Haflingery

i znowu robi sie ciekawie.. jak ja kocham to forum 😀
Dla ochłody w tak upalny dzień 😀

Moja klacz ma obustronny rodowód  i jak mówiłam ona jest w starym typie haflingera jęsli byście choć troche się znali na koniach to z pewnością byście wiedzieli ,że hoduje się Haflingery w dwóch typach .Serdecznie polecam zakup książki Schweisguta -wiele cennych informacji, wzorce ,jak hodować , typy haflingerów,historia itp.....
Ruda_H   Istanbul elinden öper
10 lipca 2010 17:07
hafi no właśnie nie wiemy co to jest tytuł Ster, może wytłumaczysz przy okazji ... w końcu to jest wątek o haflingerach a ja chętnie się dowiem
tytuł Ster przyznawany jest tylko takim np. klaczom ,które mają  bardzo dobry eksterier. Ruchy muszą być przynajmniej poprawne, o długim wykroku, płynne. Stęp poprawny, zamaszysty, "z łopatki", kończyny tylne o mocnym odbiciu od podłoża i głęboko podstawiane pod kłodę. Kłus  dostojny, z mocną pracą zadu i widocznym momentem zawieszenia, charakterystyczne jest też ugięcie przednich kończyn w stawie nadgarstkowym. Niedopuszczalny jest chód płytki, tzw. koguci. W holandii aby Haflinger dostał tytuł ster musi najpierw uzyskać premie hodowlaną , pozatym bierze się pod uwagę wzrost powyżej 146 cm do 151 cm i rodowód ,który musi być głęboki
ster to tytuł (premia) hodowlana, holenderski. Klacze KWPN też takie tytuły zdobywają

[quote=kwpn.nl] For the jumpin and dressage-bred mares we have the following predicates: Ster, Keur,PROK,,IBOP,EPTM,elite, sport, preferent, Prestatie. If the mare has a predicate, this predicate is mentioned on the registration paper.[/quote]

Zamiast atakować warto byłoby czasem coś poczytać 😉

hafi chody kogucie to nie to smao co płytkie (które chyba poprawniej nazywać płaskimi ?)
armara kwpn ma inne kryteria niż rasa Haflinger , ja mam w domu wytyczne z Królewskiego Związku Haflingerów z Holandii - dostałam je razem z klaczą  😉
Oczywiscie, że inne bo inna rasa, ale chodziło mi o sam system nadawania premii 😉
ster to tytuł (premia) hodowlana, holenderski. Klacze KWPN też takie tytuły zdobywają
I chyba konie fryzyjskie, czego dowiedziałam się z tej oto strony. Nie wiem czy strona jest wiarygodna, ale wygląda w porządku, czy więc fryzy mają takie identyczne kryteria jak haflingery (oprócz wzrostu)?

