COPD

Wynik BAL mówi o stanie płuc w danym momencie. Nie ma czynników drażniących, koń dostaje leki = wyniki się polepszają. Tak, jest to możliwe i po to robi się badania. Ale j.w. astma dalej jest. Może się znowu pogorszyć, może zostać jak jest.
jagoga,
U mnie np były wyniki BAL
w 2019 pierwsze objawy - neutrofile 14% makrofagi 56% - to już była astma w początkowym stadium - jakbym wcześniej nie miała konia z astmą to raczej na objawy jakie miała nie zwróciłabym uwagi
w 2023 zaostrzenie astmy: neutrofile 55% makrofagi 41% - tu już miałam lekką duszność ale bez wydzieliny

badałam też raz wałacha którego miałam w dzierżawie i miał delikatne objawy a wyszło mu w badaniach neutrofile 69% a makrofagi 25%

zembria   Nowe forum, nowy avatar.
27 marca 2025 10:02
A czy nie będzie tak, że jak koń nie ma objawów od dłuższego czasu, to nie ma stanu zapalnego i stąd taki wynik? No byłoby to logiczne. Jak wróci czynnik powodujący astmę, wróci san zapalny i wyniki się pogorszą. No tak na logikę.
Dokładnie tak. Mocno zależy na co ma koń alergię - zwierzak mojej mamy przez wiele lat w okresie zimowym nie miał żadnych objawów, nawet żadne suple nie były potrzebne do magicznego ozdrowienia. Przychodziła wiosna i pyłki to objawy wracały.
Teraz męczy się całorocznie, ale raz, że wiek i zaostrzenie choroby, a dwa, że zimy to obecnie nie ma, tylko sezon deszczowy 🙄 wcześniej prawdopodobnie część alergenów tłukł zwykły mróz.

Z alergiami jest tak, że jak to jest czynnik, który możesz wykluczyć, to super. Jak to są sosny czy popularne, pospolite trawy to eliminacja jest praktycznie niemożliwa.
keirashara,
Ja właśnie mam jesień zima koń zdrowy, nie podaję nic, wiosna jak się zrobi ciepło to się zaczyna jazda. Jak jeszcze jest zimna i deszczowa wiosna to super, ale jak sucho to od razu pogorszenie.
ewelin_n, - no to u niego też tak było, ale po 15 latach z chorobą jest już gorzej całorocznie. I nie wiem czy to kwestia wieku i zaawansowania choroby, czy właśnie tego, że zimy już nie ma. Jednak ten mróz wiele patogenów wybija, blokuje. Błotko utrzymujące się długo to jest wykluwalnia wszelkiego syfu.
Jeszcze te 6 lat temu w zimie było ok, jak zdrowy koń, a obecnie jest różnie.
pytanie mam może głupie, ale podobno nie ma głupich pytań... Zawsze byłam przekonana, że BAL robi się tylko endoskopowo, a w zeszłym roku usłyszałam, że można zrobić wkłucie bezpośrednio do tchawicy(?) i pobrać płyn do popłuczyn bez endoskopii, czy to prawda?
ash   Sukces jest koloru blond....
27 marca 2025 18:51
Nie mam pojęcia, my robiliśmy BAL z endoskopią.

Sama mam astmę od 30 lat, nie jest to uleczalna choroba ale mam okresy że nie mam żadnych objawów, nie przyjmuje leków itp.
Aktualnie (bo wszystko pyli na co mam alergię) znowu weszłam na leki bo czuje się oddechowo gorzej.
Polecicie jakiegoś weta w okolicach Poznania znającego się na kaszlakach? 😅

Przy okazji w jakiej dawce dawałyście sterydy i leki rozszerzające oskrzela?
27 marca 2025 23:53

Przy okazji w jakiej dawce dawałyście sterydy i leki rozszerzające oskrzela?

julka177,

W dawce ustalonej przez weta prowadzącego.
Nie ryzykowałabym z lekami na własną rękę.
Co koń to inaczej.
julka177, nie z okolic ale polecam 2 specjalistki w tym temacie - dr Biazik i dr Blanka Wysocka. Mam rozpisaną całą kurację jak i ile podawać sterydu (czy to dexa czy equisolon) + wszelkie wykrztuśne i dilaterol ale no właśnie, chyba lepiej skonsultować konia z wetem niż podawać rozpiskę na innego konia bo stan 2 zwierząt może być zupełnie różny.
Dr Biazik jeździ w te okolice regularnie, najlepiej napisać sms, zawsze odpisuje jak ustala trasy. Ja zawsze jak potrzebuję to tak w ciągu miesiąca max mam wizytę.
29 marca 2025 08:16
Co poza odczulaniem można zrobić, a właściwie podawać koniowi z alergią na pyłki, kurz itp.

Czarnuszkę? Zioła?
Koń lekko pokasłuje, ale widzę że już nawet na padoku

Dostaje Yarrowia respiratory olej , dawałam mieszankę Zuzala ale czy są jakieś efekty? No gorzej nie jest mimo ze już pylenie trwa
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
29 marca 2025 13:20
ash, czarnuszka (ale może nie smakować) spirulina, inhalacje, jedzenie na mokro, w miarę możliwości np podlać padok jak jest susza
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się