[quote author=dea link=topic=19013.msg2950628#msg2950628 date=1604268935]
[quote author=Madzuaa link=topic=19013.msg2950623#msg2950623 date=1604264950]
Cześć! Jakie macie patenty na niezamarzanie wody w wannie zimą? U mnie to póki co brak poideł, mam stajnię wolnowybiegową, wanna na zewnątrz.
Przyszło mi do głowy, że może jest niezłym pomysłem podłączenie takiej grzałki, jak do oczka
Widziałam praktyczne zastosowanie tego:
aquael winterhot prow połączeniu ze studnią obok i pływakowym dopełnianiem wody. Zbiornik był "kostką" metr sześcienny, z uciętą górą, wkopany w ziemię. Wyglądało jak sen, bo nie trzeba było myśleć o wodzie nawet przy -25 stopniach. Ostatnio zimy nie takie srogie, ale i tak kombinujemy żeby skopiować to rozwiązanie na naszej bazie 🙂
[/quote]
Rewelka! Czyli można coś myśleć w tym kierunku. Nie wiem tylko, jak by to zamontować w wannie, by konie tego nie rozwaliły.. Pływakowe dopełnienie to mechanizm taki jak w kibelku? Pomyślę o tym może w przyszłym sezonie, teraz takie wykopki są ponad moje siły.
[/quote]
Nie zamontujesz tego w wannie. To nasze ma zanurzenie pół metra i taka jest minimalna głębokość zbiornika. Wanna jest zwyczajnie zbyt płytka. Jak użyjesz takiego metrowego zbiornika, to może być pod płotem (cześć z pompką, zaworem pływakowym), u koni tylko wystająca część z wodą.
Co jeszcze ważne, szukałam opcji na 12V, żeby akumulator podłączyć i z tego modelu nie ma. Trzeba więc podciągnąć do wybiegu prąd 220V.