buty dla koni

aien   wędrowiec
04 lipca 2010 09:10
BeAtra, powinnam kupować teraz, zaraz. Nie wiedziałam, że trzeba na środku, odrysuję inaczej. Turf Kingi i Old Mac są dla mnie niedostępne cenowo, nawet za rok. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Aien
Używane Turf Kingi II nie są aż tak drogie. Zakupiłam dwie pary właśnie i czekam na nie.
Zmierz kopyta, może będę miała odstąpić jedną parę 🙂.
Aczkolwiek mierzyłabym po werkowaniu, takim prawidłowym 🙂.
aien   wędrowiec
04 lipca 2010 15:11
Mierzyłam kopyta po werkowaniu, 13,7cm szer. na 13,2cm, drugie kopyto tak samo. Mam konia zimnokrwistego, także wątpię, że będziesz mieć podobny rozmiar.. a może jednak? Jak coś, to pisz pw...
Aquarius dokładnie - ja ustrzeliłam na ebayu nowe TK, a na allegro nowe OM - obie pary butów za prawie połowę ceny  😜
używane można wyłapać bardzo  tanio - nawet zdarza się za 1 euro, tylko trzeba polować  😉

Mierzyłam kopyta po werkowaniu, 13,7cm szer. na 13,2cm, drugie kopyto tak samo. Mam konia zimnokrwistego, także wątpię, że będziesz mieć podobny rozmiar..

Twój zimniok ma kopytka jak moje folblutki  😁
aien   wędrowiec
04 lipca 2010 15:35
No tak, tylko, że ja nawet nie wiem jaki rozmiar na te moje krzywusy. Przyłożyłam i wychodzi mi rozmiar 4 w easycarach.. Nie wiem gdzie szukać tabeli do Turfów i gdzie do Old Maców. Boję się, że kupię, i tak wszystko będzie do dupy.

Jedna z użytkowniczek zaproponowała mi Cavallo Simple Boots. Czy na te moje kopyta (odrys na poprzedniej stronie) się nadają? Oglądałam w necie, wyglądają na bardzo fajne. Jeszcze mam propozycję cenową tak kuszącą, że aż się prosi.
Buty są 13,5 na 13,5 (podobno, uwierzę, jak przymierzę), więc trochę upiłować kopytka, na pewno się znajdzie jakieś rozlanie 😉.
Tylko dla mojego to będą buty na lato, a na zimę poluję na rozmiar większy.
Aquarius, piszez o TKII? który rozmiar ma 13,5 na 13,5?

aien, OM najłatwiej jest dopasować, szczególnie do krzywusów 😉
np ja używam na te same kopyta ok 13x13cm dwa rozmiary (5 i 6) w zależności od pory roku czyli kształtu i wielkości kopyt i nie mam problemu z dopasowaniem.
a zaznaczam że te kopyta są baaardzo krzywe, szczególnie jedno jest masakrycznie koślawe po chorobie.

Cavallo są podobnie zbudowane jak OM więc pewnie też łatwo się dopasuje - ale nie miałam ich w ręku.

Na pewno najważniejsze jest żeby buty nie były za małe - jak są za duże to można coś pokombinować a jak za małe to nic nie zrobisz..
Ok, nie 13,5, a 13,4 mają TK (tak przynajmniej napisali na stronie Kramera), to jest 3.
Kupiłam 3 TK (po tym jak przegapiłam koniec aukcji TKII) i 3 TKII (jak się okazało, że nie pomyślałam, że można wpisać turfking, a nie turf king i jest jeszcze jedna aukcja z TKII).
Tylko jak pisałaś, TK i TKII różnią się rozmiarem, ale nagle nie mogłam znaleźć rozmiarówki TKII. Liczę na szczęście, może będą pasować na wszystkie cztery nogi na lato (powinny). Na zimę chcę jedną parę 4 TKII, tylko na razie ich nie widać.

Tyle jęczałam nad rodzajem i rozmiarem butów, że stwierdziłam, że nie przekonam się, jak nie zainwestuję i nie przymierzę.

