buty dla koni
Alvika teraz robię jak piszesz,ale i tak ciężko bo ten piach tam zostaje ja to próbuję wytrzepać i dostaje szału 🤔wirek:
Dostanę zawału przez to konisko 😉
Czy OM są jakoś bardziej zabudowane niż Cavallo?Może mniej się piach sypie?
Ja moje glovy wodą równo płuczę, gumę wycieram, a gaiter następnego dnia jest lekko wilgotny, ale nie obciera młodego.
Kotbuty- mi sie renegade wydaja takie idealne konstrukcyjnie do wilogodzinnego pobytu na kopycie, ale Dea pisala, ze odfruwaja, poza tym sa na kopyta dlugie nie okragle
kasik - ja tylko jedną wypowiedź czytałam, że odfruwały. Tylko dlatego to napisałam, zeby nie było, ze one nigdy nie spadają. Tamten koń akurat mocno pojechane do przodu miał kopyta. Może Twoim na okrągłe by pasowały? Spróbuj, na rynku wtórnym pewnie sprzedasz raczej bez problemu 🙂 Na grupie sporo entuzjastów mają, więc to nie tak, ze one jak hermesowe sandały, ze skrzydełkami w komplecie.
[quote author=kasik link=topic=140.msg1088707#msg1088707 date=1312136267]
Kotbuty- mi sie renegade wydaja takie idealne konstrukcyjnie do wilogodzinnego pobytu na kopycie, ale Dea pisala, ze odfruwaja, poza tym sa na kopyta dlugie nie okragle
kasik - ja tylko jedną wypowiedź czytałam, że odfruwały. Tylko dlatego to napisałam, zeby nie było, ze one nigdy nie spadają. Tamten koń akurat mocno pojechane do przodu miał kopyta. Może Twoim na okrągłe by pasowały? Spróbuj, na rynku wtórnym pewnie sprzedasz raczej bez problemu 🙂 Na grupie sporo entuzjastów mają, więc to nie tak, ze one jak hermesowe sandały, ze skrzydełkami w komplecie.
[/quote]
U nas przody okrągłe - tyły długie. Ale strzałki pognite i niedorozwinięte w przodach. Bez butów tego nie wyleczę (takich na całą dobę zakładanych) i pozwalająych na normalne bieganie koniowi.).
Dea- ja z chęcią "wymienię" moje glovy na renegade ale one mają rozmiarówkę co najmniej dziwną...z tego co rozumiem (a rozumiem co 10te słowo)to do długości kopyta należy dodać kilka mm (3-7) i to jest długość buta. Dla Smyka potrzebowałabym teoretycznie rozm 0 (116mm szer, dł 127 a moje kopyta to 11,5x 11,5) tylko mi nie pasuje ta długość;( i nie wiem jak się ma do tego kąt przedniej ściany, bo w przypadku glovów to raczej ma znaczenie.... Wyczytałaś może coś na ten temat?? Nie cierpię dobierać butów...
A co do kupna na ebay- to bez pomocy nie dam rady, ja 2lewe ręce mam do takich spraw...
A ja oszaleję z tymi butami 😵 Cavallo mi dziś obtarły znowu tą samą nogę na piętce do krwi tak że aż krew spływała sobie po bucie, bo wciągane ludzkie nałokietniki jako skarpetki powędrowały aż na pęcinę 🤔 jak to możliwe nie wiem 😵 a założyłam je tak nisko-prawie na kopyto.
Wymyśliłam że doszyję gumę na dole-na zasadzie czapsa - do tych "skarpet" to wtedy nie pójdą do góry.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? ❓ Help me bo zwariuję 🤔wirek: albo zacznę 🥂 pić 😤
Perlica, jak jeżdżę z filcami, to opaski elastyczne zakładam na kopyto włącznie; na dole wystaje może 3-4 cm pazura, na górze wystają na ok. 6cm.
Perlica, ja bym więcej takich butów niedopasowanych koniowi nie założyła. I supergaiter tu też nie pomoże 🙄 Dopuścić , żeby but obtarł aż krew leciała? 🤔
Azbuka, ja wciąż mam wątpliwości, na ile u Perlicy buty są niedopasowane - a na ile technologia ich prawidłowego zakładania jest niedopracowana. Jedno jest tylko pewne, do momentu wygojenia się piętki szlaban na buciki...
DZiewczyny- a może model butów trafiony jak kulą w płot?? a może koń delikatny?? trzeba kombinować... my też mamy delikatesa i teraz 10razy się zastanawiam zanim mu coś kupię.
Perlica- 🚫 próbowałaś tą piętkę leczyć kremem dla dzieci na odparzenia?? Takim np nivea z cynkiem i kiełkami pszenicy?? Ja tak na otartym od popręgu koniu cały rajd przejeździłam i nic się nie działo, fakt, że krwi nie było i tylko musiałam dbać żeby gorzej nie było... To jest super na wszelkiego rodzaju powierzchowne rany, nawet na grudę pomaga 😉 minusem jest to, że się paskudztwo zmyć nie daje i brudzi sprzęt na biało 🙁
powodzenia, bo temat dopasowania butów jest trudny w naszych warunkach...
