buty dla koni
kurcze..nie moge znalezc tych old mac's - sa do nich rozne wkladki, opaski, ale ich samych nie widze ;/
Ja chcę zamówić wkładki do butów z tego sklepu pod strzałkę. Myślicie że jest szansa dostać wkładki szybciutko?
😡 w tym samym sklepie szukalam i niewidzialam ich 😡
faktycznie kurde drogie ;/ no i jak sciemniaja w sklepi to tez nie ma co... moze popatrze za granica , beda tansze? ochraniacze profesjonal choice sprowadzala z usa i wyszly mi ponad polowe taniej niz w pl ;/ moze poczekam do grudnia (bo tu pewnie tez jakpiszesz mi wczesniej nie zprowadza) i jakas okazje na targach w berlinie wyczaje?
a inne modele jakies tez sa fajne?
sadze ze bede ich uzywac incydentalnie jednak - jak juz nie bede miala wyjsca zeby nie jechac po zlym podlozu (np gdy jade z bryczką, albo na rajd w sytuacjach " na wypadek" - tak jak ty.
za jakis czas mam plan dolaczyc sie do rajdu do azji... oni na golo - czyli wiedza jak jezdzic, to moze mi tylko wlasnie "w razie wu" beda potrzebne
a jak ajest roznica miedzy tymi - jak mowisz rajdowymi a takimi....e...innymi, sportowymi?
Sportowe mogą odparzyć lub obetrzeć, a rajdowe są niskie (kończą się poniżej koronki) dlatego można w nich jeździć długo bez obawy obtarcia.
Amen 😀 😀
Niestety te przed koronkę trudniej dopasować 🙁 i muszą być niskie piętki, kopyta w miarę poprawne, krzywe znoszą tylko buty z zapięciem typu epic. Ja jednak epiców na rajdy nie polecam, bo kupa zachodu ze zdejmowaniem i zapinaniem. Uwielbiam glve, zakłada się je migiem, nigdzie nie odgniatają i są w 100% bezpieczne dla konia i kopyt. Minus jest taki, że na 3 konie niespadalne w szybkim galopie są tylko dla jednego 🙁 Za to można je w każdej chwili zdjąć, a po kamieniach, gdy buty są potrzebne się nie galopuje 😉
W niemieckim kraemerze wychodzą nieco taniej..... o jakieś 100zł na parze 😉
horse_art mam 3 pary Old Mac'sów z linkowanego sklepu
nie narzekałam ani na dostawę, ani kontakt - a same buty możesz u mnie obejrzeć przy okazji...
ja glovy zamówione w listopadzie dostałam w kwietniu 🙁 choć w styczniu dotarły 3sztuki na araba. Znajomy dostał dwa różne rozmiary, w dodatku nie te, co zamawiał, ale dotarły w ciągu półtora miesiąca. Znajoma zamawiała niedawno old mac's i dostała w niespełna tydzień...
wiem jednak z opinii, że z tym sklepem jest problem, ale reguły nie ma 🤔wirek:
Ja również na jedną parę czekałam, ale miałam zapowiedziane, że buty ściągane z USA w paczce na sklep podlegają ocleniu - i potrafia na cle leżeć na prawdę dłuugo - stąd pewnie problemy z terminowością...
kasik, może ostrożnie z tym uogólnianiem? Ja mam epiki a kopytom daleko do dużej poprawności i nie mogę powiedzieć, by tych butów nie dało się dopasować. Teraz mam na prawym kopycie rozmiar 3 a na lewym 2 i nic mi się nie przekręca, nie klapie, nie spada, nie przemieszcza.. nic. A Ty tak radośnie uogólniasz po swoich tylko doświadczeniach. Piszesz: "My mamy glove i epic. Niestety oba te modele wymagają kopyt symetrycznych o niskich piętakach, inaczej ich nie dopasujesz a koń je będzie gubił".
horse_art, uważam, że popełnisz duży błąd jeśli przyjmiesz, że młody koń zwyczjanie "tak już ma", że nóg mu się nie chce podnosić i swoje rozwiązanie problemu zatrzymuejsz tylko na załatwieniu sprawy butami. Strasznie dziwne jest wszystko to, co opisujesz.
