jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia
anil22, No, ja znam konie, które dobrze chodzą na zwykłych oliwkach - najbardziej standardowych ze standardowych. Zmienić, bo "oliwka to zło"? 😉
ja po prostu nie lubię generalizacji w każdą stronę
O tototo :kwiatek:
Moja klacz chodziła całe życie na podwójnie łamanej, pustej oliwce , a ja generalnie jakoś nie lubię tych wędzideł. Każda próba zmiany choćby na jakiegoś Sprengera z super hiper stopu rodem z NASA - kończyła się zwyczajnie źle... Zwykła oliwka, chętnie miedziana, ale i z najprostszej nierdzewnej stali - była ideolo.
_Gaga miałam podobnie.
Jeszcze za czasów Łaciatego postanowiłam go uszczęśliwić na siłę. Chodził on wtedy na bardzo już starej, podwójnie łamanej oliwce od Pana Gajewskiego. Kupiłam nówkę Spręgera z 2 type jako milszego dla pyska. Koń oprotestował zmianę chodząc na lamę.
Dobre wrogiem gorszego.
Skoro oliwka jest ok dla konia to czemu z nim dyskutować o jego gustach 😉
vissenna, posiadam dwa takie Sprengery, którymi chciałam zastąpić zwykłą plastikową oliwkę 😁 😁 😁
afera była taka, że jednego z nich wypinała mi koleżanka jak siedziałam w siodle po 15 min jazdy 😵
Każdemu koniowi co innego może pasować, ja mam takiego gagatka fana wielokrążka, plastikowego, podwójnie łamanego, wsadzisz mu oliwkę do pyska to ma cię w d..pie, kobyła za to jak dostanie cokolwiek innego niż plastikowa oliwka, zadziera łeb na lamę i leci przed siebie.
No właśnie o tym piszę, że tu nie da się jak z siodłem ocenić "po wyglądzie" (w uproszczeniu pisząc), trzeba wziąć i wypróbować, poczekać na reakcję konia.... i ląduje potem człek z pełną torbą wędzideł 😉
To ja Wam pokażę co mi się na facebooku pokazało.
Dla ludzi o mocnych nerwach:

Nie wiem co gorsze, żelazne szczotki pod śliniankami, czy ta linka prowadząca od czanki do metalowego podszycia nachrapnika... 😵
Ja na prawdę dużo rozumiem, nie wszystkie konie to jednorożce chodzące na pustym podwójnie łamanym... Ale to? Nie wiem kto mógł wpaść na taki patent. 😵
o rany, w pierwszej chwili pomyślałam, że koń ma w nos wkręcone śruby i te linki do nich przyczepione 🤔
W temacie doboru jednego słusznego wędzidła 😉 wstawiam zdjęcie z siodlarni trenerki z najczęściej używanymi wędzidłami. Tr na zdjęciu to mniej więcej 1/4 zasobów stajennych. Trenerka wychodząc z założenia, że nigdy nie wiesz, co podpasuje koniowi, kupuje przeróżne wędzidła używane. A ja mam skąd pożyczać 😉
Faktycznie sporo 😉 Też kiedyś robiłam zdjęcie kolekcji wędzideł w jednej stajni, one jeszcze wisiały wszystkie na takim specjalnym stojaku i czułam się zawsze jak w sklepie.
My też w stajni kolekcjonujemy, ale anai kolekcja twojej trenerki jest imponująca, aż kusi, żeby coś przetestować 😂
Dokładnie z tymi wędzidłami to sprawa indywidualna. Nie należy sie też szybko zniechecać. Mój pierwszego dnia z nowym wedzidlem rzucał głową, uciekał od ręki. Teraz chodzi na nim super, mało tego nie mam problemu przy zakładaniu ogłowia, a z poprzednim byl.
Też tak tylko robię, ale do takiej kolekcji mi jeszcze daleko 😀
anai, w Rzeszowie to samo, tylko wszystkie 'najpopularniejsze' wędzidła podpięte pod ogłowia, coby od razu można było założyć i zmieniać kiełzno w zależności od oczekiwanych efektów danego treningu :P Jak było dwóch trenerów na stanie, to wisiało z dobre 40 ogłowi jak nie więcej 😉
A tak w temacie powiększania "kolekcji" to poszukuję wedzidła podwójnie łamanego, zwykłego, najchetniej "złotego" 16mm grubość i rozmiar 13cm 👀 no max 13,2-13,3cm, 13,5 są już za długie, a 12,5 za małe zdecydowanie. Podpowiecie w jaką firmę celować, żeby w ogóle rozmiar 13cm miała??
