na pomoc Talentowi
ja czuje ,że wkrótce będziesz posiadała Talenta
katja wspieram ciebie a i ta strona
ciach
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnpmod.gif[/img] Ciagla reklama strony www.
wątek zamknięty
nie wiem, które są te bogatsze. Ja znam tylko te warmińsko - mazurskie. No u nas są stajnie o różnym standarcie. Niektóre by pomogły bo ich stac na leczenie koni, a niektóre klepią biede i ledwo co ciągną. Myślę że podobnie jest w poznańskim. Jak jesteś z tamtych terenów i znasz stadniny to może byś popytała jak katja nam dostarczy informacje o koniach?
wątek zamknięty
To ośrodek,który żywcem spalił Twoją własność i nie do końca pewne czy ubezpieczył- jeszcze oczekuje pomocy od poszkodowanych?
Na głowie to postawione wszystko. Albo są jakieś kuliy sprawy,o jakich nie piszecie ?
Jeśli są -zamilknę.
Spontaneous combustion to chyba nie było?
Jakaś przyczyna będzie wykazana .
wątek zamknięty
mała iskierka- ale o czym ty mówisz?! Przeczytałaś opis koni w pierwszym poście tego wątku? Sama mówisz o stajniach "poznańskich", że możesz je obdzwonić- po czym piszesz że ich nie znasz.
Katja wyraźnie napisała, że stać ją na utrzymanie konia, na leczenie, tylko nie ma w tej chwili "luźnych" 10 000 do wyłożenia na raz.
wątek zamknięty
Niestety znam rzeczywistosc na tyle dobrze , zeby nie wierzyc w to ze jakas szkolka je kupi.Choc mam nadzieje ze trafia ok.
Tym bardziej do lekkiej rekreacji. W szkolce kon musi na siebie zarabiac czyli byc zdrowy i w pelni dyspozycyjny, bo ciezko pracuje. Koni za grosze jest w wlkp. multum.Sama mam 2 super konie w stajni na sprzedaz po 2, 3 tys , ktore od pol roku ida na rzez.Jak na razie codziennie ciesza moje oczy i maja sie baaardzo dobrze.
wątek zamknięty
no ok talent będzie uratowany. A co z innymi mają iśc na rzeź? Opisany został tylko Bianco. NIe znam stajni, ale moge poszukac w necie i zadzwonic co za problem spytac nie zaszkodzi a tu sie liczy życie koni!
wątek zamknięty
armaquesse
jak te konie sie utrzymają do kwietnia/maja to daj znac. Nie możemy kupic koni bo kończymy swoją stajnie, ale może na wiosne sie uda.
wątek zamknięty
fantastycznie, ze interesujecie sie tez reszta!!! poprostu reweacja!! ja pisalam o talencie, bo jemu moge zapewnic dom, natmoiast sa tez inne konisie, wlasnie je opisywalam na pw🙂 gdyby ktos bylk nimi zainteresowany prosze dac znac, tak w skrocie, 3lteni walach, 2letni ogierek, 5 lketni walach bianco, jak sie okazalo podalam wczesniej bledna informacje bo mi taka udzielono, - maluchy tez nie sa zdrowe.
wątek zamknięty
wychodzi na to ze ten koles ma same chore konie 🤔
mała iskierka kim Ty jestes?? gubisz sie sama w swoich zeznaniach 👀
elegance1 zaczynają mnie drażnić Twoje spamy.... 🤬 daruj sobie wstawianie linku do stronki w kazdej wypowiedzi i w każdym wątku o potrzebujących koniach 🤬
wątek zamknięty
no ale w czym się gubie.
Moi znajomi budują stajnie na mazurach, trzymamy tam 2 konie. Ja studiuje w Krk, dzierżawie konia w KKJK.
Jeśli chodzi o konie które mają iśc na rzeź nie wiem czego się czepiacie
co wam szkodzi zadzwonic do stajni i zapytac a może wezmą.
Jeśli chodzi o talenta to nie wiedziałam czy Katja ma warunki wiec napisałam, okazuje się ze ma warunki wiec jest ok
Jest tak jak napisałam w niczym sie nie gubie
wątek zamknięty
[quote author=mała iskierka link=topic=13429.msg414013#msg414013 date=1261579790]
a nóż wezmą.
[/quote]
A nuż i widelec.
