Jazda na kucach, negatywne skutki zbyt dużego obciążenia.

adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
08 lutego 2010 11:55
Wiadomo że przypadki się zdarzają, nawet z nami czasami tak głupio można złamać noge w domu.
Jednak mysle że na torach jest duzo większe prawdopodobienstwo, ale jedyne co tam mi się podoba to to że nawet jesli kon zlamie noge, leczą go.
Głupi przyklad opowiadałam włascicielce stajni o tym ze kon na torze złamał noge, wyleczyli go i dalej się scigal, powiedziala ze to niemozliwe wtedy konie się usypia.
Sama tak zrobiła. Wiadomo zawsze coś się moze zdarzyć, ale na torze i podczas treningu, to najczęściej.  😕
Wg mnie najwięcej wypadków jest na padoku, w transporcie, w boksie. Pod siodłem - to malutki procent.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
08 lutego 2010 12:01
Wszystko zależy od złamania.Niektórych nie da się wyleczyć.
W przypadku koni wyścigowych,ktore są prawdziwymi wyczynowcami najgorsze w przypadku kontuzji jest nagłe odstawienie od treningu,bez roztrenowania i organizm gorzej to znosi niż samą kontuzję.
no w sumie tak .
ale wyścigowcy tez popełniają błędy w rajdach zeby zapobiec kontuzji po galopie nalezy rozkłusować konia o dopiero przejść do stępa
a w wyścigach oni odrazu przechodzą do stępa i wstawiają konie do stajni i jak tu kon ma być bez kontuzji ?
chyba z tym się zgodzicie 😉
Wojenka   on the desert you can't remember your name
08 lutego 2010 12:11
Najlepiej jest wypowiadać się o czymś,o czym się nie ma zielonego pojęcia... 🙄
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
08 lutego 2010 12:12
guska_942, wyścigowcy w rajdach?
oj, kolezance sie wszystko miesza  🙄

poza tym trudno konia, ktoremu noga wisi na pasmie skory i jednym sciegnie najpierw rozklusowac i rozstepowac  😁

jak mi kon zakuleje w trakcie jazdy (tfu tfu, odpukac) zawsze zsiadam - jeszcze mu wtedy tylko czlowieka na grzbiecie brakuje  🙄
folblut licencje hodowlana na krycie w xx moze dostac tylko przez tory. moze przejsc normalnie zt, ale wtedy nie bedzie mogl kryc folblutow, a jedynie zostac uzyty do uszlachetniania koni polkrwi.
guska_942,  ja rozumiem, ze ty w tym siedzisz na codzien, a ja nie, ale wyobraz sobie, ze konie po wyscigu, nei dosc, ze sa stepowane pod jezdzcem, to potem jeszcze ida do maszyny, a potem to jeszcze maja nogi chlodzone na wszystkie mozliwe sposoby. ale ja w tym nie siedze tak jak ty, i pewnie to co widzialam to bylo na pokaz.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
08 lutego 2010 12:32
Ma przecież  6 oo, więc co za tym idzie: wyścigowe xx w rajdach ma w małym palcu 😉
08 lutego 2010 12:34
I jak znam życie ujeżdża je naturalnie z marfefkowym bacikiem?
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
08 lutego 2010 12:44
jezu tak czytam ten wątek od początku do końca i nasuwa mi sie jedna myśl... tylko koni żal. 🙄
08 lutego 2010 12:57
[quote author=guska_942 link=topic=16201.msg476944#msg476944 date=1265630684]
no w sumie tak .
ale wyścigowcy tez popełniają błędy w rajdach zeby zapobiec kontuzji po galopie nalezy rozkłusować konia o dopiero przejść do stępa
a w wyścigach oni odrazu przechodzą do stępa i wstawiają konie do stajni i jak tu kon ma być bez kontuzji ?
chyba z tym się zgodzicie 😉
[/quote]

To jest tylko przykład tego, że jesteś tylko widzem na trybunach.
Widzisz konia na pokazowym padoku, po czym prowadzą go do boksów startowych i sruu od 0 do 50tki w mniej niż 8sek 😉
Po czym na butach leci do boksu. Tak, to jest tylko to co robią ludzie po ciemnej stronie mocy 😉
nie chodzi o to że ja w tym siedze na codzień
ja mowie to co mi mowi kobieta która zna sie na tym
ale z tego co wiem ja jeżdze rajdy zawodowo a skoki i west dla zabawy i o rajdach sporo wiem wiec mowie to co sie dzieje w rajdach a o wyscigach wiem od kobiety która w tym siedzi i jeździ na takich koniach wiem tez ze aby przestawić konia wyścigowego na zwykłą rekreacje jest bardzo trudno bo ma swoje nawyki itd czy w tym tez źle mowie ?Pisaliście wcześniej ze ta dziewczyna sie nie chce posłuchać ja rozumiem ze ona źle robi i nie chce sie słuchać innych ale wy zachowójecie sie tak jakbyście wszystko lux wiedzieli a mieliście sie dzielic swoimi racjami
ten wątek nie jest o wyścihach ani o rajdach
ani o niczym takim tylko o wescie
wiec jak myślicie arab nadaje sie??
Borys usiłował napisać . 😂
jara wyścigowy nie nadaje sie do rajdów moze źle to określiłam wcześniej ale porównywałam to jak konie arabskie kończą rajdy tak aby miały dobre tetno i musisz je występować
a xx nie są stępowane po rajdach moze i mają chłodzone nogi ale to nie to samo

