Podróże

ooo łał, spacer na słoniu jest super!
Cała wycieczka super 🙂
Ash ja z robalami mam tak w domu, nie pomagają siatki w oknach  😁
asds   Life goes on...
09 sierpnia 2012 18:22
Ja jeszcze tylko 4 tygodnie do wyjazdu.  😅
flygirl, o, dopiero zobaczyłam, że ktoś odpisał.
Ale może to i lepiej, bo w końcu pojechaliśmy do Chorwacji i to samochodem, a do tego ostatecznie w 3 osoby 😀 Więc zupełnie inaczej niż w planach. Ale nie żałuję, bo mimo, że podróż "trochę" wykańczająca to sam pobyt udał się w 100%.
Mieliśmy niesamowicie gościnnych gospodarzy (ostatecznie wynajęliśmy mieszkanie), którzy okazali się rybakami z prada na dziada. Codziennie jedliśmy, więc ryby, ugaszczani lokalnym winem i smokvą wieczorami 🙂
No po prostu bosko, aż nie chciało się wracać do zimnej i deszczowej Polski.

I taki mieliśmy widok z balkonu:

Mia o, to super, pokazuj więcej zdjęć! Jak my byliśmy w Chorwacji to też mieliśmy mieszkanie wynajęte. Codziennie jedliśmy rano śniadanie na balkonie, a tuż obok morze. Przez chwilę nawet myślałam, że byliście w tym samym miejscu, ale jednak nie. 🙂 A jak się spało? Bo z tego, co pamiętam noce tam były masakrą. Gorąco straszliwie, wszyscy zlani potem, a do tego te mega głośne cykady, no nie szło zasnąć.
Zdjęć nie mam za dużo, bo z własnej głupoty nie zabrałam aparatu  🤬. Te powyżej też są z telefonu.
Tak, my też jedliśmy codziennie posiłki na balkonie, z widokiem na wpływające do mariny żaglowce i motorówki, coś pięknego. Dopiero z rozmowy z gospodarzem okazało się jak turystyka wypiera lokalne rybactwo. Zabrali im kilka miejsc cumowania dla kutrów, większość miejsca zajmują prywatne łodzie niemców i włochów. Ale to raczej coś normalnego, zresztą oni sami żyją przede wszystkim z turystów. Tu też ciekawe, bo mimo, że nikt z nas przecież nie rozumie chorwackiego to dzięki ich zapałowi i niezmordowaniu jakoś udawało nam się wszystko dogadać. Wieczornym opowieściom nie było końca, a domowe wino tylko pomagało 😀.
Ze spaniem faktycznie było trochę problemów, ja spałam bez żadnego przykrycia, z oknem otwartym na oścież. O 9 musiałam się budzić i zamykać żaluzje, żeby jeszcze te 2 godzinki pospać  😁.
A mieszkaliśmy w Jezerze, na wyspie. Tylko kilka razy wyjechaliśmy poza, żeby pozwiedzać. Pojechaliśmy konkretnie wypoczynkowo i to się udało całkowicie🙂

Monny   bez odbioru .
09 sierpnia 2012 21:35
Aflacja, Kadarka jest pyszna 🙂

baffinka, ja z hostelbookers.com 🙂
http://re-volta.pl/galeria/album/3633

Stworzyłam mini galerię zdjęć z rajdu konnego po Kirgistanie.
Systematycznie postaram się ją uzupełnić o najfajniejsze zdjęcia pokazujące uroki takiego wyjazdu 🙂
Niesamowite! Czekam na więcej  🙇

Pozdrawiam znad spakowanej walizki, jutro rano wyruszam na zasłużony urlop do Wiecznego Miasta 🙂
yga   srają muszki, będzie wiosna.
18 sierpnia 2012 17:41
Dziewczyny, która odpoczywała w Bułgarii (Złote Piaski) ? Potrzebuję pomocy w wyborze hotelu  😉 W końcu w czwartek ouuutt !  😅
bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
19 sierpnia 2012 17:15
ja właśnie wróciłam z Grecji, w sumie byłam tam pierwszy raz  😡 ale już jestem zakochana 💘 , jak się ogarne po tym wszystkim to dodam jakieś fotki 😉
Mia a jak długo byliście??
szukam czegoś na tydzień, może 9/10 dni, ma być miejsce do zwiedzania i jakaś woda. nie chcę lecieć ryanairem i nie chcę wysp pełnych niemieckich turystów, jakieś sugestie...? a i żeby w miarę ciepło jeszcze było pod koniec października... czy to możliwe?
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
21 sierpnia 2012 11:59
mery, Maroko 🙂
trzynastka   In love with the ordinary
21 sierpnia 2012 12:01
Gdzie jest ciepło i przyjemnie w czasie świąt bożego narodzenia?
Bo padł taki pomysł ze strony rodziny, powoli nie uważam go za głupi.
Tylko wiecie, żeby nas to nie zabiło cenowo 😉
no właśnie JARA mi się Maroko nawet, nawet podoba... gorzej mój mężczyzna na to reaguje... 😉 bo na pewno "każdy Arab będzie chciał mnie porwać" 😉
21 sierpnia 2012 15:02
Eee tam, prędzej wcisnąć węża, małpę, kozę itd na ręcę 😉

