Polityka , polityka

[quote author=Presja link=topic=21572.msg567009#msg567009 date=1272276799]
Komorowski już przegrał sprawę, nie spełnił ostatniej woli L.K.  😎

a co niby miał zrobić?
[/quote]
Może idzie o ustawę w sprawie IPN?
Spełnić wolę L.K wbrew swojej woli, czyli jednym słowem kopiować politykę swojego poprzednika. A najlepiej to zmienić naziwsko, i imie jeszcze.  😎

Tak właśnie o tą
Dziś oprócz komitetu Olechowskiego, zgłosiły się także komitety: Zdzisława Jankowskiego, Józefa Wójcika, Romana Sklepowicza (Stowarzyszenie Poszkodowanych Przez System Bankowy i Prawny) i Ludwika Wasiaka (prezes Stowarzyszenia Narodowego im. Romana Dmowskiego).

Łącznie w Państwowej Komisji Wyborczej zawiadomienia o swoim powstaniu złożyło dotychczas trzynaście komitetów.

W niedzielę zgłosiły się komitety Bronisława Komorowskiego, Bogdana Szpryngiela, Janusza Korwin-Mikkego i Bogusława Ziętka; wcześniej w sobotę - Andrzeja Leppera i Marka Jurka. W piątek jako pierwsze zarejestrowały się komitety: Waldemara Pawlaka i Kornela Morawieckiego.

Kolejne nazwiska.
Też zastanawiam się czy Andrew Lepper może kandydować. Widocznie wyrok nie jest prawomocny.
Ech...
Jakim cudem ci nieznani kandydaci gromadzą wymagane podpisy?
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
26 kwietnia 2010 12:48
mysle, ze część nie zgromadzi wymagającej liczy podpisów. mają na to czas do 6 maja, a poki co wyrazają tylko swoje checi
ja się tylko cieszę, że kampania wyborcza jest taka krótka, nie znoszę tych gęb na plakatach, na murach, słupach, skrzynkach i w lodówkach  😜
Ech, no i trzeba będzie zdecydować: czy złamać własne, antydemokratyczne zasady i jednak (z obrzydzeniem dla samego faktu robienia czegoś takiego...) oddać głos na JKM - czy jednak wytrwać w anarcho-monarchistycznej ortodoksji i olać tę szopkę..?

Nie mówiąc o tym, że z racji przeprowadzki na wieś, dawno miałem się zapisać do PSL: tylko nie wiem jak, bo we wsi chyba żadnego ogniwa nie ma (jest tylko straż pożarna), a w gminie po prostu nikogo nie znam. No i nie mam kasy na składki członkowskie  😁 😁 😁
Lotnaa   I'm lovin it! :)
26 kwietnia 2010 13:31
Czyli jednak Jarek  😵

Mam nadzieję, że Polacy już nie popełnią drugi raz tego samego błędu  🙄

Prawo i Sprawiedliwość zdecydowało, że kandydatem partii na prezydenta będzie jej prezes Jarosław Kaczyński - poinformował we Wrocławiu wiceprezes PiS Adam Lipiński. - Musimy dokończyć misję ofiar smoleńskiej katastrofy - napisał sam Kaczyński uzasadniając tę decyzję.

WTF? No to mamy odpowiedź, kto będzie zbijał kapitał polityczny na katastrofie w Smoleńsku  🤔wirek:
Przecież z góry było wiadomo kto będzie kandydował, ale szopka, jak to w Pisiorach być musiała i przeciąganie w nieskończoność.
Czas mija i mam nadzieję, że ludzie się opamiętają, tak jak wspomniani przeze mnie kibice piłki nożnej po śmierci papieża  😁
Ja idę na wybory na 100%. Kandydata dla mnie nie ma, ale będę głosować, na takiego, który ma realne szanse pokonać Kwaczora, pewnie Komorowski mi zostaje.
Jak dla mnie to raczej smutny dowód na to, że tzw. "demokratyczna" (tfu, tfu, tfu..!) polityka polska rozgrywa się nadal wedle reguł klanowych. Jarek po prostu nie mógł pozwolić aby ktokolwiek inny z jego partii kandydował - bo jeśliby, nie daj Panie Boże! - wygrał i został prezydentem, to by stracił nad nim władzę i nie mógł liczyć na jego lojalność, którą tylko więzy rodzinne u nas zapewniają (por. Moczulski z Zięciem, Giertych z Ojcem...). Albania po prostu! Albania! To jeden z bardzo wielu powodów, żeby jednak nic z tą szopką wspólnego nie mieć...
Zapowiadają się chyba "najbrudniejsze" wybory w historii III RP.
Fajnie, będzie się działo. 😁

Ciekawe w sumie, co mają na Komorowskiego. Nieporadność na stanowisku MONa i ewentualne kontakty z WSI to za mało w porównaniu do negatywnego elektoratu Kaczyńskiego... wsparcie Śniadka to też malutko, bo kogo teraz obchodzi co mówi "Solidarność" czy inne związki?

