ciąża poród źrebak czyli co i jak?

hej
planuje kupić źrebola tyle ze tak powiem on jeszcze nie powstał. w marcu jedziemy z klaczą na krycie i tu nasówami sie milion pytań odnośnie w/w zagadnień:
1. po jakim czasie można sprawdzić czy klacz jest źrebna, jaką metodą, ile  to kosztuje, kto to wykonuje na terenie warszawy, i jak długo czeka sie na wynik?
2. Jak czesto USG?
3. Jaki jest najlepszy wet który zajmuje sie końskimi ciążami?
4. Poród czy wzywać weterynarza?
5. kiedy szczepić?
6. Kiedy opisać?
7. jakie dokumenty są mi potrzebne?

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Dublowanie wątków
wątek zamknięty
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
10 lutego 2010 11:33
sylwikk1, Jak nie masz sama pojęcia o tym, to lepiej kieruj wszystkim pod okiem doświadczonej osoby :emot4:
wątek zamknięty
stad moje pytania o weterynarza...
wątek zamknięty
a tamten wątek przegladałam i jest o paszach co mnie niezbyt interesuje poki co
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
10 lutego 2010 11:57
I używaj  edycji
Jak nie ma  czegoś co zainteresowało to zapytaj TAM 😤
wątek zamknięty
koieto nienerwowo kurna tysiące niepotrzebnych watków o kolorach czapraczków a jeden o ciąży? no prosze Cie...
wątek zamknięty
helcia   Wiedźma z czarnym kotem
10 lutego 2010 12:02
ale wszystkie pytania, które zadałaś podpisują się pod właśnie tamten wątek.
wątek zamknięty
macie cos sensownego do powiedzenia?
wątek zamknięty
Tak: poczytaj regulamin 😉
Na taki ton zresztą raczej nie doczekasz się "sensownej" odpowiedzi  🙄
wątek zamknięty
anetakajper   Dolata i spółka
10 lutego 2010 12:24
Ja swoją klacz badam po 14 dniu po rui.Wynik jest natychmiast. Niewiem ile kosztuje w warszawie 🙄
Raczej nie ma potrzeby robienia USG. Najgorsze jest pierwsze 3 miesiące ciąży.Klacz wtedy może wciągnąć płód więc jeśli USG to zaraz po ty okresie. Jeśli klacz nosząca jest zdrowa to płód też będzie zdrowy. Nie ma potrzeby kontrolowania ciągle przez weta.
Czy wzywać weta. hehe dobre pytanie.Nigdy nie wiadomo do końca kiedy klacz się wyżrebi czy dzisiaj czy jutro czy za tydzień czy za dwa. A jeśli dostanie już bóli to trwa to tylko chwile.Mówie o normalnym porodzie.
Żrebak wraz z siarą dostaje niezbędne przeciwciała które uodparniają malca. Szczepienie po miesiącu, ale tu są różne zdania. Ja osobiście szczepie w wieku 2-3 miesiące. Oczywiście trzeba podać 2 szczepionki w odstępie 3-5 tyg. po sobie.
Ja zgłaszam żrebaka do opisu dopiero po 1-2 miesiącach życia.
wątek zamknięty
trzynastka   In love with the ordinary
10 lutego 2010 12:38
Boże co się z tymi dzieciakami dzieje..

sylwikk1
- na forum mamy regułami zawierający zasady do których się trzeba stosować. Jak Ci się nie podoba, że jest 10000 o czaprakach a jeden o ciąży to spadaj na świat koni.
wątek zamknięty
sylwikk1, łaskawie przeczytaj tamten temat od początku, bo tam są odpowiedzi na WSZYSTKIE pytania jakie zadałaś  🙄 no może oprócz konkretnie ile bierze, i kto w Warszawie.
Sama korzystałam z tamtego wątku, przed zaźrebieniem i porodem "mojej" klaczy, oraz po wyźrebieniu. I uwierz mi w tamtym wątku jest wszystko o co pytałaś(i jeszcze więcej), a "niepotrzebne" info o żywieniu możesz ominąć jak nie chce Ci się czytać. Chociaż widząc jakie pytania zadałaś, to o żywieniu podczas ciąży i po porodzie również powinnaś poczytać.
A tak apropo grzeczność nie zaszkodzi na tym forum, a nawet możesz dzięki grzeczności częściowo uniknąć zjedzenia 🍴
co się dzieje: ferie=nuda, koniec sesji=nie wiadomo co ze sobą zrobić... i takie różne  😁
wątek zamknięty
anetakajper
bardzo dziekuje Ci za odpowiedź🙂

a tamten watek naprawda przeglądałam i naprawde nic nie znalazłam🙁
i jeszcze jedno mam 24 lata wiec nie musicie nazywac mnie dzieckiem😉
wątek zamknięty
sylwikk1, dziewczyny już bardziej łopatoligicznie nie wytłumaczą, że to jest DUBEL. A wątek dublowany powoduje przyznanie ostrzeżenia wg regulaminu tego forum. Jeśli nie znalazłaś odpowiedzi w tamtym wątku, to zapytaj w nim o to, co Cię interesuje.

ZAMYKAM.
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.