Wyrobienie paszportu koniowi kupionemu z zagranicznej hodowli

Nie znalazłam podobnego wątku więc zakładam nowy.

Mam pytanie odnośnie wyrobienia paszportu w Polsce koniowi z hodowli niemieckiej, rasa hanoverska.
Konik był opisany w stadninie w Cele w wieku 3 mies. i teraz żeby wystawic mu paszport to pierw w pzhk?
czy odrazu w pzj? czy niemiecki paszport konia jest w Polsce honorowany czy pzhk wystawia swój hodowlany.
Czytałam na stronir pzhk że oni zajmuja sie rasami Polskimi+trakeny+araby i folbluty. A co z innymi rasami.
Czy będe musiała robic dodatkowy opis konia, bo dostałam informacje że u nas konie do opisu muszą mieć skonczone 2 lata.
U konia wendetty który jest saksońskiej rasy, jest wpis z PZHK . Cały paszport jest niemiecki. Kon normalnie startował na zawodach. W paszporcie jest wklejona strona z ponownym opisem konia.
Natomiast Mój rasy hanowerskiej ma już Polski paszport. I jest na nowo opisywany w Polsce.
Swoja droga teraz chyba zmieniły sie przepisy. Nasze konie miały cała papierkową robote załatwianą około 10 lat temu.
U konia wendetty który jest saksońskiej rasy, jest wpis z PZHK . Cały paszport jest niemiecki. Kon normalnie startował na zawodach. W paszporcie jest wklejona strona z ponownym opisem konia.
Natomiast Mój rasy hanowerskiej ma już Polski paszport. I jest na nowo opisywany w Polsce.
Swoja droga teraz chyba zmieniły sie przepisy. Nasze konie miały cała papierkową robote załatwianą około 10 lat temu.

No to faktycznie przez 10 lat to sie moglo nazmieniać już sporo.
A ty robiłaś paszport w pzhk,a potem na starty w pzj?
A ty robiłaś paszport w pzhk,a potem na starty w pzj?

Oba były na nowo opisywane przez Panią Wyszomirską w PZHK a dopiero dużo później dostały licencje na starty z PZJ. Ale tak jak móie to było dawno. A ja tez specjalista nie jestem od tych formalności 🙂
kpik   kpik bo kpi?
24 marca 2010 11:12
Carlos,  niemiecki paszport konia jest honorowany w pzhk, jakiś czas temu robilam zmiane wlasciciela w paszporcie i nie bylo zadnego problemu, nie mieli żadnych uwag do paszportu.
Aktualnie w Polsce obowiazuje jeden paszport hodowlano sportowy. Paszport wystawiany jest przez lokalny WZHK, na podstawie niemieckiej dokumentacji (paszportu konia), oraz polskiego opisu. Jeśli chce sie zstartować w zawodach niskich klas szczebla regionalnego - taki paszport wystarcza do startów. Jeśli mysli się o szczeblu ogólnopolskim - nalezy postarać się o wypełnienie drugiej częsci paszportu , w której adnotacje wnosi lekarz weterynarii PZJ (lista dostępna na stronie www.pzj.pl ). Do tego trzebazgłosic konia do rejestru w WZJ/ PZJ i wykupić licencję na dany sezon...
[quote author=_Gaga link=topic=19610.msg529364#msg529364 date=1269429851]
Aktualnie w Polsce obowiazuje jeden paszport hodowlano sportowy. Paszport wystawiany jest przez lokalny WZHK, na podstawie niemieckiej dokumentacji (paszportu konia), oraz polskiego opisu. Jeśli chce sie zstartować w zawodach niskich klas szczebla regionalnego - taki paszport wystarcza do startów. Jeśli mysli się o szczeblu ogólnopolskim - nalezy postarać się o wypełnienie drugiej częsci paszportu , w której adnotacje wnosi lekarz weterynarii PZJ (lista dostępna na stronie www.pzj.pl ). Do tego trzebazgłosic konia do rejestru w WZJ/ PZJ i wykupić licencję na dany sezon...
[/quote]

Dzięki wszystkim za informacje.
Gaga ty to jestes skarbnicą wiedzy 🙂
A jakie adnotacje wpisuje lekarz w paszport??
Znajduje się tam drugi opis konia , który może wystawić jedynie wet uprawniony przez PZJ, dalej jest miejsce na adnotacje dotyczące badań antydopingowych, etc...
[quote author=_Gaga link=topic=19610.msg529461#msg529461 date=1269434890]
Znajduje się tam drugi opis konia , który może wystawić jedynie wet uprawniony przez PZJ, dalej jest miejsce na adnotacje dotyczące badań antydopingowych, etc...
[/quote]

Czyli jak mój koń jest opisany w wieku 3 mies. to póki bedzie startował regionalnie nie musi miec drugiego opisu?
Bo słyszałam ze w Polsce musi być opis po ukonczeniu 2 lat.
Nic nie wiem o opisywaniu 2 letnich koni
Jedynie na wiosek posiadacza - w razie kiedy np. kary źrebak wysiwieje
oki, dzieki za worek informacji

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się