Galeria Końskiej Rewii

Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
07 stycznia 2010 12:53
wcale nie uważam , że dzielimy się na biedni i bogaci przez ten temat. Niektórzy z nas mają te droższe i tańsze "szmatki" więc mogę sie pojawiać w obydwu galeriach.
Ze względu na to , że szmatoholicy nie uwzględnili produktów "z niższej półki" dobrze będzie jak powstanie z takimi galeria i każdy będzie mógł tam zaglądnąć , sprawdzić jak dany pad czy czaprak prezentuje sie na "modelu".
Jestem jak najbardziej za i nie zakładajmy  z góry podziału na "biednych i bogatych"
kujka   new better life mode: on
07 stycznia 2010 13:00
Sierra, wiem! jestem "moni"!  😎

a tak szczerze - wisza mi i szmatoholicy i biedoholicy, czy jakby sie tam mieli nie nazywac. ja zdjecia w galerii szmatoholicznej ogladam przewaznie dlatego ze sa po prostu ladne, a nie dlatego ze widze na nich metke X czy metke Z. ale rozumiem ze moze ta strona komus w czymstam pomoc (dlatego i gilson ma swoj udzial w postaci 1 zdjecia w tej galerii). mysle ze jako "moni" jestem dosc bezstronna...
i calej afery i wielkiego zalu w postach niektorych uzytkownikow (naprawde, to widac..) - nie rozumiem.
jestem za stworzeniem blizniaczej galerii z linkiem do szmato (i odwrotnie)
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
07 stycznia 2010 13:08
a może "tanioholicy"? 😁

A tak na serio, myślę, że to dobry pomysł. I nie róbmy podziału na grupy, bo to bez sensu 🙄 Sama mam pad Anky, dwa Eskadrony, trzy Lamicelle, jeden Stallion, Amigo i Pfiff. I teraz wiem, że kupiłabym znowu Anky bądź Eskadron, bo według mnie warto, ponieważ są lepszej jakości. Tak jak Sierra wolę jedną Ankę niż kilka innych czapraków.
Ale nie uznaję kogoś za gorszego, tylko dlatego, że ma czapraki za 50zł, a nie 200 😉
kujka
Dobrze napisane 🙂 I ja tez jestem za takimi wspólgrajacymi w sumie serwisami. Jak tam sobie myslałam o tym wczoraj i dzisiaj to pzreciez możemy zrobić szmatoholików#2  faktycznie zamiast robic bałagan na stronie juz stworzonej mozna zrobic w zasadzie bliźniaczą tyle ze z innymi kompletami 🙂 i wszyscy będą szczesliwi 🙂  
A mój Rudy bedzie sławny w końcu! 😀  😜
Mi też się wydawało, że to dobry pomysł stworzyć siostrzaną galerię, równie uporządkowaną i o jasnych zasadach: jakie firmy, jakiej rozdzielczości zdjęcia wstawiamy, jak opisujemy. Dlatego tutaj zajrzałam...to co przeczytałam mnie zmroziło, serio. Zwłaszcza pełen agresji post Caroline  🤔wirek:

W ogóle myślałam, że skoro większość firm nie ma kolekcji jako takich za to ma dość szeroki asortyment, to może warto firmy podzielić na kategorię: czapraki, kantary, derki... i wyszukiwarkę jak w szmatocholikach: gdzie by się zaznaczało jakie nas interesują maści i jakie kolory.

A tu zamiast konkretów takie kwiatki...  😲
Ło Matko Boska, co to się porobiło  😲

Odcinając się całkowicie od podziału "my - oni" - IMHO pomysł na stronkę jest fajny.

