jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

Sankaritarina, katija, chodzi mi po prostu o to, że wbija się w podniebienie bardziej niż te podwójnie. Dlatego nie chcę tego wędzidła..

prawidlowo dopasowane i uzywane w nic sie nie wbija. ten mit to efekt oszolomskich filmikow, jak ten linkowany przez ciebie.
xxKooniexx  Parę ładnych lat temu też tak sądziłam (ktoś mi coś naopowiadał) , ale obecnie nawet mój młody mi pokazuje , że w najzwyklejszym wędzidle pojedynczo łamanym jest mu najlepiej . A zaczniemy komplikować sobie życie wtedy , gdy , nie daj Boże , coś się zmieni na gorsze  😉
dobrze wiedziec🙂 w takim razie nie sprzedaje oliwki pojedynczo łamanej🙂
xxKooniexx dokładnie jak piszą dziewczyny wyżej- prawidłowo dopasowane nie robi koniowi krzywdy, a młodziaki chętniej i łatwiej się na nim opierają. Moja młoda także wyraźnie mi pokazała, że woli raz łamanego Sprengera, od KK Ultra. Na KK jeżdżę starszego konia.
xxKooniexx   Wprowadzam do doliny łez, teorie sensu życia.
03 września 2012 12:40
Dziękuję dziewczyny ;>
ale jeśli (jak do tego dojdziemy) będzie chodził z głowią w pionie, to wtedy sie na pewno wbija...
No, nie wydaje mi się.
Wędzidło leży leży poziomo. Na żuchwie. Żuchwa jest dosyć szeroka. Dopasowane wędzidło nie ma szans się wbijać. Chyba, że ktoś ma wędzidło 15,5 dla konia, który powinien mieć np 11,5. Wtedy bym się zastanawiała nad jakąś możliwością wbijania....
Sankaritarina, gwoli ścisłości wędzidło leży na żuchwie na miękkiej okładzinie z warg i na języku. Jeśli koń sam sobie jęzorem nie wepchnie wędzidła w podniebienie - nie ma opcji, żeby się "wbiło".
Hahaha no nie mogę, na bank się wbija wtedy jak koń idzie dobrze i wszystkie konie chodzace na pojedynczo łamanym z "głowa w pionie" mają wbite wędzidła. To na pewno przez wbite wędzidła chodzą z głową w pionie!!  😜
przeciez przez to wbicie się rozluźniają i stają przepuszczalne😉
Czy te wędzidła Nathe różnią się czymś od siebie? Poza ceną i średnicą kółek?  😁
http://www.gnl.pl/wedzidlo-podwojnie-lamane-nathe-p-6292.html
http://www.gnl.pl/wedzidlo-podwojnie-lamane-nathe-p-6293.html
03 września 2012 21:15
Nie zaczynajcie trollować. Każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć lub czegoś nie rozumieć.
wiadomo jednak ja widzac te głupie filmy z youtuba przymykam na nie oko wszystko wystarczy wziąć na chłopski rozum - skąds się bierze u tych koni rozluźnienie i chęc współpracy, wiadomo sa ludzie którzy i na kantarze zrobią krzywdę i pewnie kiedys tez taki filmik zrobi😉
ashtray, z tego co pamietam to te z wiekszymi kółkami są zazwyczaj z bardziej elastycznego materiału. Tak przynajmniej jest w prostym modelu.
Dzięki.  :kwiatek: Kusi mnie to wędzidło, kusi...
Nie zaczynajcie trollować. Każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć lub czegoś nie rozumieć.

mhm, tak, ale juz kilka osob, a w tym jedna zaliczajaca sie do forumowych autorytetow, tlumaczy ci, ze jestes w bledzie, a ty dalej obstajesz przy swoim.
halo, Racja, wargi i język też tam są. Próbowałam sobie wyobrazić kucyka w wielkim wędzidle jako przykład wbijania się, ale też mi się to jakoś nie składa (bo nawet za wielkie wędzidło będzie po prostu wyłazić bokami). Zatem filmik pachnie propagandą.
04 września 2012 05:16
Tak jak każdy z Was mam prawo do własnego zdania, własnych domyśleń i błędów.
Ktoś wie co to za wędzidło?

facebook Bazy koni
ja np. uzywam wedzidla bezoglowiowego. i z czystym sumienie moge polecic chociaz jest wada a mianowicie kon bez problemu moze przekladac jezyk i otwierac szczeke. ale za to jest delikatne i dobre dla koni z "glowowymi" problemami. polecam
Puma, smoczuś !!! Hehe, w sensie my na tą zabawkę mówimy smoczuś. To taka hmm....  na prawdę bardzo miękka i plastyczna guma.
Klami
A gdzie coś takiego można dostać? 🙂
To ma generalnie twardość hmmm.... gumki do włosów ?? To taka totalnie plastyczna rzecz, w środku nie ma też żadnego metalu, który by "trzymał" kształt. Taki smoczek.

-Agi-, w Polsce to nie mam zielonego pojęcia.
[quote author=Biżka link=topic=1598.msg1513900#msg1513900 date=1346788808]
ja np. uzywam wedzidla bezoglowiowego. i z czystym sumienie moge polecic chociaz jest wada a mianowicie kon bez problemu moze przekladac jezyk i otwierac szczeke. ale za to jest delikatne i dobre dla koni z "glowowymi" problemami. polecam
[/quote]
Swego czasu szukałam w sklepach internetowych, na allegro i trudno było znaleźć. Nie wiesz gdzie można dostać?
Klami a można to gdzieś zobaczyć w sklepie?  😉
Pod jaką nazwą tego szukać?
Puma, szczerze mówiąc to nie wiem, nigdy nigdzie nie spotkałam tych kiełzn poza nasza siodlarnią. Jak jutro będę w stajni to mogę sprawdzić czy może gdzieś na nich jest zaznaczone kto to produkuje.

A tak z innej beczki. Widział ktoś gdzies plastikową raz łamaną cygankę w takim typowym kolorze ala białym ?? Jedyne jakie widzę i sa dostepne to kolorowe ET, ewentualnie normalne MetalAbu, ale jak pytam to tych MatalAbu nie ma w hurtowni i nie wiadomo kiedy będą ??
Byłabym wdzięczna  :kwiatek:

Co do plastikowych cyganek

konik.com.pl
passion-horse.pl
kegle.pl
Fog, firma Lagat robi takie www.lagat.pl

[/quote]
Swego czasu szukałam w sklepach internetowych, na allegro i trudno było znaleźć. Nie wiesz gdzie można dostać?
[/quote]
w siodlarni było kiedyś skórzane (bo o takie chodzi:
?)
Ja kupiłam uzywane, jak jeszcze szukałam to znalazłam skel w którym tez były- ale teraz jak na złośc nie moge go odszukać...
Puma u nas tez taki "smoczuś" jest i faktycznie to jest smoczek, bo mega delikatny dla mega wrażliwych koni. U nas jeden młodziak na tym chodzi. A owy smoczuś przywieziony został z Austrii albo z Włoch za kosmiczną cenę podobno. W Polsce raczej nie do dostania, szukaj na zagranicznych sklepach internetowych
Fog, firma Lagat robi takie www.lagat.pl

Dziękuję  :kwiatek:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się