Poza tym, fajnych panów też tam można spotakać 😉

Byłam w październiku i polecam, jeszcze tam wrócę, ale tym razem na południe.
u mnie jednak zmiana planów i Chorwacja. Co powinnam ze sobą zabrać oprócz butów DO CHODZENIA PO WODZIE (zwanych również butami NA CHORWACJĘ) ? 🙂
kujka   new better life mode: on
21 sierpnia 2012 18:17
mery, a z chlopem bedziesz jechac czy bez? bo jak z chlopem to zaden nawet Cie nie zaczepi.

no i mozesz mu powiedziec ze wiekszosc z nich to to bardziej Berberowie niz Arabowie, nie ma sie co martwic 😁
Mery, październik to idealny miesiąc na Maroko. Moi rodzice są teraz i jest 40 stopni, ja byłam w styczniu i było 18-20, już na pewno nie na opalanie. Tak więc polecam 🙂
Na zachętę parę fot 🙂

Nasz hotel:

Pustynia

Kazba

21 sierpnia 2012 20:55
Ahhhh, co ja bym dała za takiego tajina z jagnięciną, suszonymi śliwkami i migdałami  😍 Takie pyszności to tylko w Maroko.

A czy ktoś był z was na wczasach w Albanii ? Kurde sama nie wiem gdzie w tym roku pojechać, mój brat już naciska żeby kierunek wybrać.

Marzy mi się Izrael, ale północ. Jordania mi się marzy, podobnie jak Algieria). Póki co nie stać mnie na nic bardziej ekskluzywnego (droższego) jak Tanzania 🙁
kujka właśnie z chłopem! przekaże mu te mądrości życiowe o Berberach(?) i tajinach i może się przekona 😉

Dzięx girlsy :kwiatek:
22 sierpnia 2012 06:56
Poza tym teksty o porwaniach i sprzedaży żony za wielbłądy to chwyt dla tępych turystek, które jarają się wzięciem. 😉
No nie do końca. Moi rodzice z bratem byli ostatnio w Egipcie i się tata targował z takim jednym o cenę za mamę. 😁 Umówili się nawet na później, ale nie przyszedł. Za to mówił do mamy po polsku 'Jak się masz kochanie?' 🥂
22 sierpnia 2012 18:19
W popularnych krajach arabskich jak Egipt czy Tunezja albo Turcja jest wszystko robione pod turystów. Potrafią mówić po polsku, bo ich turyści uczą "taniej niż w biedronce" itd. Jak byłam w Tunezji i pojechaliśmy na Saharę to między Daqasem a Kebili, na drodze która biegnie przez to wielkie jezioro było stoisko z daktylami i szyldy były po polsku pisane (daktyle jak wiagra). Nawet na takim zadupiu. Między Kairouanem, a Gafsą w sklepie na pustkowiu były wywieszki w języku polskim co to za artykuł. W górach Atlas szyldy "dobra dobra zupa z bobra".  😵 A Polacy zajarani na takie hasła i dalej uczą ich głupich tekstów.
Oni widzą co podoba się Polakom, widza jak babki jarają się kiedy chcą je wymienić na wielbłądy. I tak się ciągnie to dalej, a potem dziwić się, że ci których to nie bawi nie chcą wracać i mają zdanie, że w Egipcie kwitnie handel ludźmi 😉 To nie Mali, że można kupić żonę za 20 krów.
asds   Life goes on...
22 sierpnia 2012 23:05
Jescze 2 tygodnie do wyjazdu!  🏇
Jara
O Albanii za duzo nie slyszalam (a jesli juz to ze raczej slabo i duza bieda).
Natomiast polecano mi Uzbekistan, Taszkient wiec wart rozwazenia.
asds, a gdzie jedziesz?
kujka   new better life mode: on
23 sierpnia 2012 15:22
Jara Turcja to nie kraj arabski 😉 tam wiekszosc stanowia Turcy a nie Arabowie. To zupelnie inne nacje 😉
Powiedz mi lepiej jak w Kairuanie Ci sie podobalo! Bardzo bym chciala tam pojechac 🙂
no i jesli chodzi o teksty wielbladowe i nacinajace sie na to od lat turystki - popieram w 100%.

jakbys chciala cos o Azerbejdzanie to moge dac Ci namiar do znajomej ktora sie pasjonuje 🙂 nawet do jakiegos polsko-azerskiego stowarzyszenia chyba nalezy. 🙂

flygirl no i serio myslisz ze Egipcjanin chcial kupic Twoja mame?  😵 tak samo chcial kupic 10 innych kobiet tego dnia - dzien jak codzien w turystycznych miejscach. 😉

a tak schodzac z klimatow maghrebskich podrywaczy, to mam kolejnego ciekawego bloga znajomej - podroz po Ameryce Poludniowej. nawet mozna od niej kartke dostac 😉
http://www.marysdiarios.com/

super zdjecia i blog chyba dosc wart przejzenia, bo dziewczyna studiuje kulturoznawstwo ameryki poludniowej i srodkowej (pewnie przekrecilam nazwe kierunku 😉 )
Nie, nie myślę serio. Gdyby naprawdę chciał ją kupić, to to wszystko wyglądałoby zupełnie inaczej i nawet wolę nie wiedzieć jak.
mery, my byliśmy 10 dni plus dojazd 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się