Sama na szmatoholikach przeglądam ładne zdjęcia, albo jakieś wybrane zestawy kolorystyczne za pomocą wyszukiwarki - nie śledzę najnowszych kolekcji, bo o tym, czy mi się coś podoba, czy nie, mam znacznie szybciej zdanie, niż po przejrzeniu 10ciu zestawów sfotografowanych na koniach przez znanych mi z forum ludzi 😉 Albo coś jest estetyczne i miłe dla oka, albo nie - mam w nosie (nie chcąc nadmieniać innych części ciała), ile to kosztuje.
Chociaż szczerze mówiąc mnie najbardziej na galerii wkręcają doskonałe technicznie zdjęcia, ładnie zaaranżowane i nie tylko z ładnymi szmatkami, ale i zadbanymi, wypielęgnowanymi końmi - cóż, pewnie to zboczenie zawodowe grafika 😉

Argument o tym, że szmatoholiczne firmy wypuszczają kolekcje, a inne nie, uważam ze nietrafiony. Na szmatoholikach mamy sporo starych kolekcji, które mają po 2-3 zdjęcia i więcej już ich nie będzie - bo cudownie nie pojawią się u forumowiczów nowe czapraki Army Green, Straw, Aqua, Blue... Do niektórych dodanych do galerii podstron jest wrzucone tylko jedno zdjęcie.

Szczerze mówiąc zaszokował mnie pojawiający się obustronnie antagonizm i zdziwiła niechęć do innych niż te super, zagramanicznych, marek  🤔
Ja mam same derki Eskadrona (jedną Kavalkade), ale wczoraj wypakowałam z paczki dwie derki Jarpola i naprawdę szalenie zaskoczyły mnie in plus jakościowo i zrobiły na mnie ogromne wrażenie (nie kadzę tu nikomu - na mnie zdecydowanie mało co robi wrażenie). Koń wygląda w nich obłędnie - lepiej niż Kucunio w lansiarskich Eskadronach, i wywołał lokalne zbiegowisko podziwiających, pytających mnie o to, co to za firma i ile kosztują takie derki 💃 Więc dlaczego by się nie pochwalić zdjęciami takich fajnych rzeczy?

Ja się od razu zgłoszę z chęcią pomocy przy biedoholikach (ta nazwa rozkłada mnie na łopatki - ale moze produkcyjną nazwę to stworzyć inną) 🤣
Jeśli zrobicie stronę, do której będzie trzeba dodawać fotki ręcznie i przepisywać np. całe menu, to ona umrze śmiercią naturalną na bank, bo ktoś musiałby poświęcać jej obsłudze masę czasu i każda drobna zmiana byłaby maksymalnie upierdliwa.

Jedna tylko uwaga - nie ma sensu dzielić po firmach, bo będzie tysiąc podmenu - taka strona powinna mieć menu z podziałem np. na maści i wyszukiwarką do kolorów (informację o tym, jakie szmatki są na zdjęciu, można dawać w opisach do fotki).

Ja mam na przykład kupę zdjęć, które na szmatoholików się nie kwalifikują, a są chyba fajne (na pierwszym pad Kieffera, na drugim - jeden Anky Czaprak, ale reszta zdecydowanie nie-lansiarska - vide Lidl)

Nie czytałam wcześniej całego wątku, doczytałam i:
-nie uważam, że ktoś tu kogokolwiek zapędził w kozi róg, nie przesadzajmy, to, że ktoś chce mieć galerię poświęconą tylko Anky, Eskadronowi i Euro-starowi nie znaczy, że uważa się za lepszego.
-pomysł galerii bardzo mi się podoba mimo, że wedle podziału my i oni już się pewnie nie zakwalifikuję bo mam prawie same markowe szmaty. I to o zgrozo nie tylko dla konia, ale też dla siebie 😂
-chyba przestałam rozumieć jaki cel ma mieć nowa galeria? Udowodnić, że inne marki też mają kolekcje czy pokazać ładne, zadbane konie w super dobranych kolorystycznie zestawach?

