Pensjonaty, stajnie - Zachodniopomorskie, okolice Szczecina
Julie, powoli 🙂
z Mielna jest crazy, faktycznie.
kowali niestety nie znam.
Dzięki kochane.
Już się z nią skontaktowałam. Kowali nie znasz, bo nie ma...
Co za zadupie końskie 😁
Może uda nam się podłączyć za tydzień do crazy-owego kowala.
Byłem dziś na uczelni w bibliotece i Pani bibliotekarka powiedziała mi, że w Płoni była interwencja i zabrali jakiemuś wyglądającemu na pianego lub chorego psychicznie facetowi konie. Ponoć nie mogły już wstawać i leżały we własnych odchodach. 2 ponoć były już w takim stanie, że musieli uśpić na miejscu. Słyszeliście coś na ten temat, albo może macie dostęp do jakiś materiałów filmowych (ponoć pokazywali to w telewizji i chyba w ubiegłym tygodniu)? Wiem, że w Płoni są konie w 3 miejscach ale byłem tylko w 1 domowej stajni.
Trzeszczyn od sierpnia podnosi cenę pensjonatu na 650 - zważywszy na to, że stan stajni z roku na rok się pogarsza, warunki coraz gorsze i jednyne co ludzi tam trzymało to cena (550 a 2 lata temu 450) i fajna atmosfera między pensjonariuszami - spodziewany jest eksodus - a właściwie equssodus🙂
ja też się do niego przymierzam i proszę o pomoc -
karol870119 - możesz dać namiar na te Kamionki?
Ja jestem z Pogodna i stajnie w okolicy nie spełniają wymogów, które mnie interesują czyli - hala + podłoże + padoki - to są kluczowe wytyczne po których będę szukać - Płochocin ze wzgl na ilość pensjonariuszy i zaporową cenę też odpada,.
Karol wymieniłeś wcześniej kilka stajni ale masz wiedzę by się trochę więcej o nich wypowiedzieć? Ewentualnie inni? Nie znam w ogóle drugiej części Szczecina a wygląda na to że będę musiała się bliżej zapoznać🙂
z góry dziękuję za pomoc
obawiam sie ze nie znajdziesz z prostej przyczyny - hala.
chyba ze gdzies dalej od szczecina - brzozki np.
Brzózki odpadają... póki co... z tą halą nie będę radykalna - decydujące będzie podłoże na uj i padoki - jeśli to będzie super to resztę zniesę.
Rany jak ja niecierpię szukania nowej stajni zwłaszcza jak wybór jest tak oszałamiający jak u nas - człowiek nie szuka luksusów - bo hala, dobre podłoże i padoki to powinien być absolutny standard - a jak zacznie zgłębiać temat to się okazuje, że to wcale nie jest takie oczywiste🙂 o naiwności ludzka!
U Gagi jest wolny boks i u Soboli, ale nie wiem czy bedzie ci pasowalo🙂
Kika co do ujeżdżalni to chyba żadna z tych stajni, które znam na prawobrzeżu nie posiada. Nie wiem jak Wielgowo, bo tam nigdy nie byłem no i w pobliżu to możliwe, że Kołbacz, Kołowo lub Kobylanka (tzn. Zieleniewo lub Morzyczyn bo dla mnie te 3 to po prostu Kobylanka😉 )
mówiąc ujeżdżalnia mam na myśli równe nie kopne i nie twarde podłoże o powierzchni przynajmniej standardowego czworoboku - o profi uj nawet nie śmiem myśleć🙂
do Soboli nie wrócę - tam jest gł. rekreacja a stajnia zamykana o 19 godz a ja raczej bronuję wieczorami, pensjonat symboliczny, podejście właścicieli do karmienia i pensjonariuszy znane mi z autopsji - odpada🙂
a Gagę możesz trochę zareklamować? Jak warunki, cena? - może być na PW - ewentualnie bezpośrednio zapytam tylko kobieta zalatana pewnie...
no już jestem po słowie z Gagą - ech zestaw koń i dwoje 6letnich dzieci nie jest łatwo upchać w stajni🙂
chyba trzeba pokochać prawobrzeże 🙄
U Gagi jest wolny boks i u Soboli, ale nie wiem czy bedzie ci pasowalo🙂
u Gagi był wolny boks, całe 3 dni ;-)
już nie jest
Co do wymogów Kiki - w Przylepie masz chyba większość spełnionych... Po drugiej stronie rzeki to raczej w Przemoczu - ale to równie daleko jak do Brzózek...
