżeli ktoś daje mi za coś os. to niech rzuci gratisowo punkt z regulaminu. Gorzej jak go tam nie ma, i ktoś daje bo mu się tak zamarzyło może dla zasady bo roboty ma mało, albo żeby pokazać że coś robi 😎
A o dublu nie ma slowa naduzywaniu, czyli nie moze go byc w ogole.
Zaraz padnę chyba, adrianna Ty pierwsza powinnaś dostać karnet na bany za wstawienie po każdym słowie gifa
wątek zamknięty
Regulamin doprecyzowany czy nie, rolą moderatorów jest trzymanie się jego punktów, a nie własna interpretacja czyli wolna amerykanka. Poza tym wątpliwości tłumaczy się na korzyść oskarżonego. Odnoszę wrażenie, jakby niektórzy moderatorzy na siłę chcieli pokazać, jacy są aktywni. A nad niektórymi pytaniami po prostu się prześlizgują, bo nie potrafią przyznać, że nie mieli racji.
wątek zamknięty
Zaraz padnę chyba, adrianna Ty pierwsza powinnaś dostać karnet na bany za wstawienie po każdym słowie gifa
haha co 10 gratis 😀
wątek zamknięty
Odnoszę wrażenie, jakby niektórzy moderatorzy na siłę chcieli pokazać, jacy są aktywni. A nad niektórymi pytaniami po prostu się prześlizgują, bo nie potrafią przyznać, że nie mieli racji.
dokładnie takie same wrażeniwe odnoszę i ja.
Ciekawe po co i na co im taka nadaktywność? Na jakiś medal liczą czy inną gratyfikajcę?
wątek zamknięty
a ja mysle, ze nalezy rozroznic uzytkwonikow, ktorym zdazylo sie zalozyc np dubel, a uzytkownikiami notorycznie zakladajacymi duble i ogolnie upierdliwymi na forum. bo wg mnie to jest duza roznica, czy ktos jest stalym uzytkownikiem przestrzegajacym regulaminu i cos sie zdarzylo, czy quniarqa, ktora nie wie jakie panuja tu zasady i wcale nie ma zamiaru ich stosowac.
wątek zamknięty
Zacznę od siebie, jak świat światem duble, nieedytowanie postów jest karane. Sami zgłaszacie do nas te treści które się powielają lub zakłócają odbiór forum. Za brak edycji czy powielanie wątków już baaardzo wiele osób dostało ostrzeżenie i pewnie jeszcze wiele dostanie. Poza tym, dziewczyny.. błagam. m0niska wystarczyło wrzucić w wyszukiwarkę słowo "Chiny", Presja "super ekspres" i już w pierwszej stronie wyników te wątki się pokazują. Ostrzeżeń nie zdejmę, ponieważ to będzie zwyczajnie niesprawiedliwe względem osób które dostały je wcześniej.
a ja mysle, ze nalezy rozroznic uzytkwonikow, ktorym zdazylo sie zalozyc np dubel, a uzytkownikiami notorycznie zakladajacymi duble
Nie da się, na forum mamy aktualnie 3948 użytkowników, niech 1/4 będzie chociaż trochę aktywna to daje nam to prawie 1000 osób. Historia ostrzeżeń pokazuje tylko ostatnie przewinienie, a ja gdybym miała pamięć do wszystkich wybryków to studiowałabym równocześnie prawo i medycynę a nie męczyła się na socjologii.😉
Wybieram to ze powinien być sprecyzowany regulamin, czasami jedni dostają ostrzeżenie słowne a inni napis.... 👀
Moderator nie ma obowiązku upominania użytkowników, jest to jego dobrą wolą, dlatego czasami na pomachaniu palcem się kończy.
Tak samo jak z policją. Ja za jazdę bez prawa jazdy dostałam uśmiech i dobre słowo od Policji a kolega dostał 500 zł, zakaz zdawania prawka przez kilka miesięcy, a jego matka jeszcze 300 zł i jakieś punkty za udostępnienie pojazdu.
Jeżeli chcecie to regulamin możemy sprecyzować, bo on ciągle jest nowy i ciągle w fazie testów jak widać. Regulamin nie zawiera wszelkich precedensów (bo ich zawarcie w nim jest niemożliwe) i praca moda jest zawsze pracą po części uznaniową.
