kącik skoków
Byłam/jestem kiepska w matematyce 😵
I nie miałam na myśli psychike tylko możliwości konia. Metr do krowa przeskoczy a 130 to juz musi być koń 😁
Musiałam się dobrze rozpędzić bo myślałam że nie dolecimy 🤔 chociaz mówią że oksery to najłatwiejsza przeszkoda, ale jak wyjdzie daleko odskok..
edit oczywiście miałam na myśli triple 😡
No nie wiem,u nas mawiało się,że 120 nawet krowa przejdzie. I w sumie ja się zgadzam 😁
zalezy czy jersey`ka, czy czarno-biala i zalezy jaki kowboj na niej siedzi
Nie znam się co prawda na krowach,ale co do kowboja się zgadzam 😁
Dramka, jestem w stanie pojąć, że nie wiesz, że kombinacja to szereg i nie odróżniasz od linii. Ale tripla od oksera też nie odróżniasz?
Dobrze że ty chociaż odróżniasz 😁 zaimponowałaś mi 🙇
bush a ja Ci odpowiem bo to moj kotlet 😉 a tak na powaznie to elementy absolutnie uzywane w jezdzie parkurowej dodania-skrocenia bardzo dynamiczne, obracanie konia na zadzie absolutnie tez, jak zakret sie za bardzo wybrzuszy musisz konia zepchnac na srodek robiac element ciagu. to wszystko dzieje sie super szybko i wykorzystuje sie wylacznie praktyczne elementy tych figur.
powiem Ci jeszcze tak moj stary kon sw Jerzego z kopytkiem w dziurce od nosa moglby pojsc jakby go ktos dresazowo pojezdzil. elementy robil wszystkie jak sie przypadkeim okazalo kiedy "dla jaja" jechalam sobie CC7 po konkursie i sedziowie ujezdzeniowi byli w szoku, ze kon skoczek i TAKIE figury kreci. ani ja, ani tym bardziej on nigdy tego nie trenowalismy tylko kolezanka czytala z kartki co po kolei. on po prostu mial to zakodowane po zwyklej robocie skoczkowej.
mitem natomiast jest to, ze konie skoczki sa nieujezdzone 😉
co do tripli...ja się wyleczyłam z lęków po skoczeniu słynnego tripla 170 cm w moim jedynym konkursie bingo...weszłam potem na swoją halę,zostałam uświadomiona,że przeskoczyłam bandę...od tamtej pory lubię triple 😉 mam świadomość tego jak wysoką i jak szeroką przeszkodę jest w stanie pokryć mój koń,więc ja muszę się skupić tylko na tym,by dobrze najechać.
Ktoś Dobry sposób na pokonanie lęku 😁
zresztą nie wiem nawet czy dałoby się zrobić coś przypominającego piruet w tempie parkurowym, a zwolnienie konia imho wpłynęłoby na płynność przejazdu i nie opłacałoby się.
Busch chyba sama odpowiedzialas sobie na pytanie, wykonywanie takich figur nie oplacaloby sie, nie mylic z elementami, ktore jak tu pisano, sa wykorzystywane.
kilka lat temu byla klinika z Mayerem, na ktorej A. Grygier wyjechala z zakretu na stacjonate, miala spora odlegosc do niej i na prostej zrobila przepiekna lotna zmiane. trener pochwalil za zmiane i powiedzial: super, ale nie rob tego w parkurze, poniewaz w wysokich konkursach stracisz niepotrzebnie sekundy.
w domu zabawa z takimi figurami, wplatajac w to dragi i przeszkodki to niezla zabawa 🏇
Busch, czy ujezdzeniowcy bawia sie na dragach?
no ba... nie, zebym tu wartosciowala konkurencje, ale twierdze, ze C klasowy kon skoczek z marszu pojedzie C czworobok, wiadomo, ze nie w takim stylu jak ujezdzeniowiec, ale zrobi spokojnie elementy. natomiast ktory kon ujezdzeniowy pojedziec parkur C klasy? mysle, ze nawet z P-tka mialby problemy, chodziaz przeciez sa gibkie, wygimnatykowane, szybko reagujace i super ujezdzone.
