prawko

omnia   żeby zobaczyć świat, trzeba przejść przez próg
22 stycznia 2013 09:23
Może zaczniemy jakieś czary- mary na wielką śniezycę na 22 lutego? :emota200609316:
ojjjj, sniezyca pomaga przynajmniej mi pomogla 😉
Mialam egzaminatora, ktory usilnie staral sie mnie usadzic.
Na 50 jechalam 40, nie dojezdzalam do aut stojacych przede mna, ten sie wsciekal, a ja tlumaczylam, ze dostosowuje jazde do panujacych warunkow atmosferycznych.
Na koniec ten mily pan powiedzial, zebym sie tak nie cieszyla bo jezdze malo dynamicznie i kiedys taka jazda spowoduje wypadek 🤔wirek:
Za dynamikę jazdy, to mój egzaminator na kat. B miał wielki zaciesz. Nawet się na końcu przyznał, że samochód był felerny, bo sprzęgło ma popsute (dlatego auto zgasło 2 razy przy ruszaniu, kiedy skręcaliśmy z głównej w lewo) 😉 Ale fakt, że dobrze mi się jechało, to i dynamika była. I pogoda śliczna.

Za drugim razem jakoś bardziej nerwowo. Po kilku latach wzięłam się za kat. A, egzamin w połowie listopada, 7:15. Ziąb, mgliście i jakoś tak ogólnie do bani, ale nie na tyle, żeby się jakoś specjalnie cackać - 50 można jechać. A trasa egzaminacyjna w Gru wiedzie po takich dziadowskich drogach 😁 Stres większy, bo tu wiedziałam, że motocykl to klekot. Uczyłam się na wyniunianym cacuszku, a na egzaminie taki... hmm... Luzy we wszystkim w sumie.

Swoją drogą - oba egzaminy zdawałam w czwartek. Oba zdane. Polecam czwartki 😁
omnia to ja jestem pierwsza bo w Sączu o 10🙂 Czyli snieżyca z Sącza bardzo szybko będzie musiała teleportować się do Ciebie 🙂
22 stycznia 2013 11:12
dla śniezycy to nie tak daleko 🙂
Włączcie sobie TVN na Fakty o 19😲0. Będą mówić o nowych egzaminach. Zapowiadają ten materiał jako "Prawo jazdy nie do zdania?".
W Bydgoszczy na 70 zdających, zdało 9. W Opolu nikt.

http://regiomoto.pl/portal/prawo-jazdy/nowe-egzaminy-na-prawo-jazdy-pogrom-u-nas-nie-zdal-nikt
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
22 stycznia 2013 19:08
Bydgoski WORD. <3
gdzieś słyszałam, że średnia zdawalność nowych egzaminow to ok.10%  😵
Dzięki Dworcika 🙂 Nowe testy na teorię podobno masakra, ale podejrzewam, że jak ktoś już autem jeździ będzie trochę łątwiej (bo pewne rzeczy odruchowo się ma wyuczone) - trzeba będzie mimo to poćwiczyć. Zobaczę jak to wygląda z odbiorem- pewnie trzeba będzie wziąć piątek wolny i odebrać, no i wcześniej się dowiedzieć czy angielski papierowy blankiet też muszę wymieniać, bo wtedy cała sprawa potrwa dłużej, a pewnie tak bo jest przypisany do prawa jazdy o konkretnym numerze...
karolina_, jest tu link do wersji demo tych testów. Zobacz jak to wygląda. Jak jeździsz samochodem, to z palcem w oku je zrobisz. One są nastawione właśnie na znajomość przepisów, więc dla kogoś z praktyką w jeździe nie sa problemem.
Pozostaje jeszcze kwestia jazdy przepisowej 😉
ChemiK, ale co ma piernik do wiatraka? Mówię o osobie znającej przepisy, a nie tej, która się zawsze do nich stosuje 😉
Co ma "moc prawną"? Data zdania egzaminu, data wysłania papierów z WORDu, czy data dotarcia ich do urzędu? Zdałam egzamin przed zmianą przepisów, a chcą mnie tutaj nieładnie wmanewrować w większe opłaty za wydanie dokumentu i nie wiem, czy mam podstawy, żeby się kłócić... 🤔
Goździk, nie masz. Jeśli nie uiściłaś opłaty przed wejściem w życie nowych przepisów, to Twoje prawo jazdy wydawane jest na nowych zasadach.

