DODATKOWI MODERATORZY
Jeżeli chodzi tu o mnie, to nie mówię, że siedzę tylko na towarzyskich.
Obowiązki moda to śledzenie całego forum i to jest raczej oczywiste, że ten kto się tego podejmie będzie to robił.
A co do zarzutów zaniedbań przez innych modów etc. - Są tacy co bez przerwy przypominają, że forum to tylko forum, że mają dystans (a jednak wychodzi na to, że nie ;-) ), że ich nie obchodzi że terefere lala, a jednak ciągle wytykają błędy albo opóźnienia w moderacji. Ludzie, skoro to TYLKO forum, a mod jest też człowiekiem (!) tzn. że tez ma prywatne życie, prywatne sprawy - nie siedzi 24/7 na forum, żeby sprzątać niejednokrotnie Wasze słowne przepychanki i prywatne wycieczki.
Moon wyjełaś mi to z ust :kwiatek:
Wszyscy wymagają by mod był robotem siedzącym na forum 24/7, a tak się po prostu nie da. Ale do niektórych nigdy to nie dotrze 🙄
Wy na prawde uważacie, że wymagając od moda minimum spełniania jego obowiązków każemu mu się wyrzekać normalnego życia i spędzać na forum 24/7 😜 ? Ja nie rozumiem co złego jest w chęci utrzymania porządku na forum w zaledwie kilku podstawowych wątkach. I wcale nie potrzeba do tego 24h. Wystarczy 2 razy na dzień sprawdzić co dzieje się w owych watkach podstawowych bo o klótniach i naruszeniach regulaminu w innych wątkach dyskusyjnych i tak zwykle inforumuja uzytkownicy dzięki funkcji "zgłoś do"
Pomine juz fakt, że nie wymagamy tego od jednej osoby tylko od TRZECH.
Jasne forum to tylko forum ale chyba można chcieć żeby było w miare przejrzyste i nie trzeba było się przebijać np przez mase dubli w ogłoszeniach czy czekać pół godziny na załadowanie strony przez za duże fotki 😉 Nie mieszajcie tych dwóch spraw bo mają się jak piernik do wiatraka.
Daniela, proponuję, żebyś zgłosiła swą kandydaturę.
A co do funkcji 'zgłoś do', to juz nie pamietam, czy Opo, czy Dwo pisały, że ludzie czasem nawet nie sprecyzują kto, gdzie jak i dlaczego złamał regulamin i muszą się przekopywać przez kilometry postów - A nie daj Bóg jak coś źle zmoderują... - Afera ogólnoforumowa (:P) o stronniczości, niesprawiedliwości i innych takich... 🤔wirek:
Jasne forum to tylko forum ale chyba można chcieć żeby było w miare przejrzyste i nie trzeba było się przebijać np przez mase dubli w ogłoszeniach czy czekać pół godziny na załadowanie strony przez za duże fotki wink Nie mieszajcie tych dwóch spraw bo mają się jak piernik do wiatraka.
Czy ja coś napisałam o dublach czy za dużych fotkach? Jasne, to razi, wkurza, denerwuje. Ale kurdę, jeśli takie coś widzę, zgłaszam i nie wściekam się po 10 minutach, że dubel dalej jest, bo moda nie ma na forum.
zgłaszam swoją kandydaturę po raz kolejny.
nie poraz kolejny w tym temacie a poraz kolejny w ogóle.
Zgłaszałam się na moda od czasów odejścia Deidre więc zgłoszę się i teraz 🙂
trzeba być konsekwentnym 😉
Myślę, że nawet jeśli bym się zgłosiła to nie poparłoby mnie zbyt wiele osób.
Od dłuższego czasu staram sie juz być osoba neutralną na koniach i czynnie wypowiadam sie jedynie na towarzyskich.
Niemniej jednak jak najbardziej mogłabym się zająć porządkowaniem watku ogłoszenia czy zdjęcia.
