Warunki Zabudowy (WZ) nadal będą.
Tylko będą wydawane na podstawie Planu Ogólnego Gminy (POG). Tak samo jak MPZP będą tworzone na podstawie POG.
Do momentu uchwalenia POG (max. do czerwca 2026) WZ wydawane są na dotychczasowych zasadach. Po wejściu w życie POG nadal będą obowiązywały i to bezterminowo. Więc warto o nie teraz wystąpić.
Po wejściu w życie POG, WZ będą wydawane, ale muszą być zgodne z POG i nie są bezterminowe (o ile się nie mylę, ich trwałość to tylko 5 lat).
ibmoz, czyli ten cały POG to cos jak dawniej studium ?
Iskra de Baleron, Jeszcze audyt krajobrazowy się kłania. Wygląda niewinnie, ale w realu jest 1:1 przenoszony do POG i MPZP i WZ
Iskra de Baleron, studium nie jest aktem prawa miejscowego. MPZP nim jest. Gminy mają mieć plan ogólny właśnie po to żeby mieć coś pomiędzy - takie studium będące aktem prawa miejscowego. Żeby WZtki były wydawane w jakimś ladzie i składzie.
Gmina w której mam budować poinformowała mnie że będą po prostu brać do planu ogólnego to co jest w studium, inne gminy mogą oczywiście postąpić inaczej. Na szczęście można przy okazji składać wnioski przy okazji tego planu, dlatego zachęcam jeśli jest taka możliwość. Zwlaszcza jeśli chodzi o działki rolne poza planem, ale które można byłoby zagospodarować wg. tego co jest wokół
Iskra de Baleron,
W załączonym zdjęciu wytłumaczone to jest w prosty sposób.
donkeyboy, Plan ogólny jest aktem prawa miejscowego.
melehowicz, ale przecież ja mówię że to studium nie jest (bo nie jest) i po to są wprowadzane plany ogólne żeby ten akt prawa miejscowego był
donkeyboy, Nie podważam niczego co napisałaś.