Pomoc naukowa (zadania, tłumaczenia itp.)

Niewidzialna   Czołowy hodowca Re-Volty
18 kwietnia 2010 15:16
A to:
Pocisk został wystrzelony pionowo w górę z prędkością 10 m/s. Na jaką wysokość pocisk wzleci?

Bo nie wiem czy to dobrze robie..
V=10 m/s[kwadrat]
Energia kinetyczna = W
W=m*g*h                W=1/2 m*V[kwadrat]
          m*g*h = 1/2 m*V [kwadrat]

"m" sie skraca.

h=(50 m[kwadrat]/s[kwadrat]) : (10m/s[kwadrat])
h=5 [m]
odp: pocisk zostal wystrzelony na 5m  gore

niie umiem sie tablica znakow poslugiwac, dlatego taki genialny zapis. mam nadzieje, ze sie zorientujesz o co chodzi  😀
Niewidzialna   Czołowy hodowca Re-Volty
18 kwietnia 2010 15:50
O czyli dobrze mi wyszło 🙂 Zrobiłam to w taki sam sposób jak ty, dzięki :kwiatek:
1. k. o-aminobenzoesowy to kwas karboksylowy, o-nitrotoluen to węglowodór aromatyczny(pochodna benzenu-metylobenzen)
Podobieństwa: Oba związki mają położenie podstawników w pozycji orto, czyli 1 i 2(obok siebie) w pierścieniu aromatycznym.
Różnice: Mają różne podstawniki( NH2 i NO2), a po drugie jeden jest kwasem i ma grupę funkcyjną -COOH, a drugi jest obojętny i ma podstawnik metylowy -CH3. W sumie nic więcej w budowie cząsteczki ich nie rożni.

2.
       1. octan ołowiu(II): B wykrywanie siarki w białku(metoda cysteinowa, powstaje czarny osad PbS), C denaturacja białka(jedna z metod
          polega na denaturacji bałek za pomocą metali ciężkich)
       2. chlorek amonu: A wysalanie białka z roztworu
       3. zasada potasowa: D wykrywanie azotu w białku
       4. promieniowanie: C denaturacja

E reakcja ksantoproteinowa być może tu można dać promieniowanie, ale znalazłam to na jakiejś mało wiarygodnej stronie, w książkach nic o tym nie mam, ani w notatkach ze studiów.

3.
Seryna

HO-CH2-CH-COO-
            |
              NH3+
(- i + są u góry 😉 )

NH3+ to kwas wg Bronsteda

II ok. 6 ponieważ jest to aminokwas obojętny, najwięcej będzie jonów obojnaczych w roztworze najbardziej zbliżonym to obojętnego, czyli o pH=7

4.
a) prawda
b)prawda, bo to reakcja biuretowa i zarówno białka jak i mocznik jej ulegają
c) fałsz, owszem są to związki o właściwosciach zasadowych, ale to nie znaczy że każdy z nich moze być protonobiorcą
d) fałsz, sól amonowa tak, ale nie aminowa.

5. Metanoamina chyba chodzi Ci o aminometan, a metyloamine(metanoamina to zła nazwa😉 ) reaguje z kwasem propanowym, jest to jej główna reakcja w której powstaje wiązanie peptydowe.

