Jedyny post tego użytkownika tylko potwierdza obawy, że konie u niego długo nie zagoszczą
http://re-volta.pl/forum/index.php?action=profile;u=55452;sa=showPosts
Nawet bez tego jedynego postu wiadomo, o co chodzi. I jaki dobroczyńca - odbiór we własnym zakresie.
Edit: zgłosiłam ogłoszenia do moderatora
https://ogloszenia.re-volta.pl/ogier-malopolski/o/276518/?8=32&wzrostMin=0&wzrostMax=7500&wiekMin=0&wiekMax=40&kodkm=10&sortowanie=0Niezmiennie szokuje mnie to ogłoszenie. Toż to baleron na patykach 😲 Młp w skórze zimniora na suchych nóżkach.
A ja myślałam, że mój koń jako ogier był tłuściochem.
Pewnie zamknięty stoi, wychodzi od święta i wygląda jak wygląda.
Albo, tak od serca, jeść dostaje.
Jakikolwiek scenariusz by to nie był - faktycznie baleron.
Ten kon jest gruby, to fakt. Co nie zmienia faktu ze daleka bylabym od oceniania ze stoi, wychodzi od swieta i zre. Mam w pracy walacha 24h na padoku, chodzi pod siodlem, nie je nic poza trawa, z najbardziej lichego padoku jaki mamy. Jest 2 razy grubszy niż ten kon z ogłoszenia. I nie możemy mu już tej trawy ograniczyć,bo to trawa w wersji głodowej. inne konie bylyby szkieletami. Przy czym był badany pod katem wszelkich chorob metabolicznych i nie jest chory 🤔 Ma za to spore problemy z kopytami. Ten ogier z ogłoszenia tez wygląda na takiego, ktory kopyt nie ma zdrowych. Dlatego nie każdy gruby kon, to kon przekarmiany, lub zle utrzymywany. Co nie znaczy ze nie może tak być w tym przypadku.
Fakt, też mam takiego balerona wolnowybiegowego.
Ja mam kobyłę w szczycie laktacji, która wygląda jakby zaraz miała bliźniaki urodzić. Bardzo dobrze wykorzystuje paszę.
A ja zauważę, że to może być faktycznie "Młp w skórze zimniora na suchych nóżkach" czyli miks NN, "typ szlachetny".
halo tam są podani rodzice, to 'czysty' małopolak, tylko niemiłosiernie upasiony.
Też mam czystego małopolaka, okrągłego niczym księżyc w pełni i kupionego z glukozą 150%...
https://ogloszenia.re-volta.pl/klacz-slaska/o/285887/Czy to jest teraz norma, że się zajeżdża dwulatki?! 😤 Widziałam już to ogłoszenie na innym portalu, Państwo zamilkli po pytaniu o badania.
A co w tym dziwnego 🤔
W Solcu odbył się championat 3 latków. Pierwszy lepszy ze startujących koni którego zechciało mi się wpisać na badzie
https://baza.pzhk.pl/horse/id/1227433.htmlIle miał jak go zajeździli ? Przecież nie poszedł podjazdek na championat tylko musiał mieć jakieś podstawy
Aneta, może w takim razie do tej pory trafiałam nietypowo i żyłam w błogiej nieświadomości, bo w miejscach gdzie jeździłam właściciele nigdy nie startowali z pracą pod jeźdźcem do 3-4 roku życia. Nawet w miejscu, gdzie wszystkie konie w sezonie letnim chodzą pod dziećmi na obozach. 😲
Karbro niestety ekonomia rządzi w jezdziectwie, nie opłaca się trzymać tak długo 'darmozjada'. Zajeżdzic szybko, najlepiej żeby już skakał 150, sprzedac za duże pieniądze. A później mamy konskich emerytów w wieku 16lat ledwo chodzących :/ i uzasadnienie, że przecież to normalne, że w tym wieku się zajezdza i wszyscy tak robią...doprowadza mnie do szewskiej pasji ... na szczęście widać, że powoli się to zmienia ...
Na czempionacie 3 latkow konie są pokazywane w zastępie i w podstawowych chodach pod jeźdźcem. To są totalnie inne zasady niż 4 latki. Spokojnie konia można zajezdzic wczesną wiosną typu początek marca i pokazać tam na początku sierpnia. Tylko nie każdy koń się będzie do tego nadawał, bo jak będzie nadal rósł skokowo to może się okazać że ma zad 10cm nad przodem i kłus jak świnia na polu. Na taką imprezę raczej konie z początku roku i wcześnie dojrzewajace.
DeJotka, tam napisano, że "pochodzenie w trakcie potwierdzania".
może on ma jakąś chorobę układu oddechowego i wydaje dziwne dźwięki, a oni nie zdają sobie sprawy
Ale na co? Stoi sobie roczniak i paczy..
No dla mnie wyglada jak bida, ale może się nie znam
Większość roczniaków wygląda jak kupa. Jest szczupły, ale idzie we wzrost, nadgoni.
Heh, no tak bo nie ma zaplecionej grzywy, tylko klajstry mustanga, nie jest wypicowany jak na wystawę.
Była o tym dyskusja niedawno... 8-)
A ja wiem czy taka większość, niejednego widziałam na żywo, ogłoszenia sobie w wolnej chwili przegladam i takiej ciekawej szyi niemalze wielkości głowy to jeszcze nie widziałam.
Moon sama w tej dyskusji uczestniczyłam 😉
To sa bardzo niefortunne zdjęcia, bo patrzy do aparatu wykręcając głowę, przez co szyja wygląda jak spaghetti. Na drugim foto z drugiej strony jeszcze grzywa. Niestety żeby zrobić dobre zdjęcia takim młodym to potrzebne są 2 osoby plus fotograf
Jak dorosly kon w treningu sie tak wykreci do zdjecia to szyja tez wyglada jak przecinek 😉 na marnym zdjeciu kazdy kon wyglada jak bidny oslomul.
Poza niefortunnymi zdjeciami nic zlego tam nie widze
Tak, ale to wypięcie -trochę przegięte 🤔
Przyjrzyj się - wypinacze są długie, owszem lonża przepuszczona przez kółko do pasa, ale też nie jest napięta... z jakiegoś powodu ten koń sam z siebie biegnie w takim ustawieniu, ucieka od kontaktu i jest potwornie spięty.
Ta lonża nie ściąga jego głowy za mocno do wewnątrz przez takie zapięcie ? przez co robi się taki ciasny w szyi i się usztywnia?
Teraz widzę wpinacz luźny, tylko ta lonża go blokuje