Pisałam o tym niedawno:
Cholercia... zadzwoniła dziś do mnie pani z Wydziału Komunikacji, żeby mnie poinformować, że do czwartku muszę lecieć i zapłacić za wydanie prawka, bo zmieniają się przepisy i jak tego teraz nie załatwię, to mi się opłata zmieni (nie łudzimy się, że cena spadnie, nie? 😁 ). Przy okazji dowiedziałam się, że zdjęcie mam złe i muszę dostarczyć nowe. Bo, cytuję, "uszko lewe musi być odsłonięte, a pani ma uszko zasłonięte". No dupkę, to całkiem nowe zdjęcie, rok temu je do dowodu i prawka robiłam, bo wyrabiałam nowe dokumenty :/

Eh... a chciałam poczekać z wyrabianiem nowego dokumentu do wiosny, bo mi ostatnio niespecjalnie z kasą pasuje ;p

A moje, nówka-sztuka, od wtorku już czeka w urzędzie  💃 Ale... ja mam czas  😂
Z 3 tyg. temu zaczęłam w końcu kurs. Jest w grupie mało ludzi więc zaczęliśmy wcześniej jazdy. Wszystko idzie dość sprawnie, ale że osiemnaste urodziny mam dopiero na początku kwietnia obawiam sie, że jazdy skończą się dużo wcześniej. Powiedziano mi, że według tych nowych przepisów moge zdać egzamin już miesiąc przed urodzinami czyli na początku marca, ale nigdzie nie mogę takiej informacji znaleźć.. Wiedziałby ktoś może czy rzeczywiście tak jest?
zapytaj osoby prowadzącej zajęcia albo jakiegoś instruktora, oni będą na bank wiedzieć
Osoba prowadząca zajęcia mówi, że jest coś takiego, a jej mąż i instruktor, że nie .. A nigdzie nie mogę o tym znaleźć informacji..
Sonkowa, warunkiem przystąpienia do egzaminu na prawo jazdy kat. B jest ukończenie 18 roku życia.
Na kurs można zapisać się 3 miesiące przed urodzinami, na egzamin również możesz zapisać się wcześniej (potrzebna jest zgoda prawnych opiekunów), ale egzamin możesz mieć najszybciej w dniu 18 urodzin (jeśli nie masz tymczasowego dowodu osobistego, musisz mieć przy sobie książeczkę RUM oraz poświadczenie złożenia wniosku o wydanie dowodu osobistego).
[...] ale egzamin możesz mieć najszybciej w dniu 18 urodzin (jeśli nie masz tymczasowego dowodu osobistego, musisz mieć przy sobie książeczkę RUM oraz poświadczenie złożenia wniosku o wydanie dowodu osobistego).

albo paszport oraz zaświadczenie o zameldowaniu
na egzamin również możesz zapisać się wcześniej (potrzebna jest zgoda prawnych opiekunów), ale egzamin możesz mieć najszybciej w dniu 18 urodzin

ja przyniosłam zgodę jednego rodzica że mogę przystąpić do egzaminu, najpierw przyczepiła się że musi być zgoda obojga rodziców po czym powiedziała że przecież do egzaminu podejde po skończeniu 18 wiec nie musze mieć tej zgody  🤔
casines, to, co powiedzą na miejscu, to inna bajka. Oficjalnie zgoda niby ma być.
dzisiaj miałam drugie podejście, udało się  😅 trafiłam na super egzaminatora, całkowite przeciwieństwo tego, z którym miałam ostatnio. Całą drogę wydawał tylko polecenia, nic nie komentował, lepiej trafić nie mogłam  🙂
super, że się udało 🙂 ! ja mam egzamin za 2 tygodnie, i już mam nerwy. a jest może wśród nas ktoś kto zdawał teorię na nowych zasadach?
12 lutego 2013 14:56
ja mam praktyczny za niecałe dwa tygodnie, własciwe za półtora. I coraz czarniej go widzę  🤔. Znajac moje reakcje na stres pomylę gaz z hamulcem i taki bedzie finał.  🏇 - tak tak, kupie sobie konika😉)
ja juz 2 miesiące nie siedziałam przed kierownicą, dobrze że w przyszłym tygodniu mam jeszcze 4h jazdy przez egzaminem bo już nie pamiętam gdzie jaki pedał jest  🍴
ja mam praktyczny za niecałe dwa tygodnie, własciwe za półtora. I coraz czarniej go widzę  🤔. Znajac moje reakcje na stres pomylę gaz z hamulcem i taki bedzie finał.  🏇 - tak tak, kupie sobie konika😉)

Ja też pomyliłam ;p U nas na plac dojeżdża się na 1. Zjechałam z górki i powolutku naciskam pedał 'gazu', szybko się skapnęłam, ale zdałam 😉

Powodzenia! 
16 lutego 2013 17:03
tfutfutfu - nie zapeszać 😉.
dziś instruktor zrobił mi "testowy" egzamin - łuk spoko, górka - no dobra, jak gorzej nie będzie, to pani zda. Miasto - jak egzaminator będzie miał dobry dzień to może się uda... :oczopląs:
konik coraz bliżej 🤣
a jest może wśród nas ktoś kto zdawał teorię na nowych zasadach?
  Ja wlasnie czekam na egzamin 😉
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
18 lutego 2013 09:30
Łosiowa, powodzenia!

A ja w tym tyg mam jazdę i w przyszłym kolejny egzamin. Ciekawe po którym word daje nagrodę za wytrwałość :|
Kiedyś było tak, że 13-ty był gratis 😉 Ale to chyba od kilku lat już nie funkcjonuje...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się