Ośrodki jeździeckie -Małopolska

Jak w tytule.
I pytanie-czy byłby do zrealizowania pomysł z trasą dla rajdów po małopolsce?
Takich wakacyjnych-od ośrodka do ośrodka?
Chyba w łódzkiem /łódzkim?? / tak jest.
Pokusicie się o wymyślenie trasy?
Był kiedyś taki pomysł -od Narożnik,Starych Żukowic poprzez Tarnów,Tuchów,Ciężkowice aż w Beskid Niski.

Tu link do szlaku poleskiego -pięknie .
http://www.napolesie.pl/mapa_konna.php
Takie mi się marzy u nas-w małopolsce.
zuza   mój nałóg
21 stycznia 2010 14:34
Ja ze znajomymi jechałam "dookoła Krakowa".W 2002r.
Iszy dzień.Ruszyliśmy z Tyńca (nie istniejąca już stajnia),przez Kryspinów do Nielepic ( nocleg)
IIgi dzień.Nielepice,przez Rudawe,Tomaszowice do Węgrzc (nocleg w tamtejszej stajni-niest.nie pamiętam nazwiska właś.)
IIIci dzień.Węgrzce,Mistrzejowice,wałami Wisły w stronę Niepołomic,mostem przez Wisłę do Niepołomic i nocleg w stajni w Staniatkach.
IVty dzień.Staniatki,Zagórze,Siercza (nocleg)
Vty.Siercza,Swoszowice,Kobierzyn-Tyniec

Zabawa świetna.W każdej ze stajni fantastycznie nas przyjęli,dali nocleg dla nas i koni,owies i siano do woli.Nikt od nas nie wziął pieniędzy    :kwiatek:
Jechaliśmy w 4 konie.Trasa fajna choć dużo asfaltu.Musieliśmy przekroczyć 4 główne drogo wychodzące a Krk. i dwa razy Wisłę.

zdj.z przerwy w Kryspinowie  😉

Takie rajdy są organizowane na trasie Nielepice - Zawada - Karlin (lub jakaś inna miejscowość za Olkuszem).  To część szklaku transjurajskiego.
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
22 stycznia 2010 09:48
Izydorex ma rację, Nielepice organizują takie rajdy. Byłam i było super!! A jaka piękna trasa...
Najlepiej wejść na ich stronę: www.nielepice.com.pl i dowiedzieć się więcej.
Z tej strony:

Zimowy rajd konny przez Jurę Krakowsko Częstochowską
Wśród śnieżnych zasp i zadymek, po skrzypiącym od mrozu śniegu, w kłębach pary buchającej z nozdrzy wierzchowców, dniem lub nocą, w blasku pochodni lub w świetle słabego jeszcze, zimowego słońca wyrusza kolejny rajd konny na niestrudzonych hucułach.

Jeśli wolisz konie miast nart, nie straszne Ci chłód i zimowe niewygody, śnieg spadający z gałęzi za kołnierz oraz wszechobecna biel krajobrazu, to może być Twoja zimowa przygoda!!!
By ją zrealizować wystarczą tylko dobre chęci, niezamarzający dobry humor, twarda pupa (wszak 5 dni w siodle to nie w kij dmuchał), ciepłe okrycie i oczywiście wierny towarzysz-koń.
Zatem kto gotów, ten niech dołączy do wesołej jeździeckiej kompani i w drogę!

Dla wnikliwych zestaw podstawowych pytań wraz z odpowiedziami:
1. Kiedy?
- luty AD 2010 (5 dni)
2. Gdzie?
- Stadnina Koni Huculskich Nielepice a dalej Zawada i Karlin
3. W jakim towarzystwie?
- hucułów naturalnie! Już nie od dziś wiadomo, że te właśnie konie najbezpieczniej zaprowadzą nas do celu
4. I za ile?
- jako niewybredni podróżnicy zadowolimy się skromnym datkiem w wysokości 1100zł od osoby (220zł/doba)
5. Czego za tak skromną cenę możemy oczekiwać?
- konia z rzędem (a nierzadko i z sakwami)
- około 30 godzin jazdy wierzchem
k- uligu w Karlinie
- domowej kuchni w pełnym zakresie (śniadanie, drugie śniadanie w trasie, obiadokolacja, kiełbaski na ognisku)
- opieki doświadczonego włóczykija (czyt. Przodownik górskiej turystyki jeździeckiej PTTK)
- satysfakcji i radości z udowodnienia sobie, że w zimie też się jeździ!
- noclegów w gospodarstwach agroturystycznych

A oprócz tego, (ponieważ zostałam wygoniona tutaj :hihi🙂 MZJ organizuje nieodpłatne warsztaty językowe dla sędziów, trenerów i zawodników poświęcone słownictwu angielskiemu związanemu z jeździectwem i zawodami.
Więcej info tutaj: http://www.mzj.krakow.pl/news.php?cid=0&nid=2278
Wybiera się ktoś? 🏇 Start od lutego, zapisy do 27 stycznia!

In.   tęczowy kucyk <3
22 stycznia 2010 11:03
Orientuje się ktoś, czy trezba być zarejestrowanym w MZJ, żeby się wybrać? Czy taka dziwczynka z Elbląga może sobie przyjść? ; )
Chętnie bym poszła...
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
22 stycznia 2010 11:04
Ja też z chęcią bym poszła. Zobaczymy jak z resztą zajęć 🙄
In. najlepiej napisz na podany tam adres e-mail, oni będą wiedzieć najlepiej 😉
Fajnie by było jakby można chociażby dookoła Krakowa sie tak przejechać tak jak była zuza🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się