Cejloniara nie nie...walsnie chce wykluczyc dolegliwosci, a nie machnac reka ze tak juz ma i nic nie robic 😉 nie toleruje niedociagniec i dolegliwosci jesli nei mozna tego zmienic. i tak sie ciesze ze moj kon w ogole zyje , w ogole chodzi po wypadku jaki mial, ale to nie zwalnia z tego zeby czul sie komfortowo i chodzil najlepiej jak moze.
a buty by sie przydaly w sytuacji gdy ochrona kopyta bedzie naprawde potrzebna.
a powiedzcie jeszcze...ceny na stronie to za pare tak?
gaga_ dzieki - napewno podjade i siodlo i buty obejrzec ... z czaprakiem 😉 bede dzwonic z miasta, moze juz bedziesz w domu?
A to przepraszam, że źle zrozumiałam :kwiatek:
Tak to jakoś brzmiało a nie śledziłam Twoich kłopotów z koniem w innych wątkach. Jaki miał wypadek? Wiesz z czego to szuranie i niechęć do ruszania łapami?
cejloniara napisałam również w poście powyżej, że krzywe kopyta znoszą tylko buty za zapięciem typu epic :kwiatek: I dużo łatwiej je dopasować niż glovy, z resztą z tego co pamiętam rozmiarówka też ma większą rozpiętość/tolerancję. Glovy tej kobyle leciały w kłusie, choć wchodziły na kopyto bardzo ciasno.Epiców nie gubi nawet w galopie,chyba że jest bardzo ślisko i się nadepnie na zakręcie, za to jak dla mnie, te buty były na rajdzie uciążliwe.... odpinało mi się zapięcie (w normalnym terenie tak się nie dzieje) a założenie ich zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż glovów. Ponadto w 3 tygodnie od kupna (nówki sklepowe) zerwała się linka od zapięcia. Gaitery mam już do wymiany, choć buty mam od maja a części zamienne nie są tanie i łatwo dostępne 🙁. Fakt, że my jeździmy mocno ekstremalnie, ale skoro horse_art chce używać tych butów na rajdach, to będzie to użytkowanie zbliżone do naszego, więc może lepiej jak pozna wszystkie za i przeciw?.
Jeszcze jedno- jak jest mokro a buty są długo na kopycie (ponad 8h) to odbija się na puszce śruba od zapięcia 🙁
kasik, ja nie podważam Twoich doświadczeń i oczywiście, że powinno się poznać i wady i zalety produktu jeśli jest taka mozliwość. Ale przyznasz, że czym innym jest stwierdzenie "w moim przypadku buty to takie a takie sprawdzały się tak i tak" niż dośc kategoryczne zdanie, że epiki nadają się tylko na wymiarowe kopyta z niskimi piętkami, bo inaczej spadają. O to mi chodzi.
spoko :kwiatek:
mysle ze to szuranie to kwestia ze mu sie poprostu podnosic nie chce... biega teraz z kp i i tak jest najszybszy (wykrok ma tez dlugi) wiec po co sie meczyc ? 😉 na pocztku jak go wypuszczlam to byl bardzo podjarany i pieknie wyciagal i stawial (a kopyta byly duzo gorsze), wiec chyba kwestia obserwacji bo i jego pierwsza towarzyszka - emerytka kp i te teraz nie maja sie czym popisac wiec on tez haha ;P ale to tak zartobliwie😉 on jest poprostu energooszczedny i uczy sie od innych 😉
wypadek to wyrwanie pachwiny - ogromne rozciecie skory i tkanek (od jajek do guza biodrowego prawie, szerokosc dziury przed 1 szyciem tak na przedramie prawie), wyrwany miesien (nie wiem czy sie odtworzył ... stracil caly ten ktory leci skosem przez pachwine i "trzyma" noge..niewiem jak sie nazywa...u ludzi to krawiecki). do tego wszytsko poszamrane, ogromna powierzchnia musiala sie zarosnac. trwalo to ze 2 lata, zrastań i rozerwal jak tylko noge odstawil bardziej (na bardzo cieniutka i delikatna skore 🙁 bardzo sie nacierpiał, ja tez ... 2 lata w boksie, sporo ponad pol w poskromie, co ciekawe nigdy nie kulal ... no ale juz takiego ruchu jak przed nie ma, przestal rosnac na jakis czas (wypadek w wieku 1,5 czy 2, teraz ma 5 i rosnie nadal). kiedys skakal, biegal zawieszajac.., skakal niesamowicie, no przepiekny widok -najlepsze cechy po rodzicach. no ale coz. dobrze ze w ogole chodzi 😍 moze tez przez to tak ciaga tymi nogami, niestara sie nawet na kawaletkach - jak zrozumie "ze codzi o to zeby podniesc"-to podnosi 😎 ma slabe czucie po stronie dzie mial oderwana skore (mam np. problem z odejsciem od lydki).