PS. Podobno w poniedziałek zakończę sprawę gwarancji Epicków. Jeszcze miesiąc i byłby rok... Ale kto wie, może i uda się przeciągnąć do roku.
aien   wędrowiec
04 lipca 2010 21:39
Mi się wizualnie podobają bardziej Turf Kingi, wiadomo 🙂 Ale Cavallo też są całkiem niezłe, podoba mi się ich system zapinania. Czy stosuje się do jednych i drugich getry? Jak z ich spadalnością?
aien, do TK nie ma potrzeby stosowania getrów - chyba że masz taki teren że górą wsypuje się piasek do wnętrza buta
w Cavallo natomiast zakładają getry (np z opasek na łokieć lub skarpety), ale może ktoś kto ich używa się wypowie bo ja ich nie miałam w ręku.

Aquarius, no to rzeczywiście poszalałaś  😁
niedługo mnie dogonisz w kolekcji butów końskich  🤣
BeAtra, ewentualne 3 pary TK (nie licząc Epiców, które chcę, naprawdę chcę sprzedać - to nie jest ogłoszenie, tylko nadzieja na zrealizowanie gwarancji) umywają się do Twojej kolekcji. Zawsze wyobrażałam sobie, że masz ich tyle, że nawet nie wiesz ile 😉.
aien   wędrowiec
05 lipca 2010 07:58
Doczytałam w wątku po nocy także o wkładkach robionych z kwadratowych gum z Leroy Merlin 😉
Wiem, że opaski trzymają się dłużej, skarpety są niemal jednorazowe. Tylko jak ze spadawalnością Cavallo?
aien, nie wiem, czy ja mam te "gumy" z Leroy Merlin, czy z Castoramy, ale wiem jedno - nie sprawdzają się, ubijają się w ekspresowym tempie.
aien   wędrowiec
05 lipca 2010 08:48
Szkoda, taki byłby fajny tani zamiennik :/
BeAtra, ewentualne 3 pary TK (nie licząc Epiców, które chcę, naprawdę chcę sprzedać - to nie jest ogłoszenie, tylko nadzieja na zrealizowanie gwarancji) umywają się do Twojej kolekcji. Zawsze wyobrażałam sobie, że masz ile tyle, że nawet nie wiesz ile 😉.

😂 3 pary nie licząc epiców na jednego konia?  😁
to mniej więcej tyle co ja mam - chyba z 8 par butów by się doliczył  👀 , na dwa konie  😉
plus pojedyncze egz przeznaczone tylko na koślawe chore kopyto..

aien niestety na wkładki pod kopyto nie znalazłam dobrego taniego zamiennika - stosuję cały czas wkładki easycare, są nie do podrobienia, niestety..
Beatra, a które dokładnie wkładki? :-) Ja miesiąc temu zapisałam się do klubu trzeszczkowców. Od kilku dni wkłądam buty z karimatą i koń chodzi dość dobrze, nie kuleje nawet, ale za każdym razem wycinam całkiem nową wkładkę. Czy przy wkładkach firmowych potrzebne są większe butki? Jak sobie radzicie trzeszczkowi buciarze z wkładkami? 🙂  :kwiatek:

