kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Gillian   four letter word
30 czerwca 2010 22:53
Papi, nie tyle podkowami co hacelami 😉
Jak nazywa się to miejsce, gdzie prezentowane są konie przed gonitwą na wyścigach?
Padok
Milutek Ban permanentny
01 lipca 2010 21:25
To może głupie pytanie :
Dlaczego kantary dla źrebaków są drogie . Chodzi mi o kantary Horze i FairPlay są po 40 zł .  😲 Przecież tyle kosztuje całkiem fajne kantary dla dużych koni  🤔 Z góry dzięki za wyjaśnienie . 🙂
to zależy od firmy poprostu, bo są fajne kantary z innej firmy o wiele tańsze dla źrebaków niż dorosłych koni 🙂
Gillian   four letter word
01 lipca 2010 22:01
konie12, masz rację, to JEST głupie pytanie.
konie12, może po prostu źle szukasz? Jakbyś bardziej poszperał/a to może znalazłoby się coś za 10 zł?
Maniek, a ty znowu coś tworzysz 😉
konie12, Nie ma znaczenia czy kantar jest dla źrebaka czy "dużego konia" -. firmy produkują kantary w kilku rozmiarach i gdyby uważały tak jak Ty w tym momencie - właściciele dużych koni musieliby mieć równie dużo pieniędzy, bo każdy kantar [czy inny sprzęt] byłby najdroższy.
Nie musisz przecież kupować kantarów horze czy fair playa - możesz poszukać gdzieś indziej, Api ma fajne kantary za ok. 17 zł.
nie tworze ale taka jest prawda mam koło siebie sklep jeździecki i się pytałam z tej firmy po ile są i mówi że są w takiej samej cenie kantary dla źrebakow jak dorosłych koni, a z innej firmy tańsze
konie 12- Popatrz dzieciece ubrania i buty kosztuja przwie tyle sam lub tyle sama co dorosle. Poraszka ale tak jest ( wiem z doswiadczenia)
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
02 lipca 2010 11:01
Może mi ktoś podac konkretny przepis mówiąc o zakazie trzymania ogierów bez licencji i papierów?Wiem,że jest coś takiego ,ale nie wiem gdzie tego szukac 😉
incognito- raczej nie ma czegoś takiego.
02 lipca 2010 12:01
Ale nie można prawda? 🤔
skoro nie jest zabronione to niestety wolno.
02 lipca 2010 12:31
Dziwne,bo słyszałam gdzieś,że jest zakaz trzymania ogierów bez licencji i papierów,bo wiadomo,że jak nie ma papierów to nie wyrobi licencji.
incognito, to już gdzieś było na forum. Dawno, dawno temu trzymanie ogiera bez licencji było karane. Przepis zniknął ok. 10 lat temu? nie jestem pewna, ale w pradawnych czasach.
02 lipca 2010 15:53
rozumiem 😉
Milutek Ban permanentny
02 lipca 2010 16:31
konie 12- Popatrz dzieciece ubrania i buty kosztuja przwie tyle sam lub tyle sama co dorosle. Poraszka ale tak jest ( wiem z doswiadczenia)

Dzięki  🙂 Najlepiej mi to wytłumaczyłaś  😉 Pozostałym osobą też dziękuje . 😎
dzięki Gilian. czyli zakładając ze kon skaczący wysoko, ale niepodkuty (co notabene imho nie jest rozsądne) nie potrzebuje takiego popręgu? ma on jeszcze jakąś inną funkcję?
nie wiem czy tutaj zapytać.. no ale pytam :P
wie ktoś gdzie są wyniki tego konkursu http://www.konieirumaki.pl/aktualnosci-konie-rumaki/196-wiosenny-konkurs-koni-i-rumakow-z-mark-jarpol.html ?
Robaczek M.   i jej gniade szczęście:)
03 lipca 2010 16:06
Mam nadzieje, że z tym pytaniem dobrze tutaj trafiłam...
Na każde hackamore można założyć futerko(chodzi mi o taki tunel)? Coś takiego miała napewno Brzask.
No i kolejne...nie wiecie gdzie można zakupić takie futerko? Czy to jest takie samo jak na zwykły nachrapnik czy jakieś inne?
Z góry dziękuje  :kwiatek:
Ja na tym się akurat nie znam, ale tu masz linka do futerek
http://www.zebra.bydgoszcz.pl/index.php?p98,futerka-naturalne-na-kantar-oglowie

i mi się wydaje, że to są takie same co do nachrapników, ale podałam Ci do tych futerek, bo pisze że używane jest do hackamore 🙂
ushia   It's a kind o'magic
03 lipca 2010 16:37
robaczek, ale gdzie chcesz to futerko zakladac? na nachrapnik? Wiekszosc krotkich hakamore ma nachrapnik podszyty futerkiem na stale
Ale zalozyc mozna na kazde i na nachrapnik i na dolna czesc
Robaczek M.   i jej gniade szczęście:)
03 lipca 2010 16:44
No chciałam jeszcze na nachrapnik dodatkowo zakładać.
Dziękuje Wam bardzo w takim układzie 🙂
03 lipca 2010 19:39
Może mi ktoś polecic jakąś stronkę w necie gdzie znajdę informacje dotyczące skoków takie dla początkujących może trochę więcej niż początkujących,chociaż początkujący to pojęcie względne
Severus   Sink your teeth into my FLESH
04 lipca 2010 21:25
Robaczek M. - ja mam takie futerko, dopina się na standardowej szerokości hacku bez większych kłopotów (tak że nic nie wystaje przy rzepie). Kupiłam je chyba w sklepie Stajnia na zajączka w warszawie
Robaczek M., polecam futerka Mustang 🙂
Czy istnieje taka wada budowy u konia jak "wróbel"??

Bo ostatnio się dowiedziałam, że moja kobyła ma niby coś takiego na zadzie 😀 Ja nigdy o czymś takim nie słyszałam, pytałam nawet znajomych mających większe doświadczenie z końmi, ale tez o takiej wadzie budowy nie słyszeli. A chciałabym poznać wasze zdanie 😉
Teli   Koń to zwierzak. Animal.
Rży i wierzga. Patrzy w dal.
Konstanty Ildefons Gałczyński

07 lipca 2010 13:15
Nie wiem czy to wada postawy, ale mój kon też tak ma. To taka górka na zadzie
po co uzywa sie popręgu z faruchem? jedyna odp. na logikę to wydaje mi się, że przy wyższych skokach koń może uderzyć przednimi podkowami w brzuch? ale nie wiem czy tak jest na prawdę 🙂

edit - literowka

Ja stosuje taki popreg bo od zwykych kon mi sie obciera. ze skokami nie mamy nic wspolnego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się