Nie wytrzymałam. 😡
wątek zamknięty
jak szukacie koni które niedługo skończą życie to
dużo bliżej jest rzeźnia w Słomnikach, wiem że zbilaża się wielka orkierstra świątecznego szaleństwa,
ale powiem jescze raz: każda rzeźnia zabije tylko tyle ile potrzebuje, nie konik x to konik y
kazdsy hadlarz z włoch kupuje tyle koni ile potrzebuje
nie konik a to konik b
wiec przestańcie krecic temat ze zbieraniem niewiarygodnyvh sum dla drobnego poznańskiego cwaniaczka, co chce zarobić na nieszczesciu innych
bo on za to kupi kolejne konie
wątek zamknięty
no jaaaaa musicie sie czepiac szczegółów... ehh...zmieniłam
wątek zamknięty
niestety zgadzam sie z Pawłem 🙁
mała iskierka zachowuj sie to miejsce publiczne 🤔
wątek zamknięty
no ejjj bo mnie denerwuje takie coś kiedy ktos chce pomóc a tutaj błędy ortograficzne wypominają
wątek zamknięty
pawel- jakby bylo czytane to co pisalam to takich wypowiedzi by nie bylo.
wątek zamknięty
Katja
trudno teraz z Wami polemizować, bo za Toba są ból i łzy,
z zalu człowiek robi rzeczy szalone,
a skoro piszesz o tym pupblicznie i zapraszasz do szaleństwa na forum, to inni mają prawo powiedzieć jakie jest ich zdanie,
ale fakty są takie że zeźnia nie zabija koni na żyuczenie Pana X czy Y, bo za takie zabicie musiał by dopłacic,
żeźźnia zabija konie w ilości jakiej ma zbyt ,
moze zamiast obdzwaniać stajnie w okolicy obdzwoń rzeźnie i powiedz że odkupisz tego konia za 3 500, sam go za stodoła gośc nie zabije i nie zje na świeta,
chyba że koń wart jest tyle
mas zwuniki tych badań?
rozmawiałas z lekarzem ?
wątek zamknięty
mi chodzi o ten kawałek wypowiedzi
,, ale powiem jescze raz: każda rzeźnia zabije tylko tyle ile potrzebuje, nie konik x to konik y
kazdsy hadlarz z włoch kupuje tyle koni ile potrzebuje
nie konik a to konik b"
mała iskierka wybacz ale pisaniem na forum nie pomozesz, chcesz pomoc to zrob to o czym mowisz...zobaczymy jak szybko realia sprowadza Cie na ziemie niestety 🙁
wątek zamknięty
Słuchajcie, proszę, dajcie Katji spokoj. Tyle razy był wałkowane, czy warto ratować konie przed rzeźnią zy złymi właścielami czy innymi przeciwnościami losu. I co z tego wynikło? Nic. Ta sytuacja jest naprawdę wyjątkowa. Podziwiam Katję, że po tym, co przeszła, ma serce, żeby chcieć anagażowac sie w jakiegos konia, w dodatku chorego. Ja od niedzieli – będąc zaledwie biernym obserwatorem/czytającym – nie potrafię znależć w sobie odwagi, żeby pójść do stajni i spojrzeć na konie (również moje). Podziwiam Katję, że znalazła sposób na radzenie sobie z tragedią. Podziwiam Katję, że odważyła się o tym napisać, wiedząc, jak często krytykuje się takie akcje.
Paweł, Izkadul i inni – dacie się przekonać?
Jak nie chcecie jej pomóc, nie pomagajcie, ale uszanujcie to, co sie stało i przynajmniej powstrzymajcie się od komentarzy. Macie inne zdanie na ten temat – O.K., każdy ma to prawo. Ale czy koniecznie teraz musicie swoje racje głosić? Powtórzę: ta sytuacja jest wyjątkowa.
Bardzo bym chciała przeczytać, że inni dotknięci tą tragedią też znaleźli coś, co im pomoże przetrwać i pójść dalej. Kamiloko, wiem, że Ci ciężko, ale próbuj ....
wątek zamknięty
[quote author=mała iskierka link=topic=13429.msg414013#msg414013 date=1261579790]
no ale w czym się gubie.
Moi znajomi budują stajnie na mazurach, trzymamy tam 2 konie. Ja studiuje w Krk, dzierżawie konia w KKJK.
...
