Poznaniacy - Poznań i okolice :)

Dzięki wielkie za pomoc 🙂 jedziemy na początku czerwca na trzy dni.
Jutro (dość nieoczekiwanie) będę w Poznaniu. I w związku z tym mam pytanie, gdzie w okolicy Placu Wielkopolskiego można zjeść jakiś sensowny obiad. Co zdążę zobaczyć między 14 a 17? Niestety taką skromna ilością czasu będę dysponować (o 17.35 mam pociąg powrotny).
Zależy czy wolisz restauracje czy bary mleczne 😀
Jeśli restauracje z wymyślnymi potrawami to bardzo niedaleko (dosłownie 100 m) masz restaurację Pekin.
Ale ja polecam bar mleczny na ulicy Podgórnej. Jakieś 10 min piechotą

[[a]]http://maps.google.pl/maps?q=Pozna%C5%84[[a]]+Plac+Wielkopolski&rls=com.microsoft:pl&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=Plac+Wielkopolski,+Pozna%C5%84&gl=pl&ei=KVLMS_iqB8yNOOWipfcF&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=1&ved=0CAsQ8gEwAA
w ogóle na Starym Rynku czy w okolicy jest pełno jedzonka 😉
jeżeli chcesz zjeść dobrze i tanio to bar Piccolo jest przy Starym bodajże na Rynkowej, tanioi dobrze jest też w Avanti
jeśli masz czas spacerować, to na skrzyżowaniu św.Marcin/Gwarna jest Sphinx, bliżej na Starym też jest😉
trochę dalej na Półwiejskiej jest pizzeria Da Grasso

w sumie duży wybór masz :]

a co do zwiedzania, to ja nigdy nie wiem  😁
Co do zwiedzania to najlepiej Stary rynek- najbliżej docelowego miejsca Twojej podróży
Dzięki dziewczyny. Moim celem jest Archiwum Państwowe i rozmowa kwalifikacyjna. Mam nadzieję, że nie będą się na mnie dziwnie patrzeć gdy tam wparuję z aparatem fotograficznym pod pachą  😉
To trzymam kciuki i daj znać jak poszło
Praca tylko na 4 miesiące na zastępstwo, ale zawsze jakieś nowe doświadczenie. A na razie właśnie na zbieraniu doświadczenia się skupiam. Poza tym wstyd się przyznać, ale w Poznaniu mnie jeszcze nie było.
[quote author=Żeglarz link=topic=2268.msg559840#msg559840 date=1271681314]
Jutro (dość nieoczekiwanie) będę w Poznaniu. I w związku z tym mam pytanie, gdzie w okolicy Placu Wielkopolskiego można zjeść jakiś sensowny obiad. Co zdążę zobaczyć między 14 a 17? Niestety taką skromna ilością czasu będę dysponować (o 17.35 mam pociąg powrotny).
[/quote]

na placu wlkp. jest słynny Kebab 24 h na dobę ;-) bardzo smaczny i kultowy
Z Pl. Wielkopolski to juz dwa kroki na Rynek - a tam jest Dramat i najrozniejsze nalesniki, na slodko i slono. Pycha! Wielbicielom shoarmy z frytami polecam zas Siouxa, mi tam zarcie bardzo smakuje  😉
Kurcze, narobiłam zamieszania, a do Poznania jednak jutro nie przyjadę. Ale i tak dziękuję wszystkim za rady, może uda się latem na jakiś weekend turystycznie przyjechać.
:kwiatek:

(wyjaśnienie: dałam sobie spokój, bo chwytanie zbyt wielu srok za ogon nie jest najlepszym pomysłem)
Powie mi ktoś jak z dworca PKP dostać sie najszybciej komunikacją miejską na lotnisko??
Kami   kasztan z gwiazdką
25 maja 2011 17:15
Mam prośbę do poznaniaków - czy ktoś z Was nie znałby osoby, która zechciałaby pomóc na stoisku z biżuterią na Jarmarku Świętojańskim w dniach 9-12 czerwca  👀 wynagrodzenie do dogadania, więcej info w wątku o pracy. Bardzo proszę o pomoc, bo jarmark się zbliża, a my jesteśmy w kropce. Popytajcie znajomych czy ktoś nie chciałby dorobić do wakacji  :kwiatek:

Bardzo proszę modów o wyrozumiałość - z wątku o pracy nikt nie odpowiedział, a większa szansa że ktoś to tutaj zauważy  🙇
Poznaniacy!
W związku z moim rychłym przybyciem do Poznania zwracam się do Was z pomocą!
Do soboty muszę znaleźć pokój do wynajęcia. Ponoć pół Poznania jest rozkopane, tak więc na jakie dzielnice zwracać uwagę, tak aby nie spędzić godziny na dojazdach, które zwykle zajmowały kilka minut? Zajęcia będę mieć na al. Niepodległości.
Może ktoś z Waszych znajomych ma do wynajęcia jednoosobowy pokój bezkonfliktowej i, mam nadzieję, miłej i sympatycznej studentce filo. indonezyjskiej? 😉
Lov   all my life is changin' every day.
20 września 2011 17:42
buyaka, na pewno z dala od Grunwaldu, bo tam jest sajgon aktualnie chyba największy. Jeździ się trzy razy dłużej naokoło, i niedługo mają też wycofać tam tramwaje. Niby jakieś autobusy mają jeździć, ale nie mam pojęcia, jak takowy ma się zmieścić na tych małych, osiedlowych uliczkach..
Na al. Niepodległości szybko dojedziesz z Piątkowa, czyli głównie osiedla: Śmiałego, Chrobrego, Przyjaźni, Powstańców Warszawy 😉
No albo coś na Starym Mieście, bez konieczności dojazdu - może coś się trafi w kamienicach w centrum, jakiś pokój przy starszej osobie? Znajomi ostatnio szukali lokatorów do mieszkania koło Kupca (z 10 minut na piechotę od Twojego instytutu), ale już znaleźli, właśnie sprawdziłam.

