PKP, PKS i inni przewoźnicy.

Facella   Dawna re-volto wróć!
02 stycznia 2014 19:24
Słuchajcie, pytanie może dziwne, ale... Czy każdy wagon ma toaletę? Nawet te w pociągach regionalnych, bezprzedziałowe, jeżdżące na (teoretycznie  😁 ) krótkich trasach?
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
02 stycznia 2014 19:33
Skladal ktos reklamacje za opoznienie pociagu? Jakies wskazowki? Kwitek od konduktora juz mam 🙂

Ja składałam - w polskich PKP i niemieckich DB 🙂

Jeśli chodzi o PKP - wybrałam się do ich punktu obłusgi (chyba na Grójeckiej, ale mogło się teraz coś zmienić). Pani w okienku dała mi formularz do wypełnienia (punkt startowy, punkt docelowy, ile godzin opóźnienia [u mnie 15h], krótki opis, do tego koniecznie trzeba mieć bilety - polecam dać im kopię, a sobie zatrzymać oryginał). I tyle. Potem to rozpatrują przez kilka tygodni, wysyłają list z decyzją i cześć.

Mi reklamacji nie uznali.
Edytka-jakie było ich uzasadnienie?
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
02 stycznia 2014 20:59
Że opóźnienie nie było z ich winy  :allcoholic: To jest uniwersalne uzasadnienie na problemy z pogodą, lokomotywą, torami (+ dopisz co tylko chcesz).

Właśnie, też tak coś czuję, że będą schody, ale co tam, spróbuję.
Próbuj, im więcej papierów tym lepiej. Ja załączyłam pismo od pracodawcy, że firma została narażona na  duże koszty (wiozłam dokumenty, opóźnienie było 12h). Mi co prawda zwrócono tylko za bilet, ale dobre i to.
O nic innego nie śmiem prosić, mam szansę na jedyne 25% wartości biletu, ale uważam, że skoro mogę coś ugrać, to chcę spróbować. Zobaczymy 🙂
W Poznaniu od pewnego czasu obserwuję dziwną bardzo sytuację.
Co kilka dni powtarza się taka akcja, że pociąg do Krakowa stojący już na torach czeka na spóźniony pociąg z Krakowa... i w efekcie sam wyjeżdża 30-40 minut po czasie. Zawsze są to te same dwa pociągi... Może mi ktoś powiedzieć, o co chodzi, i czy oni naprawdę nie mogą nic z tym zrobić? Wiedziałam to już 3-4 razy, i ciągle nie rozumiem.
To ja zapytam, czy tylko mi się wydaje, że studenci mają prawo do 50% zniżki na bilety PKS?
Zawsze jeżdżę prywatnymi busami, gdzie studencka zniżka obowiązuje, choć nie w kwocie 50%, ale jakaś jest, a wczoraj musiałam jechać PKSem i kierowca stwierdził, że studenckich biletów nie ma - obowiązują tylko normalne. Miał rację?  🤔
W PKS-ie nie ma zniżki? zawsze była i jest.
mundialowa, nie w każdym PKSie są zniżki.
Owszem, nie w każdym. Zależy od przewoźnika i od tego, czy to kurs dalekobieżny czy nie. I w zależności od przewoźnika są różne wysokości tych zniżek, ja jako uczeń czasem mam 30%, czasem 37, a zdarza się że i 50 😉
A jak sprawdzić, w którym należy się zniżka a w którym nie?
Myślałam, że PKS to jeden przewoźnik taki ogólnopolski 😀

edit: dopisek.
Bo to u kierowcy chyba nie można kupić zniżkowego. On ma zazwyczaj tylko jakieś dwa rodzaje biletów i w dodatku zawsze trzeba mieć wyliczoną kwotę, bo nie wydaje reszty  🙄
mundialowa, na stronie internetowej przewoźnika, albo zapytać na dworcu.

Aszra, kierowca może sprzedać każdy rodzaj biletu, jaki dany przewoźnik posiada i wydaje resztę 🙂.