Co do funkcji zgłoś do - używam jej BARDZO często, zawsze dokładnie precyzuje co gdzie kto i dlaczego 🙂
Uważam, że to bardzo fajna funkcja ale w pewnym momencie uderzyło mnie, że chyba za często w nia klikam... 😉
Mnie tam się podoba system banów, uciszeń i innych takich, bo to właśnie on sprawia m.in to, że na forum jest porządek. Tylko wszystko mogłoby być oczywiście bezstronne i jak najbardziej sprawiedliwe.... by nie było w sytuacji w którym użytkownik A a wyedytowanie jednego postu zostaje momentalnie uciszony, a użytkownik B [notabene ten użytkownik, który ostatnimi czasy zadziwia swoimi pomysłami] za tę samą rzecz i to popełnioną kilkukrotnie jeszcze ostrzeżenia nie dostał [chyba, że już dostał, a ja o tym nie wiem]. To taki mały przykład.😉
Uwazam, ze sie wszyscy troche za bardzo emocjom oddali.... zawsze beda zastrzezenia do modow, zawsze byly.
Wyjatkowo, nie mam zadnych zastrzezen do 3 modow na tym forum, sa ludzmi, maja emocje tez. i trzeba to zrozumiec a nie oczekiwac cudow.
STANOWCZO JESTEM NA NIE WSZYSTKIM NOWYM, MLODYM, "NAPALONYM" NA MODEROWANIE OSOBOM. BEDZIE DRAMAT.
Tu nie chodzi o dawanie szansy, chodzi o doswiadczenie, znajomosc nas, ktorzy sa tu od wielu, wielu lat, o to aby wiedziec jak moderowac, znac nasze temperamenty, sposob pisania itd. Po prostu jestem pewna, ze nie bedziemy ich kompletnie respektowac. i doprowadzi to do powstania re-volty 3.
Poza tym, osoby starsze wiekiem, czy sie to komus podoba czy nie beda zawsze, ze wzgledu na zwykle doswiadczenie zyciowe, znacznie bardziej stonowane.
znamy sie od przynajmniej 8 lat, wiele widzielismy, wiele przeszlismy. bycie modem wymaga cholernie duzego dystansu.
jedyna osoba ktora przychodzi mi do glowy, ewentualnie jako dodatkowy mod to dedrie. bo nas zna jak lyse konie i ma w nosie 😉
Widać, że Sznurka została przegłosowana i ucichła! No zobaczcie jakie cuda się tu dzieją!
edytko - A Ty nie chcesz?
Dziękuję wszystkim za miłe słowa :kwiatek:
Uczciwie przyznam, że wyobrażałam sobie siebie w roli moderatora tego forum. Przez 30 sekund. I już miałam dość 😉
Zwyczajnie nie podoba mi się tutejszy system i styl moderowania, począwszy od zupełnie bezwartościowych i czasochłonnych ostrzeżeń (jak ja żałowałam, że zostały wprowadzone na starej volcie!), aż do wątków typu 15 w 1 (np. jedyny kącik który czytam - ujeżdżenia - podzieliłabym na co najmniej kilka mniejszych wątków).
Mnie odpowiadałby raczej system kasowania bez ostrzeżenia np. zdublowanych ogłoszeń (skasowanie posta to znacznie dotkliwsza kara niż zielony napis przy nicku) oraz większa swoboda wypowiedzi, a zarazem usuwanie (przenoszenie do jakiejś tajnej części forum?) awantur (nie: gorących dyskusji). W ostateczności zostawiłabym wypowiedź moderowaną.
Jedyne co mi się podoba bez zastrzeżeń to kilka banów (chyba że te osoby same się wyniosły z forum).
Poza tym co trudnego jest w moderacji? Klikać przycisk usuń w stosunku do postów nie zgodnych z regulaminem? No sory...ale to chyba każdy potrafi 😉
Pewnie. Bo regulamin przewidział absolutnie wszystkie sytuacje i moderator nie miewa żadnego problemu z jego interpretacją 😁
Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości - nie chcę być modem.
