buty dla koni

Ja takiego nie mam, ale może ktoś sie jeszcze wypowie 🙂

Ja tu kupuje dużo rzeczy do koni, ale widzę że aktualnie mają tylko Boa i Easyboot: http://www.equestrianclearance.com/product/boa_easy_boots/index.html 
To mój ulubiony sklep, ale widzę, że te buty wcale taniej nie wychodzą🙁

Może ktoś jeszcze ma jakieś fajne źródło? :kwiatek:

Czym się różnią cavallo simple od cavallo sport?
ja tak i D+A przymierzam się do butów do skoków, bo jednak wyżej niż metr to chciałabym, żeby po swoich przejściach skakał w butach
z branką w sobotę odrysujemy kopytka, muszę poszperać na zagranicznych forach co do skoków polecają

z tego co widziałam, to do cavallo sport haceli nie można przykręcić ?

te klejone znalazłam jeszcze forum
http://www.horsegroomingsupplies.com/horse-forums/marquis-performance-glue-on-boots-360818.html
Można, ale one jakieś takie małe są...Zastanawiałam się czy nie dałoby rady samemu jakiejś przeróbki zrobić.

Ja klejonych zbytnio nie chcę, ponieważ chcę buy, które mogę sama zakładać właściwie tylko na skoki.
no ja tak samo, no to te cavallo sport chyba najlepsze, bo te z linku drugiego 254 euro
Ja ze względu na dostępność i to, że model sporo jest ciut węższy niż simple zdecyduję się chyba na te buty. Teraz trzeba tylko znaleźć jakieś najtańsze źródło i coś pokombinować z hacelami🙂
no dokładnie 🙂 to dawaj znać, ja też poszukam🙂 najlepiej by pasowało z anglii
maxowa, ja mam Cavallo sport i są w sumie bardzo fajne.
Moją kobyłę akurat obcierały w 1 nodze,ale to dlatego że ona ma jedno sztorcowe kopyto.
A chcesz na przód tylko czy na 4?
na przód, w sobotę pomierzymy , na 4 to jakby skakał już wyżej  niż 120  co na razie mu nie grozi 😁
może się uśmiechnę zmierzyć kiedyś, ale na razie nie wiem jaki rozmiar  😀

a hacele można dokręcać?
wiesz do każdych można tylko wtedy jak wyjmiesz hacele to chyba zostaje dziura już po hacelu, więc nie wiem jak to funkcjonuje szczerze mówiąc...
hmmm to znaczy do czego się je przykręca? nie maja wcześniej dziur specjalnie na hacele? samemu się je robi?
W necie są filmiki instruktażowe. Wkręca się bezpośrednio w podeszwę. Ja chcę sama pomyśleć nad jakimś patentem, bo te hacele cavallo są strasznie drogie- 130zł za 12 sztuk i mikroskopijne.

Ja się zastanawiam czy tylko na przód czy na 4. Nie wiem czy finansowo wyrobię na cały komplet, ale na trawę chyba nie byłoby to głupie- tył by nie jeździł. Nie ma chyba oddzielnych butów na tył, prawda?
no wiercisz sobie w podeszwie wkrętarką i już 🙂

D+A, zależy jakie konkursy jeździsz, na niższe konkursy to chyba przód wystarczy żeby stabilnie lądować, ale na trawę na wyższe  konkursy to tył nie głupia rzecz...
no nie głupia myśl, ja też tak uważam właśnie że wyższe skoki na 4,  ale na razie mi w zupełności starczy przód - na mokrą trawę jeździć nie będzie
tylko nie próbuj na trawę bez haceli-ja próbowałam  😂
na suchej było źle  ?

edit: no dobra kupię parę butów - co do nich potrzeba dodatkowego? te hacele? wkładki ?
Ja tu kupuje dużo rzeczy do koni, ale widzę że aktualnie mają tylko Boa i Easyboot: http://www.equestrianclearance.com/product/boa_easy_boots/index.html 

Ile kosztuje przesyłka z tego sklepu? Mają obniżkę i cena dość ciekawa.
wkładki to chyba nie koniecznie-chyba że  jakiś ma koń problem, ja na początku używałam potem już nie
hacele trzeba-skoki na trawie w butach, ba nawet jazda na trawie w butach to porażka była-nie dało się po prostu, koń jechał jak na łyżwach,a na boso zero problemu
powtórzę się - ale na suchej trawie ??
na trawie ani wysuszonej przez słońce,ani po opadach deszczu- taka trawa "soczysta" zielona, nie skoszona świeżo, normalna 😜
ok 🤣 o to mi chodziło
A używał ktoś butów cavallo z wkręconymi ich hacelami? Spisują się? Nie są za małe?
Czy darzyło się wam by koń położył się przez buty? Kupiłam buty Marquis, dokleiłam wkładkę na strzałkę i koń po 5 min stania przy siodłaniu dosłownie wyciągnął nogi do przodu i się położył.  🤔 Przedtem kręciła się i machała nogami.
Widocznie sprawiło jej to ból. Pytanie  - dlaczego? Czy jest tam jakaś infekcja strzałki, ropa, z której nie zdawałaś sobie sprawy czy po prostu strzałki są bardzo słabe i może przesadziłaś z wielkością lub twardością wkładki?
Nie jestem obeznana w tym temacie, jednak chciałam was zapytać o jedno. Czy buty nadają sie do długich wypadów w teren? Cięzko mi uwierzyć jak takie buty będa wyglądac po miesiącu użytkowania, jeżdżenia po asfalcie? Powiedzmy że teren 6 h *2 w tygdoniu?
kasik jeździła rajdy po trudnym terenie w butach, pisała o tym nieraz i buty szybko się nie niszczą. Zresztą większość butów jest robionych z  takich materiałów, że doskonale nadaje się na wyjazdy w teren.
ja widziałam jedne buty, używane do konia ochwatowego, więc możliwe że były jakiejś gorszej firmy( choć podobno nie tanie).Używane dzienne ,ale tylko na spacerki . Po 2 tygodniach juz guma od spodu się strzępiła.
To musiały być jakieś lipne buty, albo niedopasowane. Ew np użyte buty do moczenia kopyt do tego.

Normalne, porządne, dopasowane buty mogą nawet lata służyć. A przynajmniej rok-dwa, pomimo intensywnego użytkowania.
mi wyszedł rozmiar 4 na mojego, jeszcze branka mi potwierdzi i zakupuję 🙂
Donia Aleksadra my jeździmy w butach sporo- dla porównania- koń po 4tygodniach zamieniał dobre podkowy z żyletki, buty zamordował po roku (morderstwo niewykluczające użytkowania- dziurka w podeszwie z przodu)- ale koń oszołom, mój drugi koń chodzący z tym pierwszym ma do tej pory gruby bieżnik w tym samym modelu butów, na moje oko buty posłużą jeszcze ze 2lata (czyli jakieś 3lataod chwili kupna).
A nasze użytkowanie to w ciągu zeszłego roku: rajd majowy- 150km, rajd po Sudetach ok. 500km, plus wyjazdy w teren w ciągu tygodnia myślę, że ok 100km....
To, że podeszwa lekko się strzępi nie oznacza niechybnej śmierci butów.
Dodam, że znajoma zniszczyła old mac's w rok (podeszwa dużo cieńsza niż w butach nowych, plus klacz nadepnęła na but i go mocno skrzywdziła- ale dostała w ramach reklamacji nówki 😉 i to w horses.pl 😲)
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się