Szukasz stajni? Odwiedź stajnie Zamysłowo, myślę, że najlepiej na miejscu zapoznać się z plusami i ewentualnymi minusami stajni i jej zaplecza.
Co dla mnie osobiście jest ważne- wielka i przestronna stajnia, bez zaduchu,kurzu, upału latem i zamarzających poideł zimą, korytarz gdzie swobodnie można czyścić konia bez utrudniania komunikacji innym pensjonariuszom, niedawno wymienione oświetlenie. „Na pięterku”fajne miejsce gdzie można posiedzieć, wypić kawę albo w zimniejsze dni zorganizować imprezę. W boksach codziennie świeże dościelenie a gruntowne sprzątanie raz w tygodniu, nigdy nie widziałam tam konia stojącego na przysłowiowym „betonie”. Siano dobrej jakości ,prawidłowo przechowywane, owies z własnego siewu podawany według zaleceń właściciela.
Hala, duża, przestronna z wymienionym podłożem, o którego wilgotność dbają automatyczne zraszacze umieszczone na suficie, wymienione ostatnio oświetlenie. Do tego dwa place zewnętrzne do jazdy, no i tereny. Stajnia nie leży wprawdzie w Parku ani jego otulinie, ale jest gdzie pojeździć jest i kawałek lasu, dróżki polne, można dojechać do jeziora. Sama jestem tzw. terenowcem i nie nudząc spędzam z koniem miło czas poza stajnią.
Konie stoją na wybiegach od 8 do 17 w stadach w sezonie letnim- pastwisko, w sezonie zimowym z przerwą na południowy posiłek wracają do stajni. Co do pastwiska nie poraża wielkością , ale system kwaterkowy umożliwia zagospodarowanie tak trawy, aby nie została zdeptana i mogła spokojnie odrastać. Dziewczyny po sezonie letnim chcą również wprowadzić siano na padoki.
Cena- wiadomo, chociaż pojawiła się informacja, że i ona jest do negocjacji. Wszelkie dodatki paszowe podawane są bezpłatnie, można liczyć na ściągniecie bądź założenie np. ochraniaczy.Bardzo ważne – koń właściwie jest pod stała obserwacją a wiadomo jak ważne jest wyłapanie pierwszych symptomów np. kolki. W nocy całego gospodarstwa pilnuje stróż.
Stajnie oceniam przede wszystkim po tym jak wygląda teraz mój koń i jak się zachowuje .. problemy z jego niedowagą poszły w zapomnienie. Koń stał się mnie nerwowy i zrównoważony co cieszy mnie najbardziej.
Zapraszam i polecam
Również polecam, mój koń wychował się właśnie na Zamysłowskich łąkach. Odpowiednie żywienie, opieka i dbanie o dobrostan koni to ogromna zaleta stajni Zamysłowo. Bezpieczeństwo konia przede wszystkim! Jeżeli chodzi o stronę infrastruktury to zarówno hala, place do jazdy są odpowiednie do wszystkich dyscyplin jezdzickich (skoki, powożenie, ujezdzenie), ale i tak najszczęśliwszy jest mój koń na pastwisku w stadzie. 😉 Uważam, że ciężko znaleźć stajnię idealną pod każdym względem, lecz po 6 latach w Zamysłowie mogę śmiało polecić ją nawet tym bardzo wymagającym właścicielom koni.