własna przydomowa stajnia

Koniom bedzie wygodniej jesc niz z takiego wiszacego, gdzie raczka bedzie przeszkadzac a wiadro bedzie ruchome.
Zepsułaś moją wizję hehe  🤬 a myślałam, że już będę się trzymać tego pomysłu. Ale fakt, nie pomyślałam, że rączka od wiaderka może zawadzać  😵
Gaga, będę wdzięczna.
ed
koniczkowaaa  w takim razie 135 cm - 95 cm - 55 cm  🙂
ed
Isabelle może oprócz pastucha, kup leśną siatkę? jest tańsza od zwykłej...
Na mojego gada nie działa NIC - tyko kołek, linka...  😉 jak nie uwiązany, to pasie się zawsze na łące obok (trawa tam lepsza przecież jest!).
Próbowałam na różne sposoby... aż zaczęłam wiązać potwora i w końcu mam spokój   🙂
Mój ma 80 cm w kłębie, prądu nie czuje, a kucyczy łeb potrafi przełożyć wszędzie  🙇 wiadomo, że jak łeb się zmieści, to i koń przejdzie  😉 choćby połowa futra z grzbietu miała zostać na żerdziach  🙄
koniczkowaaa, gorny rzad robisz jak najwyzej, dolny 30-40cm od ziemi czy jak tam uwazasz, ze bedzie ok, srodkowy pomiedzy 😉 nie widze tu jakiejs specjalnej filozofii i potrzeby uzywania miary 😉
o masakra... czyli jest opcja, że na mojego myszatego uciekiniera prąd też nie pomoże? 🙁
sąsiad zasiał jakieś zborze tam gdzie on ucieka (takie mini poletko). chyba na złość bo i tak nic nie zbierze...ziemia piach, nie nawozi, nie zwalcza chwastów, dziki i tak zryja jak zwykle... ale powód żeby się zaraz awanturować będzie ;/

po wyrównaniu ujeżdżalni zaczeły pojawiać się jakieś zielone stworzonka.. będziemy grodzić żeby zarosło. no nic - będzie lato jazdy na łące - też ładny trawiasty teren (mini trawka) choć wole piach (na trawie boje się poślizgów). troche szkoda, ale jesli jest nadzieja, że zwiąże ten piach trzeba wykorzystać. najpierw trzeba zagrodzić - wysoki płot z siatką. bo i p-antkowi i p-kurom, które każde ziarenko znajda i zneutralizują...

a! użyłam much-ex. mamy teraz 3 różowe kucyki pony...
horse_art, much-ex farbuje? grrr
a dziala chociaz?
kasiulkaa25,  nasz podobnej wysokości skubańczyk... nie wiem dlaczego, ale jak kot dotknął pastucha to ryk na pół wsi, jak ja złapałam to aż usiadłam z wrażenia, a ten? nosem podsadza i prześlizguje po grzbiecie! myśleliśmy już o wiązaniu, ale zbyt się boję, że Rudzielec mój się zaplącze w kucyka linkę...

Niestety ale właśnie ogrodzenie hektara siatką leśną wychodzi około 1500 :/ ostatnio już myśleliśmy, że Ruda pójdzie na pastwisko, a kucyk zostanie w "ogrodzie" ogrodzonym siatką (po sąsiedzku z pastwiskiem, z ogrodu jest brama na pastwisko). Ale niestety... cóż zrobiła nasza stara kobyła zakochana w "swoim źrebaczku"? wyrwała skobel z 4 mega wkrętów i staranowała bramę, bo kucyk 2 metry od niej to już za daleko ...

Jakby ktoś miał pomysł na jakiej wysokości żerdź zamontować, żeby mu uniemożliwić wyjście, to byłabym wdzieczna!

