Podróże

Na przełomie maj/czerwiec wybieramy się do Portugalii, mamy zamiar kilka dni poświęcić Lizbonie, potem na 3-4 dni wziąć samochód i pojechać na północ.
Co zobaczyć, o czym pamiętać i najważniejsze, jak dolecieć (narazie TAP z Berlina)

edit
przepraszam 😉
TAP 😉
przepraszam, zboczenie 😉
ogurek w Lizbonie: Alfamę (stare miasto), zamek św. Jerzego (piękny widok na miasto), Klasztor Hieronimitów, niedaleko stamtąd jest Torre de Belem i ujście Tagu do Oceanu. 😍 Poza tym Parque das nacoes (Expo '98)- bardzo ciekawe miejsce, poza tym jest tam oceanarium chyba jedno z największych w Europie i można się przejechać kolejką linową wzdłuż Tagu. Z okolic Lizbony polecam jeszcze Sintrę i Cabo da Roca. 🙂
Sintra KONIECZNIE! Absolutnie bajkowe miejsce!

edit: dorzucam kilka zdjęć, coby nie być gołosłowną

postaram się znaleźć chwilę czasu i dokopać się do ciekawszych zdjęć  😉
Za dwa tygodnie lecę ze znajomymi na tydzień do Dublina. Zaczęłam planować co mamy zobaczyć i nie bardzo wiem co. Z takich oczywistych to muzeum Guinessa, na pewno jakieś puby zaliczymy, ale może jest coś co warto, a nie bardzo jest o tym w przewodnikach? Szukałam też na re-volcie, ale też mało informacji.

Niekoniecznie chodzi mi o takie typowe zwiedzanie, ale może jakiś ciekawy targ, mało znany park? 
Bardzo chciałbym zobaczyć klify, ale nie bardzo wiem ile taka wyprawa może kosztować.
Mia, klify koniecznie! Byłam w Dublinie lata temu i najbardziej pamiętam własnie to.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
13 marca 2013 21:40
Dzionka, gdzie Ty klify w Dublinie widziałaś? 😉 W Gallway chyba.

Mia, warto pojechać na Howth tam są foki 🙂  I na pewno musisz obejrzeć Pheonix Park 🙂
Nie no, ja o okolicach, rzecz jasna! Z Dublinu pamiętam tylko mecz Polska-Korea w barze koreańskim, gdzie modliłam się żebyśmy przegrali 😀
ogród botaniczny, choć nie wiem czy roślinki o tej porze roku rosną 'dobrze'. Poszukaj w googlach. Blisko dość jest w góry Wicklow, jak będziesz mieć czas to polecam.
Był ktoś w Czechach turystycznie? W sumie blisko, a nic nie wiem. Jakaś woda, kurorcik, atrakcje dla dzieci, coś do zwiedzania?
Bo o Słowacji wszędzie trąbią, a w Czechach jedynie wycieczki do Pragi.
13 marca 2013 21:48
Taaaaaak! Góry Wicklow i jak jedzie się drogą wzdłuż "przepaści" warto ! 🙂😉
w Czechach na pewno masa zamków, a z górskich tras błędne skały fajne.
I piwo pyyyszne, tańsze od wody często 😀
Dzionka, ale które klify? Bo właśnie wyczytałam, żeby odpuścić sobie te najbardziej popularne Cliffs of Moher i wybrać się nad Slieve League.

JARA, oo, foki brzmią zachęcająco!

A na wyspach Aran ktoś był? 25 ojro w dwie strony, ale nie wiem czy warto.
To ja byłam na tych moherowych. Fajnie było, lał deszcz, burza - jak w jakimś filmie 🙂 Ale to było ponad 10 lat temu, więc ciężko coś doradzić teraz :/
14 marca 2013 10:11
Ja byłam kilka razy na tych "moherowych", tam jest bardzo dużo turystów, ale klify same w sobie są fantastyczne. Kilka lat temu (2008) zrobili płot o już nie można podchodzić do samej krawędzi.

