Maści i odmiany

emptyline   Big Milk Straciatella
08 marca 2012 17:37

Salvador  🙂
Modna asymetria?
No to mamy kolejnego kolorusa w voltowym stadku 🙂

klaczka perlino - Dynastia P x Arktos
TaiMyr, to Twoje?  😜
quanta - Przez 6 miesięcy prawie jak by moje - później jedzie do nowego właściciela <morze łez>
Ircia   Olsztyn Różnowo
12 marca 2012 17:55
Mam pytanie do znawców maści zrebakow czy koni, bo ja trochę nie ogarniam wpisu do paszportu skarogniady
To jest mój źrebak urodzony od matki karej i ojca karego, 1 zdjęcie jak mial kilka godzin, a drugie jak mial okolo 6 m-c

Po faktycznie karej matce i karym ojcu mógłby wyjść tylko kary lub ostatecznie kasztan, natomiast nie gniady ani skarogniady. Z resztą po fotkach wygląda mi na karego.  😉
montana   małopolskie
12 marca 2012 21:19
No to mamy kolejnego kolorusa w voltowym stadku 🙂
klaczka perlino - Dynastia P x Arktos

to my czekamy na kolejne zdjęcia !!!
Ircia   Olsztyn Różnowo
13 marca 2012 06:11
falabana  tak matka ma w paszporcie maść kara i ojciec tez, choć z tego co pamiętam to u matki są jakieś konie skarogniade od strony matki, natomiast jak byla pani opisywać małego jakoś tak jak mial 3 m-c  to mial troszkę na chrapach  od słońca wyplowiale i stwierdzila ze jest CHYBA skarogniady  👀
To ja pozwolę sobie na stwierdzenie, że chyba raczej kary 😉
ircia2   KARULA ZOŁZULA:)
13 marca 2012 22:12
hehe dziewczyny nie znacie się  😁 on jest czarny 😉
Imo ten ogierek jest ewidentnie kary.
TaiMyr
Koniecznie pokaż więcej fot, jakiej maści są rodzice malucha ?
trzynastka   In love with the ordinary
14 marca 2012 00:21
Armara odpowiem za TaiMyr, bo akurat odpowiedzi na te pytania znam 😉
Dynastia-P* jest bułana, a Arktos jeśli google nie kłamią to izabel 🙂

*w moich zdjęciach często podpisuje ją 'Buła', może kojarzysz.
nine
Dzięki 🙂 Pewnie, że kojarzę, ojca też zresztą (nie spojrzałam na podpis pod zdjęciem Tai  😡 ).
14 marca 2012 00:37
armara - rozumiem, ja z wrażenia boję się odejść od telefonu 😉
TaiMyr obiecała zadzwonić jak będzie planować pierwszy spacer, może uda mi się załapać z aparatem  😍
armara - rozumiem, ja z wrażenia boję się odejść od telefonu 😉
TaiMyr obiecała zadzwonić jak będzie planować pierwszy spacer, może uda mi się załapać z aparatem  😍

Trzymam kciuki, żeby się udało małego obfocić  😅
14 marca 2012 00:44
Udać sie, uda 😉
Tai robi lepsze zdjęcia ode mnie, po prostu sie do tego nie przyznaje 😉
Armara odpowiem za TaiMyr, bo akurat odpowiedzi na te pytania znam 😉
Dynastia-P* jest bułana, a Arktos jeśli google nie kłamią to izabel 🙂

*w moich zdjęciach często podpisuje ją 'Buła', może kojarzysz.

No sorry, ale perlino nie mogło wyjść od bułanej klaczy. Podejrzewam, że klacz jest maści jeleniej błędnie opisanej jak np. moja.
14 marca 2012 20:30
to Buła - matka.
Imo ona jest bułana, ale ja w maściach jestem słaba 😉 Może jest Jelenia?

Jest zdecydowanie jelenia - pręgi się nie dopatrzysz 😉
14 marca 2012 20:37
Yh, mówiłam, że jestem słaba :/
One się pręgą różnią?
Fenotypowo najłatwiej rozróżnić właśnie po prędze lub jej braku, natomiast genetycznie nie są wcale podobne. Np. od jeleniej klaczy możesz mieć źrebaka perlino/cremello (po pokryciu np. izabelowatym ogierem), od bułanej możesz liczyć najwyżej na myszatą  🤣

14 marca 2012 21:09
a co z dwóch izabeli wyjść może? 😉
Cudo!

To akurat łatwa kombinacja do dedukcji: 50% izabel, 25% kasztan, 25% cremello
14 marca 2012 21:22
Dzięki za douczenie ! 🙂
Fenotypowo najłatwiej rozróżnić właśnie po prędze lub jej braku, natomiast genetycznie nie są wcale podobne. Np. od jeleniej klaczy możesz mieć źrebaka perlino/cremello (po pokryciu np. izabelowatym ogierem), od bułanej możesz liczyć najwyżej na myszatą  🤣

U koni szlachetnych to prawda. Ale hucuł, czy mieszaniec z hucułem, konikiem polskim itp. będzie miał pręgę tak na maści bułanej, jak i na jeleniej, bo to cecha rasowa.
Najłatwiej te maści odróżnić po grzywie. Koń bułany ma wyraźne jasne pasemka, a jeleni nie.
Koń bułany ma wyraźne jasne pasemka, a jeleni nie.

No dobrze 🙂
To dyskutujemy dalej ... Ta sama kobyła ... Jasne pasemka są ? Są 🙂

i na koniec:
Cóż, żeby było weselej koń może mieć oba geny rozjaśniające🙂
[quote author=falabana link=topic=1848.msg1338614#msg1338614 date=1331759300]

U koni szlachetnych to prawda. Ale hucuł, czy mieszaniec z hucułem, konikiem polskim itp. będzie miał pręgę tak na maści bułanej, jak i na jeleniej, bo to cecha rasowa.
Najłatwiej te maści odróżnić po grzywie. Koń bułany ma wyraźne jasne pasemka, a jeleni nie.
[/quote]

Niestety nie zgodzę się. Pręga może występować nie będąc związana z maścią np. bułaną czy myszatą ale nie zdarza się to aż tak często. W przypadku hucułów a zwłaszcza koników polskich o których wspominasz, pręga JEST często związana z maścią (u koników polskich zawsze - z obowiązkową maścią myszatą). Jeśli są wątpliwości należy patrzeć na przodków. Po grzywie nie odróżnisz, bo niektóre konie maści jeleniej mają bardzo wyraźne jasne pasemka. Chociażby moja:

A może i ona jest bułana 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się