Sonia, Nagonka 'po cichu' czyni cuda 😁
jedyna osoba ktora przychodzi mi do glowy, ewentualnie jako dodatkowy mod to dedrie. bo nas zna jak lyse konie i ma w nosie 😉
:kwiatek:
(Możecie mi dać ostrzeżenie za post składający się z emotki 😂 )
deidre - Jakaż szkoda, że nie chcesz być modem. 🙁 Twoje spojrzenie na to niesamowicie mi się podoba! I uważam podobnie jak Ty, jak już wcześniej napisałam, tutejszy regulamin jest niezwykle zawikłany i tylko potęguje nie porozumienia, złe inteerpretacje, dodaje mase roboty itd... Uważam, że dużo lepiej sprawdza się taki prosty system jaki Ty opisałaś i jaki ja miałam na myśli "klikasz usuń to co nie zgodne i po sprawie" 😉
Deidre- naprawdę nie zastanawiasz się nad powrotem do funkcji moderatora? Myślę, że ty i wawrek i dworcika moglibyście stworzyć calkiem zgrane i fajne trio 🙂 💘
Daniela, jeden mały problem - funkcjonujący system powstał na skkutek dzikich awantur i pretensji o "samowole" modow - to uzytkownicy sobie zyczyli, zeby bylo jasno okreslone co, za co i na ile.
W tym rowniez ci, ktorzy teraz jecza, ze ostrzezenia sa be
[quote author=Ktoś link=topic=17035.msg490751#msg490751 date=1266521500]
edytko - A Ty nie chcesz?
[/quote]
ja sie nie nadaje 😉 za sprzątaczke mogę robić, ale nie byłabym w stanie sprostać konfliktom, bo są osoby, które lubię i które zawsze miałby u mnie taryfę ulgową. nie potrafię i nie chcę być obiektywna 😉
poza tym czuję się za młoda, lubię uczty voltopirów i szczypiorki z serkiem na kolacje.
Deidre jeżeli się jednak zgłosisz, to ja założę 100 dodatkowych kont i z każdego oddam głos na Ciebie 😎
Daniela - właśnie widziałam Twojego posta gdzieś tam wcześniej i nawet myślałam czy Cię nie poprzeć w wyborze na moda, ale do licha jest tu kilka kandydatur, które mi się bardzo podobają i będę miała spory dylemat w głosowaniu.
Arivle - tylko jeśli dojdzie do re-volty i zmieni się podejście do sposobu moderowania.
(Jeszcze mnie cholercia przekonacie, a tak mi potrzebny odwyk od internetu 👿 )
Deidre, ja tam będę namawiać i namawiać. Uważam, że sposób moderowania ustalają aktualni moderatorzy wraz z resztą użytkowników. Może uda się dojść do jakiegoś kompromisu. np. Jasno określone zasady, ale bez milionów zawiłości.
Taka jest moja propozycje, i gdybyś tylko zgłosiła swoją kandydaturę, to już wiem na jakie dwie osoby oddam swój głos!
Deidre daj się przekonać :kwiatek:
Jesteś niedoścignionym wzorem moda za którym WSZYSCY tęsknią !
Zrób nam tą przyjemność 💃
Deidre, jako mod stulecia, tysiaclecia, najlepszy mod jakiego kiedykolwiek w zyciu widzialam, uwazam, ze mozesz zmienic to co uwazasz, ze trzeba zrobic lepiej i inni modzi, jak rowniez uzytkownicy sie dostosuja.
wiesz dlaczego?
bo masz bab taki szacun u ludzi, ze wszyscy beda wiedziec, ze to w dobrej sprawie.