wiem z enie osiadne z nim juz bog wie czego, ale chce zeby byl zdrowy i chodzil najlepiej jak mu fizjologia pozwalac bedzie. sam szaleje z kolegami jak glupi - ale toszalenstwa gówniarzy z predkosciami i zwrotami, a nie dostojne popisy 😉
wiecie...mam troche bzika na jego punkcie, dlatego wymyslam rozne ochraniaczki, buciuki .... moze nie ma potrzeby...ale chce miec czyste sumienie 😉
a wyobrażasz sobie epici na wysokie piętki?? bo ja nie bardzo 🙁 że są bardziej "tolerancyjne" napisałam i napisałam, że kopyta mają być "w miarę poprawne". To, że pisze o swoich doświadczeniach jest chyba jasne?? W moim przypadku epici pasują mi na 2konie, przy czym ich spadalność w przypadku jednego z nich w porównaniu z glovami to pół na pół i jemu wole założyć glove, w przypadku drugiego trzymają się tylko epic i normalnie nie spadają (spadły od maja 2razy). Mam też trzeciego konia, który nie gubi glovów, raz mu odfrunęły- w cwale ale tak, że but poleciał a na nodze został sam gaiter , to była prędkość ponaddźwiękowa😂
Old mac's nie mają za bardzo możliwości odlecieć, chyba że z nogą 🤣
Każdy model ma zady i walety 😁 a wszystko jest względne 👀
kasik, a umiesz Ty czytać? 🙂🙂 Cejlon ma epiki na wysokie piętki i działa. Zdjęcie zrobic?
W tym wątku ktoś kiedyś nawet pisał, że ze wsyztskich butów to ewentualnie epiki się własnie na wysokie nadają bo glove już nie 🙂
Horse_art, no właśnie może gdybym nie miała konia, który tak szurał i szurał i był energooszczędny a teraz po ponad roku walki o lepsze kopyta mam konia z wyścigowym stępem o tak, bo koń tak właśnie chce, nie szurającego, energicznego, wesołego do przodu, to bym na Twoje posty takiej uwagi nie zwróciła 🙂 pomyśl o tym, bo fakt, że Twojemu "wolno rosną kopyta" też jest hmmm zastanawiający i dziwny.
Cejloniara - czemu Twój koń ma wysokie piętki? Podeszwa nie odpuszcza?
Ja ostatnio nie jeżdżę w butach, bo kopyta nam się BARDZO, BARDZO poprawiły co mnie cieszy niezmiernie 😉 Ale o tym pochwalę się w innym temacie głębiej.
Mam tylko jedno pytanie do kasik odnośnie śruby odbijającej się na puszce, bo mam w planach epici zamawiać - jak to wygląda, czy masz może zdjęcie poglądowe? Są pęknięcia, wgniecenia? Czy to dla konia jakiś dyskomfort?
Horse_art masz PW 🙂
aien, ma niższe niż miał ale póki co na więcej podeszwa nie pozwala. Raz, że strzałka ma baaardzo dużo do nadrobienia a dwa, że jeszcze troszkę poczekam aż bardziej zespolona puszka zrośnie. Póki co ciesze się od prawie 2 miesięcy fajnym, elastycznym ruchem od piętki i tym, że moge codziennie wisadać a kulawizny ani śladu, teraz już nawet bez butów.
