konie fryzyjskie

etosha, skąd kupiłaś tego konia? 😉
Musi dobry koń: ogier czołowy i daje piękne źrebaki.
Ja go kupiłam dawno temu miał wtedy 2,5 roku  i był zaniedbanym koniem. Kupiony był od jakiegoś chłopa ,który trzymał go dla córki ,której się znudził..Znajomy mi powiedział i go kupiliśmy za nie wielkie  pieniądze.Potem jak trafił do mnie to odżył .Ja go sprzedałam jak miał 5 lat.Teraz ma ponad 10 lat.
fryzy są świetne  😍 zdaza mi się ,że bardzo często na nich jeźdże  😀
etosha, a uprawnienia do rozrodu koń zdobył u tego chłopa, czy już później w ramach odżywania...?

Orinoko, jakie piękne imię, czemu ja ciągle trafiałam na ogiery fryzyjskie Rauke, Bauke, Jauke, Ykle, normalnie pech.

😉
Nie wiem o jakich uprawnieniach do krycia mowa, ale w Polsce są dwa ogiery fryzyjskie z permisją KFPS na nasz kraj:

Simme fan Fjildhuzen i Wigle.
Livia   ...z innego świata
09 lutego 2011 07:24
quanta, może chodziło o to, że to jakiś ogierek polski, ktoś mu nadał imię obojętnie jakie, a potem wyrobil polską licencję na krycie, która i tak jest nic nie warta, jak ktoś chce fryza 🙂 (no chyba że chce go bez żadnych dokumentów).
Ale tak czy siak, wierzyć mi się w to nie chce  😂
Podobno w Niemczech miał wyrobiony licencje na krycie.Z tego co wiem źrebaki po nim są sprzedawane do Francji i Holandia.
09 lutego 2011 07:39
etosha, ale w Holandii nikt ci nie weźmie fryza niemieckiego  😵 Bo nie dość, że ich nie honorują, to mają od groma swoich dobrych.
Nie wiem jak teraz jest, bo dawno nie byłam w Niemczech,ale z tego co mówił znajomi to sporo sprzedał  źrebaków.
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
09 lutego 2011 07:49
Taki mlody i taka grzywa hmm to gratulacje ja mialam swojego fryza ogiera Lidera 5 lat i wiem ze to nie realne.
Moj nazywal sie Lider urodzil sie w Polsce i tu mial nadawane imie ktore podobno w tym roku 2003 przypadalo na litere L , ja sie nigdy w to nie zaglebialam czemu tak a nie inaczej 🙂
To zdjecie zrobione tydzien temu Lider w marcu skonczy 8 lat
09 lutego 2011 07:54
KarolaHeliowa, bo oni mają system telefoniczny nadawania imion 😉 W jednym roku masz imiona na A,B,C, potem w kolejnym D,E,F itp itd 😉 I to wszystko niezależnie od imion rodziców.
Ja uważam ,że wszystkie fryzy są pięknymi końmi barokowymi i za to powinniśmy je kochać.
A co jeśli któryś nie jest w typie barokowym?  😀iabeł:
09 lutego 2011 08:08
wawrek, to jasne! Już go nie kochamy!  😂  👍
Trudno powiedzieć,każdy fryz ma jednak to coś.
KarolaLiderowa   Lider moj dobry smok
09 lutego 2011 08:31
Ja do jazdy za barokowego fryza juz dziekuje 🙂 nowa wlascicielka Lidera to wysoka dziewczyna 175cm i zdecydowanie latwiej jej go docisnac niz mi 🙂
Czy jest na sali psychiatra  😁 ?
Livia, przecież właśnie podpuszczam 😁
Czy dobrze kalkuluję, że w takim razie ostatnio na O były imiona w 2006? 😉

Tak z innej beczki, to ja miałam do czynienia z takim panem:

Do jazdy amatorskiej genialny - wygodnie noszący, równo idący do przodu w trzech chodach (bardzo fajny galop z resztą), niczego się nie bał, a mimo że ogier, to bardziej układny i cywilizowany do innych koni niż moje wykastrowane sp. 😉
09 lutego 2011 12:22
quanta, chyba nie, bo w 2005 były na P, Q, R, S - mój się wtedy urodził 🙂

A koń przepiękny! Mam nadzieję, że mój też tak kiedyś bedzie wyglądał i chodził... bo póki co to jeszcze nam daleko do przyzwoitego poziomu (ale nad tym pracujemy 😉)
Witam wszystkich wielbicieli fryzów. Wiecie może czy ktoś koło Krakowa takiego posiada? Wszystko śląsk, gdańsk albo wrocław, a w małopolskim cięzko  🙄
Forumowa zima chyba gdzieś stamtąd... A Jej Kserkses to zdaje się czarnuch właśnie 😉

Edit: a nie... Wrocław...  🙁
Kami   kasztan z gwiazdką
09 lutego 2011 13:30
W Pisarach za Zabierzowem są dwie klacze, w Santosie stoi wałach i zdaje się że na Bielanach też. Jest jeszcze fryz w stajni pod hutą ale nazwy nie pamiętam.
Aha, i w Nowym Sączu wałach Faraon - aktualnie do sprzedania  😉
Witam wszystkich wielbicieli fryzów. Wiecie może czy ktoś koło Krakowa takiego posiada? Wszystko śląsk, gdańsk albo wrocław, a w małopolskim cięzko  🙄

W Pisarach za Zabierzowem są dwie klacze fryzyjskie - Emke i Poem. Na Bielanach też był (jest?) ładny fryz.
Na Bielanach też był (jest?) ładny fryz.

Jest, jest... nawet jak byłam w zeszłym tygodniu to myślałam, że mnie zaliże taki przymilny hehe
He he. To pewnie będziesz do niego wracać z utęsknieniem 🤣
etosha, a wiesz o tym, że nie powinno się zdjęć z neta wklejać jako swoje? 😉 kłamać też się nie powinno 😉

quantanamera, łoo, jakie nogi długie! Fajny zwierz🙂

KarolaHeliowa, to Ty na Liderze czy nowa właścicielka?🙂

Livia, a co wy tam porabiacie? 🙂
Po pierwsze ja nie kłamie ,a zdjęcie w pożyczyłam  bo nie mam w komputerze żadnego  tylko normalne.Proszę mnie nie obrażać .Takiego konia miałam jak w necie na 1000 % .
SANKARITARINA nie wiem czemu udzielasz informacji na temat koni fryzyjskich skoro masz konia chyba sp.
09 lutego 2011 18:15
Yyy, etosha, a czemu Sankaritarina nie może udzielać info o fryzach? To jest jakoś ograniczone, że tylko jak masz fryza, to możesz o nich mówić? Padłam normalnie...  🤔wirek:

Sankaritarina, my porabiamy rekreanctwo totalne i tereny 😉
Nie oto mi chodzi.Tylko nie rozumiem tylko tego ,że posądza mnie o jakieś oszustwa .Dlatego,że sprzedałam fryza i dałam fotkę z netu bo nie mam.
09 lutego 2011 18:35
etosha, bo delikatnie rzecz ujmując, brzmisz bardzo nieprawdopodobnie 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się