kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Gniadata   my own true love
18 lipca 2013 10:33
marysia550 obija mi sie po glowie nazwa cyganka ale nie wiem czy to o to chodzi - moze Cie chociaż jakos naprowadzi czy cos :-)
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
18 lipca 2013 10:35
Cyganka to cyganka 😉 Ma zupełnie inną konstrukcję 🙂 U nas zawsze się na to mówiło wielokrążek, ew. wędzidło Pessoa jeśli miał 4 kółka.

EDIT: Zdjęcia cyganki

Gniadata   my own true love
18 lipca 2013 10:42
Mozii a no to zle mi sie kojarzyło 😀 dzieki za wyprowadzenie z bledu  :kwiatek:
[quote author=_Gaga link=topic=1412.msg1829200#msg1829200 date=1374083589]
I tak w OZHK powinni takiej informacji udzielić 🙂
[/quote]
nie chca udzielac takich informacji. wiem z doswiadczenia.
katija a ja wie mz doświadczenie że nie ma problemu...
Możliwe, że to zależy od lokalnego OZHK...
BASZNIA   mleczna i deserowa
18 lipca 2013 12:18
Wiadomo, od ludzi zalezy...
Mozii   "Spełnić własną legendę..."
18 lipca 2013 16:16
Gniadata nie ma za co 😉
NatHuragana   serce skoczka <3
19 lipca 2013 08:08
Mam dość nie typowy problem, mojego konia na grzbiecie coś najprawdopodobniej ugryzło. Napuchnęło wczoraj i było jednym guzem dość dużym, dziś jest rozlane bardziej z odchodzącą napuchniętą delikatnie linią. Zastanawia mnie to i martwi... może ktoś z was miał już podobny przypadek.
Cd dowiadywania się o konie w PZHK, to chcą udzielać informacji, tylko ich nie mają. Często jest tak, że koń ma wpisanego tylko hodowcę, a potem "znika".
Czego brakuje koniowi, jak pękają/łamią się kopyta? Co się wtedy podaje?  👀
nela25   Elanus 08.2011
19 lipca 2013 17:51
kaszmirowa2302 najlepiej sprawdzić czego koniowi w diecie brakuje, zrobić analizę włosa lub rogu kopytowego i wtedy podac odpowiednie suplementy. akurat jestem bardzo w temacie, bo mam ten sam problem.
Zapraszam na wątek naturalna pielęgnacja kopyt. Tam dowiesz się najwięcej o kopytach  😀
Temat MEGA obszerny i dobrze jest "leczyć" nie tylko objawy, ale i przyczyny. Ciężko tak się rozpisać w kilku słowach.
Szczerze polecam powyższy wątek  🏇
NatHuragana nie bardzo wiem co to za linia pod skórą co idzie od tego,u człowieka jak idzie czerwona linia od ugryzienia/rany itp to zakażenie...może to ma jakiś związek z tym?

edit.

dzisiaj jak smarowałam siodło na małej tybince po obu stronach zauważyłam wygrawerowaną literkę "G",ma to jakiś cel?
mils   ig: milen.ju
19 lipca 2013 21:38
Mam pytanko dotyczące wędzideł. Mógłby ktoś zobrazować lub najlepiej pokazać na zdjęciu, jak wygląda pysk z wędzidłem, które się nie mieści? 👀
Generalnie tak,że kółka przyszczypują wargi 😉
19 lipca 2013 21:50
A taka sytucja nie występuje, gdy wędzidło jest za małe?
tzn. jaka?...jeśli kółka przyszczypują wargi to wędzidło jest za małe,tak jak to napisała DressageLife
to chodzi ci o sytuację kiedy wędzidło się nie mieści,czyli jest za małe,czy np. kiedy jest np.za grube? 😉
19 lipca 2013 22:03
Kiedy jest za grube, przepraszam za brak sprecyzowania.
Nie domyka się wtedy pysk konia.
jak sprawdzić czy koń nie jest przebiałkowiony?

tzn. co trzeba sprawdzić/zbadać żeby móc określić, czy koń dostaje za dużo/za mało białka w przypadku kiedy nie karmię gotowymi paszami, na których podany jest skład? czy np. mogę zwrócić się z takim pytaniem do weta (pojęcie końskiego dietetyka w mojej okolicy nie istnieje, a nie wiem czy któryś z dietetyków daje porady przez e-maila)?
Zawsze byłam przekonana, że jak się jedzie w prawą stronę, to mamy prawą rękę wewnątrz koła. A przed chwilą spotkałam się z przypadkiem odwrotnym - jedziemy w prawą stronę = lewa ręka wewnątrz koła. Jak to w końcu jest?  😲
🤔wie ktoś może po co zakłada się koniom (do lonżowania) na nogi (tuż nad kopytem) takie jakby drewniane korale
lazuryt00, ale jak jechać w prawo z lewą ręką od wewnątrz? Przeszczepić sobie w barkach?
Malolata98, spotkałam się z tym kiedyś przy nauce pasażu/piaffu. Takie jakby tiki-taki.
Niektórzy uważają, że to niedopuszczalne, inni sobie cenią. jedni twierdzą, że te kule tłuką po koronkach, prowokując konia do szybkiego podrywania nóg, inni - że tylko o dźwięk chodzi.
Ja akurat używałam na swoich tych korali i efekt nie był porażający.Ale niektóre konie bardzo dobrze na to reagują,te kule na przód służą do podniesienia akcji przodu,na tył: żeby zdynamizować zad.
To nie jedyna metoda,jeszcze są ochraniacze z ołowiem 🙂
Możecie pokazać, jak to wygląda? Nigdy się z czymś takim nie spotkałam 😀.
halo, własnie o to mi chodzi, to jest nielogiczne. Czyli jest tak jak mówiłam - gdy jedziemy w prawą stronę mamy prawą rękę do wewnątrz  :kwiatek:
Ponawiam:

dzisiaj jak smarowałam siodło na małej tybince po obu stronach zauważyłam wygrawerowaną literkę "G",ma to jakiś cel?

A drugie pytanie to po co są te klamerki przy siodle? (zdj.poniżej):

1. Literka G może oznaczać np model siodła
2. Przednie kółka są do napierśnika, tylne do sakw
halo, DressageLife  :kwiatek:
Chcę dac klaczy dzisiaj ok. 450g siemienia i jednego, niedużego banana plus 2 garści owsa i ze 2 jabłka czy też marchew. Nie zaszkodzę jej?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się