Cejloniara- przepraszam jeśli nie doczytałam, ale pisałaś, że epici pasują na kopyta niekoniecznie idealne, ja tego nie odebrałam jako wysokie piętki 😡 Ja używam ich na krzywe kopyta (mocna flara z jednej strony), jednak nie przepadam za nimi i raczej się będę ich pozbywać...
Aien- kulawa to ona przez to odgniecenie nie jest, ale wgniecenie jest wyczuwalne pod palcem, mogę pstryknąć fotkę jeśli chcesz...
Nie trzeba, jeśli to nic strasznego 🙂 dzięki kasik
Celjoniara rozumiem 🙂
aien :kwiatek: za czujność 🙂
kasik :kwiatek: za cierpliwość 🙂
Horse_art, no właśnie może gdybym nie miała konia, który tak szurał i szurał i był energooszczędny a teraz po ponad roku walki o lepsze kopyta mam konia z wyścigowym stępem o tak, bo koń tak właśnie chce, nie szurającego, energicznego, wesołego do przodu, to bym na Twoje posty takiej uwagi nie zwróciła 🙂 pomyśl o tym, bo fakt, że Twojemu "wolno rosną kopyta" też jest hmmm zastanawiający i dziwny.
no i wlasnie tak tu podpytuje co robic bo tez bym chciala zmienic ta jego "energooszczednosc" na pozadne, ladne, wydajne i bezpieczne chodzenie 🙂
tylko wlasnie chce powykluczac choroby i przypadlosci (a jak są to je wyleczyc) - zeby ewentualnie wiedziec ze juz niec nie moge zrobic i poprostu to kwestia treningu.
kopta mu od zrebaka wolno rosly (znam go od urodzenia), ale cholera zeby az tak? 🙁 dostawal jakis czas...no rok praweie, to troche przyspieszyly, potem jak zaczol chodzic 24 h po dworze takze. no ale to i tak starsznie wolno (szczegolnie jak sie chce cos korygowac )🙁 wiec pytam co robic, bo widze ze macie doswiadczenie :kwiatek:
Pokazywałaś zdjęcia kopyt (zrobione zgodnie z instrukcją) w wątku o naturalnym werkowaniu? Może skoro koń chodzi 24 na padoku to wcale mu wolno nie rosną tylko sobie je sam ściera? Ale jeżeli on stał tyle w boksie po kontuzji, jak piszesz, to mogły mu się jakieś patologie z braku ruchu przypałętać. Wiesz, połupana ściana to akurat najmniejszy problem.
I jeszcze piszesz, że koń ma jazdy 2 razy w tygodniu. A jesteś w stanie wsiadać na niego częściej ale na krócej? Nam to bardzo, bardzo pomaga. Codziennie ale na pół godzinki.
Jeszcze jak masz możliwość, to bym grzbiet sprawdziła. Masz możliwość skorzystać z pomocy Gagi to korzystaj 🙂🙂
tak, zrobie takie zdjecia jak tylko u niego bede i pogoda pozwoli.
cos przez to stanie, zanik miesni i ogolene wyniszczenie (szczegolnie na pocztku) napewno sie popsulo... i bediz eo wychodzic w miare wzrostu wymagan treningowych. ale jak bede mogla a juz 3-ci czy 4-ty dzien sie staram) porobie zdjecia i kopyt i w ruchu, poobserwuje.
z jazda..staram sie jezdziec czesciej ale niestety nie daje rady..... za duzo pracy niesty, zreszta jak juz jest czas dla swoich koni to jeszcze a tego w bryczke, a tamtego poruszac, a na siamtym dzieci znajowych powozic, albo jest za goraco, a to pada, a to komary... a on chodzi duzo - ma duze laki i podworko i kolege z ktorym robi duze odleglosci we wszelakich tempach - sie sami trenują hahaha 😁 mam nadzieje ze teraz jesienią bedzie spokojniej i czas sie znajdzie czesciej....
Horse_art - co prawda Twojego konia widziałam kilka lat temu - jakiś czas po wypadku (wiesz gdzie ;-)) ale pomyślałabym o suplementacji - szczególnie teraz, kiedy zmiana sierści ma jednak wpływ na jakoś rogu. Osobiście polecam preparat firmy Orling - Biotin H czy jakostak - w duzym opakowaniu - efekty tego konkretnie suplementu miałam okazję wielokrotnie widzieć - róg rośnie szybciej i jest na prawdę dobrej jakości...