Sprenger Novocontact 12,5 (przy tym wędzidle jest porada, żeby brać mniejsze ze względu na jego kształt.
Wygląda fajnie, ale nie moja półka cenowa :/ Zwłaszcza, że nie mam pewności, że Pan Koń okaże aprobatę dla jego kształtu 😉
zembria Harry's Horse produkują pełne rozmiary.
http://horsetown.pl/mobile/pl/p/Wedzidlo-podwojnie-lamane-Harrys-Horse-Sweet-Iron-O-14mm/2451Tutaj akurat 14 mm ale może znajdziesz gdzieś 16 mm.
Wędzidełka mają pełen wymiary (to powyżej to właśnie wędzidełko), bywają 16.
Chmm... A że tak laicko spytam, nie ma róznicy prawda? Tzn. mozna chyba normalnie uzywać wędzidełka skoro kształt i grubość odpowiada? Tak na logikę myślę, że to bez różnicy, ale wolę dopytać 😉
Używał ktoś moze wedzideł Myler Bytes? Konkretnie chodzi mi o ich wersje lvl1 dla młodziaka. A może ktos miał doswaidczenie z podobnymi wedziadłami? Wg was to wiedziało jest delikatniejsze od zwyklego podwójnie lamanego? Młode konie zazwyczaj jezdzilam na podwojnie lamanej oliwce, ale zastanawiam sie czy dla swojego miśka noe zainwestować w cos takiego, zeby zacząć pracę od czegoś jeszcze delikatniejszego. Co uważacie?
Ogromne zdjęcia!
Ja mam mylera, moj kon poleca. Ale wiem, ze nie wszystkim koniom pasuje, wiec moze najpierw pozycz od kogos i sprobuj?
majek wlasnie myślę o pierwszym wedzidle 🙂 Czy klasycznie zakładać zwyke podwojnie lamane czy takie. Na razie do podpiecia w kawecan 🙂 Jest reklamowane jako delikatne, jest anatomicznie wygiete., rolka umozliwia ulozenie sie tego wedzidla naturalnie nie na sztywno. W kawecanie powinno leżeć jak ulał. Ale ze nie mialam do czynienia z tymi wedzidlami wczesniej to sie zastanawiam czy faktycznie tak jest i czy jest sens kombinowac 🙂
alcatraz, myler na młodego konia? To ultra cienkie wędzidło, wcale nie delikatne. Bardziej korekcyjne niz do jazdy na co dzień. Dodatkowo wędzidła pokazane powyżej to Level 2 z systemu myler bits. Dla młodych Level 1.
kurcze, przeczytalam, ze na mlodziaka, ale chyba nie dotarlo.
Faktycznie, na pierwsze wedzidlo moze cos lzejszego.
W takim razie ktore to lvl1 bo nie moglam znalezc? I skad w takim razie (skoro sa to cieniutkie, ostre wedzidla) fenomen tych wedzidel jako delikatne, dobre dla wrazliwych koni wedzidla?
alcatraz, jak sobie wejdziesz np.
tu i klikniesz konkretne wędzidło, to w opisie jest podane z którego jest poziomu.
Nie nazwałabym tych wędzideł ultra cienkimi.
Dobrze układają się w pysku, dają możliwości, których nie dają inne wędzidła.
Edit. Ścięgierze wędzideł Myler opisane są
tu.
Level 1Dla mnie wędzidła 14 mm i cieńsze są ultra cienkie. A dlaczego są opisane jako delikatne? Jak zrobi się przegląd wędzideł oferowanych w Stanach, te rzeczywiście wydają się być delikatne. 😁 a tak serio, fajną rzeczą w tych wędzidłach są niezależne od siebie strony prawa i lewa, port też niektórym koniom pasuje. Ale młodemu bym tego wędzidła nigdy nie zaproponowała.
Dzięki za opinie, wystarczyly żebym zrezygnowala.
A jest coś co polecacie na pierwsze wedzidło. Oprócz grubej podwojnie lamanej oliwki? (Do pojedynczo lamanej nikt mnie chyba nie przekona 😉)
alcatraz, osobiście używałam podwójnie łamanego wędzidła zwykłego, nie oliwki. Grubość od 22 do 18mm, to już zależy od konia. Ja zaczynałam od pełnego 22mm, ale np w tej chwili jeżdżę na pustym 20mm. Lubię też nathe proste.
alcatraz mój tak jak Anai - podwójnie łamane, zwykłe, z miedzianym łącznikiem, grubości 18 mm mu się najbardziej spodobało (wcześniej próbowałam stubbena golden wings podwójnie łamanego, 16 mm grubości i gardził mocno).