[quote author=guska_942 link=topic=16201.msg477125#msg477125 date=1265637739]
Pisaliście wcześniej ze ta dziewczyna sie nie chce posłuchać ja rozumiem ze ona źle robi i nie chce sie słuchać innych ale wy zachowójecie sie tak jakbyście wszystko lux wiedzieli a mieliście sie dzielic swoimi racjami
ten wątek nie jest o wyścihach ani o rajdach
ani o niczym takim tylko o wescie
wiec jak myślicie arab nadaje sie??

[/quote][b]guska_942 [/b]Po pierwsze jakbys przeczytała temat od początku do końca to wiedziałabyś, że założenie tego wątku było czystą prowokacją. Po drugie parę osób znających się na rzeczy już napisało czy araby się nadają czy nie, więc wróć do strony pierwszej i przeczytaj wszystko do końca.
Wg mnie najwięcej wypadków jest na padoku, w transporcie, w boksie. Pod siodłem - to malutki procent.

A wg mnie najwięcej w czasie tańczenia kankana.
Masz jakieś dowody na to? Np statystyki porównawcze pokazują np. że konie tylko wychodzące na padok mają mniej kontuzji niż konie chodzące także pod siodłem. Przynajmniej tak podawał dr Przewoźny.
Ale statystyk porównawczych jest prowadzonych mało, a przynajmniej mało się o nich mówi, więc stwierdzanie, że najwięcej kontuzji jest na padoku i w transporcie, a np pod siodłem już nie jest zbyt rzetelne 😉 Z moim obserwacji wynika dokładna odwrotność tego co ty napisałas(może poza transportem) - ale to tylko moje obserwacje tak jak i twoje, nic one nie znaczą w praktyce, bo nie opierają się na rzadnych obiektywnych statystykach  😎
czytałam od początku wątek ale do końca nie przeczytałam bo to troche nudne sie zaczeło robic
ale cuz skoro tak mamy rozmawiac to ja juz nie bede sie udzielac bo to jest bez sensu
ja mowie to co sie nasłuchałam jeździłam tylko kilka razy na wałachu po  wyścigach bo znajoma chciala go na rajdy przestawic co sie nie powiodło
guska_942, kombinujesz i cos wykminic nie mozesz  😎 najpierw jestes specem od wyscigow, potem od wyscigow na rajdach, potem od rajdow na wyscigach, teraz od rajdow i to zawodowo (co wygralas? ile razy? wybierasz sie na MŚ?)

na dodatek myla ci sie konie czystej krwi (oo) i pelnej krwi (xx) - wiedzialam takie rzeczy jeszcze zanim nauczylam sie anglezowac. To sa podstawy. Krecisz az milo, bo mozna  😂

ZachowUjemy sie tak, jak sie zachowujemy (nie zachowójemy sie, to az w oczy boli) 😁, to jest Volta, kazde dziecko wie, z Voltopirami nie zaczyna sie  😅 😉 dzielimy sie tym co wiemy, ale jak ktos androny plecie, z czego by nie plotl, wykryjemy, bo mysle ze kazdy z nas ma jakastam wiedze podstawowa w wiekszosci dziedzin jezdziectwa.
notabene - nie widzialam jeszcze nigdy finiszu w rajdzie dlugodystansowym stepem  🤣 daja galopem pod koniec az milo, bo kazdy chce byc pierwszy, a finiszuje przewaznie kilka koni jednoczesnie. Tetno musi spasc do okreslonego poziomu po jakimstam czasie, wiec decyduje kondycja 😉 ale na pewno nie stepuje sie go na koniec rajdu - no chyba ze masz na mysli, ze juz za linia mety.
nop chyba przed metą musisz chwile pojechać stepem zeby końowi przynajmniej tetno spadło a na końcu gdy juz mete przekroczysz prowadzasz konia w reku stepem zebu mu tetno spadło tak aby cie  nie zdyskwalifikowali
po 1 rasy mi sie nie mylą
po 2 mówie to co słysze nie jestem ani specem od wyścigów bo  tej dyscypliny nie cierpie
i nie ma czegos takiego jak wyścigi rajdowe czy jak ty to określiłaś
nie jeździłaś rajdów nie miałaś z nimi do czynienia to najpierw pszeczytaj dopiero potem mow
a miałąs racje ze kon musi miec kondycje i to bardzo dobrą zeby dobrze wypadł :/
[quote author=guska_942 link=topic=16201.msg477193#msg477193 date=1265639750]
[/quote]
poważnie?! 🤔
😜
a skad wiesz, ze nie jezdzilam rajdow?  😉 ja nigdzie tego nie napisalam  😉 to ze teraz jezdze ujezdzenie nie znaczy, ze rajdow nie jezdzilam albo ze nie bede i ze np. juz nie trenuje  👀

wendetta, ja tez jestem zdziwiona - nie wiedzialam!  🙄 🤔 🤔 🤔
08 lutego 2010 15:08
no pSZeczytaj Kaprioleczka,  pszeczytaj.