"Afera" z Sasinem? Sam fakt, że podwładny "urzędnik" poleciał do mediów potwierdza słuszność działań B.K.
Że nie ronił krokodylich łez nad trumną byłego prezydenta? Heh, to co najwyżej wylansuje go na lidera akcji: "Nie płakałem po Kaczyńskim".
Pozostaje posądzenie o homoseksualizm, dziadka w Wehrmachcie i pedofilię. Impotencja też by pewnie podziałała.

Swoją drogą, to ma to swoje dobre strony - wątpię, by udało się podnieść Kaczyńskiemu po ewentualnym nokaucie.
Averis   Czarny charakter
26 kwietnia 2010 13:50
Jeśli wygra Kaczyński, to się popłaczę, normalnie się popłaczę. Nie będę mówić, że wyjadę, bo zbyt kocham ten kraj, ale zamknąć się w komórce, to się zamknę.
Mam nadzieję, że tak dostanie po zadzie, że się opamięta. Nie zniosę 6 rok oglądać tej samej geby w tv  😵 👿
jkobus, tylko czy umycie rąk odsunie tę szopkę?

Oj, ciekawe, jak to będzie wyglądało. PiS obrzucający wszystkich błotem, a sam za tarczą żałoby? Dla mnie kandydowanie J.K. jest przede wszystkim niesmaczne. Ale kwestia smaku to chyba sprawa przeszłości... Więc nie wiem, co będzie, co na to wszystko vox populi.

W każdym razie, gdzie bym aktualnie nie była, obiecuję głosować. Wszystkim wyjeżdżającym 20 czerwca przypominam, że można sobie zorganizować głosowanie z dala od miejsca zameldowania.
26 kwietnia 2010 13:57
Jeśli wygra Kaczyński, to się popłaczę, normalnie się popłaczę. Nie będę mówić, że wyjadę, bo zbyt kocham ten kraj, ale zamknąć się w komórce, to się zamknę.

Jak już raz płakałam, przy ogłoszeniu wyników ostatnich wyborów prezydenckich  🙁

PS. Naród już przemówił 😉 http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=115122311842268
Jeszcze opierać swoją kandydaturę na słowach "Musimy dokończyć misję ofiar smoleńskiej katastrofy"... 😵

Mam nadzieję, że nikt nie da sie temu nabrać i z żalu na niego zagłosować.
26 kwietnia 2010 14:05
Jak już raz płakałam, przy ogłoszeniu wyników ostatnich wyborów prezydenckich  🙁

u mnie wtedy była 'żałoba' w LO. nauczyciele i uczniowie chodzili po szkole z czarnymi wstążkami, na lekcjach mówiło się tylko o wyborach, wszędzie wisiały przekreślone kaczki i plakaty z hasłami anty-pis. a babka od geografii fajnie to wszystko skwitowała: 'w najgorszym przypadku czeka na 20 lat żałoby narodowej, w najlepszym przypadku 5. czyli tak czy siak jesteśmy tam gdzie słońce nie dochodzi'

Mam nadzieję, że nikt nie da sie temu nabrać i z żalu na niego zagłosować.

a ja się założę, że masa ludzi się nabierze i poleci na współczuciu. moja babcia wierzy wszystkiemu co wychodzi z ust Pisowca, jak jej powiedzą, że Polska graniczy z Chinami i nas PO przez lata oszukiwało, to ona w to uwierzy  🤔wirek:
Mogliby lokale wyborcze zrobić na 10 piętrze budynku bez windy dla takich babć  😁
Haha, jednak Kaczyński  😵 
26 kwietnia 2010 15:03
PS. Naród już przemówił 😉 http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=115122311842268

a tę widziałaś? http://www.facebook.com/Szukamy.Pierwszej.Damy.Dla.Jaroslawa

kolega rozesłał nam wszystkim maila, a że jest taki bardziej publiczny to wrzucę i tutaj

Jaroslaw Kaczynski uzywal sluzb wywiadu i oszczerstw do kompromitacji przeciwnikow politycznych, wprowadzil Leppera i Giertycha do rzadu Rzeczypospolitej, uczynil Polske outsiderem w Europie, sklamal publicznie ze nie bedzie ubiegal sie o urzad premiera i podzielil Polakow mowiac o lze-elitach i 'tych co stali tam gdzie stalo ZOMO'. I nigdy nie zmieni tego zadna tragedia, pamietajcie o tym 20 czerwca.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
26 kwietnia 2010 15:20
No to zaczyna się jazda bez trzymanki. Zapinać pasy, pociąg do szaleństwa rusza ze stacji "Kampania Wyborcza"
26 kwietnia 2010 15:22
to nie będzie pociąg, a polityczny rollercoaster
Trzeba nie miec za grosz klasy i taktu zeby próbowac po trupie własnego brata próbowac dostać się na stołek.
Lech Kaczynski byl jeszcze tym lepszym bratem, zonatym dzieciatym, czyli chociaz spolecznie rozwinietym, Jarus nie ma bladego pojęcia o zyciu, jest rodem ze sredniowecza.
Nie zapomne jak siał nienawiść, jak naród się dzielił.
Tak samo jak brat blizniak nie posiada ogłady, dobrej dykcji, nie zna jezyków obcych.