Dziewczyny poświęcam swój prywatny czas by nam wszystkim się tutaj dobrze żyło. Jeżeli wam moja praca się nie podoba i uważacie, że działania są złe to zawsze chętnie przyjmę i rozważę wszystkie pomysły na PW, bo inaczej zwyczajnie szkoda mojego czasu i waszych nerwów 🙂
Edit:
Dodałam trzy zdania.
wątek zamknięty
ninevet, nie błagaj mnie, tylko zajmij się karaniem osób równocześnie za te same przewinienia, albo nie karz ich wcale. Praca uznaniowa, ok. Tylko jeśli coś się już uznaje to powinno to dotyczyć wszystkich użytkowników.
Jeżeli chcecie to regulamin możemy sprecyzować
Nie ważne czy chcemy czy nie, tylko to się powinno po prostu zrobić, bo inaczej robi się zamieszanie.
W tym momencie, skoro dostałam ostrzeżenie za nie przestrzeganie zaleceń, powinnam klikać "zgłoś do moderatora" za każdym razem, kiedy zobaczę, że owe zalecenia nie są dotrzymywane - dobrze rozumiem?
Porównanie z policja nie jest zbyt trafne, bo jak wszyscy wiemy jak pracuje Polska policja. Nie jesteśmy na forum policyjnym, ani nie tworzymy czegoś na ten wzór 😵
wątek zamknięty
m0niska nie ukarałam Cię od razu przez roztrzepanie i zamieszanie, staram się karać wszystkich jednakowo w Twoim przypadku wdarł się błąd, zwykły, ludzki, najnormalniejszy błąd spowodowany pośpiechem.
W gronie moderatorów sprawa sprecyzowania regulaminu już jest w toku, także na dniach wypatrujcie dokładniejszej wersji.
W tym momencie, skoro dostałam ostrzeżenie za nie przestrzeganie zaleceń, powinnam klikać "zgłoś do moderatora" za każdym razem, kiedy zobaczę, że owe zalecenia nie są dotrzymywane - dobrze rozumiem?
Dobrze.
wątek zamknięty
ninevet- Ja nie miałam pretensji że dostałam ostrzeżenie, gdybym je miała to bym napisała to w środę. Po prosiłam o równouprawnienie, do którego zresztą się przychyliłaś. Nie neguję że założyłam dubla, mój błąd bez dwóch zdań. Uważam to tak jeszcze ustosunkowując się do Twojej wypowiedzi że ten punkt powinien być widoczny w regulaminie - dla mnie go tam nie ma(na co zresztą zwróciłam uwagę dopiero dziś)
Dziewczyny poświęcam swój prywatny czas by nam wszystkim się tutaj dobrze żyło. Jeżeli wam moja praca się nie podoba i uważacie, że działania są złe to zawsze chętnie przyjmę i rozważę wszystkie pomysły na PW, bo inaczej zwyczajnie szkoda mojego czasu i waszych nerwów 🙂
Proszę was modzi, nie argumentujcie tego w ten sposób. Po to jest skrzynka, po to jesteście - żeby no niestety od czasu do czas poczytać sobie smutów i żalów. Nikt was nie chce zdetronizować na litość boską, jakby tak było to by was nikt w ogóle nie wybrał. 😉
Spokojnie, słońce za oknem, wakacje za pasem, grill, piwko - więc luzik 🙂
wątek zamknięty
Dziewczyny poświęcam swój prywatny czas by nam wszystkim się tutaj dobrze żyło. Jeżeli wam moja praca się nie podoba i uważacie, że działania są złe to zawsze chętnie przyjmę i rozważę wszystkie pomysły na PW, bo inaczej zwyczajnie szkoda mojego czasu i waszych nerwów
1. Doradzam więc maksymalne zmniejszenie aktywności. Wyjdzie to na dobre zarówno forum jak i tobie - mniej prywatnego czasu na to zużyjesz. Czy ktoś ci każe być aż tak aktywnym modem? Nie.
2. Są osoby którym wiecznie wszystko przeszkadza (syndrom Pani Porządnickiej) i ciągle musi donosić na rzekome nieporządki. Nie znaczy to żeby reagować na każdy taki donos.
3. Są osoby sfrustrowane/zakompleksione które muszą jakoś odreagować swe problemy. Ich jedyną "bronią" są donosy - na wszystko . Nie znaczy to żeby frustratom takim i ich donosom wiecznie ulegać.
4. Albo stosujecie do wszystkich równą miarę - albo nie. Nie może być tak, że jeden za to samo dostaje a inny nie dostaje kary.
