Konie w ogniu

Moon   #kulistyzajebisty
19 stycznia 2009 18:13
"To rytualne otwarcie obchodów święta św. Antoniego, patrona zwierząt."
Ja dziękuję za takiego patrona... 🤔wirek:
Zdjęcie wygląda strasznie  🤔... Moim zdaniem to idiotyzm.. 🤔wirek:
Bezsensowny zabobon, który dla konia skaczącego przez to, napewno nie jest przyjemny  🤬
w nazwie wątku miałam napisać "pojeby" za przeproszeniem.
Ale jak oni zmuszają te konie do skakania przez te ogniska? mojego się nie da czasem namówić na skakanie drąga przykrytego derką, a co dopiero takie szopki... Może są tam jacyś zaganiacze, których nie widać na zdjęciach.
hmm, niektore sa poprostu wyszkolone, konie kaskaderskie i tak dalej... no, ale nei przez tak ogromne płominie....
nie demonizujcie, skakaliscie kiedys przez ognisko? Przeciez to nie jest smazenie na wolnym ogniu tylko przeskok... kon nawet tego nie poczuje...
pewnie, ze wogole nie powinni robic takich rzeczy, bo mozna sie oparzyc przy braku uwagi, ale nie nazwalabym tego znecaniem sie nad zwierzetami.
jak na to ten patron z nieba pozwala do ja dziekuje
biedne konie
lepiej niech nie chroni tej wioski pzred zaraza jak takim kosztem ehh.. szkoda slow
Freddie może nie jest to znęcanie się nad zwierzętami , ale nie powiesz przecież że to dla konia jest przyjemne...
poza tym na niektórych zdjęciach widać (albo ja mam coś z oczami, co jest bardzo możliwe :lol🙂, że niektóre konie odbijają się do skoku już z żaru, albo wręcz nie dokrywają tego ognia...

głupota ludzka nie zna granic 🤦
Averis   Czarny charakter
19 stycznia 2009 19:45
Może i są nad ogniem tylko moment, ale równie krótko trwa strawienie przez ogień całego ogona przez iskrę, która się gdzieś zawieruszy.
Konie wyglądają na mokre 🙂.
Co do odbijania się z żaru - prawie jak kucie na gorąco?
tak ale gorąca podkowa nie dotyka unerwionej strzałki...
CeraŁ   dużo dużo zmian..
19 stycznia 2009 20:21
Freddie
dla mnie to nie są zwykle skoki przez ognisko  🤔
chocby to foto: http://wiadomosci.onet.pl/112353,21,3,pokaz.html

Dla mnie to chore.
Moze dla nich to zabawa bo przeciez koń nie powie że cierpi czy że go coś boli.

P.S http://wiadomosci.onet.pl/112353,21,6,pokaz.html  to też jest skok... ?  🤔
podobnie kolejne zdjęcia...  🤔wirek:

Wydaje mi się że mimo to konie jednak są czymś nasączone, chronione.. no ale i tak bez przesady  🤔
Tym bardziej że to obchody na cześć PATRONA zwierząt..
majeczka   Galopem przez życie!
19 stycznia 2009 20:33
ci ludzie nie są normalni.... :emot4:
Hmm, to strzałka jest z zewnątrz unerwiona? To jak kowal może ją ścinać?
Nie bede wypowiadać się na temat tego rytuału, ale tak sobie pomyślałam, że jest i pozytywny aspekt takiego wyszkolenia (przyzwyczajenia konia do ognia).
Wyobraźmy sobie pożar stajni.... Koń nie bojący się panicznie ognia pozwoli wyprowadzić sie z płonącej stajni, w czasie gdy ten reagujący panicznym strachem zostanie...
smarcik   dni są piękne i niczyje, kiedy jesteś włóczykijem.
19 stycznia 2009 21:03
a mi zawsze mówiono, że konie same ciągną do ognia.. i np w przypadku pożaru bardzo trudno je wyprowadzić, bo wracają..

