Samolot z prezydentem rozbił się!!!
Teorie spiskowe biorą się stąd, że ludzie MUSZĄ mieć wyjaśnienie wszystkiego. Tam mogła być moja mama, mój narzeczony a ja nie chcę myśleć, ze takie sytuacje się po prostu zdarzają. Ja chce myśleć, że to czyjaś potężna wina, a nie "błąd pilota". Bo taki błąd pilota może się zdarzyć mnie albo osobie która kocham a tego nie mogę i nie chce dopuścić do świadomości.
Presja, z tą ofiarę z życia za prawdę o Katyniu to chyba przesadziłaś. Po pierwsze, to Zachód od dawna wie kto za tym stoi. Po drugie, ludzie żyją teraz katastrofą a nie obchodami, na które lecieli nasi politycy.
słyszałyście najnowsze teksty o osobach które nie wsiadły do samolotu a miały ?
"uciekli z transportu do Katynia" 🤔 nawet Tv zaczyna przesadzać...
złożyli ofiarę w postaci swojego życia by usłyszał o Katyniu cały świat, o tym jak długo ta zbrodnia była ukrywana.
z tą ofiarą to chyba lekka przesada.
Jest mi bardzo przykro i współczuję rodzinom tych, którzy zginęli. Straszne były obrazki z mszy w lasku katyńskim, gdzie członkowie Stowarzyszenia Rodzin Katyńskich dowiadywali się o tym, co się stało. I boję się, co teraz będzie się działo w tym kraju, kiedy zginęło tyle ważnych przedstawicieli rządu.
Presja, z tą ofiarę z życia za prawdę o Katyniu to chyba przesadziłaś. Po pierwsze, to Zachód od dawna wie kto za tym stoi. Po drugie, ludzie żyją teraz katastrofą a nie obchodami, na które lecieli nasi politycy.
no ni bardzo
tak samo wiedzą jak gadają o polskich obozach koncentracyjnych zamiast niemieckich
No, bardzo bardzo przesadziła. 🙄 Ani chybi zaraz wyjdzie, że w sumie dobrze, iż samolot się rozbił. Bo teraz każdy usłyszy "prawdę o Katyniu".
Ludzie litości.
Cierp1enie, ja proponuję zacząć od tego, by Polacy wiedzieli kto zamordował naszych oficerów, a potem zająć się świadomością Zachodu. Nie pamiętam dokładnych wyników badań, ale liczba Polaków, którzy myślą, że za Katyń odpowiedzialni są Niemcy jest zatrważająca.
Cierp1enie, ja proponuję zacząć od tego, by Polacy wiedzieli kto zamordował naszych oficerów, a potem zająć się świadomością Zachodu. Nie pamiętam dokładnych wyników badań, ale liczba Polaków, którzy myślą, że za Katyń odpowiedzialni są Niemcy jest zatrważająca.
tak to prawda zgadzam się z tym.
.No, bardzo bardzo przesadziła. 🙄 Ani chybi zaraz wyjdzie, że w sumie dobrze, iż samolot się rozbił. Bo teraz każdy usłyszy "prawdę o Katyniu".
Ludzie litości.
Tak. Albo, że Prezydent specjalnie rzucił się na stery, aby złożyć ofiarę za Katyń.
W emocjach nietrudno o patetyzowanie, ale kurczę, bez paranoi.
Media zawsze przesadzają. Ale bez nich, kto by o tym wiedział...
A jeszcze tak a propos odczuwania żalu i smutku. Właśnie siedzę w pracy, gdzie mam samych obcokrajowców. Ciągle pytają co się stało, jak doszło do tragedii. I zwyczajnie, po ludzku są zasmuceni. Nie udają, po co mieliby to robić. Oni tym bardziej nie czują żadnej więzi z ofiarami. A jednak widzę, że chcą jakkolwiek okazać wsparcie.
Trudno sobie wyobrazić najbliższą przyszłość Polski, chociażby konieczność rozpisania wyborów prezydenckich kiedy dwóch kandydatów nie żyje, a Komorowski pełni obowiązki prezydenta.
żyjemy w kraju pod okupacją lizbońską i naprawdę nie ma znaczenia jakiego koloru marionetka, będzie tubylcom ogłaszać polecenia z centrali
Z tego co pamiętam była to połowa Polaków, jak nie więcej, przerażające to jest...
Szczerze mówiąc... nieszczególnie mnie to rusza... nie mam zamiaru brać udziału w żałobie narodowej i nie będę udawać jak to mi przykro. Współczuje rodzinom, bliskim, przyjaciołom i samym zmarłym, ale nie odczuwam potrzeby łączenia sie w bólu, z moją rodziną nikt się w bólu i cierpieniu nie łączy jak ginie ktoś bliski więc i ja nie odczuwam potrzeby aby robić to w stosunku do innych tylko dlatego, że byli ‘na stanowiskach”.