5. Zaleta dobrego moda jest zdrowy rozsądek i myslenie - co przydaje się w każdym punkcie ale szczególnie w pkt 3 i 4.
6. Przyjąc zasadę: mniej znaczy lepiej.
7.Regulamin nie jest po to by na prawo i lewo kary wymierzać. Naprawdę. "Sprecyzowanie" regulaminu mam nadzieję nie będzie oznaczać jego powiększenia.
8. Ew. zmiany w regulaminie polegające na jego powiększeniu wymagają ogólnej dyskucji - nie możecie ich wprowadzać na własną rękę kiedy wam się spodoba. Takie działania były już praktykowane i uznane zostały za niedopuszczalne.
wątek zamknięty
EluPe... na PW 😉
Ale dziękuje, na pewno się nad tymi punktami zastanowię.
wątek zamknięty
nie nie na PW. Po to jest zdaje się ten wątek by każdy wiedział o co chodzi i wrzucic swoje 3 grosze.
Ja ci dziękuje z kolei że nie chowasz glowy w piasek jak Wawrek i uczestniczysz w dyskusji. :kwiatek:
wątek zamknięty
świat wam się wali po ostrzeżeniu czy zakręcają wodę pod prysznicem?
🙄
wątek zamknięty
świat wam się wali po ostrzeżeniu czy zakręcają wodę pod prysznicem?
🙄
wiesz, jedno ostrzeżenie to nic, ale ja dostałam drugie czyli już uciszenie. Udało mi się sprawę wyjaśnić, ale też uważam że czasem ostrzeżenia sypią się maksymalnie a wtedy kiedy by się naprawdę przydały nic się nie dzieje. Dostałam ostrzeżenie w kilka chwil, wyjaśnianie trwało kilka dni.
Więc
Dziewczyny poświęcam swój prywatny czas by nam wszystkim się tutaj dobrze żyło. Jeżeli wam moja praca się nie podoba i uważacie, że działania są złe to zawsze chętnie przyjmę i rozważę wszystkie pomysły na PW, bo inaczej zwyczajnie szkoda mojego czasu i waszych nerwów
1. Doradzam więc maksymalne zmniejszenie aktywności. Wyjdzie to na dobre zarówno forum jak i tobie - mniej prywatnego czasu na to zużyjesz. Czy ktoś ci każe być aż tak aktywnym modem? Nie.
2. Są osoby którym wiecznie wszystko przeszkadza (syndrom Pani Porządnickiej) i ciągle musi donosić na rzekome nieporządki. Nie znaczy to żeby reagować na każdy taki donos.
3. Są osoby sfrustrowane/zakompleksione które muszą jakoś odreagować swe problemy. Ich jedyną "bronią" są donosy - na wszystko . Nie znaczy to żeby frustratom takim i ich donosom wiecznie ulegać.
4. Albo stosujecie do wszystkich równą miarę - albo nie. Nie może być tak, że jeden za to samo dostaje a inny nie dostaje kary.
5. Zaleta dobrego moda jest zdrowy rozsądek i myslenie - co przydaje się w każdym punkcie ale szczególnie w pkt 3 i 4.
6. Przyjąc zasadę: mniej znaczy lepiej.
7.Regulamin nie jest po to by na prawo i lewo kary wymierzać. Naprawdę. "Sprecyzowanie" regulaminu mam nadzieję nie będzie oznaczać jego powiększenia.
8. Ew. zmiany w regulaminie polegające na jego powiększeniu wymagają ogólnej dyskucji - nie możecie ich wprowadzać na własną rękę kiedy wam się spodoba. Takie działania były już praktykowane i uznane zostały za niedopuszczalne.
zgadzam się w tym 100%.
wątek zamknięty
wiesz, jedno ostrzeżenie to nic, ale ja dostałam drugie czyli już uciszenie. Udało mi się sprawę wyjaśnić, ale też uważam że czasem ostrzeżenia sypią się maksymalnie a wtedy kiedy by się naprawdę przydały nic się nie dzieje. Dostałam ostrzeżenie w kilka chwil, wyjaśnianie trwało kilka dni.
Naprawdę Forum nie jest po to by sobie szarpać nerwy - najpierw badać szczegółowo, mikroskopijnie wręcz i drobiazgowo - czy wszystko co do joty jest przestrzegane - potem dawać kary - a potem jeszcze prowadzić zaciekłą wielodniową (sic!!!) dyskusję z ukaranym, który czuje się pokrzywdzony.
W ten sposób nie dość że i my, forumowicze jak i Moderatorzy, szarpią swoje nerwy to jeszcze tracą na te niepotrzebne zupełnie dyskusje swój czas.
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.