Na Howth dojedziesz autobusem (miejskim) lub Dartem (pociąg).
W Dublinie tak naprawde jest malo fajnych rzeczy do zobaczenia - jak na miasto i stolice. Dzikie tlumy tez nie uprzyjemniaja pobytu. Ale fajna rzecz ktorej jeszcze nie widzialam to wiezienie Kilmainham Gaol, jak z filmu 🙂 Jak ktos lubi alkohol to oprocz Guinnessa mozna zobaczyc fabryke Jamesona. Warto wejsc do paru kosciolow (nota bede pieknych) i zobaczyc jak to powinno wygladac - czyli zero przepychu i zlota. Piekna jest okolica Temple Bar, szczegolnie na wieczorne spacery jesli ktos lubi klimaciarskie uliczki i knajpki. Niedaleko Temple Baru jest "strefa sredniowieczna" gdzie stoi zamek i kilka ciekawych sredniowiecznych budowli.

co do klifow to Mohery naprawde warto zobaczyc - fakt ze turystow mnostwo, ale wrazenie jest piorunujace. Slieve League brzmi super, ale to jest kawal drogi i jesli nie planuje sie noclegow poza Dublinem to po prostu bez sensu.
Foki mozna zobaczyc w Foczym Sanktuarium w Gorey, przeprzepiekne miasteczko (jedyne ktore mi sie w Irl podoba).
Gory Wicklow, Glendalough jak najbardziej! Bardzo blisko Dublina, trzeba zobaczyc 🙂
Tak jak Magda pisala ogrod botaniczny w Dublinie jest piekny ale moze byc teraz kiepsko z "wrazeniami" poki wszystko nie kwitnie. Ale szlarnie rodem z harrego pottera robia wrazenie 🙂

Mozecie tez, jesli chceszs wtracic jakis konski akcent, pojechac do Irish National Stud w Kildare.
A ja lecę do Amsterdamu na wiosnę, na dniach kupujemy bilety  💃
Okej, czyli koniecznie moherowe klify 😀
Myślę, że na te foki, które polecała JARA też się zdecydujemy, gdzieś wyczytałam, że bilet w dwie strony to tylko 3,5, a jeżeli warto to czemu nie.
Kościoły i puby (co za związek) na pewno zaliczymy. Zapisałam sobie już to Temple Bar.
Nad tym ogrodem botanicznym jeszcze pomyślę, może jeszcze nad zoo.

Powoli kształtuje nam się ładna wycieczka, chociaż nie chciałabym tak na sztywno wszystkiego planować. Liczę, że dziewczyna do której jedziemy i jest tam na erasmusie też nam coś ciekawego zaplanuje. Szkoda tylko, że jedziemy w takim okresie, może być jeszcze zimno i niezbyt przyjemnie. No ale tak to jest ze spontanicznymi wyjazdami 🙂
14 marca 2013 18:31
Jak chcesz mogę wygrzebać kilka zdjęć z Irlandii, piękne miejsce.
JARA, bardzo chętnie! 😀
14 marca 2013 18:54
Na sam początek Cliffs of moher przy bardzo brzydkiej pogodzie.

To akurat jest droga na klify, jak widać na zdjęciu tuż przy drodze, po prawej ocean, tuż przy drodze po lewej góry.

,

Zaraz wrzucę resztę 😉
14 marca 2013 19:12
Mieszkałam 3 lata w IE, jak chciałam wyluzować się jechałam na North Bull Island, czyli na plażę 🙂

Szpila - samo centrum

Przepiękne kościoły

W centrum malarze, harfistki, mimowie..

Jakieś centrum handlowe w centrum miasta

Howth

14 marca 2013 19:17
Howth cd

Zdjęcia są z 2006r. Bardzo dużo miejsc widziałam, w wielu miejscach byłam. Piękny kraj.
JARA, dzięki! Pięknie to wygląda. Mi pewnie same te widoki wystarczą, nie potrzebuję dużo takiego typowego zwiedzania. A same ulice wyglądają na jeszcze bardziej klimatyczne niż te londyńskie, gdzie nie mogłam się napatrzeć na witryny 🙂

edit: jeszcze mi się przypomniało, chociaż z tym może być ciężej. Może jakieś warte polecenia miejsca gdzie coś zjeść smacznego w przystępnych cenach? (albo i nie, jeżeli warto 😀)
JARA, wow! Co ty kobito robiłaś w Irlandii 3 lata? Uczyłaś się czy co? Rany, kocham te klimaty... Ale Szkocję jeszcze bardziej niż Irl 🙂

Jeszcze nie zapeszam, ale mooooże polecimy do Nowej Zelandii na podróż poślubną 🙂
15 marca 2013 07:21
Po prostu sobie mieszkałam, 3 lata wakacji, zwiedzania itp 😉
JARA, chyba mnie właśnie wkurzyłaś 😀
a Ty mnie wkurzylas Nowa Zelandia!!!  🤣
No i awantura w takim miłym wątku 😁
jakim milym!! ja tu zeby scieram z zazdrosci!!! 
🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się