kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Ja mam konia, który na wszystkie zastrzyki domięśniowe w szyję reaguje sztywnością przez minimum jeden dzień a zazwyczaj 2-3. Nie ma znaczenia co to za zastrzyk. Robimy już tylko w klatę i jest święty spokój.
Gillian   four letter word
02 kwietnia 2025 08:57
Moja ma na klacie bliznę po zastrzyku, który ropiał jak szalony. Nie ma reguły. Dlatego nie lubię zastrzyków domięśniowych 🙂
A przy takich okazach wet nie woli dawać w dupsko ? Właśnie mój panicznie reaguje na zaszczyki w dupe ale po takich właśnie akcjach że po zaszczyku w szyję chodził potem jak paralityk wet zaproponował że te domięśniowe bd dawać mu w pupsko
espérer, można jak najbardziej także
Czy można jakoś przewidzieć, ile jeszcze urośnie 4.5 letni koń po kastracji? (Nie wiem kiedy była kastracja)
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 kwietnia 2025 12:29
wistra, W tym wieku to już nie bardzo. Może być tak, że nie urośnie już nic, a może podskoczyć kilka cm. Loteria. Jeśli z wyglądu jest jeszcze mocno dziecięcy, to jest szansa, że podrośnie, jak taki proporcjonalnie i dorosło wyglądający, to raczej już za wiele nie podskoczy. Ale to takie moje obserwacje są. Ogólnie to tak do 6, a nawet 7 roku życia konie potrafią jeszcze powoli rosnąć.
wistra, spróbuj zmierzyć cygańską miarą. W większości przypadków u koni ras szlachetnych się sprawdza.
Czy to wędzidło nie jest za małe?
1000020192.jpg 1000020192.jpg
1000020191.jpg 1000020191.jpg
1000020190.jpg 1000020190.jpg
Meise, Cygańska miara odnosi się do koni w wieku dokładnie jednego roku.
melehowicz, o widzisz, a ja właśnie czytałam, że konie nie młodsze niż 2,5-3 lata. U źrebiąt się to ponoć nie sprawdzi właśnie.
Ja mówię o mierzeniu od ostrogi do łokcia i od łokcia do nasady kłębu.
Czy można jakoś przewidzieć, ile jeszcze urośnie 4.5 letni koń po kastracji? (Nie wiem kiedy była kastracja)
wistra,
na wolnym wybiegu, wszystkie konie rosły. Wałach Malachit przyszedł w wieku 11 lat i urusł. I 5 cio letni Edek małopolak urusł. I 4 letni arab urusł kilka cm. chyba zależy od warunków
Meise, To właśnie jest miara cygańska. Odległość od stawu pęcinowego do łokcia odłożona od łokcia w górę da wysokość w kłębie konia dorosłego, w przybliżeniu.
melehowicz, ale ja też czytałam ze kon musi być minimum 2,5 letni
LSW 11 letni koń nie rośnie, nie ma takiej możliwości. Może zmężnieć i nabrać masy, przez to będzie się wydawać większy. Mogą się unieść plecy. Kłąb może być trochę wyżej jeśli koń się podniósł na połączeniu łopatkowo-żebrowym, ale wtedy unosi się na mięśniach, lecz kościec nie rośnie.
Rusticalle, nie da się określić bo nie wiadomo ile miejsca ma wędzidło od przedtrzonowców = nie wiadomo nigdy (z żadnego zdjęcia) czy wędzidło leży w pysku na tej wysokości, na której powinno. Ilosc skóry i zmarszczek nie jest wyznacznikiem dobrania rozmiru wędzidła.
kotbury, odległość od przedtrzonowców reguluję głównie paskiem policzkowym, nie rozumiem jak ma się to do długości wędzidła, tj rozmiaru.
xxagaxx, To mamy rozbieżne źródła i doświadczenie.
Nevermind   Tertium non datur
03 kwietnia 2025 23:42
Rusticalle, spróbowałabym pół cm dłuższego.
kotbury, przecież widać ile wystaje?
kotbury, odległość od przedtrzonowców reguluję głównie paskiem policzkowym, nie rozumiem jak ma się to do długości wędzidła, tj rozmiaru.
Rusticalle, czasem jest tak, że na tym odcinku cm w górę cm w dół robi róznice w cm długości wędizdła.
Nevermind, no i widzisz, bez pomacania palcem się nie da powiedzieć. I bez wzięcia w paluchy policzków. Bo dla mnie np. jest ze zdjęcia idealne.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się