Ale ja nie chcę sobie samej zrobić pocztówki czy komuś tylko chodzi mi o takie co trafiają do sklepów. 👀
flygirl, w sensie chcesz sprzedać zdjęcie wydawnictwu? Zgłoś się zatem do wydawnictwa.
No o coś takiego mi chodzi. Dzięki. :kwiatek:
dlaczego mój cień na chodniku jest czarny, a moje brązowe okulary brązowe...? (na nosie i nie)
Potrzebuję zrobić prezentację ze ścieżką audio w tle. Prezentację muszę wysłać komuś mailem i byłoby fajnie, jakby ten podkład muzyczny działał też "po drugiej stronie". Da się tak?
Bo przez Ciebie nie przechodzi światło a przez okulary tak.
ekhem wyślij też plik muzyczny w jednym folderze z prezentacją i powinno być dobrze.
Kaktus, witraż kiedyś widziałaś? Albo lampę z kloszem z kolorowych, przezroczystych szkiełek? Ten sam efekt 🙂
Kaktus, tak naprawdę to i to, i to jest czarne. Wszystko jest czarne. Dowód: wystarczy totalnie zgasić światło i już widać rzeczy jakimi są. Poważnie. To co widzimy jako barwę, zależy od padającego światła, jego intensywności i barwy (długości fali) oraz od tego, jak dany przedmiot światło odbija. Zupełnie? Jak idealne lustro? Czy odbija tylko pewne długości fali? (czyli 'jest' czerwone czy niebieskie) - a inne "przelatują" lub pochłania, no i właśnie - pochłania czy przepuszcza. Ile i jaką falę. Okulary zapewne przepuszczają część spektrum światła, sporo pochłaniają, trochę odbijają, mocniej odbijają barwę/falę brązową. Cień nie jest czarny. Rozjaśnia go światło odbite (i część ogólnego), i to, jak na to światło reaguje podłoże. Powiedzmy: na czarnym matowym aksamicie, przy kierunkowym świetle dokładnie za sylwetką, świetle "doskonale" białym (pełne spektrum) - cień będzie czarny. Na chodniku w dzień - szarawy, często z domieszką koloru.
W wątkach "czaprakowych" dziewczyny się dziwią, że dany czaprak "wygląda zupełnie inaczej". Bo to od światła zależy. Oraz od sąsiedztwa barwnego (częściowo kwestia odbić światła, częściowo pewna "bezwładność" naszego aparatu postrzegania. Owszem, dla niektórych ludzi cień będzie czarny i już. Bo tak są przekonani lub/i tak im funkcjonuje percepcja wzrokowa (kiepsko).
flygirl, w Rosmmanie można zrobić ze zdjęcia pocztówkę.
Jakie dokumenty powinnam mieć idąc do Plusa celem przedłużenia umowy?
Dodam, że telefon na firmę. Dowód to na pewno, ale chyba jeszcze jakiś firmowy kwitek? 👀
olek, umowę przedłuża właściciel firmy/osoba upoważniona? Chyba tak. Na pewno trzeba podpisu, często pieczątki, dokumenty firmy (kopie) to zgłoszenie działalności i Regon.
Chciałabym wiedzieć, ale się nie dowiem 😎, jakie rezultaty finansowe osiągają osoby od apeli o ratowanie (np. aniołków i innych zwierzaków rzeźnych). Na forum najczęściej przeczytają, że rzecz bez sensu. A faktycznie?
Raz jedyny zaangażowałam się w (dość sensowną) akcję wykupu (wykupiony od kilku lat ma się dobrze), tak się złożyło, że miałam okazję uzyskać info o łącznych kwotach, które wpłynęły (ok. 6 krotna wartość potrzebnej sumy) i jakoś mi się odechciało na przyszłość. Jak to jest faktycznie? Powiedzmy - apel (publicznie) wyśmiany, a stan konta? Opłaca się coś takiego, czy już dawno przestało?
Czy jest tu ktoś kto powiedziałby mi co mam zrobić jeśli dostałam fakturę z zagranicy bez vatu, jak mam ją wprowadzić u siebie w rejestr vatu? :kwiatek:
halo, dzięki :kwiatek: właśnie nad zgłoszeniem działalności się zastanawiałam 😉
hanoverka, ja specem nie jestem,bo od tego mamy teściową 😉 ,ale może to Ci pomoże:
http://www.gtax.pl/artykul/VAT/Rozliczanie-VAT-u-z-faktur-zagranicznych
o dzięki ci Ktosinko, ja jak zawsze na ostatni dzwonek, a jutro 25 i trzeba VAT-7 złożyć 😵
złożyć jak złożyć,ale zapłacić 🤔 👿
Czym usunąć plamy z podkładu do twarzy z sukienki, którą można prać max. w 40 stopniach? 😵
Normalnie ją wyprać? W proszku?
olek, przy przedłużaniu w Orange nie chcieli nawet pieczątki, mój dowód i to wszystko
...a jak przedłuża się przez telefon/internet,to nawet dowodu pokazywać nie trzeba 😉
To a propos, bo też do przedłużenia umowy - skąd wziąć wpis do ewidencji gospodarczej? Dostanę go dopiero jak firma ruszy czy od razu po zarejestrowaniu formy?
Nie bardzo wiem, gdzie się udać z tym pytaniem. Może tu mi ktoś pomoże 🙂
Na jutro muszę sobie wymyślić temat na prezentację na niemiecki. Jakiś naukowy. Widziałam tematy innych osób z poprzednich roczników i były mało ciekawe - coś prawach człowieka, o systemie UE, o GMO...
Generalnie ma to być temat związany z nauką. Materiały mamy zbierać do teczki. Muszą być zarówno po polsku, jak i po niemiecku z przynajmniej 3 źródeł (Internet to jedno źródło, więc przydadzą mi się jakieś publikacje książkowe). Wszystko będzie dokładnie sprawdzone.
Jakiś pomysł? Propozycja?
Normalnie ją wyprać? W proszku?
o, spróbuję, sama na to nie wpadłam 😎
Czy lekarz rodzinny ma prawo wypisywać środki antykoncepcyjne?
z tego co wiem to jeśli ma upoważnienie od ginekologa to może je wypisywać
co do innej sytuacji to chyba nie
znaczy, prawo pewnie ma ale raczej nie wypisze 🙂
smarcik ja ostatnio dostałam receptę od patologa, więc może każdy, pytanie tylko czy chce 😉
smarcik, tak.
Chess, dlaczego miałby nie wypisać?
In., bo musisz miec zaswiadczenie od gina, ze bierzesz stale takie i takie leki (czyli tabletki anty w tym przypadku), inaczej na jakiej podstawie mialby wypisac recepte- wierzyc na slowo?
Do tej pory wierzyli na słowo i nikt nigdy problemu nie robił. Tak jakby ginekolodzy akurat dawali tabletki na podstawie jakichś badań czy coś - niby powinni, a i tak nie robią, tylko dają "na czuja", więc co za różnica?
Z resztą w niektórych aptekach dostaniesz tabletki bez recepty (tylko trochę drożej :P).
Mówisz o Polsce? Nigdy nie spotkałam się sytuacją, żeby lekarz rodzinny tak po prostu przepisywał antykoncepty i nie słyszałam o tym, że w aptekach można je kupić ot tak O_O (żeby nie było kłótni, nie wykluczam ani nie neguję tego co piszesz) i z tego co wiem to jednak raczej robią te badania przed daniem tabsów. Mi nie chcieli sprzedać nawet jak miałam przeterminowaną receptę 🙄