Ostatnio trochę się tymi PKSami i busami najeździłam.
Czy jeżdżą jakies prywatne busy, autobusy z Wrocławia do Jastrzębia- Zdrój?
Wiem że jest jeden autobus tylko o 14 50. Ktoś wie czy jest coś jeszcze?
strzałka, ewentualnie, jeżeli potrzebujesz byc wcześniej na gwałt, można pojechac PKP z Wrocławia do Katowic i z Katowic jest bus prosto do Jastrzębia, co 30 minut (czasowo wyjdzie ci podobnie, co jazda busem Wrocław- Jastrzębie)
IKARINA Dziękuję za szybką odpowiedz. Masz może gdzieś rozpiskę tych busów i jaka jest cena?
strzałka, http://www.drabas.pl/rozklad-jazdy-jastrzebie-katowice.html

Niestety, nie pamiętam ceny.
Przystanek jest dosłownie pod dworcem PKP, przy dworcu PKS
Ikarina Dziękuje za informację 🙂
Wygrzebałam ten wątek z czeluści forum  😀

Planujemy z dziećmi podróż z Rzeszowa nad morze do Ustki (25-29 maj) i mam parę pytań:

1. Pendolino Rzeszów-Gdynia - bilety można kupować przez internet tylko od 30 dni wcześniej, a w kasie też? Jak chcę od razu bilet powrotny to też musi być co najwyżej 30 dni wcześniej, czyli nie kupię naraz, jeśli będę kupować 30 dni przed dniem wyjazdu? Jak zaklepać sobie ten przedział dla rodzin z dziećmi?

2. SKM (koleje trójmiejskie?) Gdynia - Słupsk - co to za koleje? Takie zwykłe osobowe pociągi? Czy bilet można kupić w pociągu? Bardzo zapchane?

3. Komunikacja Słupsk - Ustka (plac Dąbrowskiego) - jak najlepiej?

Gdyby ktoś znał choć cząstkowe odpowiedzi to bardzo proszę  :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
oczywiście szukam w necie, ale na razie poza rozkładem jazdy pkp to mało znalazłam 😉
Co do Pendolino, przedziały dla rodzin są tylko w 2 wagonie, miejsca można sprawdzić na ich stronie, wydaje mi się że po prostu trzeba zarezerwować dane miejsca.

SKM - Szybka Kolej Miejska, po prostu kolejka - bilety kupuje się na dworcu (w pociągu można, ale na stacjach gdzie można kupić bilet pobierają opłatę), pociągi bez rezerwacji miejsc, w sezonie mogą być zapchane.
Dzięki 🙂 To nie będzie w sezonie chyba jeszcze 😉
Czyli to taki zwykły bezprzedziałowy osobowy?
O ile będziemy punktualnie mamy tylko 14 minut na przesiadkę, stąd moje pytanie o bilety w pociągu. jak się spóźnimy to musimy czekać ponad godzinę na następny 😉
Bilety można też ewentualnie kupić przez skycash, a w Gdyni powinny być na peronie automaty, myślę że spokojnie z tymi biletami 😉
A jeszcze co do tej Ustki, z tego co pamiętam to z dworca w Słupsku jeździ PKS, cena koło 6 zł
Wygrzebałam ten wątek z czeluści forum  😀

Planujemy z dziećmi podróż z Rzeszowa nad morze do Ustki (25-29 maj) i mam parę pytań:

1. Pendolino Rzeszów-Gdynia - bilety można kupować przez internet tylko od 30 dni wcześniej, a w kasie też? Jak chcę od razu bilet powrotny to też musi być co najwyżej 30 dni wcześniej, czyli nie kupię naraz, jeśli będę kupować 30 dni przed dniem wyjazdu? Jak zaklepać sobie ten przedział dla rodzin z dziećmi?

Masz pewnie na myśli bilety po niższych cenach? To tak, tylko 30 dni przed datą podróży, w kasach tak samo. Jak poszłam do kasy ponad 2 miesiące wcześniej, to pani w okienku owszem, miała bilety na Pendolino na interesujący mnie termin, ale krzykneła 200 zł za dwa, więc poczekałam do tych 30 dni i kupiłam 2x taniej 😉
Nie można kupić wcześniej niż 30 dni, nawet w kasie, pogadałam sobie z miłym kimś z pkp intercity przez fejsa 😉

EDIT: Nie da się również kupić biletów z rezerwacją akurat na ten przedział dla rodzin z dziećmi przez internet, trzeba w kasie na dworcu. I nie da się kupić od razu powrotnego, więc czeka mnie dwukrotna wizyta na dworcu, pierwsza 25 kwietnia żeby wyłapać rezerwację na podróż tam i druga 29 kwietnia żeby kupić bilety na powrót.
Ciekawe co będzie jak np uda mi się zarezerwować na podróż tam, a z powrotem już nie i będziemy musieli jechać na zwykłych miejscach. W ogóle nie mam pojęcia czy na te bilety jest duży popyt, te przedziały są trzy na skład..

Czy jest ktoś ze Słupska kto poleci mi jak najlepiej dojechać do Ustki z dwoma dzieciakami i walizą? 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się