H
                                                   |
  CH3-NH2 + CH3-CH2-COOH --> CH3-N-O=C-CH2-CH3 +H2O

Raczej dobrze to wszystko jest, przynajmniej robione wg notatek studenckich z chemii na egzamin :p
Help!
Muszę zrobić wykres dotyczący wieku. Wyniki chcę zamieścić w %. I nie umiem  😡 W sensie jak wpisuję liczby procentowo, to się kolumny nie pokazują (np.2,5), ale jak wpiszę np. 2 to się ukazują. Pomocy, jak to zrobić?  🙇
darolga   L'amore è cieco
18 kwietnia 2010 20:35
Horsiaa - geniuszu, tyłek mi ratujesz, postokroć dzięki!  🙇 🙇 🙇 Jak mogę się odwdzięczyć?  :kwiatek:
Jak zdajesz chem na maturze to się dobrze jej naucz 😎 bo w tym roku mogą Wam dowalić, że się nie pozbieracie. Moja z tamtego roku była bajecznie prosta 😁 więc w tym roku może nie być tak kolorowo, przy chemii się akurat sprawdzało, że raz jest prosta a raz nie wiadomo skąd pytania wytrzasneli. W ogóle niektóre pytania które dałaś nie wydaje mi się, żeby były z poziomu maturalnego, bo ja miałam to dopiero na studiach i to na biochemii, a nie chemii. Nie wiem, może program organicznej się rozszerzył w tym roku. Jakbyś jeszcze miała jakieś pytania to pisz na pw żeby nie zaśmiecać wątku 😉
darolga   L'amore è cieco
19 kwietnia 2010 05:32
To są pytania naszego cudownego profesora :P wszyscy, ktorzy z nim mieli mówią potem, że matura jest przy tym banalnie prosta...
I to jak na razie są niby te "prościutkie" rzeczy, w środę ma nam dowalić rozszerzenie  😵

Też tak czuję, że w tym roku chemia będzie straszna... 🙁

Dziękuję Ci raz jeszcze!  :kwiatek:
Horsiaa, oni teraz robią coraz prostszą, bo poziom coraz niższy...

darolga,
nie martw się, myślę, że Wam za tą cudowną obowiązkową matmę odpuszczą trochę z innymi przedmiotami i nie dadzą kosmosu, zwłaszcza, że w tamtym roku mimo prostych w miare matur wyniki nie były zadowalające...🙂

A tak w ogóle, czy są gdzieś matury próbne NORMALNE, nie opernowskie z odpowiedziami??

Potrzebuje chemii i biologii rozszerzonej. :kwiatek:
daj meila na PW to Ci wyśle, bo mam chyba wszystkie matury od 2002 roku uzbierane.

edit. jednak wrzucę na sendspac'a bo to duży plik wyszedł  😁

http://www.sendspace.com/file/jmxour
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
19 kwietnia 2010 16:49
Czy ktoś orientuje sie w 2 prawie kirchoffa i może mi zrobić te 2 zadanka?
http://fizyka.org/?zadania,20,2
http://fizyka.org/?zadania,20,7
Nalle   Klapiasty & Mała Cholera
19 kwietnia 2010 17:44
Horsiaa, oni teraz robią coraz prostszą, bo poziom coraz niższy...

Ja myślę, że poziom jest coraz niższy, ponieważ coraz mniej się wymaga...

Ale faktem niezaprzeczalnym jest, że jest źle. A na uczelnie wyższe już w tym roczniku będą brali ludzi w zasadzie z łapanki, bo na to się dodatkowo niż demograficzny nakłada.
Czy ktoś orientuje sie w 2 prawie kirchoffa i może mi zrobić te 2 zadanka?
http://fizyka.org/?zadania,20,2
http://fizyka.org/?zadania,20,7

zad 2:

Masz trzy "oczka" - robisz równanie Kirchoffa dla jednego z nich:

SEM - Ir + SEM - Ir + SEM - Ir - IR = 0
6V - I * (3 ohmy) + 6V - I * (3 ohmy) +6V - I * (3 ohmy) - I *(5 ohmów) = 0
rozwiązujesz i wychodzi, że
I = 0,875 A

7 jeszcze robię ( w sumie pisałaś dawno, ale jakby co, to będzie 🙂 )

No to 7:

P=IU
I=U/R
P=(U*U)/R
U=const
P jest odwrotnie proporcjonalne do R -> największa moc wydzieli się na R4

Jeżeli będziecie robili na lekcji, to napisz czy dobrze zrobiłam - akurat powtarzam prąd przed maturą ^^
Mam przygotować słówka i zwroty dotyczące zdrowego trybu życia (jedzenie, aktywności wszelkiego rodzaju) na język niemiecki. Chodzę do klasy z rozszerzeniem angielskim i niemieckim, ale niestety z niemieckiego jestem kompletny antytalent. Powymyślałam tyle ile się dało w oparciu o słownik, ale wiadomo jak to w każdym języku bywa - są zwroty stosowane kompletnie nie słownikowo 😉 Bardzo proszę o pomoc  :kwiatek:
Hosiaa,
źle się wyraziłam, bo nie dopisałam roku heheh ;P