nawet mozna byloby ponumerowac pod wzgledem wszechstronnosci:
1.konie wkkw
2. skoczki
3. ujezdzeniowe
😉
[quote author=Ktoś link=topic=18.msg862060#msg862060 date=1295505853]
jak wysoką i jak szeroką przeszkodę jest w stanie pokryć mój koń
[/quote]
😁 a ja myslalam, ze on jest walach
[quote author=Ktoś link=topic=18.msg862060#msg862060 date=1295505853]
jak wysoką i jak szeroką przeszkodę jest w stanie pokryć mój koń
😁 a ja myslalam, ze on jest walach
[/quote]
Ale część sprzętu potrzebnego do krycia to chyba posiada 😁
Ja się tak skromnie pochwalę, że dzisiaj z nieujeżdżonym koniem skoczkiem robiłam serie lotnych co dwa i nawet dostałyśmy komplement 😜
a ja mam takie luzne przemyslenie ktore mi sie nasunelo w samochodzie. o czym ja w tych korkach mysle? 🤔wirek:
ze tak naprawde wizerunek konia skoczka cierpi na dwoch rzeczach
1)ZR gdzie polowa koni to szkoda patrzec
2)na tym, ze ktos kiedys wsiadl na konia na duze rzeczy i byl nieujezdzony. a w 90%przypadkow to nie jest prawda to sa konie super ujezdzone tylko w wiekszosci bardzo trudne i sobie ludzie poprostu z nimi nie radza. i potem idzie plota, ze nie zrobiony a to po prostu jezdziec dupa. sama mam takie konie, ze wsiade i metra nie przejade a gibia grandziaki. moze kiedys dorosne i pojade, ale narazie to nie konie dla mnie 😉
To zależy co rozumiesz przez nieujeżdżenie. Znam parę, która jeździ DR, a na treningach tylko w gumach lub na czarnej jest w stanie osiągnąć zganaszowanie, nie mówiąc już o żadnym ustawieniu - jakoś im to w pokonywaniu parkurów >140cm nie przeszkadza 😉
Na co dzień oglądam skoczki, które co prawda chodzą w ustawieniu, ale nie są przejechane przez szyję, nie są tak naprawdę pozbierane do kupy i podstawione, w związku z czym nawet jak już coś ujeżdżeniowego robią, to bardziej w formie sztuczki niż elementu - ale z drugiej strony, ujeżdżanie się im nie jest absolutnie na parkurze potrzebne. Już wrotki udowodnił, że to, co skoczki nazywają ujeżdżeniem to nie jest absolutnie dresaż - bo u konia dresażowego jedno "P" z trzech "P" - jest mocno wątpliwe. Niby też dresiarze swoje konie prostują, ale jak tylko im się uda, to je zginają w łopatach żeby się lepiej ruszały 😀
I tak jak wyżej pisałam - nie wiem, dlaczego skoczki się tak zapierają przed tym by powiedzieć że mają nieujeżdżone konie. A co tym skoczkom przeszkadza że są nieujeżdżone; chodzi o to żeby były 3P i robiły lotne, tak jeździ większość i wcale u nich biedy na parkurach nie ma. Oczywiście zdarzają się przypadki, gdy koń oprócz roboty skokowej ma też odwaloną porządną ujeżdżeniową robotę, to się chwali ale wątpię by było konieczne
Busch, czy ujezdzeniowcy bawia sie na dragach?
Nie czuję się absolutnie powołana do odpowiadania w roli przedstawiciela zbiorowości - każdy sobie rzepkę skrobie. Mogę tylko rzucić kilkoma przykładami z własnego podwórka, że niektórym się zdarza trochę przez drągi (cavaletti) przejechać ale szczerze - zwykle szkoda czasu na żonglowanie drągami bo poza urozmaiceniem dla konia i jeźdźca niewiele to da. Niby można pokombinować z poprawianiem balansu na cavaletti - ale tylko, gdy jest już jakaś porządna baza, koń wie o co chodzi i właściwie to zrobiłby bez drągów też 😀
no ba... nie, zebym tu wartosciowala konkurencje, ale twierdze, ze C klasowy kon skoczek z marszu pojedzie C czworobok, wiadomo, ze nie w takim stylu jak ujezdzeniowiec, ale zrobi spokojnie elementy. natomiast ktory kon ujezdzeniowy pojedziec parkur C klasy? mysle, ze nawet z P-tka mialby problemy, chodziaz przeciez sa gibkie, wygimnatykowane, szybko reagujace i super ujezdzone.
Jesteś bardzo optymistyczna 😉 Po pierwsze - z marszu C klasę ujeżdżeniową pojedzie naprawdę niewielki odsetek C-klasowych koni bo to nie jest lotna tu, a ciąg tam, tylko zebrana masa elementów jeden po drugim w zawężonej czasoprzestrzeni. A nawet gdy skoczek już ogarnia jakieś elementy C-tkowe, to tak jak wcześniej pisałam, zwykle jest to wystarczająco słabe by zwaliło się przy spiętrzeniu elementów. Pomijając już, że mnóstwo skoczków C-klasowych z C-klasy ujeżdżeniowej umie tylko lotne, a ciągów się w życiu nie dotykało - i wydaje mi się, że to jest absolutnie ok bo nie wszystko wszystkim jest potrzebne.