Piglet nie wiem jak taki gaiter się zakłada-znaczy jak on wygląda na kopycie ❓
Skarpety Cavallo firmowe też nie dają rady w tej obcierającej się nodze, bo też się rolują.
Buty są dopasowane, bo drugiej nogi nie obcierają, a obciera się w tym samym miejscy cały czas bo jest podrażnione( od 1 założenia) i noga łysa bo sierści tam prawie nie ma(kopyto białe i skóra różowa więc delikatniejsza niż w 2 kopycie-normalnym nie białym).
Wygląda na to że źle założyłam te nałokietniki- spróbuje założyć na całe kopyto jak skarpetkę normalną.
Czy możliwe że ta piętka się obciera bo tam mam wkładkę gumową a w bucie drugim nie mam i ta noga jest wyżej trochę? 🤔
Azbuka mój koń się obciera od wszystkiego - nawet ogłowie musi mieć Kieffera z żelową wkładką bo inaczej się obetrze 😂
Buty są w porządku bo drugi nie obciera nawet bez skarpety...
ten gaiter się nie rolluje, nie ma takiej możliwości jeśli jest dobrze dopasowany i zapięty, oraz moim zdaniem powinno się stosować wkładkę
nie mam koncepcji tłumaczyć przez net jak on wygląda na kopycie 😜
wpisz sobie w google grafika "old macs gaiter" i pokazują się różne obrazki na ten temat...może to Ci coś pomoże
także na you tube były kiedyś filmy instruktarzowe jak zakładać różne typy butów easy care...również na stronie easy care są informacje na ten temat wraz ze zdjęciami
jeśli nie uda Ci się zrozumieć, to daj znać to zrobię zdjęcie w stajni i tu wkleję
jednakże jest to gaiter przystosowany do butów boa i old macs, easy care i nie wiem czy w cavallo zda egzamin, ale sama koncepcja tego gaitera jest moim zdaniem dobra
A ja mam pytanie do tych, k tórzy zamawiali buty w Kramerze.... zrobiłam wczoraj zamówienie ale nie potrafiłam ustawić naszego wspaniałego kraju jako celu dostawy. Wciąż pojawiała się Austria.... poszło więc na mój adres plus Austria. Wysłaliśmy maila z wytłumaczeniem i prośbą o potwierdzenie...mam duszę na ramieniu, bo buty muszą dotrzeć przed 14tym sierpnia. No i problem z kosztami wysyłki, bo z konta ściągnęło tyle co za przesyłkę do Austrii 🙁 jak ja nie lubię być upośledzona językowo 🤦 Jak Wy sobie z tym poradziliście??
mi koleżanka zamawiała i były przeboje, buty szły meeeega długo...ale może Twoje dojdą szybko
Piglet znalazłam 💃
Już wiem jak to działa-wygląda nieźle, bo z tyłu właśnie zabezpiecza- tzn to szare pod podeszwę kopyta a czarne owija i chroni.
Może zamówie i jedne i drugie i popróbuję...
Wczoraj końskie trampki cavallo wyszły na kolejne testy - deszcz, błoto, podmokłe łąki w których koń zapadał się po staw pęcinowy włącznie, śliskie gliny itp. Prawdziwy off-road.
Buty dostają ode mnie złoty medal (koń też, za te piruety na wspomnianej glinie...), trzymały się świetnie, pomimo braku szlufek* i wybitnym luzom bocznym na zadach.
Przyczepność na mokrej trawie była bardzo dobra, zarówno pod górkę jak i z górki (biegaliśmy po stoku narciarskim). Na glinie nie uniknęliśmy poślizgów, ale tylko przy gwałtownych manewrach typu zakręt 90 stopni w galopie czy nagłe hamowanie przed zdziwionym bocianem.
Żaden z 4 gaiterów z opaski elastycznej nie zmienił położenia; w zadach pracowały na oryginalnej gumowej wkładce cavallo, w przodach na 1cm filcu. Kocham je miłością szczerą.
*- szlufki jednak nie są niezbędne. Każdy but ma po dwa małe paski dociągowe. Szurając nogami po krzakach i gałęziach powalonych drzew zdołaliśmy odpiąć po 1-2cm paska górnego na zadach. Dolne paski trzymały mocno, a rzepy podstawowe w zakładce ścianek buta trzymały bardziej niż mocno, mimo obklejenia butów od wewnątrz błotem i nasionkami (jak wspomniałam, mamy boczne luzy)
Turf king czy cavallo simple? Oto jest pytanie...
Przymierzam się do zakupu butów dla mojej szkapiny. Własciwie to myslałam, ze dokonalam już wyboru, postawiłam na turf king, ale okazało sie, że w podobnej cenie moge kupić cavallo ze skarpetą i żelową wkładką w zestawie. No i mam teraz ino dylemat 😉 Które wybrać?
witam! mam do sprzedania... a my mamy watek ogloszeniowy i regulamin forum.
