Stajnie na Śląsku
olciiik, a okolice Mikołowa się nadają? Gdzieś w necie widziałam ogłoszenie na ten temat.
Sankaritarina, nadaje się wszystko, gdzie dojazd autobusem/tramwajem nie będzie trwał ponad godzine...
nic nie mogę znaleźć na tym naszym Śląsku... 🙁
A ja zmieniłam pracę, pracuje w Zabrzu, a konie mam w Mikołowie. To godzina jazdy autem.
Najśmieszniejsze, jest to,że wcześniej miałam konie w Zabrzu...echhh
iwona 😁 to faktycznie do bani 🤣
olciiik - a Ty skąd jesteś?
olciiik napisz mi na pw jaki koń Cię interesuje, jakie warunki i coś o sobie.
Możliwe, że ja będę migrować w stronę Katowic.
olciiik - ojj to faktycznie kawałek do Gliwic - musiałabyś pociągiem i busem jechać 🙄
Jakby ktoś chciał ... od tego jest odpowiedni temat !
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] Po raz kolejny ogłaszanie w złym wątku.
Witam,
przeglądam i przeglądam ten wątek, nie mogę się kompletnie zdecydować na żadną stadninę, Jamna już przerobiona kilka lat temu, długo jeździłam w Ochabach, Zbrosławicach, Ciężkowice, Piekary. Muszę przyznać , że najlepiej było w Ochabach, kilka lat temu, ale niestety to już zamierzchłe czasy. Ostatnio poszukuję jakiejś w miarę porządnej stadniny( w okolicach Katowic i innych miast śląskiej aglomeracji) żeby trochę pojeździć. Byłam w kilku i dobija mnie kiedy po 10 latach jazdy wsiadam na konia, a pani każe mi jechać za jakąś 12 letnią dziewczynką i machać kręciołki rękami. Nie stać mnie na kupno własnego konia, najbardziej interesowałaby mnie dzierżawa, współdzierżawa na dobrych warunkach, ale z tym też ciężko. Dzierżawiłam już parę koni i wiem , że taka forma mi odpowiada. Proszę o pomoc, jeżeli ktoś znak kogoś lub sam ma konia do dzierżawy, jak już wyżej wspomniałam, na śląsku, to czy mógłby zamieścić tutaj informację albo napisać na pw? Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie!
Pozdrawiam,
umęczona wiecznym poszukiwaniem, Paulina.
spróbuj w Siemianowicach na Przełajce. Tam są wszystkie jazdy indywidualne z trenerem sportu. A i znajdzie się czasem koń okazyjnie do dzierżawy.
u nas staneło na arabce 😀
Trzymał ktoś z Was konia w stajni w Niegowonicach?
Jakie tam są warunki?
Czekam na Wasze opinie.
horka90, widziałam swego czas ogłoszenie na stadniny.pl
Byłaś tam?
To chyba dość przydomowa stajnia, miałabym tam około 10 km, ale leśną drogą, a wtedy nie miałam prawka, więc nie było sensu oglądać.
Gdy ja szukałam stajni dla swojego konia przez przypadek trafiłam do Niegowonic właśnie. Stajnie przydomowa, na 6 boksów, wówczas stały chyba 4 albo 5 koni, dwa w pensjonacie i dwa właścicieli. Ładne tereny, las dosłownie rzut beretem. W boksach było czysto i dużo słomy, kobieta (córka właściciela) z którą rozmawiałam mówiła że sprzątają codziennie do czysta i scielają na maxa-i to rzeczywiście wtedy było widać, byłam w trakcie obiadu, konie właśnie jadły, owa Pani powiedziała iż siana mają do woli i to też było widać. Na wszystkie pytania czy podają suplemeny i pasze na życzenie odpowiedź była twierdząca. Mieli ogrodzone padoki, konie podobno przebywają tam non sto poza nocą i porami karmienia. Konie wyglądały dobrze. Stajenka sama w sobie nie duża, ale przez to ciepła i przytulna. nie zauważyłam żadnego maneżu. Nie sprawdziłam na własnej skórze, ani nie znam nikogo kto tam stał, ale wówczas stajenka zrobiła niezłe wrażenie. Z tym że to taki przydomowy obiekt bez specjalnych wygód i raczej średnimi warunki do jazdy poza terenami (jak wspomniała nie widziałam maneżu) nie wykluczam jednak iż coś w tej kwestii się zmieniło lub czegoś nie zauważyłam.