Co to znaczy "głęboki rodowód"? Ładne te złocisze, btw 😉
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
10 lipca 2010 18:34
Nie zmienia to faktu, że na moje koń jest po prostu ZAPASIONY.
dokladnie. i zadne tytuly i premie tutaj nic nie zmienia a juz tym bardziej krytyka innych 😉 moze za duzo witaminek....... i siersc nie na kazdym foto sie blyszczy! widze wyraznie!!!
kujka   new better life mode: on
10 lipca 2010 22:20
katka, ale kon taki sliczny i mily, no jak mu nie dac wiecej jesc?
zapasiony i to mocno niezdrowo. dziwne ze hafi tego nie widzi, skoro ma na kompie tyle zdjec poprawnie odzywionych i wygladajacych hafow.
cale szczescie ze mi posluzyla dobra rada w innym watku i juz wiem, ze musze lepiej karmic swoje kundelki......  🏇
hafi ma inny wzorzec rasy pasujacy do akcji zahodowania haflingera  😂
duunia   zawiści nożyczki i dosrywam z doskoku :)
10 lipca 2010 22:48
,ale wiem z mojego dużego doświadczenia hehe
to mówi wszystko 😁
oj hafi wyglądasz mi na dziewczynkę zakręconą na punkcie hafów i chcesz sobie tam rozbujać akcję zahodowania hafciów 🏇
spoko, daj ci Bozia zdrowie, ale pamiętaj że promocja rasy - to coś o wiele wiecej niż nawiedzona nastolatka z przygrubawym konikiem i niezbyt poprawną polszczyzną 🙄
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
10 lipca 2010 22:51
my się w ogóle wszystkie nie znamy, ona jest w starym typie, więc otyłość jest jak najbardziej wskazana!
Ktoś tu musi chyba przeczekać jednak okres dojrzewania.
10 lipca 2010 22:53
mimo wszystko to słitaśne jednak jest  😁
wcale! zostalam jawnie oskarzona z zemsty... dziewczynka widac bywa msciwa za wypowiedzi nie po jej mysli  🤬
a jej konik i tak jest gruby :P
10 lipca 2010 23:05
...i bzytki 😁 😁
nie jestem nastolatką i to ,że mój kon jest ładny i ,że nie wasz to z tej zazdrości wynikają niekrórych posty , duunia ty jesteś chyba jakimś dzieciakiem który nawet nie potrafi napisać poprawnie słowo brzytki  😀iabeł:  😂 😂 😂 😂 sory ale jestem już bardzo dawno pełnoletnia i wypraszam sobie pośmiewiska przez jakieś znawczynie 2 letnie od koni. Z końmi mam do czynienia od 30 lat , a na forum re-volta myślałam ,że są bardziej dojrzałe osoby ,które nie mówią wpost twój koń jest brzydki bo to jest hamskie mówi się mi sie takie konie nie podobają i tyle. Dlatego niemam zamiaru się tu więcej wypowiadać bo niektórych komentarze są ,,poniżej pasa''' Ludzie czemu tyle jest w was nienawiści,że ktoś ma mocnej budowy konia ,a może dlatego ,że poprostu chcielibyście mieć takiej rasy konia ,a nie możecie z takich czy innych względów. Moim zdaniem nigdy nie powinno się sprawiać komuś przykrości jeśli konia lub osoby nie widzicie na żywo, jego starań o to aby koniowi było dobrze. Ciekawe czy gdybym miała konia powiedzmy rasy hanowerskiej , wszystkie artykuły z najdroższych firm ,wszystko takie na pokaz i wstawiłabym takie zdjęcia na forum to pewnie byście do mnie sie poprostu dosłownie ,,kleiły '' jaki ten twój koń piękny ,a ten twój sprzęcik to z jakiej kolekcji jest np. Eskadrona ?
Jestem niemile zaskoczona tym,że nawet nie można pokazać innej rasy niż polska bo już się jest czymś złym, najlepiej by było abym nie istniała ja i ten mój ,,bzytki'' koń ,a to ,że dbam o nią jak mogę i ,że miała bliźniaki źrebaki i klaczka przez to tak wygląda , jest bardziej jakby to powiedzieć grubsza ,ale bez przesady ,że zapasiona no sory , a jak widze konie które mają żebra widoczne z daleka i są biedne , gnój muszą jeść to co jest niby dobrze? Nie rozumiem ludzi którzy niby kochają konie a potrafią drugiego koniarza wręcz zadeptać bo ma swojego ukochanego konia , dla którego wszystko zrobi , tyle starań ,tyle wszystkiego , szczepienia ,odorbaczania ,werkowania, klaczka gdyby była nieprawidłowo odżywiana to dostała by już dawno ochwatu ,a nie ma mowy o takiej chorobie , jest pod stałą opieką mojego weterynarza. To co może lepiej jak niewinne konie idą na rzeź, widocznie tak , a niektórzy na forach tacy ,,dobrzy są'' próbują pochwalić się ile to oni zrobili ,a tak naprawde jest to puste chwalenie się ( oczywiście jak wszedzie są osoby które coś działają ,chcą pomagać ,a są i takie które dużo gadają i tylko umieją komentować).  😕 😕 Wypraszam sobie komentarzy ,że jestem jakąs dziewczynką  zakręconą na punkcie hafów , bo tyle wysiłku ile wkładam w prace po to aby zapewnić swoim koniom jak najlepsze życie są........
kujka   new better life mode: on
10 lipca 2010 23:42
hafi, a wiesz, ze pisze sie brzydki, nie brzytki? jak juz sie tak za slowka lapiemy...
hafi
moze i jestes dorosla kobieta, ale niestety twoja wypowiedz nie wyglada jak wypowiedz takowej osoby... rozumiem, ze cieszysz sie ze swojej klaczy, dbasz o nia, cieszy cie zapewne rowniez to, ze jest premiowana itd itp. ALE wychwalasz ja pod niebiosa, jakby byla niewiadomo jak boskim koniem (dla ciebie zapewne jest i bardzo dobrze), a jednak na zdjeciach (!) nie wygladala na taka super mega hiper extra, wiec na komentarze, ze jest okraglejsza wystarczylo odpisac, ze miala dopierco co blizniaki, a nie unosic sie honorem... mysle, ze jakby nie bylo, to wiekszosc z nas dba o swoje konie, stara sie jak moze i jest z nich dumna w wiekszym lub mniejszym stopniu. to, ze byla premiowana, ok, ale na zdjeciach nie zachwyca... znam kilka haflingerow, nie maja takich tytulow, ale mimo to sa swietnymi konmi i - wybacz, nie mam zamiaru urazic- o niebo lepiej sie prezentuja niz ta klacz... wiec moze mniej samozachwytu, a wiecej samokrytyki?

tak btw- calkowita edycja postow jest karalna...
Moja sterka  codziennie je 2 kg gniecionego owsa i do tego siano i słomę- haflingery mało jedzą a dobrze wyglądają , 🙄