Dobra, znikam bo zaraz mnie ktoś zje 😵

BTW Quanta, zdjęcie padu Kieffera na Twoim koniu spowodowało, że dawno temu zakochałam się w bordo dla siwków. A to przecież nie A, E czy ES 😁
Monny   bez odbioru .
07 stycznia 2010 14:04
A ja uważam, że każdy ma to co chce mieć... i dziwią mnie wypowiedzi typu "czuje się gosza bo nie jestem na szmatoholikach"
Eskadrony już można dostać za 80/90 zł - taniej niz FairPlaye ;| a Anky za 150 zł tyle co Lamicelle np.
Więc to nie tylko dla bogatych....

Mi się idea nie podoba. Wchodzę na szmatoholików pooglądać nowe kolekcje na koniach/zdjęcia w realu a nie katalogowe które zazwyczaj są przekłamane.
Nie chce tam widzieć czapraków no name za 20 zł z allegro, a jeśli chcę oglądnąć lamicele i hkmy to wchodzę sobie na KRM ...

Osobna stronka jeśli komus się w to chce bawić to inna sprawa.
Ale na szmatoholikach już bym niec nie dokładała bo będzie bałagan - ewentualnie jak ktoś pomyślał fajne markowe ogłowia.

Amen  :kwiatek:
caroline   siwek złotogrzywek :)
07 stycznia 2010 14:05
-chyba przestałam rozumieć jaki cel ma mieć nowa galeria? Udowodnić, że inne marki też mają kolekcje czy pokazać ładne, zadbane konie w super dobranych kolorystycznie zestawach?

otóż to.
i w tym sensie to galeria anek, es i eskadrona jest de facto tylko ułamkiem galerii "kolorowych koni".
bo co jak co, ale nie powiecie mi, ze produkty schockemohle, kieffer czy stubben nie sa MARKOWE (lub drogie 😉), a w lans-galerii nie zostały ujete - dlaczego? bo nie wypuszczają kolekcji?? co to w ogóle za argument 😂

sierra, nie będe przytaczać które konkretnie kwakanie/kwekanie w wątku szmatohiczym spowodowało tę moją rzekomą agresję czy oburzenie. fakt jest natomaist faktem - szanowne jakies tam grono posiadaczy jakichs tam szmat uznało i głośno powiedziało innym użytkownikom tego forum, ze zdjęcia ich szmatek są niegodne umieszczenia obok zdjęć szmatek innych producentów. sorry, ale dla mnie i jeden i drugi człowieczek co stroi konika kolorowo na jazdę to szmatoholik - tak samo "godzien" miejsca w galerii.
To ja z propozycją struktury wyszukiwarki.
Pierwsze poziomy wyszukiwania:
maść konia lub kolor ciuchów lub maść konia plus kolor ciuchów

drugi poziom wyszukiwania (zawężanie zapytania)
pady lub czapraki lub owijki lub derki (boxy do kliknięcia więc może być wszystko naraz zaznaczone lub kilka rzeczy równoczesnie)

uważam, ze jednak foty powinny być otagowane po marce- żeby jak się coś komuś podba wiedział czego ma konkretnie szukać
ale oczywiście w liście marek musi być też pole "no name" lub pole "wszystkie"

Tylko trzeba uważać w tym momencie że zawsze tag czapraka lub padu musi być skorelowany z kolorem i tag dla owijek też niejako osobno, bo mogą być sytuacje gdy będzie fota inny kolor czapraka  a inny owijek.

trzynastka   In love with the ordinary
07 stycznia 2010 15:50
Dziewczyny ! Ja z tymi "Biedoholikami" żartowałam !
Nie rozważajcie nawet tej nazwy  😂 (chociaż jest fajna  :hihi🙂.

Zgadzam się w całej rozciągłości z Quantą, ja lubię oglądać ładne zdjęcia, ładnie wystrojonych koni - nie zależnie od marki. Taka strona wymusza zdjęcia porządne, nie komórkowe, na poziomie.

Nie przypuszczałam, że mój pomysł wywoła taką wojnę (co by nie napisać Burzę  😉 ).

I jako obserwator - dziewczyny nie dziwcie się, że się nastąpił podział na "my i wy" skoro to wy go wymyśliłyście.
Czuję się wywołana do tablicy, bo podałam argument odnośnie kolekcji (może nie tylko ja - nie wiem).