PS: pamiętacie, że kucyk się wycierał? potraktowany odwszawiaczem, wykąpany, smarowany, wet był. Najpewniej chce się pozbyć sierści zrebięcej (która wygląda jak owcze runo), i tak ją dziwnie zrzuca. ma płaty, gdzie się wydrapał z długiego włosa, nie ma żadnych ranek, ładna, krótka sierść jest w tych miejscach. jak się złapie to samo futro schodzi, choć nie tak "płatami".

Wet kazał się nie przejmować i nie cudować z zeskrobinami i badaniami, bo to nie ma sensu. wydrapać, pozbyć się starej sierści, jakby coś się działo (ranki, stany zapalne, grudki, cokolwiek) to wtedy zacząć się martwić. zastanawiam się czy nie przejechać go maszynką, bo teraz wygląda tak, że tylko tozu brakuje.
Isabelle, nasze kn tak liniały. na tle srebrnej letniej rudawe obszary owczego runa. duży jak zrzuca zimowa sierść to ona z j. brązowej robi się czarna, matowa i taka własnie obrzydliwa na koniec... jak wypada to widać pod spodem j.brązową gładką. wyglada jak brudny menel.
znajomego kobyła ma to samo - ale dodatkowo gubi płatami i wyglada jakby miala grzyba -letnia jest mini i szara taka ..jak skóra... fuj. ma cały sezon linienia jazde "za stodołą" żeby nikt nie widział 😉))

stillgrey, tak- farbuje.... na różowo jak rozwodniona troche fatroxymina (czy jak to się pisze) - na różowo. postanowiłam rozcieńczyć ok (60%) i psikać konie po całości (tzn w kilku miejscach a nie tylko na grzbiecie). wylatuje piana, którą trzeba rozetrzeć (ręką którą robi się różowa, ale szorowana mydłem schodzi).
no ..ale że nakładają się "kreski" to mam kn w paski różowe..albo w serduszka, gwiazdki i błyskawice hahah 😉)) na gniadym nie widać. ale do jasnym nie polecam... wygladają jak pocięte... albo zastanowić sie gdzie nałożyć.
ale działa. dałam b. malo ale komarów dużo dużo (i tam gdzie daleko nie psikane) mniej (innego robactwa nie ma...a na jednej siedziały muchy - jaz zaczełam psikać to znikneły i więcej nei było. okolica stosuje na krowy - rezultaty super. znajoma ma coś jeszcze (nazwe zapomnialam) - o komarach nic nie pisze, ale b. długo nie gryzą muchy i robale a kleszcze na drugi dzień zdychają (krowy m. b. duzo kleszczy). obserwowałam krotko, bo lało cale dnie więc czekalam na pogode, ataku komarów nie bylo (albo wlasnei dzialalo). spróbuje nast. razem użyć więcej i pojechac do lasu gdzie jest wylęgarnia krwiopijców - jeśli nas nie zjedzą - znaczy, że rewelacja
Isabelle mój też ma łyse placki  😎 czekam, kiedy ktoś podeśle interwencję aby go zabrać w trybie natychmiastowym  🤣
Bo nie dość, że paskudnik to jeszcze uwiązany  😉
U mnie jest o tyle dobrze, że moja trójca koni, wcale się nie 'wielbi' - są razem to ok, ale jak każdy osobno to też ok  🙂

Wałaszek małopolski chodzi z kucką (120 cm) a kucyś jest za ogrodzeniem na lince (boję się też, że razem się poplączą).
Początki samodzielnego wypuszczania (miałam 7 koni) były trudne - panika, dzikie galopy, rżały... jakby ktoś znęcał się nad nimi, pozrywane taśmy... ale po jakimś tygodniu wypuszczania pojedynczo... ogarnęły się koniska i przyzwyczaiły.