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] ogloszenie w niewlasciwym miejscu
A ja mam wygojoną pietkę już i dziś próbuję założyć buty.
Mam ludzkie nałokietniki i doszywam gumki od spodu jak czapsy żeby mi nie wędrowały do góry- dziś wieczorem robię test.
Jak koń się obetrze to obetnę jej tą nogę i będzie spokój 😂
Perlica, z tego co kojarze to masz buty cavallo simple. Mam pytanie, czy rozmiarówka pokrywa się z tabelą producenta? Nie jest zanizona albo zawyzona?
mam Cavallo ale Sport- nie mierzyłam buta więc trudno mi powiedzieć.
Jak kupowałam to mierzyłam kopyto i rozmiarówka pokrywa się idealnie, bo buty wskakują na kopyto i bardzo dobrze się trzymają.
:hurra🤔karpetki mojej produkcji tak zabezpieczają piętkę że koń mi się nie obtarł bo nie podjeżdżają skarpety do góry 😅
Mogę jeździć i jest ok 💃
A do mnie po 2 miesiącach oczekiwania nareszcie doszły buty 😅
Leżą idealnie, a bałam się, że będą za małe na długość. Tylko koń nie bardzo chce się lepiej ruszać, ale może musi się przyzwyczaić😉

Muszę znaleźc sobie lepszą skarpetę, bo ta opaska elastyczna jakoś mnie nie przekonuje.
Alice ja mimo, że kupiłam największą opaskę elastyczną, nie jestem w stanie przeciągnąć jej przez kopyto :/ u ciebie jest jakaś bardzo luźna. gdzie kupujesz?
aien, kupiłam akurat na wakacjach w Berlinie w jakims badziewnym sklepie za 1 euro 😁 Wpadło mi w ręce to pomyślałam, że się przyda.
Z zakładaniem nie ma żadnego problemu, ale może to dlatego, że kopyto małe?
Alice mam dokładnie te same opaski 😉
Ale już wczoraj koń się zaczął obcierać- opaski są dość luźne i przez jazdę na hali to się robi bo tam głęboki piach, który wpada do środka. Wychodzi że po hali na boso trzeba 😵
Ja zamierzam te opaski zamienić na inne, albo skrócić tak, żeby zakrywały tylko piętkę i ściśle do niej przylegały.
Przy okazji mam pytanie: głównie do Alviki - lepsze są oryginalne, gumowe wkładki, czy te filcowe? Na razie mam gumowe, ale zastanawiam się czy to jednak mimo wszystko nie za mała amortyzacja jak na mojego kalekę. Nawet mi chodzi po głowie żeby dac obie na raz 🙄
Fajniejsze podkładki są z easy care z tego co słyszałam, myślę że można je dopasować do Cavallo łatwo.
oo...dobry watek 😀
zastanawiam sie na zakupem butow...mozecie mi polecic jakies dobre? (wytrzymale, wygodnie, bezpieczne (zeby np piach nie wlaywal)..i w niepowalajacej cenie :P)
opis przypadku 😉 :
- mlody kon, rzadko chodzacy (zwykle max 2x w tyg) ma zdrowe kopyta i nogi, tyle ze ciąga nimi jak sie go nie zmusi do podnoszenia lub nie ma takiej ochoty... nie czuje potrzeby zeby podnoscic...( wykrok ma dlugi), czasem się ściga (ze zachacza tylnymi o koronki przednich)
- kopyta rosną niesamowicie wolno, wiec kazde oblupanie czy ewentualne starcie jest szkodliwe i mnie przeraza
- normalnie chodzi po miekkim wiec uszkodzen nie ma (no jakies tam połupania czasem)
- buty sa zatem potrzebne tylko do wyjazdow co jakis czas w teren (co kilka tyg. pewnie, wiec kuć -nawet jakbym uwazala ze to dobre, to si enie oplaca raczej) kiedy bedzie trzeba jechac po ścierajacym podlozu (beton, asfalt czy zuzel/kamyczki - oczywiscie na zmiene z piskiem (czesto glebokim i sypkm)) , zimą gdy ...no wiadomo - snieg, slisko, twardo, lub na sporydyczne rajdy gdy podloze jw.
Przy dluzszej jezdzie nie mam sumienia ni sił (on tez) zeby pilnowac podnoszenia...wiec ciagac bedzie - boje starcia czy obłupania, podbicia...
wiem ze pare stron juz tu w watku jest, ale moze po opisie - z doświadczen zbieranyc latami czasem, cos konkretnie mozecie mi doradzic/odradzic w naszym przypadku?
horse_art- typowo rajdowe sa buty nie zakrywające koronki. My mamy glove i epic. Niestety oba te modele wymagają kopyt symetrycznych o niskich piętakach, inaczej ich nie dopasujesz a koń je będzie gubił.... ale piszesz, że Twój się ściga... więc zdejmie taki but 🙁 Możesz kupić old mac's one więcej wybaczają kopytom, na rajdy też się nadają... ale cena Cie raczej nie zadowoli 🙁 z resztą chyba każde nowe buty sa drogie (choć to pojęcie względne.....)