Jest tak jak napisałam w niczym sie nie gubie
[/quote]
Z ciekawości;którego konia dzierżawisz w KKJK??
wątek zamknięty
trusia ... pięknie powiedziane! Mam nadzieję, że dotrze też do innych.
Ja nie mogę powiedzieć, że rozumiem to, co czuje Katja i reszta osób, które straciły swoje konie w tym pożarze, bo nigdy nie doświadczyłam takiego bólu. Mogę sobie to jedynie trochę wyobrazić, bo łzy miałam w oczach, jak czytałam o tej tragedii, jak czytałam to, co pisały dziewczyny wspominając swoje pociechy.
Zdaję sobie jednak sprawę z tego, jak ważnym teraz koniem dla Katji jest Talent ... W końcu jest bratem jej zmarłego konia i nie dziwię się dziewczynie, że tak bardzo chce go odkupić.
I prawda jest taka, że jeśli ktoś chce, to pomoże. Nikt nie będzie nikogo z tego rozliczał. Ale na litość boską dajcie dziewczynie choć garstkę wiary i nadziei po tych ostatnich wydarzeniach, jakie ją doświadczyły ...
wątek zamknięty
Tania, 😁
Ma warunki, ma z czego utrzymać to po co woła o zbiórkę? Jeśli ma warunki to i powinna mieć z czego utrzymać tego konia.
Oj za dużo wątpliwości i mętnych informacji.
wątek zamknięty
Zairka , już zrobiłam co miałam zrobic teraz trzeba tylko czekac
Bede dzierżawic od stycznia Orlika
wątek zamknięty
pisałam juz wiele razy ze bardzo współczuje dziewczynom i nawet nie próbuje sobie wyobrazić tragedii jaka je dotknęła...
jestem całym sercem i niejedną wylaną łzą z całą Botoją
ale przekonać do pomysłu Katji sie nie dam i juz
życze jej dużo siły i wytrwałości bo po tragedii napewno jej ciężko i pewnie nowy koń choć trochę wypełniłby pustkę po utraconym czworonogu ale no właśnie jest kilka ale...
czemu napędzać biznes facetowi żerującemu na ludzkich uczuciach?
toż 10 tys to naprawde KUPA KASY za chorego surowego konia- i nie wierze ze z ceny sie nie da zejść ( rzeźnia za 10 tys to ma przynajmniej 5 koni )
jeśli nawet ma być ten i nie żaden inny to czemu za pieniądze zebrane od dobrych ludzi??
stac cie na konia - kupuj, nie stać cie -niestety - takie życie
mnie też nie stać wiec nie mam no chyba ze mogę podac numer konta i Volta kupi mi konia pod choinkę
na pensjonat może jakoś zarobie
przepraszam ze to brzmi tak brutalnie ale ŻYCIE JEST BRUTALNE
WIEC NIESTETY PRZEKONAĆ SIE NIE DAM...
wątek zamknięty
Izkaduł, nie zrozumieliśmy się. Nie chodziło mi, żeby przekonywać kogolwiek do pomysłu Katji, ale do tego, żeby powstrzymać się od uwag na temat ceny konia, i co za te same pieniądze można mieć, i o napędzaniu biznesu, itd.
Każdy ma swój rozum i sam oceni, czy i w jakim stopniu chce się w to angażować. Ani Ty, ani nikt inny nie musi dawać pieniędzy. Ale każdy może zrobić przynajmniej minimum: odpuścić sobie pouczanie - tu i teraz. Czy to takie trudne? Z jednej strony mówimy o współczuciu, a z drugiej nie stać nas na wysiłek darowania sobie cierpkich uwag? Tego dotyczyła moja prośba. Kropka.
wątek zamknięty
a ja bym prosila, zeby nazywac rzecz po imieniu
to nie jest ratowanie konia
to jest ratowanie pograzonej w zalu dziewczyny
na fundacje najazd jest, ze 3 konie za 5,7tys kupuje, a kobitke glaszcze sie po glowie, ze ratuje 1 konia za 10tys
dlatego wlasnie prosze - nie piszcie o ratowaniu konia. coraz wiecej osob jest negatywnie nastawionych do organizacji - miedzy innymi przez podobne akcje
wątek zamknięty
izkadul ... no oby Ciebie w życiu taka tragedia dziewczyno nie spotkała ... ojjj żeby ...
