Wszystko o co chcielibyście, ale wstydzicie się zapytać ;)
Czy administrator budynku mieszkalnego ma klucze do poszczególnych mieszkań?
Nie 😉
To nie jest tak jak w amerykańskich filmach 😉
JARA, kurczę, szkoda 😉 dzięki
Mam pytanie czy kazdy moze zostac strażakiem w ochotniczej straży pożarnej??
keirashara, zależy co chcesz robić :P Na początek barwniki żelowe, foremki, różnorakie perełki i kwiatuszki do zdobienia np, babeczek i różnorakie tylki z wiltona.
Jak chcesz iść bardziej w torty, to masy plastyczne, narzędzia do rzeźbienia w nich (takie małe plastikowe pierdółki). Szpatułka, piłka do cięcia biszkopta jest bardzo pomocna, długi i szeroki nóż do równania kremu na brzegach (albo taka plastikowa szpachla). Obrotowa podstawka pod tort to też fajna sprawa.
Termometr potrafi się bardzo przydać, ale bez problemu można się bez niego obejść i raczej używa się do bardziej skomplikowanych rzeczy. Foremka do cake popsów nie jest niezbędna, ja swojej w ogóle nie używam, bo wolę zrobić kulkę i nie martwić się, czy będzie pasować do formy :P A czekoladę rozpuścisz w każdej misce.
budyń, - nakładke do czekolady mam, metalowe cuś nakładam na garnek i już 😉 Bardziej mi właśnie chodzi o narzędzia, niż żele i masy, bo to wiadomo, że musze mieć.
Chyba postawie na podkładke obrotową i jakiś komplet szpatułek. Noży mam dotatek (facet lubi gotować i jak to facet lubi noże). Foremki będę polować na wyprzedażach, bo często się trafiają.
Dzięki wielkie! 🙂
keirashara, od razu polecam też polować na takie tycie tycie, przydają się do wycinania pierdółek z masy. I zakładkuj sobie wszelkie ciastowe tutoriale na youtube 😁
budyń, - uprawiam stalking tutoriali youtubowych poprzez subskrybcje 😀 Btw. jakich szpatułek używasz? Bo te z wiltona to ponad 40zł za jedną, wiem, że są pewnie super, ale kurcze, drogie. Idzie tańsze, ale dalej sensowne wychaczyć?
keirashara, o dużej szpatule mówisz? Mam jakąś plastikową w
tym stylu. Z wiltona mam tylko barwniki i tylki, reszta tańszych zamienników daje radę 😀
budyń, - ta do mnie bardziej przemawia cenowo 😁 Dzięki!
gdzie szukać rozkładów jazdy pendolino na trasie Wrocław-Warszawa?
Na stronie pkp intercity, jeśli chodzi Ci konkretnie o skład pendolino to jeżdżą z oznaczeniem EIP - Express Intercity Premium
[s]Czy ktoś uzupełniał już pit-37 i mógłby mi powiedzieć jak uzupełnić podpunkt H.Dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci?
Gubię się przy okienku 130, jeden program wpisuje mi tam 0zł, drugi wpisuje kwotę składek społecznych. Już sama nie wiem co mam robić a muszę zrobić rodzicom korektę zeznania.
Zdrowotnych nie mam, gdyż w odliczeniu od podatku wychodzi mi na minusie, a w takim przypadku wpisujemy zero. A kwota ubezpieczenia zdrowotnego nie może przekroczyć właśnie tej kwoty podatku(czyli 0zł). [/s]
Nieaktualne 🙂
czy paszport tymczasowy ma taką samą ważność jak normalny? Zgubilam dowód i mam wyrobiony paszport tymczasowy i zastanawiam się czy bez problemu wrócę do Francji?