jedna z moich kobył też właśnie trzeszczkowa  🙁
używam czarnych wkładek comfort pad czyli średniej twardości, grubych (1,2cm) i cieńszych (0,6cm).
z tą wielkością butów to różnie bywa - w niektórych, np TK - gruba wkładka zmniejsza buta prawie o ok rozmiar.  po prostu to zależy od tego jaką but ma "konstrukcję"
żywotność wkładki zależy od konia bo dla niektórych cięższych koni czy takich co "ciężko" stawiają kopyta to nawet te firmowe wkładki mogą się okazać jednorazowego użytku  😵
moje panny xx na szczęście stawiają nóżki jak rusałki i wkładki żyją u mnie baaardzo długo  😎
Pamiętam BeAtra, że masz trzeszczkowczynię.
Ale tych wkładek z trójkątem na strzałeczkę używasz?
nie, nie mam potrzeby dodatkowo stymulować strzałki bo kobyła jest od rozkucia (od 5 lat) werkowana na niskie piętki i strzałka ma dobry kontakt z podłożem
Ah, to ja też nie będę potrzebowała takich z trójkącikami 🙂
Andre   I am who I am
09 lipca 2010 20:47
Czy koń w butach może brać udział w zawodach? Nie znalazłam zbytnio informacji na ten temat, tylko na początku tego wątku była wzmianka o chęci startów w butach 😉
Ktoś jechał/widział konie startujące w butach? Sędziowie mogą się przyczepić czy raczej nie mają do czego? Skoki wydaje mi się, że mogłabym jeździć w butach ale czy ujeżdżenie?
Jeśli ktoś coś wie na ten temat, byłabym bardzo wdzięczna gdyby opisał 🙂
Boję się, że uj. nie pojedziesz w butach.
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
09 lipca 2010 20:54
Z tego co wiem to temat był przez sędziów ujeżdżeniowych dyskutowany i wniosek z dyskusji był taki, że nie wolno.
aien - nie ma szans, zeby dobrze dopasowany but cavallo spadl, ja z moimi nawet plywalam w jeziorze 🙂 teraz w ogole nie wkladam opasek i kon sie nie obciera (na poczatku troche sobie futerko z pietek wycieral i mial gorace, ale but sie wychodzil i jest o.k. )
Dziś moje TURF KING II przeszły najcięższą próbę - wyjazd nad jezioro!
Kłusy i galopy w wodzie, pływanie, szalone zabawy na plaży i znów woda, znów piasek...
Bałam się czy gdzieś się nie obetrze od tego, tym bardziej, że po jeziorze jeszcze prawie 2 godziny las...
Wróciłyśmy do stajni, kopytka czyściuteńkie, lekko wilgotne, ciupinka piasku... ale wszystko super!

Jedyna wada butów - wydaje mi się, ale może to tylko moje spostrzeżenie, że w długim terenie koniowi w butach ciężej niż na boso - ciężar. A może poprostu moja taka otyła, że się najszybciej poci...  🙄
Andre   I am who I am
13 lipca 2010 14:01
Mierzyłam dzisiaj kopyta mojego konia po werkowaniu, wyszło mi 13cm szerokość, długość 16cm ale tutaj źle pomierzyłam bo wzięłam z całą piętką 😉 więc myślę że z 1,5-2cm będzie mniej 😉
chyba zwierzak mi nie wejdzie w Easyboot Epic 2 (124-130mm szer, 131-140 dł) 🙁?
Lepsza byłaby chyba 3 (131-139 szer, 141-150dł)
Czy te buciki można dostać gdzieś od ręki czy na wszystko trzeba tyle czekać 👀 ?
Jeśli znajdziesz Epici na przykład na e-bayu, to nie będziesz tyle czekać 🙂.
Andre   I am who I am
23 lipca 2010 17:00
Wczoraj stałam się szczęśliwą posiadaczką butków Easycare Old Mac's G2 🏇 😅
Dzisiaj zwierzak w nich chodził i był bardzo zadowolony, mógł swobodnie iść po żwirku 😀 Jeśli buciki podczas kłusa i galopu na lonży nie przesuwają się, ani nie obracają to oznacza, że są w odpowiednim rozmiarze 😉? Bez problemu wskakują na kopyta więc zbyt małe chyba również nie są 😉
Czy koń w butach może brać udział w zawodach? Nie znalazłam zbytnio informacji na ten temat, tylko na początku tego wątku była wzmianka o chęci startów w butach 😉
Ktoś jechał/widział konie startujące w butach? Sędziowie mogą się przyczepić czy raczej nie mają do czego? Skoki wydaje mi się, że mogłabym jeździć w butach ale czy ujeżdżenie?
Jeśli ktoś coś wie na ten temat, byłabym bardzo wdzięczna gdyby opisał 🙂

Heh, szczerze powiem, ze jechałam raz ale regionalne takie mało poważne🙂 Z tego co piszą na stronach niektórych producentów to można, ale to wszystko zapewne i tak zależy o przepisów Związku Jeździeckiego danego kraju.
Co do TK wiem że lhp ma na zbyciu, chciałam je na Czaplę ale są za duże🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się