Muszą umieć wychodzić osobno, bo mam dwa duże ogrody a na jeden z nich, mogę tylko wypuszczać kucyki bo 'duży' koń nie przejdzie pod altanką z winogron  🙄 a innej możliwości przejścia nie ma  🤔

Dla takich małych stworzeń to żerdzie muszą być na wysokości 50 cm... bo u mnie pod 70 cm przelazł  😵 zdarł grzbiet  😲 "ale no jak to? aby przejść się nie dało  😵 niemożliwe!!"  😂
kasiulkaa25,  wezmę miarkę i konusa zmierzę tak prowizorycznie, bo nie wiem ile on dokładnie może mieć. ten drąg to na wysokości klaty, niżej niż kłąb? na wysokości połowy przednich nóg? bo nie wiem jak to zakombinować, żeby z jednej strony nie przelazł pod, a z drugiej nie przeskoczył 😉

wstyd teraz dziadowi zrobić zdjęcie nawet. ale wyładniał, mimo futra paskudnego. główka taka zgrabna się zrobiła, nóżkami ładnie przebiera.

A Ruda to już 19 latka (choć brykando i dębowanie nie wygląda na staruszkowe 😉 ), więc raczej nie uda mi się "wytępić" instynktu stadnego. Ona się zachowuje typowo jak "matka stada", dba, rządzi, nie pozwoli skrzywdzić. kochają się okrutnie. kuc nie odejdzie na 5 metrów od niej, jak ona jest jeszcze w boksie angielskim a on uciekł z pola widzenia to wariuje i rozpacza, bo jej kucola wcieło 😉 wszyscy straszyli, że coś zrobi szkrabowi, a ona się nim strasznie opiekuje, pozwala się podgryzać, czasem go szturchnie głową, jak wierzga to patrzy, żeby małego nie trafić. mądra babka.
Isabelle, konie-kombinatorzy kładą sie na boku i prześlizgują pod drągami. przy rozplanowaniu żerdzi weź pod uwagę szerokość brzucha w  poziomie 😉
[quote author=horse_art link=topic=19013.msg1780259#msg1780259 date=1369056973]
stillgrey, tak- farbuje.... na różowo jak rozwodniona troche fatroxymina (czy jak to się pisze) - na różowo.
[/quote]

much-ex występuje w dwóch rodzajach: różowy dla krów i bezbarwny dla koni 😉
o ja... to ja tylko ten różowy znalazłam... gdzie ten bezbarwny widziałaś? może kupie drugi a ten oddam sąsiadce z krowami..
a..i na jasnym czapraku się różowy pasek odbił...
Ja mam 2 kuce i ten sam problem do czasu...do tego ogierek potrafi przejsc pod siatka jak pies ? 🤔 nie wiezylam jak nie zobaczylam..padok z 2 stron betonowym ogrodzeniem ogrodzny ,z jednej plot z desek na 130 i 4 stron(od strony sasiadow )siatka  kilka razy wracam z pracy a kucyk u sasiadow  🤔 nie dowierzalam no jak,pewnie wzieli zeby trawy pokosil na podworku ale sie pytam nie... sasiadka mowi ze pod siadka pszeszedl ...ja co?  😂 115cm zwierz pod siatka>? i sie przekonalam... autentycznie pod siatka rozciagnelam pastuch na 3 rzedy i nic ....kon wiazany bo i z pastwiska zwiewa. Az kupilam elektryzator na 2 przelaczniki. Wlaczam 2 stopien pykajacy az od stajni slychac (czestrza przeplywalnosc pradu ) 2 rzedy i ani ogier ani kucka nie uciekaja ... moze sprubujcie  😉 Taki mam (alb ten mocniejszy nie pamietam ) [url=http://www.canagri.pl/products/show/1335/elektryzator-corral-b170.html#ad-image-0]http://www.canagri.pl/products/show/1335/elektryzator-corral-b170.html#ad-image-0[/url]
Moj Ogerros kombinator  😍
[quote author=horse_art link=topic=19013.msg1780333#msg1780333 date=1369060927]
o ja... to ja tylko ten różowy znalazłam... gdzie ten bezbarwny widziałaś? może kupie drugi a ten oddam sąsiadce z krowami..
a..i na jasnym czapraku się różowy pasek odbił...
[/quote]

