buty dla koni

Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
04 czerwca 2011 18:27
szlufki po wewnętrznej stronie i wewnętrzna dolna krawędź  🙁
A Cavallo bardzo fajne tylko chyba na okrągłe kopyta...? A my niestety owalni 😉
lockmittel   Co nie zabije to dobrze zrobi mi.
05 czerwca 2011 08:36
Czy ktoś z Was słyszał o butach Renegade? Wpisałam w szukajkę, lecz niestety mi nic nie wyskoczyło. Jak cenowo wychodzą? Są droższe od Cavallo? Jak z wytrzymałością?
To link do niemieckiej strony sprzedającej buty Renegade
http://www.der-hufpflegeshop.de/index.php/cat/c15_Renegade-Hufschuhe.html/XTCsid/4bc62a0712e84aabd6c065d853c4ab19

A to adres do strony amerykańskiej
http://www.renegadehoofboots.com/

To buty na rajdy więc są bardzo wytrzymałe. Należy tylko pamiętać, ze są to buty dla koni o niskich piętkach.
A ja donoszę, że epici i glovy odfruwaja w cwale 🙁 Nie sadziłam, że to możliwe w przypadku epiców, bo tak mocno siedzą na kopycie przy dużej dźwigni zapięcia, a jednak- hucuł potrafi 😵 No i glovy też odfrunęły, na nodze zostały same gaitery jak nasz arab odpalił 😤
Ja swoją przygodę również rozpoczęłam od glove i w bardzo szybkim czasie wymieniłam  je  na OMG2 gwarantuję ci że noga koniowi się urwie a one nie spadną podobnie jest z boa, których używa mój kolega i mam nadzieję że cavallo również będą nie do zgubienia  🤣
Niestety nie możemy kupić butów pełnych, bo zbyt długie trasy robimy i obawiam się że mogłyby się dziwne rzeczy dziać z nogami, poza ty widok wylatującego na kilka metrów w górę glova - bezcenny 😂 a tak serio irytujące jest ciągłe łatanie gaiterów, ale boimy się zaryzykować pakowania końskich odnóży  na 8h i więcej w buty za koronkę 🙁 Ciekawa jestem opinii  na temat butów renegate, bo może one będą alternatywą???
Czy ktoś mi może doradzić ??

Chcę wybrać buty dla mojego kopytnego, rozmiar kopyt przednich 13x13 i 13.5x13.5 i wysokie piętki. Koniecznie muszę używać butów z wkładką na strzałkę.

Aquarius mierzyła i ma takie wnioski
" Bo Easyboots raczej nie będą się nadawać. Prędzej Turf Kingi 5 (14x14).
Ciężko w ogóle oszacować rozmiar, bo moje 4 mają 13,5x13,5 czyli powinny pasować, a na kopyto nie weszły"

Zanim kopyta stały się "naturalnie wywerkowane" miałam cavallo rozmiar 5, ale to był totalnie nietrafiony rozmiar. Niby kopyta miały te 14.5x14.5 cm, ale kopyta w nich pływały.

Mogę wrzucić zdjęcia kopyt.

Bardzo ładnie proszę o radę 🙂

s.   happiness is easy
06 czerwca 2011 08:11
Nie wiem, co rozumiesz przez wysokie piętki, ale jesli Ada mówi, że są wysokie, to zakładam że są.
Niestety Turf Kingi żadko wchodza na kopyta z wysokimi piętkami! Nawet jesli teoretycznie rozmiar pasuje. Weź pod uwagę, że model II który nie wszedł jest minimalnie mniejszy od tego samego rozmiaru w modelu I, więc może rozm. 4 jedynek dałby radę?
Na wysokie piętki podobno najlepsze Old Macs i Cavallo.
Cavallo rozm.4 przy moich kopytach 12,8 X 13,0 były luźle bez wkładek.
Nie wiem, czy poprzednio stosowałaś wkładki, jesli nie, to pamiętaj, że i one potrzebuja trochę miejsca w bucie i zawsze zapełnią ewentualny luz.
[quote author=Mój_Misek link=topic=140.msg1032168#msg1032168 date=1307300967]
mam nadzieję że cavallo również będą nie do zgubienia  🤣
[/quote]
Cavallo są jaknajbardziej do zgubienia  😕
Ale ja juz mam sposób na spadające buty  😎
Kupiłam kaloszki neoprenowe xxl i przyszylam do nich jedna strone rzepa a do butów drugą i przyklejam je na rzep, tylko na jazde.Czuje jak kobyla sie nadeptuje ale buty ani drgną, a ona robi to coraz rzadziej  😅
Tak jak mówi s. na wysokie pietki TF nie pasują nawet rozmiarowo większe, one są tak wyprofilowane ,ze piętka musi byc poprawna , bo inaczej źle leża.
Na wysokie pietki tylko Cavallo badz OM.
Chyba po prostu kupię Cavallo 4. Dzięki dziewczyny
kasik mój koń dziennie spędza w butach na pastwisku od 4 do 6godz plus jazda, na zawodach nosił je ponad 10 godz od momentu wyjazdu z domu do powrotu, być może macie inne zdanie ale ja tam OM-kom wieżę bezgranicznie, jak do tej pory się na nich nie zawiodłam i mom nadzieję że tak zostanie 🙂... oby