Potrzebuje konkretnie z tego roku 2010 próbną chemię i biologie, ale nie opernowska
pytania i odpowiedzi

Mnie śmieszy jak wiele osób twierdzi, że matury zmieniają się co roku i raz są trudne raz łatwiejsze, tak na przemian, dla mnie to nie prawda..
Robiłam wszystkie matury z chemii i z biologii każdego roku przed zdawaniem swojej i dla mnie poziom jest ten sam, tylko różny dobór pytań:]
Mam prośbę. Otóż też mam problem z niemieckim. Napisałam tekst, ale że nie jestem bosem z tego języka, to mam pewnie milion błędów. Czy ktoś mógłby sprawdzić i poprawić ten tekst?
[prosze sie nie śmiać, jak porobiłam strasznie głupie błędy 😡] ;P

"Was kann ich für die Welt tun?"
Meine Familie und ich leben sehr ökologisch. Ich mache viel für die Welt tun. Ich spare Energie (immer mache ich Licht aus, wenn ich verlasse eines Raumes). Wenn putze ich die Zähne, ich stelle immer das Wasser ab. Alles  Müll werfe ich zum special Mülleimer (für Glas, Platik, Papier). Ist heiβt Mülltrennung. Wenn gehe ich zum Shop ökologisch Tüten benutzen. Also benutze ich keine Plastiktüten, weil es Umwelt vernichten ist. Bei mir zu Hause spart man Wasser, Strom – einfach alles Mögliche. Ökologie ist unsere Zukunft, denn wir müssen für ihre schützen und sich kümmern.

Co prawda tytuł nie do końca odpowiada całemu tekstowi, ale olejmy to  😉
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
20 kwietnia 2010 21:02
android, tekst na pale. szyk, sklania, odmiana, praktycznie nie ma nic dobrze napisanego. pierwsze zdanie mozesz zostawic tylko, ale ökologisch zmien na umweltbewusst, lepiej brzmi.
haha  🤣 tak myslalam...nie ma to jak talent. ale trudno musze to oddac 🙄
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
21 kwietnia 2010 18:22
Kochane, utknęłam przy jednym zadaniu z chemii, ktoś pomoże?
W 150 cm3 roztworu znajduje się 50g chlorku wapnia (CaCl2). Obliczyć stężenie molowe roztworu.
Hosiaa,
źle się wyraziłam, bo nie dopisałam roku heheh ;P

Potrzebuje konkretnie z tego roku 2010 próbną chemię i biologie, ale nie opernowska
pytania i odpowiedzi

Mnie śmieszy jak wiele osób twierdzi, że matury zmieniają się co roku i raz są trudne raz łatwiejsze, tak na przemian, dla mnie to nie prawda..
Robiłam wszystkie matury z chemii i z biologii każdego roku przed zdawaniem swojej i dla mnie poziom jest ten sam, tylko różny dobór pytań:]

poziom trudności dla różnych osób jest inny bo raz np dadzą więcej elektrochemii, raz kinetyki, raz organicznej, raz czegoś tam. I ja, która z kinetyką się nie lubiłam i omijałam, matury z nią uważałam za trudne dla siebie:p dla kogoś innego akurat ta moze byc łatwa, a cos innego mu nie odpowiada. A co roku czegoś jest troszke więcej niż innych rzeczy. I poziom trudności polega właśnie na tym.