Hafi wydaje mi się, że Twoja klacz dostaje za dużo owsa. Wiem po moim haflingerku, że jak chodzi codziennie 1 godzinę, to garść owsa w zupełności wystarcza i nieduże ilości siana (ale przy tym jest cały dzień na pastwisku). Te konie bardzo dobrze przyswajają paszę, nawet za dobrze. Jak nasz jest na trawie i parę dni ma wolnego od pracy, to już przybiera na wadze i zaczyna wyglądać jak źrebna klacz.  😉
jest pod stala opieka weterynarza i miala blizniaki??  🤔 toz to przypadek 1 na milion!
EDIT: moze i dorosla jestes ale piszesz jak mala dziewczynka.... i nawet ironii zupelnie nie lapiesz. i stosuj sie do swoich "rad" i szanuj innych, bo tutaj akurat na tym punkcie wszyscy sa dosc przeczuleni 😉
a jak juz chcesz po kims "bledy" poprawiac (chociaz jak juz mowilam, problemy ze zrozumieniem) to nie wal ortow bo tym bardziej sie pograzasz 😉
i czy to zazdrosc przez nas przemawia? ja tam wole lekkie, sportowe konie...  ale dla dzieci do rekreacji taki mis jak znalazl
EDIT2: wlasnie zostalam pouczona ze sie nie znam i mam sie nie wypowiadac  :emota2006092:
11 lipca 2010 10:43
..no widzisz katka ja już dawno to podejrzewałam, ze się nie znasz  🤣 😁 😁 😁
skąd masz taką fajną ikonkę na końcu?
katka, pewnie przez pw? oczywiscie, ze sie nie znasz ty hodowco kundelkow. hafy to sa prawdziwie sportowe konie, do duzego sportu, a nie te twoje kundelki na rzez.
spuszczam glowe i milkne wobec tych oskarzen...
a tak na powaznie:
cala rzecz rozchodzi sie o to, ze gdyby szanowna hafi napisala: tak, wiem ze moj kon troszke przytyl, ale jest to typ ciezszy ble ble ble ale kiedys nawet miala jakas premie. a hafi atakuje ze jak to moze sie cos nie podobac skoro to jest taaaaaaaaki wspanialy kon. zero pokory. i nikt sie tutaj nie zna tylko ona.
chyba ze tytul ten dostala 2 tygodnie temu- to chyle czolo i przyznaje, ze niewiele wiem o tej rasie i jej wzorcach. ale dla mnie kon to kon- niewazne jakiej rasy. bywaja przeciez zachudzone slazaki i grubasne folbluty...
caroline   siwek złotogrzywek :)
11 lipca 2010 21:29
cala rzecz rozchodzi sie o to, ze gdyby szanowna hafi napisala: tak, wiem ze moj kon troszke przytyl, ale jest to typ ciezszy ble ble ble ale kiedys nawet miala jakas premie.

otóż to. wtedy nie byłoby się do czego przyczepić.

na zdjęcia zdążyłam się wczoraj załapać. i uważam tak samo jak przedmówczynie: koń ze zdjęć jest zwyczajnie gruby. za gruby.
a gruby koń to koń, który źle wygląda i nie zachwyca. po prostu.

na marginesie - niesamowita sprawa jaki rozwój wiedzy/świadomości można obserwować na forum. dałabym sobie rękę uciąć, ze jeszcze kilka miesięcy czy rok temu, pod zdjęciami hafi zapewne pojawiłyby się komentarze w stylu "jaki pakerek 😍", "łał, jaki pączek, super 😜", i temu podobne ogólnie rzecz biorąc pochlebne komentarze.
tymczasem obecnie forumowicze zazwyczaj jednak zauważają różnicę pomiędzy koniem zapasionym a koniem umięśnionym 😅
Alborek - Ja uwazam, ze ta twoja "zrebna klacz" jest przeslodki, musi miec fantastyczny charakter sadzac po zdjeciach. :kwiatek:

Czesto przegladam ten watek choc moja konia jest innej rasy ( New forest) ale wyglada bardzo podobnie.
Naprawde milo popatrzec na wasze bladaski  🏇
Alborek - Ja uwazam, ze ta twoja "zrebna klacz" jest przeslodki, musi miec fantastyczny charakter sadzac po zdjeciach. :kwiatek:

I ma fajny charakter 😉 To, co wyprawia z nim moja córa przechodzi ludzkie pojęcie 😀
Ale charakterek też ma, zwłaszcza pod siodłem 😀iabeł: Lubi sobie poszaleć i to czasem ostro 😀iabeł:

A to zdjęcie z zeszłego roku 😀
Ucichło tu coś 😀
Nasz haflingerek pojechał pierwszy raz na zawody towarzyskie w ujeżdżeniu. Pierwszy przejazd L-2 bez komentarz, drugi L-4 zajął drugie miejsce 😀
Jestem z niego mega dumna 💃
Tu parę zdjęć.
Rozprężenie:

Przejazdy:

Sorry za ilość, ale nie mogłam się zdecydować 😁

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się