A tak z innej strony czy osoby, które stosują hacele do swoich butów mogłyby wrzucić zdjęcia tych "śrubek" da się je jakoś skombinować samemu czy trzeba kupować oryginalne??
Mój_misiek- na razie pobujamy się z easyboots, bo takowe mamy 🤣 Choć w dość szybkim tempie brakuje nam gaiterów 🙁 Po prostu będziemy zdejmować buty gdy w planach będzie odpalenie ponaddźwiękowej 🏇, tym bardziej, że do tego potrzebne jest idealne podłoże. W szybkim galopie nie ma tego problemu. No i ostatnio założyłam na mojego sztorcowego konia ponownie glovy, które spadały i jakoś się trzymają, być może to znak, że z kopytami coraz lepiej......choć czadu to bym w nich akurat nie dawała, to buty idealne na rajdy....nie na wyścigi 😂 Na temat OM zdania nie mamy, bo ich nie znamy, wiem jedynie tyle, co przeczytałam 🙁
A czy ktoś może mi wytłumaczyć po co jest ten karbowany gumowy pasek w epickach?
Ksik podziwiam cię za cierpliwość... mi glavy zaczęły spadać dokładnie po dwóch tygodniach użytkowania, a gdy musiałam brodzić w rzecze aby je wyłowić to szlak mnie trafił i teraz leżą gdzieś w garażu bezużyteczne. Jakoś nie mogłabym jeździć konia i wciąż zerkać mu pod nogi i podglądać czy ma buty czy nie  😵
Z tym że ja nie mam wyboru jeździć bez czy w butach... mój koń bez nich 100metrów kłusem by nie przebiegł, wiec moje muszą być totalnie nieawaryjnie. Poza tym przeraża mnie myśl szukania buta na kilkuhektarowym pastwisku  😂
gacek- a co? Też masz ochotę go wyciąć?  😀iabeł: Mi ten pasek wrzyna się lekko w końską piętkę i chętnie bym go wycięła. (mi się wydaje, że to ma być takie wzmocnienie, coś co podtrzymuje piętki, żeby kopyto nie zsuwało się do tyłu, w stronę miękkiego tyłu buta)
Mój_Misiek glovy arabowi odleciały zaledwie raz a używamy ich juz pół roku 😁 Tak z mojej obserwacji wynika, że to buty, które muszą być doskonale dopasowane na konia o doskonałym ruchu i poprawnych, najlepiej werkowanych metodami naturalnymi kopytach....

Co do paska w epicach to o ile pamiętam nazywa się straps czyli analogicznie to pover strapsów w glovach a one mają służyć lepszemu dopasowaniu butów (utrzymaniu ich w prawidłowym położeniu). Nam jakoś nie przeszkadza ten pasek, jest sobie i tyle, a czy działa, to nie wiem....
gacek- a co? Też masz ochotę go wyciąć?  😀iabeł: Mi ten pasek wrzyna się lekko w końską piętkę i chętnie bym go wycięła. (mi się wydaje, że to ma być takie wzmocnienie, coś co podtrzymuje piętki, żeby kopyto nie zsuwało się do tyłu, w stronę miękkiego tyłu buta)

Widze że nie tylko ja miałam takie myśli :P

On mi sie odznacza na kątach wsporowych i nie wiem czy to znaczy że mam za małe buty? ale na wymiar kopyta są mniejsze i moim znaniem but dobrze leży
Mam to samo, tyle, że mi się odznacza nie na kącie wsporowym, bo kąt dla mnie- to ten twór twardy, a na piętce, czyli tym miękkim które leży pod/nad kątem wsporowym.
Odznaczało się mniej, póki nie zakładałam do buta wkładki. A ponieważ teraz podeszwy mamy cienkie i bolesne, więc włożyłam wkładkę. Po włożeniu wkładki, kopyto poszło w górę i piętka trafia właśnie na tę guma, która się odznacza.