Przeraża mnie takie podejście.
Inni "na stanowiskach"? Wiele z ofiar politykami nie było, nie wiele miało z nią wspólnego.
A nawet niezależnie od działań na arenie politycznej - wiele osób dobrego serca.
Sympatie i antypatie polityczne dla mnie nie mają teraz żadnego znaczenia. Jest to ogromna tragedia ludzka. Zginęło tyle wartościowych osób.
Nie nazwałabym siebie patriotką, a siedziałam i ryczałam, bo mnie strata wartościowych ludzi boli.
Spiskowej teorii dziejów ciąg dalszy. Orwell mógłby się uczyć. A może to Unia wszystko zorganizowała?
Myślałam, że chociaż tu się obejdzie bez teorii spiskowych. Ludzie, nawet, jeśli okaże się, że ten TU miał jakieś błędy konstrukcyjne, które dopiero teraz spowodowały wypadek, to i tak nie wolno nam winić za to Rosjan... 🙄
Katastrofa minuta po minucie - za TVN24.pl
7:23 naszego czasu – start samolot z Warszawy
8.56 naszego czasu (10.56 czasu moskiewskiego) – katastrofa
Przed 09😲0 – pierwsze nieoficjalne informacje o katastrofie
9:26 – informacja MSZ o tym, że samolot się rozbił
09:36 - Ekipy ratownicze ugasiły płonącego prezydenckiego Tupolewa, próbują wydobywać pasażerów – MSZ
09:41 – rosyjskie ministerstwo ds. sytuacji nadzwyczajnych podaje, że w katastrofie prezydenckiego Tupolewa zginęło 87 osób
09:49 – CIR informuje, że Premier Donald Tusk jest w drodze z Gdańska do Warszawy
09:54 - gubernator obwodu smoleńskiego informuje, że nikt nie przeżył katastrofy prezydenckiego samolotu
10😲8 – rzecznik MSZ informuje, że najprawdopodobniej nikt nie przeżył katastrofy prezydenckiego samolotu
10:15 – Prezydent Rosji Dmitrij Miedwiediew powołał specjalną komisję do zbadania przyczyn katastrofy polskiego samolotu. Będzie jej przewodniczył premier Rosji Władimir Putin
10:25 - Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski wraca Trójmiasta do Warszawy - poinformowała kancelaria marszałka
10:36 - Wszystko wskazuje na to, że prezydencka para nie żyje – podaje rzecznik MSZ
10:41 - Na pokładzie polskiego samolotu prezydenckiego Tu-154 pod Smoleńskiem były 132 osoby - poinformował Komitet Śledczy przy Prokuraturze Generalnej Federacji Rosyjskiej
10:55 - MSZ Rosji potwierdza: nikt nie przeżył katastrofy
11😲6 - Wszyscy pasażerowie polskiego samolotu prezydenckiego zginęli - potwierdził oficjalnie MSZ
szepcik, e tam. Przecież i tak jesteśmy marionetkami w rekach Lizbony. Jutro wykasują nam pamięć i znów będziemy wesołymi tubylcami czczącymi Centralę.
Edit: Swoją drogą, jakie to twórcze nagromadzenie metafor 😎
Mimo wszystko i tak nadal to o mnie nie może dotrzeć. Nie interesowali mnie nigdy prezydenci, politycy ani nic związane z nimi. Ale gdy rano się dowiedziałam byłam w szoku, nie mogłam w to uwierzyć. Ciągle miałam nadzieje że przeżyją, ale nic, co się dziwić skoro z samolotu pozostały resztki....
Niech spoczywają w pokoju [*]
oj wrotki, wrotki, dziś naprawdę mało kto czuje się na siłach coby móc się szczerze pośmiać z niektórych Twoich postów... 🙄
oj wrotki, wrotki, dziś naprawdę mało kto czuje się na siłach coby móc się szczerze pośmiać z niektórych Twoich postów... 🙄
no i bardzo dobrze, bo wpis został zrobiony całkiem serio.
weszłam właśnie na facebooka, i wiecie co, to jest naprawdę żałosne, że wśród ludzi robi się coraz bardziej popularne podejście "śmieszą mnie ci, którzy się smucą, żałują, stawiają świeczki w opisach bo na pewno jest to fałszywe"
[quote author=Lotnaa link=topic=20738.msg548819#msg548819 date=1270907832]
Trudno sobie wyobrazić najbliższą przyszłość Polski, chociażby konieczność rozpisania wyborów prezydenckich kiedy dwóch kandydatów nie żyje, a Komorowski pełni obowiązki prezydenta.