jeśli dobrze pamiętam to tu kiedyś kupowałam: http://www.wemaj.pl/86-much-ex-mp-1kg.html
z tym, że radziła bym przed zamówieniem napisać maila i dopytać czy wersja bezbarwna dostępna bo w opisie brak wzmianki chyba, a zdjęciem się lepiej nie sugerować bo mogą byc pomylone 🙂 jak nie tu to pytaj w sklepach gdzie mają w ofercie ten środek - czy da sie dostać bezbarwny :P
mam nadzieję, że myślimy o tym samym specyfiku :P

tu widać, że jest w 2 wersjach: [url=http://www.canagri.pl/products/show/921/muchex-mp.html#ad-image-0]http://www.canagri.pl/products/show/921/muchex-mp.html#ad-image-0[/url]
any, dzięki! od razu wyslalam zapytanie do tego sklepu 🙂 szykalam przez google tego specyfiku i tylko rózowe mi sie pojawiały i w niewielu sklepach (ten nie). a ty jeszcze cena dobra... mam nadzieje że będzie 🙂
a... jak ci się sprawował?

gunia92, ale sliczny.... ja chce takiego!!!
[quote author=horse_art link=topic=19013.msg1780353#msg1780353 date=1369062466]
any, dzięki! od razu wyslalam zapytanie do tego sklepu 🙂 szykalam przez google tego specyfiku i tylko rózowe mi sie pojawiały i w niewielu sklepach (ten nie). a ty jeszcze cena dobra... mam nadzieje że będzie 🙂
a... jak ci się sprawował?
[/quote]

nie ma za co 🙂 a jeśli chodzi o to jak się sprawował to różnica była tylko ja stosowałam go tak jak pisało na opakowaniu - może nie trzymał tak długo jak piszą ale działał 🙂 teraz tak myślę, że może wypróbuję twój sposób i konia spryskam rozcieńczonym :P na 100% skuteczność nie liczę przy żadnym anty owadzim środku - zbyt wielka plaga tego tałatajstwa w moich rejonach :/
Hehe tak sliczny ale jakie male cholerstwo ...mam go 10 lat jest moja duma ,potrafi byc kochany ale nieraz to bym udusila normalnie, ale nie oddam nikomu  😍 😉
gunia92, podejrzewam, ze masz mocniejszy elektryzator, bo ten, ktory tu pokazalas jest mega slaby. 0,25J
Mocne elektryzatory zaczynaja sie od 2-3J.
gunia92, boska maść...kształty też ...i ta grzywa!  😍a próbowałaś mu zapuścić dłuższą? do ziemi ... normalnie zobrazowane moje marzenie o kucyku! 😀

any, pieni się przy pryskaniu - trzeba rozcierać jeszcze. a... a wg producenta ile ma działać? bo nie znalazlam nigdzie takiego zapisu? mi by zależało żeby choć kilka godzin... ale już opanowalam psikanie  w czasie jazdy więc i nacierać moge .....i godzina nas zbawi... 🙇
pastucha na antoniego to do 230 podłączymy to będzie działać  😜
mój elektryzator w teorii powinien podziałać. uziemienie ok, na kablu przebicia nie ma. a jednak kuc ma tryb "i feel no pain"...