Jakby co to umnie są wolne boksy 🙂 łąki pas, natura ale 65 km od Szczecina.... z tego co wiem to u Soboli sa wolne miejsca
Monia nie żartuj z Sobolami 😀
ps. szkoda, że Ty masz tak daleko, bo tak 5 razy w tygodniu po 65 km to na benzynę nie starczy🙁
hehehe a tak napisałam 😀 jest u mnie dziewczyna co przyjeżdza na wekendy, jest nawet nocleg 🙂 i ujezdzalnia od dzisiaj 😀
widze że kijowo się robi wokół Szczecina z stajniami ...szkoda
a kiedys bylo dobrze?😉 stan sie wlasciwie nie zmienia, tylko ceny rosna😉
w Przylepie nie ma padoków - a na to co jest konie podobno są wypuszczane teraz na 2h;
powoli oswajam się z myślą że poniżej 40km nie ma wyboru więc trzeba będzie zacisnąć pasa i cisnąć większe odległości - chyba auto przerobię na gaz! - o Przemoczy słyszałam jedna dziewczyna od nas się wyprowadziła - będziemy za 2 tyg tam u kręgarza to oblukam temat na miejscu.
jak czytam w wątkach wrocławskim czy poznańskim to za 650 naprawdę w okolicy mają fajne warunki i ludzie co chwila zmieniają stajnie i wybrzydzają a tu... ech - mógłby ktoś postawić normalną stajnię za normalne pieniądze? Grzecznie proszę :kwiatek:
dokładnie macie racje w Wrocławiu za 600 zł to jest pełen pakiet włącznie z solariami karuzelami i różnymi dodatkami a u Nas za te pieniądze nie ma nic, albo jak jest to syf - bardzo to przykre iż za normalne warunki dla konia trzeba zapłacić 1000 zł
i dlatego się zbuntowaliśmy - to już nie chodzi o kwotę ale warunki za nią - bo ja mogę płacić 650 ale nie za sprzątanie raz w tygodniu, kopne podłoże na uj. , rozwalające się ogrodzenia na padokach - no sory za 500 przełknę ale nie za 650;
no wlasnie podobniez trzeszczynianie masowo chca uciekac😉 tylko nie bardzo maja gdzie🙂
masakra 🙁 pewnie to info dotrze do innych typu sobol, pilichowo i także podniosą cene, w Ponderozie 1200 zł, na osowie 900 zł --- szkoda gadać. 🤔 jakby co to mogę jakiegoś uciekiniera przyjąć pod dach
oni zawsze patrzą na siebie i czekają, który zacznie - Trzeszczyn zazwyczaj zamykał stawkę i podnosił ostatni; co roku są podwyżki właściwie w każdej stajni ciekawe na jakiej kwocie to się zatrzyma... ja rozumiem że wszysko drożeje ale jak się ma swoje łąki i owies +dotacje to cena paliwa aż tak w górę nie poszła żeby właściciel biedę klepał🙂
dlatego jest już pewien pomysł w trakcie realizacji - ale że to nie moja inicjatywa to cicho sza🙂 ale jak się uda to się zapewne pochwalimy;
trzeszczyn idzie w świat a szkoda - bo to jest za.....a ekipa i tego chyba żałuję najbardziej
Najgorsze jest to jest że żadna stajnia Was wszystkich razem nie pomieści 😕 powiem szczerze że dokładnie przy swojej słomie, swoim sianie (no owsa swego niemam) utrzymanie konia nie jest tragedia - rozumiem tych co wszystko kupuja i to jeszcze wkoło szczecina gdzie ceny są kosmiczne
i ja sie zatem ciesze ze jak coś chce inaczej to tylko do siebie pretensje - chce większą uj - to sobei zawsze moge zakasać rękawy i zrobić 😉 padoki do bólu, podłoze takie sobie na uj (kopne miejscami), ale moge isc na rewelacyjne na lace czy na mniejszym placu. no i moge je utwardzić ... jak bedzie czas... 🙄
nikt nie marudzi, nikt nie truje, zawsze jestem sama, ew. mam dzieci do powożenia.
złotych klamek, solariów brak, ale koń nie może być już szczęśliwszy. a to on tam spedza 24h/dobe a nie ja.
nie nie brakuje mi uroków pensjonatu 😉
a tak swoją drogą bedzie nowy pensjonat. maly, kameralny. podobno piekne duze boksy, ujezdzalni nie ma jeszcze (ale chyba bedzie),hali brak, padoki...no moze posieją. cena ok 1000 zl . moze dlatego trzeszczyn podrożał choć nic nowego nie oferuje? tylko się wszystko starzeje... drągi na ujezdzalini osobiście (z ekipą 😉 ) malowałam w jakieś 12 lat temu... 😎
1000 i bez hali? nie skomentuję bo nie ma czego;
Monika wszyscy się nie wyprowadzą a Ci co odejdą to się rozleją po okolicy - chyba, że znasz kogoś kto ma 37 wolnych miejsc🙂
a gdzie ma być ten pensjonat "nowy"? Stwierdzam po swojej stajni iż koń najedzony to koń szczęśliwy - jeszcze jak ma full łąki do polatania i może byc 24h na łące to już wogule 😍
1000 i bez hali? nie skomentuję bo nie ma czego;
Monika wszyscy się nie wyprowadzą a Ci co odejdą to się rozleją po okolicy - chyba, że znasz kogoś kto ma 37 wolnych miejsc🙂
no 37 wolnych miejsc to sporo, nikt nie zapewni tyle --- osobiście nie wstawiłabym konia do żadnej okolicznej stajni.......
no do zadnej to moze przesada, ale niewiele by sie znalazlo😉