Jesli zostanie prezydentem to nie dosc ze bedzie to kompromitacja do kwadratu to jeszcze okropna w skutkach decyzja która porządnie uwsteczni panstwo. ja nie wiem, ludzie są bezkresnie glupi ze tego nie widzą.
jkobus, tylko czy umycie rąk odsunie tę szopkę?

Zainspirowałaś mnie do dłuższej wypowiedzi: http://boskawola.blogspot.com/2010/04/gosowac-czy-nie-gosowac.html
Trzeba nie miec za grosz klasy i taktu zeby próbowac po trupie własnego brata próbowac dostać się na stołek.
Lech Kaczynski byl jeszcze tym lepszym bratem, zonatym dzieciatym, czyli chociaz spolecznie rozwinietym, Jarus nie ma bladego pojęcia o zyciu, jest rodem ze sredniowecza.
Nie zapomne jak siał nienawiść, jak naród się dzielił.
Tak samo jak brat blizniak nie posiada ogłady, dobrej dykcji, nie zna jezyków obcych.

Jesli zostanie prezydentem to nie dosc ze bedzie to kompromitacja do kwadratu to jeszcze okropna w skutkach decyzja która porządnie uwsteczni panstwo. ja nie wiem, ludzie są bezkresnie glupi ze tego nie widzą.

przyłączę się do tej opinii - szczerze powiedziawszy, to ja myślałam, że Jarosław się w ogóle wycofa z polityki po katastrofie.
nadzieja matką głupich
obawiam się niestety, że "pogrążeni w żałobie" obywatele zagłosują na niego, żeby mu "wynagrodzić" to, co się stało
Jestem zasmutkowana. Ty mianowicie, że zapewne tak, jak napisała szepcik naród uniesiony pełnymi empatii emocjami może postanowić ,,zrekompensować" Jarusiowi stratę, kierując się współczuciem dla tego człowieka, a nie myśląc o tym, jaką on właściwie funkcję ma spełniać - zwłaszcza biorąc pod uwagę to, że będą to wybory przyspieszone, więc jeszcze do końca emocje po katastrofie i pogrzebach nie zejdą. I tak oto urząd prezydenta kraju trafi(odpukać w niemalowane) w czyjeś ręce w roli pocieszacza.  🤔
26 kwietnia 2010 18:20
Bardzo trafna wypowiedź Parandowskiej: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7811879,Paradowska_na_uniwersytecie__media_laly_warstwy_lukru.html

m.in.
Teraz PiS będzie miało problem rozchodzenia się wizerunków - w pierwszym tygodniu po tragedii wykreowany został wizerunek świętej rodziny panującej nad Polską - Lecha ze wspaniałą żoną, córką i wnuczką. Z kolei Jarosław Kaczyński, naturalny następca brata, jest zaprzeczeniem tego wizerunku - to człowiek samotny, z kotem. Właściwie więc wykreowany został wizerunek Bronisława Komorowskiego jako następcy - człowieka fajtłapowatego, który ma dużo dzieci, żonę, uregulowane życie rodzinne, arystokratyczną przeszłość...

Edit:
Tomasz Nałęcz: Wraca przerażające widmo IV RP. Ubrane w traumę smoleńską.

🙁
Widzieliście film, który właśnie zakończył się w TVP 1? Kampania się już zaczęła. Pełna obłuda ugrupowania, które prosi, żeby nie grać na emocjach po katastrofie, a samo to robi.
Ja już nie mam wątpliwości, kto wygra te wybory, ale i tak pójdę i zagłosuję na Komorowskiego.
26 kwietnia 2010 21:16
mam nadzieję, że kraj się jednak zmobilizuje i zagłosuje przeciwko Pisowi tak samo jak w 2007r. to był pierwszy raz kiedy widziałam kolejki do punktów wyborczych i ludzi stojących po godzinę-dwie, by oddać głos, tak naprawdę na kogokolwiek byle nic pis.

ja dla siebie kandydata nie widzę, ale na pewno nie postawię krzyżka przy J.A.K.u. 

swoją drogą ostatnio tak dumałam z mamą, że osoba, którą byśmy chciały zobaczyć w fotelu prezydenta to Dariusz Rosati. bardzo sensowny facet z dużym doświadczeniem. a przy tym Teresa Rosati ładnie by się prezentowała jako pierwsza dama.
Tym bardziej trzeba isć na wybory, że istnieje spore ryzyko, że Kaczyński wygra. Dla mnie to co on wygaduje to jest jakieś niepojęte. Będzie kontynuował misję... kurde jaką misję? co to jakiś bóg zmarł? Jakiś wyzwoliciel uciśnionego narodu?? aaa!

Programu na tvp nie obejrzałam, bo wiedziałam że bym nie wytrzymała ciśnieniowo 😁
swoją drogą ostatnio tak dumałam z mamą, że osoba, którą byśmy chciały zobaczyć w fotelu prezydenta to Dariusz Rosati. bardzo sensowny facet z dużym doświadczeniem. a przy tym Teresa Rosati ładnie by się prezentowała jako pierwsza dama.

tylko ich córeczce to by już totalnie odpaliło, gdyby została prezydentówną  😎
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się