i przypomniało mi się! kilka dni temu przelazł przez ogrodzenie! teren otoczony jest siatką, niestety bez podmurówki (czeka na lepsze czasy, jak będziemy stawiać lepsiejsze ogrodzenia wokół domu). skubany podkopał kopytkiem i przeczołgał się pod siatą. czujna sąsiadka nas poinformowała, że wlazł do nich na podwórko (od strony pól mieli otwartą bramkę, nasze posesje oddziela łąka) i ... goni koty z zębami 😉
Ja much-ex miałam w zeszłym roku - efekt marny, może trochę mniej zwykłych much, na komary i wredniejsze badziewie nie działało. Kupiłam na próbę takie cuś - czekam na przesyłkę:

http://www.jefferspet.com/mosquito-halt/camid/equ/cp/FA-MH/
i zaciekawiło mnie to:

http://farnam.pl/produkty/wedlug-uzytku/srodki-przeciwko-owadom/equi-spot-fly-control/
w Stanach ma w większości bardzo dobre opinie. Dobra opcja przy moich anty-sprayowych koniach 😉
[quote author=horse_art link=topic=19013.msg1780385#msg1780385 date=1369064556]
any, pieni się przy pryskaniu - trzeba rozcierać jeszcze. a... a wg producenta ile ma działać? bo nie znalazlam nigdzie takiego zapisu? mi by zależało żeby choć kilka godzin... ale już opanowalam psikanie  w czasie jazdy więc i nacierać moge .....i godzina nas zbawi... 🙇
[/quote]

wg producenta środek ma być nanoszony raz na kilka tygodni /4 lub 6 - nie pamiętam już/ w opisany na opakowaniu sposób czyli powinien działać do kolejnej dawki
haha 🙂 antoni za gruby żeby sie przeczołgiwać, ale skacze - siatki po 160 wysokości. technika"na królika" - opiera przedni nogi o górę siatki "uklepuje" (mało się daje, jest sztywna) odbija ...i hop ....

za kotami nie ganiają... ale kozy owszem. np.kiedyś starą antek złapał za tylną noge i trzymał ...biedna przerażona próbowała uciec na przednich, ale on nie puszczał i ją tak prowadzał... krzywdy jej żadnej nei zrobił - ale miała traume...
teraz został 1 koziołek tylko, został przyjęty do stada. pasie się z końmi, chodzi z nimi, miziają się, gryzą po kłebach -tylko najpierw wskakuje na podwyższenie  jakies żeby mieć ten sam poziom 😉

zielona_stajnia no nie dobijaj 🙁
jak coś ci zadziała - daj znać...

eh...no i jeszcze jest kwestia populacji. koleżanka kupiła opaski odstraszające komary. była zachwycona, żadnego na niej, na koniu, nawet na parach obok jak podjechali. założyłam ja (na popręg na dole) koń niespokojny, zsiadam a komary siedzą... na opasce nawet ;] dzieli nas ... ze 20 km? może nie nawet...

any - dzieki 😉 oby choć tyle godzin! 😉
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
20 maja 2013 17:20
W zooaptece jest różowy much-ex i tam jest napisane, że co tydzień się polewa grzbiet, a tu podajecie bezbarwny i jest napisane, że co 6 tyg. Też się nad tym zastanawiałam bardzo, bo u mnie mega plaga, konie wytrzymują jedynie 1-1,5 godziny na trawie... :/ takie meszki i komary 🙁

hahaha od kiedy konie maja w przednich nogach kolana albo w tylnych od tylnej strony :P

1ml jako pasek na tylne części obu przednich nóg, od kostki aż do kolana ( w sumie 2ml )
1ml jako pasek na tylne części obu tylnych nóg, od kostki aż do kolana ( w sumie 2ml )
Met   moje spore
20 maja 2013 17:23

nas właśnie zalało. pół godziny gradu z deszczem i cały rok poszedł się kocić... nie ma kamienia nawiezionego na drogę. nie ma wydzierżawionych łąk. nie ma nic. boksy zalane. owies zalany. idę się wieszać
Mehari   nic nie dzieje się bez przyczyny..
20 maja 2013 17:25
Met, współczuję.. wiem co przeżywasz!
Met Masakra!

Dziewczyny, co to się dzieje w tym roku? Jakiś felerny, ciągle coś się dzieje złego...🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się