nie daj sie namawiac, wiem ze tesknisz. 👍
Też nie miałabym nic przeciwko gdybys się Deidre dała namówic :kwiatek:
ushia - Faktycznie masz rację, nie wzięłam tego pod uwagę bo na re-volcie pojwiłam się po paru miesiącach od jej powstania i nie brałam udziału w tworzeniu regulaminu. Zresztą...czasem tak bywa, że coś co wydaje się genialnym pomysłem potem się okazuje nie wypałem więc jestem w stanie zrozumieć tych co zmienili zdanie co do całego systemu ostrzeżeń/upomnień itd. Tak szczerze to wg mnie ten zielony napis pod nazwa użytkownika nic nie wnosi. Pozostali i tak nie wiedza za co został ukarany, wystarczyło by załatwiać to na pw a zostawiać jedynie ban i uciszenie 🙂
A tak zupełnie osobiście - nigdy nie miałam żadnych kłopotów z regulaminem więc w zasadzie to tak sobie na głos czysto teoretycznie myślę. W gruncie rzeczy to ten regulamin mi nie przeszkadza ale uważam, że dodaje zbyt dużo pracy modom, którzy i tak nie wyrabiają. Piszę żeby mi zaraz ktos nie zarzucił żebym zajęła się swoimy sprawami i poważniejszymi problemami 😉
Deidre - milo mi :kwiatek: Jednak ja wiem, że czasem jestem zbyt emocjonalna na forum i zdarzają mi się konflikty dlatego nie widze siebie w tej roli. Jedyne co to bez problemu mogę sprzątać w ogłoszeniach bo i tak codziennie przeglądam je masę razy dziennie...z nudów szukając okazji 😉 I pewnie Dworcika ma juz dośc moich zgłoszeń z tego wątku 😁 [font=Verdana]edit: [/font] Dla jasności, bo niektórzy opacznie rozumieją słowo pisane: przez myśl mi nie przeszło zgłaszanie swojej kandydatury, o nie nie nie 😉
I ja również jak pozostali namawiam Cię na moderację 😅
A ja nie będąc na pierwszej volcie, i z tego co teraz czytam, uważam ze rzeczywiście deidre jesteś najlepszym kandydatem 🙂
tak po cichu myślę może Lostak, bo widać w całej tej sytuacji załagadza nas ciepłymi słowami? hmm... Tylko rozważam propozycje!
[quote author=Ollala🙂 link=topic=17035.msg490814#msg490814 date=1266523323]
A ja nie będąc na pierwszej volcie, i z tego co teraz czytam, uważam ze rzeczywiście deidre jesteś najlepszym kandydatem 🙂
[/quote]
Kurcze, a ja nie.
Lubie deidre niesamowicie, ale wydaje mi sie, ze jej styl moderowania juz nie przejdzie. Bo te osiem lat wiele zmienilo. Bo ludzie sie zmienili. I teraz, przy ich poziomie agresji, taka delikatna moderacja jak deidre zwyczajnie nie wystarczy. Bo jak odpusci, jak to dawniej bylo, to znowu skonczy sie pomowieniami, straszeniem sie sadami itp. A jak nie odpusci, to zjedza ja. Ci sami, ktorzy sie zachwycaja, jaka jest bezstronna, zaraz po pierwszym upomnieniu wyskocza ze swoja stala spiewka, ze sa przesladowani i pokrzywdzeni, a inni maja lepiej i regulamin nie wymienia ich postepkow jako zabronionych a mod nie jest od ustalania wlasnego widzimisie
deidre - jezeli wrocisz do moderowania, proponuje zaklad - maksimum pol roku do pierwszego oskarzenia ze jestes stronnicza i powrot do funkcji przewrocil Ci w glowie 😁
Moge sie nawet pokusic o wytypowanie trzech najbardziej prawdopodobnych oskarzycieli 😎
Lostak juz kiedys wygrala glosowanie.
nie nadaje sie, poza tym odkad prowadze stajnie - nie mam czasu.
a co najwazniejsze - wypieprzylabym stad pare osob, nie jestem obiektywna i nie chce stac sie "biala kartka, ktora ma miec wszystko w nosie", nie moglabym zjadac szczypiorkow, nie moglabym wielu rzeczy, ktorych wg mnie wymaga moderowanie. a chce moc. :kwiatek:
ale dziekuje za mile slowa.
O! A Ushia? 👀 Ja nie miałam nic przeciwko, jak moderowałaś na volcie... ;-)
STANOWCZO JESTEM NA NIE WSZYSTKIM NOWYM, MLODYM, "NAPALONYM" NA MODEROWANIE OSOBOM. BEDZIE DRAMAT.
Amen!
ushia nie przesadziłaś z latami ? 🙂
Jestem tu max 4 lata, a pamietam nizmierną (?) i deidre jako modki. Nie pamietam moderacji samej d., bo przybyłam tuż po dobraniu n. i w trakcie całej wojny o to 🙂
Moon - nie, dziękuję. Pomijam zmienną dyspozycyjność, ale zwyczajnie nie mam znowu ochoty czytać całego forum.
ninevet - deidre byla dluszej modem niz nizm, a wczesniej byla jeszcze do pary z vookiem
Volta ma dluga tradycje 😉