Zu, oblicz n(liczbę moli). Najpierw oblicz masę molową na podstawie układu, podziel przez nią podaną masę. n=m/M Wyjdzie Ci liczba moli. Podstaw reszte do wzoru Cm=n/V tylko 150 cm3 zamień na dm3 przed podstawieniem. I tyle.
Zu   You`ll ride my rainbow in the sky
21 kwietnia 2010 20:15
Horsiaa  dziękuję!  :kwiatek:
Dokładnie, ale mnie śmieszy jak ktoś mówi, że co roku się poziom zmienia, raz prosty raz trudny:]
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
23 kwietnia 2010 12:20
HELP!

istnieje w języku polskim odpowidnik 'legal reseach skills'? mi nic nie przychodzi do głowy

(tłumaczenie z angielskiego na polski jest cholernie trudne  🤔 nie znam polskich słów i zwrotów, najchętniej bym zostawiła tekst po angielsku, bo po poslku brzmi bez sensu)
Lotnaa   I'm lovin it! :)
23 kwietnia 2010 16:56
Edytka, mnie nawet dobrego odpowiednika "research" brakuje, a co dopiero całości  😉
23 kwietnia 2010 17:07
a ja takich kwiatków mam kilkanaście  🤣 google wymyśliło 'prawnych umiejętności badawczych' (🤔wirek🙂, ale to nijak ma się do wersji oryginalnej.

zaczynam podziwiać tłumaczy, bo znalezienie polskich odpowiedników to nie lada wyczyn.
Edytka,a opisowo byś umiała napisać, o co chodzi? Spójrz tu (http://en.wikipedia.org/wiki/Legal_research) i spróbuj (może przy pomocy jakiegoś revoltowego prawnika) znaleźć odpowiednik (jeśli kontekst prawniczy). Niektóre uczelnie mają "to coś" w programie - tylko kłopot ze znalezieniem spolszczonego opisu... Może to są czynności wstępne, badanie sprawy, zbieranie danych? Może "badania i analizy"? Prawne? W każdym razie dałabym nazwę w oryginale i w nawiasie próbę tłumaczenia. Zwłaszcza, że to się b. często powtarza na polskich stronach w wersji angielskiej.
23 kwietnia 2010 19:40
Teo, dzięki wielkie  :kwiatek:
rzeczywiście najlepiej będzie jak wrzucę to po angielsku z polskim opisem.
Powtarzam właśnie matmę przed egzaminami, i zatrzymałam się na teoretycznie banalnym zadaniu:
Oblicz, o ile wzrosła liczba ludności polski w 2001 r. wiedząc, że w Polsce żyło wówczas 38 641 000 ludzi, a wskaźnik przyrostu naturalnego wynosił 0,1 ‰.
Miałam zupełnie inny pomysł na to zadanie, no ale spojrzałam do odpowiedzi, i nie rozumiem NIC.
Czy znalazłby się ktoś, kto byłby w stanie ułożyć do tego proporcję, i wytłumaczyć, dlaczego taka a nie inna ?
Ładnie proszę  :kwiatek:

I ewentualnie jakby komuś się chciało:
Oblicz współrzędne geograficzne miejscowości A, w której 22 czerwca Słońce górowało po południowej stronie nieba na wysokości 64°9', wiedząc, że w Londynie była wówczas godzina 10:40 i 8 sek czasu słonecznego.

napisać dlaczego rozwiązanie drugiej części zadania (długość geogr. bo szerokość policzyłam) jest takie:
Różnica czasu słonecznego = 1h 19 min 52 sek
1h - 15°
19 min = 3 min + 16 min
1° - 4 min
4° - 16 min
15°+4° = 19°
3 min = 180 s
[180+52]:4 = 58'
15°+4°+58' = 19°58'

będę bardzo, bardzo wdzięczna, za wszelkie wskazówki.  :kwiatek:
24 kwietnia 2010 22:59
jeszcze jedno
leadership skills to bedzie umiejętność bycia liderem? umiejętność przewodzenia grupie? umiejętność kierowania grupą?
a może mamy jakiś fajny polski odpowiednik tego wyrażenia?
Zdolności przywódcze.

P.S.
Spytałam pewną prawniczkę o to legal research. Napisała: "Wydaje mi się, że najbardziej trafnym (choć niestety długim) odpowiednikiem jest "wyszukiwanie (informacji) w bazach prawniczych (jak np. lex omega, lex polonica maxima)". Czyli tak, jak zwykły research, tyle że pod kątem odpowiedzi na jakieś pytanie prawne."
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się