swoją drogą to nie jest normalne- co innego skok przez ognisko, a co innego masakra przedstawiona na zdjęciach..  🙄
kcj90 zgadzam się z Tobą w 100% to - nie są skoki

Aquarius źle się wyraziłam. W każdym razie strzałka, mimo wszystko, jest bardzo wrażliwym miejscem. A jakby popatrzeć na zdjęcia, które wstawiła kcj90 oni przekłusowywali czasami przez ogień, czyli cały ciężąr konia i jeźdźca był na kopytach, które stały w żywym ogniu.

koniec 🚫 ja się kłócić nie chcę. Swojego stanowska w tej sprawie nie zmienię, a że nie potrafię wyrazić tego co bym chciała... to już inna sprawa.
a mi zawsze mówiono, że konie same ciągną do ognia.. i np w przypadku pożaru bardzo trudno je wyprowadzić, bo wracają..

zapewniam Cie, ze zaden kon nie bedzie sam z siebie ciagnal do ognia, dla nich to naturalne zagrozenie, raczej bardzo stresujace niz przyciagajace, dlatego np podczas pozaru zostaja w stajni, bo sa sparalizowane strachem
trupka   Czterokopytne uzależnienie ;)
20 stycznia 2009 15:11
Ciekawe co by się stało , gdyby jeździec spadł...Czy nadal by to bylo takie fajne?
Wtedy by było najfajniejsze! Jajka na twardo bo mózgu to oni nie mają.
takie płomienie jak dla mnie przesada.
konie policyjne skaczą przez ogień bez problemu.Ogien nie jest wysoki, ale wcześniej maja moczone nogi brzuchy oraz ogony 😉
i ma uchronić wieś przed zarazą.
Trza im tam posłać Sheptoohę.

No a na poważnie, bo to wcale nie jest śmieszne: jak na podanych zdjęciach przez Kcj jest skok to ja jestem święty Alozj. Nie ma nic złego w przeskakiwaniu ogniska.... niewielkiego, ale przełażenie przez metrowe płomienie to sroga przesada.  😤
takie płomienie jak dla mnie przesada.
konie policyjne skaczą przez ogień bez problemu.Ogien nie jest wysoki, ale wcześniej maja moczone nogi brzuchy oraz ogony 😉

Skaczą bez problemu ponieważ są do tego przyzwyczajane i to przez... 3 lata  🏇, codzienną odpowiedzialną pracą bez przemocy i głupoty  👍 Panowie policjanci !!! Poznań- SUPER- sam widziałem 💡 🤔zczeka:
Prado oczym Ty piszesz? W której z polskich konnych konie przyzwyczają sie 3 lata do służby (w tym skoków przez ogień)??  😲 3 tygodnie to dużo...
W konnej skacze się przez ogień, który sięga jakies 10 - 15 dm nad przeszkode, a przeszkoda wisi na wysokości 20 cm - razem koń ma do pokonania 40 cm drąga z ogniem, a nie wielkie - jak na pokazanych zdjęciach - ogniska - różnica jest ogromna...

Koń nie ciagnie do ognia... Jak wiele z Was wie - miesiąc temu spaliła się stajnia mojej rodziny i konie jakoś nie chciały wracać w płomienie - dały się również wyprowadzić przez płonący już korytarz... Nie wiedzieć czemu konie jakoś nie przepadają za ogniem... Ale nie od dziś wiadomo, że hiszpańskie tradycje są dość okrutne. Bo czy zamęczanie byków na ringu na śmierć to dobra tradycja?
dlaczego wasze linki odsylaja mnie do informacji, ze takiego artykulu w serwisie  nie ma? czyzby ktos zaprotestowal mocno?
katija wejdź na strone glówną onetu klinki ctrl+f i wpisz hasło konie i powinno Ci zaznaczyć artykuł. ja tak znalazłam  😁
nie znajduje mi juz przy koni swieci sie na czerwono... da ktos dobry link??
http://wiadomosci.onet.pl/140202,21,0,pokaz.html

Sprawdzisz, czy teraz działa?

Jak nie, to wykasuj do / i na dole w fotorelacjach.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się