Więc wyjaśnienie dla tych, co być może nie zrozumieli kontekstu:

Argument taki podałam tylko i wyłącznie w odniesieniu do porządku na stronie, a nie odnośnie tego, że "firmy z kolekcjami są lepsze"  😵

Generalnie ta dyskusja staje się żenująca  🙄
caroline   siwek złotogrzywek :)
07 stycznia 2010 16:04
Generalnie ta dyskusja staje się żenująca  🙄

od poczatku była 😉
tak jak i tworzenie sztucznych podziałów 😉

Zgadzam się w całej rozciągłości z Quantą, ja lubię oglądać ładne zdjęcia, ładnie wystrojonych koni - nie zależnie od marki. Taka strona wymusza zdjęcia porządne, nie komórkowe, na poziomie.

DOKŁADNIE! 🙂

I jako obserwator - dziewczyny nie dziwcie się, że się nastąpił podział na "my i wy" skoro to wy go wymyśliłyście.

🤣
A czemu stwarzać problemy z niczego? Jest galeria konkretnych marek, to czemu nie stworzyć też innych? Ja lubię patrzeć na schludnie, czysto wyglądające pary w ładnych kompletach, nie ważne jakiej marki. I dla mnie pomysł świetny 🙂. Sama chętnie bym się wcisnęła ze swoimi zdjęciami, choć najlepszych moich czapraków na modelu nie posiadam  😁. Ale nadrobię, nadrobię... 😉
Widząc, że powstał taki wątek już się ucieszyłam, bo mimo posiadania "anek" i Eskadronów mam też teraz ukochany już 4 letni egzemplarz HKM i już zaczęłam przeglądać PB żeby wrzucić zdjęcie i trochę mi szczęka opadła jak przeczytałam dyskusję która tu powstała 😲

Nigdy nie czułam podziału na "my" i "oni".
Uzywałam/uzywam czapraki również noname, HKM, Master jang, z allegro za 20 zł, Tattini i teraz nabyłam 4 Jarpolowe i nigdy nie kierowałam się przy zakupie metką.
Czaprak musiał mi się po prostu podobać z wyglądu, a cena musiała być adekwatna do jakości.

Tak więc jestem jak najbardziej ZA stworzeniem galerii innych marek takich jak: Tattini, Schockemoele, HKM, Fair Play, Jarpol, King Arthur, Equi-theme, Escapade
majek   zwykle sobie żartuję
07 stycznia 2010 16:28
tak właściwie ja myślałam, że galeria szmatoholicza się rozwija i dodanie kolejnych marek to kwestia czasu.
Ja tam sprawdzam, w czym by mogło być moim do twarzy...
Już bez kontynuowania wybaczcie ale tej bezsensownej dyskusji ... ja jestem za 🙂 Jest dużo fajnych marek i wersji kolorystycznych do zaprezentowania innym.
A po cóż w ogóle tyle gadać bezproduktywnie?  😀 Trzeba to po prostu zrobić.  😀

Świetny pomysł.
Ja często chciałabym przed internetowym zakupem zobaczyć JAK dany czaprak leży pod siodłem. Jak się układa. Taka galeria byłaby bardzo pomocna.

Chciałam napisać jak nam wszystkim dobrze  😀, że nie mamy innych problemów  😍 i tyle, ale to mnie ruszyło:
Eskadrony już można dostać za 80/90 zł - taniej niz FairPlaye ;| a Anky za 150 zł tyle co Lamicelle np.
Więc to nie tylko dla bogatych....