Twoja wypowiedź przyjęła szokujący dla mnie ton. Oczywiście to Twoje zdanie i tego się trzymajmy.
Całe szczęście więcej jest tych osób, które chcą pomóc dziewczynie w tej trudnej sytuacji.
I tu nie chodzi o to, że Katja ma takie widzimisię i chce uzbierać pieniądze, bo nie ma i sobie kupić konika.
DZIEWCZYNA STRACIŁA W NIEDZIELĘ W POŻARZE SWOJEGO KONIA! (nie zapominając rzecz jasna o właścicielach pozostałych koni) Czy o tym już nikt nie myśli? Nikt nie stawia się w jej sytuacji, co by zrobił? Nikt nie może choć trochę sobie wyobrazić jak się ta biedna dziewczyna musi teraz czuć? Nie wiem co jest w tym dziwnego, że jest jej ciężko i prosi nas o pomoc. Dla mnie, jako dla osoby wrażliwej i na pewno przeogromnie współczującej nie ma w tym nic dziwnego.
Doprawdy przeraża mnie podejście niektórych tu zgromadzonych osób ... Nic, tylko pogratulować poczucia dobrego smaku i taktu ... 🙁
wątek zamknięty
nie piszę tu odnosnie przykąłdu konia talenta, bo to jest w jaskis sposób szczególny przypadek,
ale dla mnie wszystkie te akcje z wykupywaniem chorym, biednych koni to prowadzą do tego że ceny koni będa nastepujace
1. Cena konia zdrowego, zadbanego, werkowanego - X PLN
2. Cena którego właściciel predzej będziee jadł chleb ze śmietnika niż odda go do zeźni : X - 50 %
3. Cena konia zdrowego, zadbanego, werkowanego, któego własciciel odda do rzeźni : x + 40 %
4. Cena konia zdrowego, któego własciciel odda do rzeźni, a do tego jest zabiedzony : x + 60 %
5. Cena konia , któego własciciel odda do rzeźni, jest zabiedzony i chory : x+ 100 %
6. Cena konia jw ale jescze bitego i okaleczonego : x + 200 %
czyli prosty sposób na biznez : kupować konie punkt 1 i sprzedać w stanie - punkt 6
ratowanie koni powinno polegać na zabieraniu ich złym włąścicielom a nie na kupowaniu ich po zawyżonych cenach,
wątek zamknięty
1. koń ma iść na rzeź
2. Katja chce konia wykupić bo go zna i ma do niego sentyment
Kto chce to pomoże.
Nie rozumie w czym gorszy jest ten koń, od tych, które ty chcesz wykupić.
Chyba trzeba by go trochę oskalpować i wysłać do rzeźnika, żeby zasłużył na uratowanie.
Nigdy nie dawałam kasy na wykup koni i nie będę dawała bo konie są i będą sprzedawane na rzeź. Zgadzam się z tym co pisze Paweł w 100 %, ale fakty są takie że rzeźnia nie zabija koni na życzenie Pana X czy Y, bo za takie zabicie musiał by dopłacić,
żeźźnia zabija konie w ilości jakiej ma zbyt
ale słowa osoby, która zajmuje się wykupem koni z rzeźni to nie jest ratowanie konia
to jest ratowanie pograzonej w zalu dziewczyny
są nie na miejscu.
najwidoczniej ten w oczach pani nie zasłużył na życie
3. na fundacje jest najazd bo
np. kupują konie, które przeważnie nadają się do uśpienia i ratują za wszelką cenę tylko po to żeby zbijać kasę od sponsorów (im gorzej wyglądający koń tym lepsza kasa)
Życzę powodzenia Katji i trzymam kciuki.
Pozdrawiam
wątek zamknięty
nawet jesli jest to w pewien sposob tez "ratowanie pograzonej w zalu dziewczyny" to co w tym zlego? Jestesmy ludzmi, czasem nie zaszkodzi pomoc tez troche czlowiekowi, nie tylko zwierzakom.
kto chce pomoze jak juz kilka osob napisalo, kto nie chce - nie pomoze i jest ok, taka kolej rzeczy przeciez
Katja - a tak z ciekawosci, gdzie planujesz wstawic Talenta jesli go wykupisz? Jak juz mowilam, masz u mnie czaprak i jak bede miala co, to przesle jakis grosz, wiec ciekawa jestem gdzie ewentualnie bede mogla odwiedzic re-voltowego konia ;-)
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.