guska_942, wiesz gdzie możesz sobie wsadzić swoje " a ja słyszałam od sąsiadki sąsiadki, że" i "ja raz jeździłam i", czy mam Ci to wytłumaczyć?
Nie karmić trolla!
😉
No dobra to skoro zaczęłyście o rajdach (wątek o west chyba ?) to już coś napisze, bo startuje w rajdach od prawie 7 lat.
Podczas poszczególnych pętli dobrze jest występować konia pod koniec pętli, żeby szybciej zszedł z tętna, ale jeśli koń jest dobrze wytrenowany to można jechać spokojnym kłusikiem i też problemu z tętnem nie będzie. Natomiast ostatnie pętle szczególnie podczas wyższych dystansów przejeżdża się często szybkim tempem, bez stępa. Jeśli finiszujesz to na pewno wcześniej nie masz czasu na stępowanie. Wiadomo, że po przejechanej pętli w szybkim tempie i finiszu na końcu koń będzie wchodził na bramkę dłużej niż po wcześniejszych pętlach. Po wyjściu z bramki wet nie wstawia się konia od razu do boksu. Myje się go i przykrywa  derką (w zależności od pogody) i spaceruje się, żeby koń mógł odpocząć po rajdzie i nie miał zakwasów. Potem najważniejsze jest zajęcie się w odpowiedni sposób jego nogami, czyli chłodzenie.
adrianna32   oni wojne pokazuja a o pokoj walcza
08 lutego 2010 15:53
Hahahhaha, dobre mi moj wet podczas szczepienia powiedział, ze musze już nakładać na mojego 1,5 rocznego ogra, siodło i zacząć go ujeżdzać. 🤔wirek:
Hmm wydawało by się ze zna się na rzeczy, a tu co? I co mam teraz go ujezdzac, bo w koncu obcuje z konmi lata, i mimo mojej niewiedzy nie zamierzam załozyc nawet wypinaczy.
Ot kurna dziwna jestem.  😵
Narazie mam jednego konia i marzy mi się jazda ale w zyciu go nie osiodłąm, nie zrobie mu krzywdy tu też już się podszkoliłam, wiem że nie wolno.
W tym celu kupuje sobie drugiego konia na ktorym mozna jezdzic. Zeby nie katowac małego.  🤬
08 lutego 2010 16:17
Dobra skończmy, bo teraz od nabijania się na temat rajdów zlecą się spece i się dopiero zacznie gderanie.

No jak nie ma ? Przecież sama  napisałaś:

"ale wyścigowcy tez popełniają błędy w rajdach"

To jest forum, tu pisze się poprawnie, używając interpunkcji. Inaczej możesz zostać rzucona psom na pożarcie.
Skoro jeździsz zawodowo to przestajesz być anonimowa, więc chociaż wychyl się kim jesteś. 🙂
JARA, bo Ty nic nie rozumiesz - z postu na post to sie zmienia. W tamtym poscie jeszcze istnialy, a teraz juz nie ma  😁

Strzyga, juz ide i popSZeczytuje... widze, ze jak sie nie pSZeczyta to sie nic nie wie  😡

Bader wreszcie powiedziala cos sensownego nt rajdow  :kwiatek:
08 lutego 2010 16:33
Ja po prostu nie wiem, nie znam się, ja tu tylko sprzątam, a tak w ogóle to zarobiona jestem ;D
No to jedną rzecz wyjaśniłem u źródła w arabskim futurity w scottsdale araby stratują w wieku rocznikowo 4 i 5 lat, czyli generalnie muszą mieć skończone 3 lata 🙂 Mea culpa.
Moja osobista opinia, Araby są inne niż quartery, mniej wyspokojone - wiec trudniej jest je nauczyć prawidłowych reakcji na pomoce. Ponieważ jednak są wrażliwsze szybciej reagują na pomoce - więc ich stopniowanie też powinno być inne niż dla aqh. Osobiście tego żałuję, ale arabów nie ma w top 10 liście reiningowej NRHA.
Cdo konkurencji szybkościowych (beczki i tyczki) - przy tyczkach mały i zwinny arab ma sporą przewagę, przy beczkach zwinnością z trudem pewnie nadrobi duże fuli quarterów czy choćby xx. Polska - na poziomie średnim (chodzi o przeciętne wyniki w zawodach) na razie pomimo stałego wzrostu ilości aqh i paintów nie jest rynkiem który dla poziomu przeciętnych jeźdźców wchłonie każdą ilość aqh. Z tych względów tak naprawdę każda rasa może jeździć west, choć oczywiście oczekiwania muszą być dopasowane do możliwości koni. I tak też jest z arabami. Pomimo, iż są 3 pod względem liczebności rasą jeżdżącą west. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się