żyjemy w kraju pod okupacją lizbońską i naprawdę nie ma znaczenia jakiego koloru marionetka, będzie tubylcom ogłaszać polecenia z centrali
[/quote]
wrotki, proszę Cię, jeśli tak bardzo chcesz wyrażać swoje zapatrywania na sytuację geopolityczną Europy, tudzież własne sympatie i antypatie polityczne, to załóż osobny wątek. Nie jest to chyba czas i nie miejsce na takie wpisy 🙁
A ja się zastanawiam jak mogło dojść do tego, że w tak starym samolocie mogło znaleźć się tylu wpływowych ludzi polskiej polityki. To okropne, że tyle ludzi zginęło... jakby nie można załatwić 2-óch czy 3-ech samolotów... a tak nikt nie miał szans...
Przyznaje szczerze,ze zawsze sie podsmiewalam z Prezydenta [*] , jednak mimo wszystko imponowal mi swoja lwia postawa jesli chodzi o honor Polski zwlaszcza na arenie miedzynarodowej, dlatego teraz pragne zlozyc mu hold, bo wlasnie dzieki takim ludziom nasz kraj nadal istnieje. Smutne jest takze to, ze tacy ludzie jak Ryszard Kaczorowski, Anna Walentynowicz czy inni, nie odeszli spokojna,cicha smiercia. Uznajac, ze jezdziectwo jest elitarnym sportem, my powinnismy szczegolnie zwrocic uwage na to, ze w dniu 10 kwietnia 2010 od godz 13 obowiazuje nas, jako narod Polski zaloba narodowa. Ubolewam takze nad tym co piszecie ( niewiedza POLAKÓW, o zbrodni Katyńskiej itp ) jako bardzo młoda patriotka nie jestem w stanie sobie wyobrazić,że tak podstawowa wiedza o historii Polski dla niektórych jest jak widać nieosiągalna.Tak samo irytująca jest postawa moich równieśników.Aż mi żal,że też mam 19 lat..
edit: również dywagacje na temat teorii spiskowych, nie są na miejscu mimo całej nieufności wobec Rosjan ( jak widać zdolni są do wszystkiego - Katyń 70 lat temu) nie rzucajmy słów,jeśli (!) na prawde była to teoria spiskowa to nie oszukujmy się. Teraz o niej się i tak nie dowiemy, w związku z tym dysputy są pozbawione logiki i sensu. 🙄
Przerazajace jest tez to, ze do tej pory w wypadkach lotniczych ginęli tylko przywódcy krajów Trzeciego Świata.
ententa, z tymi samolotami to jest troche wina dziennikarzy i generalnie tak zwanej opini publicznej. Sami dziennikarze dzis to przyznali. Jakby kupili nowe samoloty to bylby szum straszliwy.. A jeszcze jakby, o zgrozo" na jedna delegacje polecieli kilkoma maszynami to zostaliby wrecz "zjedzeni".
Ze zacytuje:
Magdalena Środa kontrowersyjnie, ale niestety prawdziwie w TVN: Media zabiłyby, gdyby jedna delegacja leciała kilkoma samolotami.
szanowny panie wrotki, pana wypowiedzi są bardzo irytujące i nie na miejscu...
Przerazajace jest tez to, ze do tej pory w wypadkach lotniczych ginęli tylko przywódcy krajów Trzeciego Świata.
Nie tylko, tutaj jest lista
http://www.tvn24.pl/-1,1651601,0,1,12-katastrofa-z-udzialem-przywodcy-panstwa,wiadomosc.htmlAle racja Klami co do sprzętu. I chociaż raz mogę się zgodzić z Millerem:
Ale już jeden z ekspertów mówił tu na antenie TOK FM, że pora skończyć z populizmem dotyczącym wydatków na samoloty.
- Niezależnie jaki to był powód, czy błąd człowieka czy warunki atmosferyczne, to nie ulega wątpliwości, że jakość sprzętu latającego, którym posługują się przedstawiciele najwyższych władz państwowych pozostawia wiele do życzenia. Przez wiele lat poszczególne rządy wahały się przed użyciem publicznych pieniędzy, albowiem media i opinia publiczna bardzo nerwowo reagowały na każdą taką informację. Później, kiedy opinia publiczna przyzwyczaiła się do tej myśli, to albo brakowało pieniędzy, albo procedury były niewłaściwe, albo producenci przedstawiali zły towar. Mam nadzieję, że to dzisiejsze nieszczęście będzie takim mieczem, który przecina węzeł gordyjski.
za
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7754919,Leszek_Miller__My_ich_wszystkich_znalismy_osobiscie_.html
Chociaż usłyszałam tą wiadomość rano, to nadal jestem w szoku.
Ogromna strata dla Polski.
[*]
Przzecież to czysty idiotyzm! media rzucałyby się o poprawę bezpieczeństwa w państwie? Przecież i tak te samoloty kiedyś trzeba było wymienić!
Czy naprawdę musi stać się tragedia, żeby ludziom otworzyły się oczy?!