A jeśli chodzi o ujeżdżeniowe konie, to zwykle na drodze do pokonywania C-klasowych parkurów stoi im tylko jeździec i trochę ćwiczeń z drągami 😉 Bo hmm... jakby to powiedzieć... większość koni tyle dzieli od C-klasy. Reszta to antytalenty nie do resocjalizacji 😉 Zresztą - by być szczerą, to jeździec i udeptywanie kapusty to też jedyne komponenty, których potrzebuje skokowemu koniowi żeby pykał C. Tylko różnica jest taka, że skoczkom zdarza się łykać hurtem klasy w kilka miesięcy bo jak koń jest w treningu u ogarniętego jeźdźca, to co to za problem, natomiast w dresowaniu naprawdę niewiele jest miejsca na skróty i łykanie klas - a każdy skrót się mści w jakości wykonywanych elementów.
Pierwsza zasada - nie mieszać zwierzakowi w głowie...bo skoczek lotną robi trochę wbrew sztuce 😉 on nie ma iśc do góry,on ma zrobić ją do przodu i wręcz "przyspieszyć" przy tej lotnej,żeby właśnie tak jak ciekawska napisała,nie tracić cennych sekund...ujeżdżeniowcy walczą z programem,my walczymy z czasem...
dlatego super,że skoczek potrafi robić zmiany co dwa tempa...,znaczy się,że prawidłowo odpowiada na sygnały jeźdzca...IMO ale za częste ćwiczenie takich zmian może się zemścić na parkurze,gdy koń sobie w rozgrywce będzie zmieniał nogi co dwa tempa,bo przez przypadek w walce,zawodnik będzie mu dawał takie sygnały...
dlatego właśnie tak trudno wyszkolić prawidłowo wkkwowskiego konia - bo musi robic elementy i po ujeżdżeniowemu i po skokowemu i nie może mu się to pomylić...to trochę jak godzenie wody z ogniem...bo w piątek musi być potulnym barankiem,skupionym i poskładanym,ale w sobotę musi być tygrysem z sercem do walki mimo wszystko 😉
Kto się wybiera do Leszna 👀
Mnie namawiają 🤔wirek:
busch, OMG 🙇 🙇 🙇 Zachowaj gdzieś sobie ten elaborat, i zajrzyj do niego za lat parę, gdy przybędzie ci wiedzy i doświadczenia, gdy już spotkasz tyle ludzi i środowisk (jeździeckich), że nie dasz rady więcej "chłonąć", tylko zaczniesz mieć naprawdę własne zdanie. Zobaczysz, co wtedy pomyślisz. 🙂
halo - jeśli myślisz, że istnieje w jeździectwie taki stan, w którym nie da rady więcej chłonąć, może nawet że Ty się w nim znalazłaś, to jest mi Twojego jeździectwa bardzo żal 😀
bush ja Cie blagam...czy zapytalas sie kiedykolwiek czemu sa w gumach i czemu na czarnej? bo gwarantuje sa konie, ktore na takich patentach chodza non stop. DR to nieujezdzony kon nie pojdzie, ba nawet MR nieujedzony kon nie pojdzie. bo nie wyobrazam sobie skokow bez umiejetnosci zebrania u konia. im blizej do przeszkody tym galop powinien byc mocniejszy, bardziej zebrany wiec brak umiejetnosci niesienia ciezaru na zadziu uniemozliwia starty 120+.
porzadna ujezdzeniowa robota jest niezbedna!! bez tego nie ujedzie sie nic, fakt ze ta robota wyciaga z konia zupelnie inne rzeczy- nie ruch, a element praktyczny, ale w takim razie nie rozumiesz chyba pojecia ujezdzenie konia.
bo ja wyciagam z konia przede wszystkim to, zeby byl leciutenki na pomocach, bezwglednie odpowiadajacy na reke (tu nie moze sie pojawic zadne usztywnienie), oparty na zadzie, wygimnastykowany, zeby ustepowal od lydki i zmienial nogi.
cala baza ktora sie daje kiedy by dres wsiadl dalaby efekt, ze kon umie wszystko. tylko po co mu robic wode z mozgu? dla fetyszu mozna, ale jak Ktos napisala nagle sie w parkurze spieprzy bo kon nie zrozumie. kiedys mi sie tak zdarzylo ze kon mi zaczal isc trawersem zamiast ustapic i prawie nie trafilam w przeszkode.