hej 🙂
szukam jakiejś stajni w Rudzie Śląskiej lub okolicach,najlepiej byłoby żeby dojazd kamunikacją miejską był w miare prosty i nie za długi (powiedzmy max 40/50 min).Z góry mówię że Omega odpada 🙂 jeździłam tam trochę i jeżeli chodzi o rekreację to jest straszny tłok i zdarzało sie że było 4/5 koni na hali która aż tak wielka nie jest.Ale jeśli chcecie skorzystac z pensjonatu to polecam boksy są duże,jest możliwosc posiadania swojej szafki,maneż jest lonżownik i hala też,pastwiska i opieka też , oraz instruktor skoków (zaznaczam ze rekreacji skoków sie nie uczy).W sumie z Omegi fajna stajnia ale ja chciałbym zacząc jeździc bardziej sportowo niż rekreacyjnie (a rekreacji spędziłam 3 lata i moim skromnym zdaniem tyle wystarczy 🙂 )
liczę na waszą pomoc 😀
+ czy ktoś z was jeździ bądź jeździł w tej stajni
http://krajka.net/ ?
konie wyglądaja na zadbane , oferta też całkiem ciekawa. co o tym myślicie ?
Od pierwszego pazia (październik) wznawia działalnosc ośrodek Koniczyny Przymiłowice, czy ktos moze przywędruje tam z koniem?? 🏇
[quote author=PD_777 link=topic=1780.msg713036#msg713036 date=1285059636]
Witam,
przeglądam i przeglądam ten wątek, nie mogę się kompletnie zdecydować na żadną stadninę, Jamna już przerobiona kilka lat temu, długo jeździłam w Ochabach, Zbrosławicach, Ciężkowice, Piekary. Muszę przyznać , że najlepiej było w Ochabach, kilka lat temu, ale niestety to już zamierzchłe czasy. Ostatnio poszukuję jakiejś w miarę porządnej stadniny( w okolicach Katowic i innych miast śląskiej aglomeracji) żeby trochę pojeździć. Byłam w kilku i dobija mnie kiedy po 10 latach jazdy wsiadam na konia, a pani każe mi jechać za jakąś 12 letnią dziewczynką i machać kręciołki rękami. Nie stać mnie na kupno własnego konia, najbardziej interesowałaby mnie dzierżawa, współdzierżawa na dobrych warunkach, ale z tym też ciężko. Dzierżawiłam już parę koni i wiem , że taka forma mi odpowiada. Proszę o pomoc, jeżeli ktoś znak kogoś lub sam ma konia do dzierżawy, jak już wyżej wspomniałam, na śląsku, to czy mógłby zamieścić tutaj informację albo napisać na pw? Z góry dziękuję za wszelkie zainteresowanie!
Pozdrawiam,
umęczona wiecznym poszukiwaniem, Paulina.
[/quote]
Napisałam Ci Pw
Dodam,że jestem normalna 😀iabeł:, nie chce zarabiac na moim koniu, można się ze mna dogadac, a potrzebuje pilnie kogos, bo koń nie jest wogóle ruszany , jedynie w weekendy.
Witajcie, Koniarze! Znacie może jakąś przydomową stajnie w okolicach Sosnowca/Mysłowic/Katowic/Dąbrowy/Jaworzna/Będzina? Powiem szczerze, że mam już dosyć miejscowych klubów jeździeckich i szukam jakiegoś cichszego miejsca, może ktoś potrzebuje wsparcia w opiece nad swoimi końmi? Chętnie zgłosiłabym się do takiej pracy. Pozdrawiam.