A jeśli nie lubię akurat tych rzeczy? Bo to za grube, to za duże, a niciaka kupię ewentualnie wnuczce, bo córka już wyrosła  😁 To nie mam prawa do pięknego zdjęcia mojego konia w rzeczach, które lubię? Które są piękne i dobre? Muszę w tym celu kupić Anky?  🤔wirek:
Matko Boska co sie poobiło. Jak wczoraj (a raczej dzisiaj) w nocy wpadłyśmy na ten pomysłchodziło tylko o stworzenie galerii ze wszystkimi szmtakami w kolorach i na różnie umaszczonych koniach. Nie było w planach agresji, podziału na my i oni. Ot taki pomysł co by można było zrobić.

Nie żeby kogoś dyskryminować czy cokolwiek. Po prostu kolejna strona zeby nie robić bałaganu w szmatoholikach. Tam są 3 firmy, konkretne modele i kolekcje i niech tak zostanie. Ale uważam ze powinien być odnośnik pod tytułem czapraki innych firm który by przenosił właśnie do takie galerii.

I tylko o to nam chodziło 🙂
trzynastka   In love with the ordinary
07 stycznia 2010 16:47
Przejdźmy do konkretów.

Kto tą stronę stworzy, bo zadeklarowały się 2,5 osoby:
In.
Hypnotize
Quanta (robisz za połówkę, bo nie jestem pewna czy zaproponowałaś chęć stworzenia strony czy pomocy przy jej tworzeniu )

Jak się strona ma nazywać? Krotkie chwytliwe i nie kojarzące się z biedą  😁
Rzucajcie pomysły  :kwiatek:
Potem zrobimy głosowanie za nazwą  😉
Ja mogę pomóc już później jeśli byłaby taka pomoc potrzebna. Stronęinternetową robiłam wieki temu i nie wiem czy bym sobie ze wszyskim poradziła. Ale jak ktoś chcemi dać łopatologiczne instrukcje co i jak to mogę się za to zabrać 🙂

ja uważam że nazwa moze również nawiązywać do szmatoholików.. Bo w końcu czapraki reszty firm i ich kolekcja też jest przejawem szmatoholizmu?? 🙂
Jedna tylko uwaga - nie ma sensu dzielić po firmach, bo będzie tysiąc podmenu - taka strona powinna mieć menu z podziałem np. na maści i wyszukiwarką do kolorów (informację o tym, jakie szmatki są na zdjęciu, można dawać w opisach do fotki).

Ja bym zrobiła podział na marki, ale nie na "Kolekcje" i w markach dopiero podział na kolory.

Bo jeśli nie zrobimy podziału na marki, a jakiś mi się spodoba na tyle aby go kupić-to nie będę wiedziała gdzie takiego szukać mając tylko kolor czapraka i maść konia 😉

To do roboty, bo ja już zaczęłam wgrywanie zdjęć na PB 😀
No nie wiem może szmatki z niższej półki ?  😡
Weronika*Wilga tyle, że (moim zdaniem), szmatki tutaj umieszczane, wcale nie będą z niższej półki... 😉

Ja tam sprawdzam, w czym by mogło być moim do twarzy...

Ja często chciałabym przed internetowym zakupem zobaczyć JAK dany czaprak leży pod siodłem. Jak się układa. Taka galeria byłaby bardzo pomocna.

To jest według mnie istota tej galerii :kwiatek:
Może po prostu- "Końska moda" ,"Modny koń"
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
07 stycznia 2010 16:59
a ja myślę, że nie należy się ograniczać do firm, tylko kolorów. a pod spodem firmę. bo mam parę czapraków np. z hooksa i paru voltowiczów też ma, więc uważam, że to też mogłoby być uwzględnione. a czapraki Isabell Werth?

a co do nazwy, to końska rewia mody mi się bardzo podoba.
Ja jestem za tym by iść firmami- ułatwi to wyszukanie tego czapraka jakiego potrzebujemy. Tak jak jest w szmatoholikach jest fajnie.
Przecież firm można umieścić wiele. Także I.W. i wiele innych.
Moim zdaniem powinien być podział na firmy a w nich na kolory.

A co do firm (jak np Hooks, Master jang) rzadziej spotykanych zawsze może być kategoria "inne" lub "pozostałe"
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się