Gdyby nie to, że planuję kiedyś tam wyjąć te wkładki, to pewno bym uciachała gumę. A tak.....czekam i patrzę na ślady na piętkach.  🤔
a ja dziś dostałam moje cavallo i... są za duże  🤔 😵
A jaką miałaś długość i szerokość kopyta i jaki rozmiar brałaś? Pytam, bo powoli dojrzewam do zakupu cavallo na nasze tyły. Skoro mam na przody, to i na tyły by się zdały i można jeździć asfaltem do bólu.  😉
Hej. Miałby ktoś pożyczyć butki na kilka dni do sprawdzenia?🙂Byłabym bardzo wdzięczna, bo mam z moją problem z dopasowanie rozmiaru. Na lewą noge pasuje 0 z Epiców a na prawą 2 ;] Zamawiałam testery w sklep.horses ale niestety się nie mogę doczekać.
mój ma dł 12,5-13cm (jedno kopyto jest dłuższe) a szerokość w zasadzie jest taka sama 12,5-12,8 cm
zamówiłam rozmiar 3 i na szerokość jest ok ale na długość to jest ok 1cm luzu, poza tym jak zapnę rzepy to ten paseczek jest zbyt luźny i jak go zapnę na te kołeczki to po prostu sobie zwisa.
A na naszych absolutnie nieprawidłowych kopytkach glove trzymaja jak przyklejone.
Hmmm!! Osobiście słyszałam, ze buty należy ZAWSZE używać z wkładkami, choćby cieniutkimi.
Błotosmętka- używasz do glove wkładek 😲??, bo pani-ekspert mi odradzała do tego modelu. Muszę sobie zamówić ale do epiców, w sumie dla araba do glove też by się przydały, bo  w bucie coraz więcej luzu się robi...

Nasz arab kopyt idealnych to nie ma, ale ma za to niskie piętki i okrągłe kopyta i glove też się fajnie trzymały do czasu lotu z ponadświetlną w cwale 😂 Ale wcale nas to nie zniechęca.... Niestety prawda jest taka, że dopasowanie glovów to kwestia szczęścia 🙁 Z naszych 3koni, dla których kupiliśmy ten model tylko jeden może sobie w nich spokojnie galopować ale cwałować to już nie 😁
Długo trzeba czekać na te buty.... Mogliby mieć na stanie kilka par każdego rozmiaru...

Miałam cavallo 5 i były za duże więc muszę spróbować 4

😅czy ktoś mógłby wstawić foto haceli do butków 😅
kasik bez wkładek mój koń nie chciał chodzić a buty latały na boki.  Początkowo używałam grubych wkładek a teraz mam cieniutkie. Ponieważ mamy wąskie i długie kopyta, brzegi wkładki dodatkowo stabilizują kopyto w bucie ( wkładka jest dopasowana kształtem do buta nie do kopyta).
Błotosmętka  :kwiatek: Zamówiłam grube i cienkie wkładki, zobaczymy, które nam spasują 😉 Mam nadzieje, że problem odlatujących w galopie epiców był jednorazowy, możliwe że źle założyłam buty na piętki... Jeśli jednak będzie się powtarzał, to pomyślimy o kleju, bo nie zamierzam się stresować! Macie coś przetestowane??
dea   primum non nocere
16 czerwca 2011 09:27
Znalazłam ostatnio pod biurkiem w pracy materiał, który wygląda mi na dobrego kandydata na podkładkę - jakas pianka syntetyczna, klejona z kilku warstewek. Dość twarda, można po niej skakac, na pewno się nie gnie łatwo, wbitego w nią palca się nie poczuje, nawet mocno zgnieciona wraca do poprzedniego wymiaru. Używa się tego do zabezpieczenia sprzętu elektronicznego wysyłanego pocztą, chyba jakiś następca styropianu. Hmmmm...
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
16 czerwca 2011 11:47
hej w tym dziale jestem nowa wpadłam tu tak na chwile szukając alternatywy do kucia .
Mam młodą 4 letnią klacz kuca jeżdze dosc często w tereny ale i ćwiczenie na ujezdzalni gdzie mamy odpowiednie podłoże ,
zauważyłam ze klaczce strasznie mocno się ścieraja przody powiedziano mi że trzeba ją podkuć ale znowu kucie nie wzmocni tych kopyt .
Wpadłam na pomysł by dawać jej dodatek na wzmocnienie rogu kopytowego i właśnie myśle by w tereny zakładać jej buty .
Co myślicie ? Pozatym ma malutkie kopytka i nie wiem czy dobiore dobry rozmiar .
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się