Rude, spróbuj w Gościńcu Siewierskim w Siewierzu. Stajnia może nie jest bardzo mała, ale jest bardzo miła i kameralna atmosfera i z tego co wiem, instruktorka potrzebuje jakiś osób do pomocy w zamian za jazdę. Konie mają się dobrze i ludzie są dobrze traktowani. Tam jest pensjonat i rekreacja. Sport, że tak powiem we własnym zakresie. Nikt nie ma na przeciwko jak przyjeżdża obcy trener. Wiadomo trzeba wcześniej powiedzieć, że się będzie potrzebowało maneżu tylko dla siebie, ale są w sumie dwa i nie ma z tym problemu. Konie do dzierżawy też są gościńcowe i prywatne, tylko trzeba dokładnie dopytać instruktorkę.
A nie orientujesz się, ile kosztuje tam dzierżawa?
bella znasz jakieś szczegóły?? swego czasu troszkę tam jeździłam, żal było tego miejsca gdy przestało prosperować, bo warunki dla koni w moim mniemaniu wymarzone. Dla mnie jednak ciut za daleko... Z tego co czytałam na stronce stajnia zmienia charakter na wyścigowy-to prawda??
Czy jest jakaś stajnia w Chorzowie lub blisko niego gdzie można wstawić konia w pensjonat?
Wiem, że w Trialu miało być miejsce, ale czy już jest to nie wiem.
Trial to ta stajnia w parku 😉
No własnie o Trialu wiem, ale coś poza tą stajnią. Gdzieś gdzie koń będzie się miał dobrze.
Człowiek,który dzierżawi ośrodek w Przymilowicach jest trenerem koni wyścigowych ale będzie prowadził normalny pensjonat,zamierza mieć także konie rekreacyjne.Rozmawiał ze mną o Leszku Mazurkiewiczu,więc prawdopodobnie nawiążą jakąś współpracę.Mam nadzieję że będzie trochę taniej.Ja tam będę z koniem od listopada,jak co roku.
Czy ktos moze zdradzic ile kosztuje pensjonat w Trialu?
szarotka, sugerujesz, że w Trialu koń nie będzie miał dobrze? 😉
Mam stamtąd konia i patrząc na niego, wiem że nie miał tam dobrze.
W Trialu pensjonat kosztuje 500 zł.
Aquarius podzielam twoje zdanie, ale wole się głośno nie wypowiadać.
Dziewczyny, forum jest po to, żeby wypowiadać się właśnie.
Trial jako stajnia "do jazdy", rzeczywiście ma nienajciekawszą opinię, ale jeśli chodzi o pensjonat, to jeszcze złej opinii nie słyszałam, choć trzeba przyznać, że nie słyszałam też ochów i achów.
Planuję od pół roku wybrać się tam na rekonesans, ale jak zwykle nie mam czasu (a stajnie mam praktycznie pod domem 😁 ). Byłam ze dwa - trzy lata temu, że tak to nazwę "w pobliżu", widziałam trialowskie sierściuchy i powiem wam, że widok był przyjemny i nawet sielankowy. W każdym razie obrazek mi się wtedy podobał.
Człowiek,który dzierżawi ośrodek w Przymilowicach jest trenerem koni wyścigowych ale będzie prowadził normalny pensjonat,zamierza mieć także konie rekreacyjne.Rozmawiał ze mną o Leszku Mazurkiewiczu,więc prawdopodobnie nawiążą jakąś współpracę.Mam nadzieję że będzie trochę taniej.Ja tam będę z koniem od listopada,jak co roku.
A Leszek Mazurkiewicz to taki wybitny trener i zawodnik ze na pewno bedzie wartosciowym nabytkiem. Ehh. Częstochowa to jezdzieckie dno.
W Chorzowie Batorym jest stajnia Areta.