Nie widziałam jeszcze konia chodzącego GP w gumach pod siodłem. Kto taki genialny,może czarna się gdzieś zgubiła po zawodach? 😁
Ktoś to wina jeźdźca ze będzie dawał takie sygnały a nie tego ze koń je rozróżnia.
Uważam ze do pewnego poziomu można spokojnie ujeżdżeniowo wyszkolić skoczka, bez obawy ze coś mu sie pomiesza. N i elementy C spokojnie zwierzak moze opanować bez większych problemów. I na pewno nie wpłynie to negatywnie na przejazdy w Parkurze.
Ale po co??
Skoczka trenuje się w kierunku skoków, nie czworoboku
A co do skokow pracowal juz ktos z jakims koniem ktory mial naderwane sciegno + zlamana noge ? bo ja tak ... Moj maly ogierasek Polar pelle mial naderwanie sciegna 2 lata temu i rok pozniej zlamal noge polslizgajac sie na lodzie na padoku 😕 On ma domiero 8 latek a juz skakal ok. 135-140 cm
! teraz moge skakc z nim max 80 cm 🤔 a to zdjecia z jesieni :
Ema o matko 😲 Przecież jakąś masakrę prezentujesz na tym koniu 🤔zczeka:
Ema o matko 😲 Przecież jakąś masakrę prezentujesz na tym koniu 🤔zczeka:
to znaczy ? wet kazal skakc troche w lesie zeby sie rozbujal... wie nie moja wina. a teraz skakac wiecej nie moze , Ten 'masakryczny kon i jezdziec' zrobili bardzo duzo zeczy razem... wiec nie rozumiem o co ci chodzi ?!
po pierwsze nie cytuj posta, który znajduje się bezposrednio nad tym który chcesz napisać. Po drugie nie napisałam tego 'masakryczny kon i jezdziec napisałam, że Ty prezentujesz maskarę, nie widzisz błędów w tym jak siedzisz?(patrz druga fota) do tego jeszcze nie dajesz mu uwolnić szyjska. Wroć do podstaw, a potem zacznij kicać 😉
bush ja Cie blagam...czy zapytalas sie kiedykolwiek czemu sa w gumach i czemu na czarnej? bo gwarantuje sa konie, ktore na takich patentach chodza non stop. DR to nieujezdzony kon nie pojdzie, ba nawet MR nieujedzony kon nie pojdzie. bo nie wyobrazam sobie skokow bez umiejetnosci zebrania u konia. im blizej do przeszkody tym galop powinien byc mocniejszy, bardziej zebrany wiec brak umiejetnosci niesienia ciezaru na zadziu uniemozliwia starty 120+
A czy ja gdzieś napisałam że nie pytałam? Napisałam tutaj:
To zależy co rozumiesz przez nieujeżdżenie. Znam parę, która jeździ DR, a na treningach tylko w gumach lub na czarnej jest w stanie osiągnąć zganaszowanie,
Dlaczego masakra? 🙄
Ema Potrzebujesz siodło z wydłużonymi tybinkami 😉 Gratuluje powrotu do zdrowia 😀
Ema_6, startowałaś na nim? Piszesz, że chodził 145cm. Wet kazał wam skakać krosówki po złamaniu nogi? Jakoś ciężko mi w to uwierzyć... Fajnie, że złamanie nie wykluczyło go z pracy 🙂
Ema_6
Właśnie..dlaczego wet kazał go "rozbujać"?
Wlasnie tego nie rozumiem .. konik bardzo boji sie skakac na parkurze :\ ja itata probojemy go przyswoic ale ciezko to idzie 😕 Pelle skakal wczesniej z moja kolezanka kiedy to na zawodach skakajac przez stacjontate potchnal sie i upadl nie mogl wstac a kolezanka lisa miala zlamana reke i noge . a co do weta to chyba taki falszywy jakis on bierze kupe kasy a zmywa sie po 10 minutach 😤 on powiedzial dokladnie ze moge zaczenac skakac ok. 40-80cm zeby sie nie zapomnial 🙄 ale problem jest w tym ze nie moze skakac na parkurze ( konie tez maja pamiec itez maja prawo sie bac) wiec powiedzial ze moge 1-3 razy w iesiacu poskakac w lesie troche 😉 A tak nie w temat R.I.P liberty <3