jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

kotbury, nie znajdziesz raczej nic, co będzie tworzywowe i cieńsze niz 16mm Sprengera.
xxagaxx, ... tego się obawiam.

Będę za jakiś czas to testować... ale imho za mało miejsca.
https://pferdesport.sprenger.de/en/collections/satinox/products/satinox-cm-d-ring-stangengebiss-14-mm-edelstahl-rostfrei
xxagaxx, czyli tyle samo co winderen?
Perlica, link działa jak przecinek usuniesz, ale dokładnie do tego wędzidła przenosi.

Co tyle samo co winderen?
xxagaxx, no 15mm na środku grubości
Jutro wezmę miarkę do stajni i wam pomierzę to wędzidlo. Tak jak leży na języku to ono ma może z 5-7mm. Ono jest płaskie i tak na płasko leży na języku. 15mm ono ma raczej przy kółkach.
epk, a to w takim razie różnica ogromna
xxagaxx, no 15mm na środku grubości
Perlica, nie wiem ile ma winderen na srodku, oni piszą chyba ze wędzidło całe ma 18?
15mm na środku a z boku 18mm
Stubben Bucephalus. Zafascynowało mnie to wędzidło. Ktoś testował?
Pisałam ostatnio w tym wątku o tym jak mój koń zre wędzidła.
Udało nam się umówić z bitfitterka, Martą Kulikowska. Powiem wam ze super sprawa, inne trochę spojrzenie na wędzidła.
Moj kon został zakwalifikowany jako duzo pszczoły, z dość płaskim podniebieniem i sporym jęzorem. Zdecydowanie dla nas proste wędzidła, nie anatomiczne, bez portu, raczej 2 razy łamane.
Bardzo duże znaczenie u mojej ma szerokość łącznika, sprawdzaliśmy różne i niestety większość ma za dlugi. W momencie gdy kon ma ubrane wędzidło i zajrzymy pod wargi, nie powinno być widać łącznika, a w większości było widać.

Próbowałam anatomicznie wygiętych i był straszny bunt na podkładzie 😅 i co ciekawe, Zdecydowanie wolała grubsze niż cieńsze, czyli takie 16mm.

Jak ktoś ma okazję to naprawdę polecam, duzo fajnej wiedzy, trochę wędzidel na testy tez.
xxagaxx, za duże i za grube i źle się składające łączniki ma większość wędzideł dla podniebień dzisiejszych koni.
I jak ktoś w końcu zajrzy w paszczę i wie na co patrzeć to nagle zwykła sztanga okazuje się być bardzo delikatnym rozwiązaniem.
Ja zawsze powtarzam- nie ma delikatnych albo ostrych wędzideł, są nieświadomi jeźdźcy na niedopasowanych kiełznach.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
22 lipca 2024 09:01
Czy robi ktoś wędzidła na zamówienie ? Na wzór ?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
22 lipca 2024 10:52
xxagaxx, Byla u mnie masować w piątek i pytałam o to akurat, też będę się umawiała, ale jakoś na jesieni. Fajnie, że jesteś zadowolona 😀
Help
Owinęłam bandażem Trust wędzidlo i qupa. W dwa dni ten bandaż się rozpada …..
Ktoś ma porównnie do Fagera? Bo też robią bandaż.
Perlica, owinęłam bandażem fagera wędzidło i po jednej jeździe ledwo się trzymało...
Ruda77, fucken…no to świetnie
Hop, hop? Ktoś poleca jakiś bandaż?

Drugie pytanie: czy istnieją wędzidła podwólnie łamane puste 16mm grubości?
Ja kupiłam tego Berisa zwykłego podwójnie łamanego i jak sztangi nie przegryzła tak tego przegryzła w 3/4 dni...
I zaczęłam testować też bandaże, kurde po pierwszej jeździe uczucie super, a owinęłam tego przegryzionego Berisa. Kupiłam bandaż z Kerbla najtańszy, by tylko przetestować i pierwszą jazdę wczoraj wytrzymał bez problemu. Dam znać jak trochę dłużej poużywam.
Melanie, moja w dwa.0246974398934E+34;
To jak wytrzymał wezmę w ciemno, bo u mnie trust bandaż nie przetrwał wiszenia w pace😂
I jeszcze pytanko o Fagery,bo mało jest o nich opinii. Czy to są rzeczywiście takie super hiper wędzidła? Tytanowe są bardzo lekkie, więc mogłabym spróbować, ale drogie a opinii bardzo mało.
Perlica, a co to jest hiper super wędzidło? 🤣🤣🤣 nie ma takich 😀 Fagery mają bardzo duży wybór, można łatwo coś dobrać, ale są mega cienkie, przez to mogą wypadać na ostre. Moja jest zdecydowanie za delikatna na tym wędzidle, jak mocniej przytrzymasz to sę mega wkurza.
xxagaxx, opinie na stronie producenta to sugerują, nie wiem czy są kupione czy prawdziwe.
Jest tam kilka modeli opisanych jako wędzidła dla koni , które nie przyjmują kontaktu itp.
Moja chodzi najlepiej na Winderenie, ale nie połyka go przy zakładaniu i mnie to zastanawia.
Na metalowym chodzi różnie , po płaskim dobrze, na skokach czasem dobrze ,a czasem jak za mocno zadzialam ręką to tak sobie, bo się zaciska. Za to zobaczy ,że metal ma na ogłowiu to rozdziawia japę i sama je sobie nakłada.
Czegoś takiego to ja nie widziałam nigdy.
A ślini się na obydwu mocno, więc chciałabym sprawdzić jakieś nie plastkowe.
A Ty masz z jakiego materiału? Tytanowe wydają mi się tępe w dotyku.
Perlica, ja mam niebieskie od nich. Juz w sumie rdzawe 😉
Moja robi to samo, metal łapie sama, jak ubieram winderena muszę jej palucha w kącik wsadzić 😀
xxagaxx, no właśnie, ja tak samo. Ostatnionto już była tak zła przy zakładaniu, ze przesiadłam sie na metal znowu, ale do zawodów muszę sobie coś ogarnąc i się zastanawiam czemu Windka nie połyka, ale jakis powód musi być.
Po dwóch jazdach wygląda to tak, więc nie ma tragedii, na dwa razy starcza, bo jak widać przegryzła, ale trzyma się twardo!
1000024121.jpg 1000024121.jpg
1000024120.jpg 1000024120.jpg
Melanie, szału nie ma bym powiedziała
Perlica, no nie ma - choć się trzyma, to, że go przegryzie to byłam pewna, ale odkleić się nie odkleił nigdzie, zamówię może jeszcze tego Waldhausena z ciekawości, trzeba wszystko popróbować.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 września 2024 09:54

Drugie pytanie: czy istnieją wędzidła podwólnie łamane puste 16mm grubości?

Perlica, Istnieją, dorwałam takie w ogłoszeniach, ale nie ma nigdzie nazwy producenta, w ogłoszeniu też było bez nazwy :/ Niemniej cienkie, podwójnie łamane i puste to biały kruk.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się