Poza tym rzeczywiście praca 2 razy w tygodniu to żadna praca...
Co do butów - sklep.horses to szczeciński sklep - kontakt bezpośredni to jednak co innego niż mailowanie
Mamy też w Szczecinie dobrego kowala, z którego usług korzystam od lat... może warto zainwestować?
tam dostawal jakies witaminki...a pewnie nie dostawal bo jedzenie tez kradli-widzialas jak wygladal)jak juz go zabralam dostawal siare, jakos z przerwą przez 1,5 roku lacznie, potem witaminy takie ogolne, ziola, teraz MSM i olej lniany.
troche problem jest z tym ze podawac moge tylko jak jestem, bo pan u ktorego stoi moze nie dac sobie rady dawac mu specjalnie (zaden nie dostaje tresciwej, tylko moj te ok. 3-4x w tyg jak jestem), ale jesien-zima dostawac bedą, wiec moge mu dorzucic jeszcze cos - wtedy chcetnie sie z toba skonsultuje :kwiatek: co jakis czas zamawiamy z makany wiec ceny sa takie (porownujac z pl) ze mozna poszalec 😉
z kowali do mnie przyjezdza krzysiek t. i zbyszek w. - "twoj" to ktorys z nich?
robia dobrze...nie mozna narzekac...tylko z przyjedzaniem ich jest problem...ten 1 jezdzi rzadko, a ten 2 sie umawia i tygodniami nie przyjezdza i to bez uprzedzenia ;/
podaj koniecznie kto jest u ciebie! :kwiatek:
a buty patrzac tu na ceny i przebitki sklepow (juz skojarzyzlam czyj to sklep, faktycznie szcz. :P ) to jak wyjdzie taniej bede sciagac z niemcowa czy innego kraju. jak beda chetni to moge jakas wieksza ilosc. no albo poszukam uzywanych... tylko najpierw musze wywerkowac i zmierzyc kopyto (bo po werkowaniu trzaba tak?)
Nie po werkowaniiu a mniej wiecej w połowie terminu - po werkowaniu masz kopyto ok 1 cm mniejsze, niż przed kolejnym, zatem buty mogą okazać siez czasem za małe
I nie - zdecydowanie biorę innego kowala... i jestem za tym aby jedna osoba zajmowała się kopytami , nie raz ten raz tamten...
i właśnie kwestia pomiarów jest jednym z powodów dlaczego osoby strugające swoje konie tradycyjnie co 6-8tyg powinny się zastanowić czy nie lepiej kupić za koronkę, bo one wybaczają w tej kwestii więcej....
Przykład- znajoma ma buty rozm 3 i pożyczała ich dla konia, który ma rozmiar 2 (już kupione). Po założeniu gaitera buty były lekko luźne (latały) ale koń nie zgubił ich nawet w szybkim galopie.... czy buty przed koronkę tyle zniosą?? szczerze wątpię.... glove na 1000% nie!! A epici.... też wątpię.... ale mogę sprawdzić, bo mam rozmiar 00 dla hucułów i młodego konia o kopytach mniejszych....muszę tylko się upewnić jaka jest różnica w wymiarze kopyt....
mam jeszcze jedną propozycję- Cejloniara- jeśli możesz wrzuć fotki kopyt swojego konia, tak by było widać wysokość piętek...ja strugam konia ze sztorcem i pożyczałam dla niego kiedyś na stępa glovy.... pomimo tego, że rozmiar był odpowiedni, buty nie wytrzymałyby na kopycie nawet kłusa.... epiców mu nie mierzyłam 🙁 ale też mogę sprawdzić 😉
p.s to ten koń galopował w za dużych old mac's....i było ok....
żeby nie było niedomówień- nie namawiam nikogo do kupowania butów na wyrost.... but musi być dopasowany, bo inaczej może powodować uszkodzenia koronki bądź innej części kopyta....
jeśli chodzi o GLOVY
widziałam na filmach jak Ramey dopasowywał je do kopyt "na gorąco"...może tu jest ten haczyk 🤔