Kochani, nie wiem za bardzo gdzie pytać. Proszę o podrzucenie linku do wątku, ewentualnie odpowiedź tutaj. Szukam Weta w okolicach Opola Lubelskiego, który zrobiłby zdjęcia rtg do badania kupno-sprzedaż. Jadę w przyszłym tyg. oglądać konia z moją panią doktor, jednak niestety nie ma ona aparatu RTG. Pomyślałem, że "nasza wetka" wstępnie oceni konia i jeśli nie znajdzie przeciwwskazań, to wynajmę jakiegoś tamtejszego doktora, żeby zrobił nam zdjęcia. Ktoś coś? :kwiatek:
sumire tenk Ju wery macz. :kwiatek: Właśnie za bardzo nie wiedziałem gdzie uderzyć :-)
Sisisa Dziękuję bardzo za priv. Uderzę tam jutro 🙂 :kwiatek:
Czy jest jakiś sklep gdzie stacjonarnie dostanę fajne foremki na jajka sadzone? Chodzi mi o takie bardziej skomplikowane jak czaszka z oczami, nie o zwykłe serduszka czy gwiazdki 🙂
W Lublinie takie rzeczy są w galerii olimp na takim "luźnym" stoisku które się nazywa "Akcesoria Kuchenne". Olimpu w Warszawie chyba nie macie, ale proponuję właśnie w galerii na takich stojących stoiskach poszukać. albo może na jakichś stoiskach z gadżetami, widziałam takie foremki do lodu to może są i do jajek 👀
Właśnie co jestem w galeriach i marketach to zaglądam i patrzę ale do tej pory nie widziałam :|
Oglądam sobie właśnie "Sissi".
Nie wiem, na ile film jest zgodny z historią(a sądzę, że niewiele)- ale jeśli choć trochę jest, to mam pytanko 😉
W 3 części filmu, kiedy cesarzowa jedzie z Franciszkiem Józefem do Mediolanu(?) idą wspólnie na operę, gdzie zamiast elity zastają służących. O co w tym chodziło? Domyślam się, że to był jakiś polityczny wybryk, ale nie znam się na tym za bardzo :kwiatek:
CzarownicaSa, chyba epizod z operą był prawdziwy.. miał to być bojkot.
Ale nie jestem pewna. 😉
W sumie to wolę właśnie tę Sissi z filmu z Romy, bo tak naprawdę to była smutna dziewczyna, z obsesją na punkcie wagi i mężem który najpierw niby ją tak kochał, a potem potrafił zdradzać z dwoma babskami na raz (oszukując też te dwie inne, a co najlepsze z jedną z nich sama cesarzowa go poznała).
Jeśli temat Cie zainteresował to prosz:
http://kaiserin-sissi.blog.onet.pl/category/zycie-cesarzowej/page/30/http://kaiserin-sissi.blog.onet.pl/2010/08/19/legendarna-uroda-cesarzowej/ - tu ciekawe zdjęcia (włoosy! 😲) np. szarfa, którą miała przepasaną talię. 😲
ciekawie przedstawiona biografia i inne ciekawostki 🙂
Dzięki! :kwiatek:
Ale na czym miał polegać ten bojkot? Jaki był jego cel?
Ciekawa jestem jak to jest z tym życiem Elżbiety... z jednej strony trafiam właśnie na przedstawianie je jako bardzo nieszczęśliwej, niespełnionej kobiety, a z drugiej na
takie opinie 🤔
CzarownicaSa, no urazić/obrazić chcieli pare cesarską i tą całą szopkę zbojkotować, nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć 😉
Ciekawa jestem jak to jest z tym życiem Elżbiety... z jednej strony trafiam właśnie na przedstawianie je jako bardzo nieszczęśliwej, niespełnionej kobiety, a z drugiej na takie opinie
Prawda leży gdzieś po środku.. Bardzo obiektywnie jest opisane wszystko w linku, w którym Ci wysłałam, jest tego troche, ale sama forma strony i jej ciekawostki na tyle mnie zachęciły, że przeczytam - będąc w pałacu w Schönbrunn się tyle nie dowiedziałam.. 😜
Aaa, o to chodziło. Ale... w sumie czemu chcieli ich obrazić? Co Mediolan miał do Austrii? 👀 Tego nie rozumiem 😉
Na blogu już siedzę i czytam 😜 😀
Że w wątku o anty mi nikt nie odp to zapytam tutaj.
Miałam wziąć tabletkę z nowego blistra po 7 dniowej przerwie w środę o godz.19,a że na śmierć zapomniałam wzielam dopiero dzis o 6 rano,niby 12 godz nie przeciaglam ale nie wiem czy ta zasada dziala tez w przypadku 7 dniowej przerwy +moje opoznienie? 🤦
Dziękuję Losia ,kamień z serca 🤣
Magic Brush-a da się w ogóle wyczyścić, czy jestem skazana na milion włosów w nim przez resztę wieczności?
Kaprioleczka ja swoje czyszczę latem wodą pod ciśnieniem tak, że kłaki wypływają same a zimą wrzucam do miski z wodą po czym wystukuję o twardą płaską powierzchnię aż samo wyleci i działa 😉