Teraz rzeczywiście jest ciężko - Grunwald odpada, Rataje też w połowie odcięte.
O, spróbuj jeszcze na Łazarzu albo Górczynie, do Zamku stamtąd spokojnie dojedziesz! I Wilda i Dębiec jeszcze póki co bez remontów, choć tam z tramwajami nieco gorzej.
dziękuję dziewczyny za pomoc, nie miałam czasu odpisać wcześniej - szukalam mieszkania ciagle 😉 ostatecznie wylądowałam na Górczynie, dojazd mam bardzo dobry, co mnie niezmiernie cieszy.
Mam z kolei pytanie dot lekarzy: możecie polecić dobrego ginekologa(może być też i prywatnie przyjmujący) i okulistę?
No, i może poznańskie spotkanko skombinujemy? 😉
Będę w weekend w Poznaniu, macie jakieś propozycje na dobry i w rozsądnych cenach obiad, w okolicy centrum  :kwiatek: ?
Kebaby i fast foody odpadają, ewentualnie jakieś fajne pizzerie 🙂
kolebka, Massimiliano Ferre na tyłach Empiku przy Placu Wolności http://www.mf.art.pl/
Jedzenie smaczne, ceny nie zabijają, a kelnerami nie są studenci 😉 ja się tam czuję jak w domu.
Jadę z koniem do Poznania. Koń będzie miał gdzie mieszkać, gorzej ze mną. Co możecie polecić w okolicach miejscowości Buk pod Poznaniem? To daleko jest od miasta?
Poznanianki kochane, znacie moze jakies tanie miejsce noclegowe na weekendy? Potrzebuje pokoju 1os co drugi weekend, a przegladajac internet troche srednio to wyglada.. Jestem w stanie dac max 60 zl za noc, ale gdyby bylo taniej byloby super. Chcialabym zeby bylo to w miare blisko Rataj... Znacie moze cos?
BASZNIA   mleczna i deserowa
19 września 2013 21:42
Dada, 30km, kawałek to jest.
BASZNIA
« #80 : Październik 03, 2011, 22:13:29 »
🤣
BASZNIA   mleczna i deserowa
19 września 2013 22:18
ogurek, jaaaaaaaaaaaaa, slepam, kliknelam na nowe i wyswietlilo 🙂
Ale informacja prawdziwa :P.
a ja mam pytanie odnośnie stajni, jakie są w samym Poznaniu, na Morasku jest tylko jedna czy może coś mniej popularnego (i tańszego) się znajdzie w okolicy Piątkowa?  🏇
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
20 września 2013 12:32
Poznanianki kochane, znacie moze jakies tanie miejsce noclegowe na weekendy? Potrzebuje pokoju 1os co drugi weekend, a przegladajac internet troche srednio to wyglada.. Jestem w stanie dac max 60 zl za noc, ale gdyby bylo taniej byloby super. Chcialabym zeby bylo to w miare blisko Rataj... Znacie moze cos?

Nerechta, mam ten sam problem - co drugi weekend będę miała zjazdy na uczelni i też szukam pokoju z tej okazji. Może pomyślimy o czymś razem ewentualnie? Cena o której mówisz też jest dla mnie idealna! :kwiatek:
pewnie, mozna pomyslec! jakie masz terminy? bo ja pierwszyz jazd mam jutro i dalej co 2 tygodnie do 9go listopada.
Jutro spytam czy moja szkola ma jakies kontakty, tez popytaj na swojej bo czasem uczelnie cos organizuja.. Jakby co bedziemy w kontakcie! 🙂
Jak chcecie to mam w mieszkaniu wolny salon z dwoma oddzielnymi łóżkami. Z tym, że to salon przechodni jest i zimą dosyć chłodny, bo ogromny...
martva   Już nigdy nic nie będzie takie samo
20 września 2013 20:05
Cały problem w tym, że nie mam jeszcze podanego planu zajęć  😵 Dopiero w ostatnim tygodniu września UAM ma wrzucić plany (a przynajmniej mój wydział). Jak cokolwiek się wyklaruje dam znać!  :kwiatek:

Edit: Buyaka - podobnie jak pisałam wyżej: jeżeli cokolwiek się ustali to dam znać co i jak. BARDZO dziękuję za propozycję!  :kwiatek:
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się