Mój też, ja też napisałam o łopatkach i siodle 😉
Zastanawia mnie jeden fakt. Jak się ludziom udaje taki efekt uzyskać, że siodło na łopatkach? Mnie się to nigdy nie udało (chyba, nie wiem jak w początkach przygody jeździeckiej), robiłam praktyki w stajni sportowej, pomagałam w treningu, pare lat spędziłam na wyścigach (tu to nie ma co patrzeć, bo siodła inne, ale wydaje mi się, że na łopatkach nie leżały, w dosłownym tego słowa znaczeniu, bo tybinki mocno wysunięte) i w sportowej stajni nigdy nie było zastrzeżeń co do siodłania (no czasem ciut za daleko siodło było, ale nigdy za bardzo do przodu). To efekt tego, że po przesunięciu na kłąb nie zostało zsunięte w odpowiednie miejsce? Ale wtedy chyba i popręg by jakoś kosmicznie leżał?
wątek zamknięty
ja też tego nie ogarniam, przecież siodła powinny naturalnie znaleźć się na właściwym miejscu, więc chyba trzeba trochę wysiłku włożyć w to, żeby wylądowało na szyi.
wątek zamknięty
...albo zapomnieć je przesunąć po zarzuceniu na grzbiet 🙄 ...i tu lecytyna się kłania 😵
wątek zamknięty
no dobra, ale żeby aż tak wysoko zakładać? przecież koń ledwie może podnieść szyję :/
wątek zamknięty
a ja Wam powiem skąd ten problem
SZKÓŁKI JEZDZIECKIE i masa bzdurnej pseudoliteratury uczącej ze siodlo ma leżec tak, zeby popreg byl trzy palce od "pachy" konia. wiec zgodnie z ta bzdurną poradą siodłają konia nie na czuja, żeby siodlo leżalo porządnie, tylko wlasnie trzy palce od pachy.
poza tym w szkolkach czesto każą tak siodłać, żeby"nie oklepał i nie odbił koniowi nerek poczatkujacy" wiec z dwojga zlego woleli, żeby siodlac bardziej na lopatkach, a potem kolejne pokolenia tak sie uczyly i nikt nie wie wlasciwie, dlaczego tak robią, wiec powstal wytlumaczajacy wszystko mit trzech palców.
wątek zamknięty
jaka cwana, moderuje komentarze, ciekawe, czy zaakceptuje mój o zdjęciu siodła z łopatek...
Było jeszcze jedno zdjęcie, tylko nie dotyczyło to konia, tylko jej postawy. Miała tak palce w bok, że napisałam jej komenatrz "palce! : )" a ona nie zaakceptowała, to napisałam jej "krytyki się boisz?" też nie akceptowała ; /
edit:
http://www.photoblog.pl/kariczowa/90069854/dawno-dawno.html
wątek zamknięty
Na jednym i drugim zdjęciu bardzo "ładnie" widać napięcie mięśni grzbietu 🙄
wątek zamknięty
cii nie znasz się, to sa artystyyyczne wizje😀
wątek zamknięty
Jak to było do mnie, to owszem, pewnie się nie znam ... 😎
wątek zamknięty
Co do siodła na łopatkach uwierzcie ze sie da : D
Ja np walczę z tym od pół roku i nawet podogonie nie pomaga o.O Na koniec jazdy siodło i tak jest na szyji konia ... moze nie tak jak na tamtym zdjęciu ale niestety blokuje jej ruch ; /
Wiec czasami nawet jak ktoś wie jak konia siodłać to chcąc nie chcąc osiąga efekt siodła na łopatkach : P
Oczywiście nie mówie tu o tym zdjęciu bo tu ewidentnie koń jest źle osiodłany : )
wątek zamknięty
[quote author=calore link=topic=1320.msg1140736#msg1140736 date=1316969606]
jaka cwana, moderuje komentarze, ciekawe, czy zaakceptuje mój o zdjęciu siodła z łopatek...
Było jeszcze jedno zdjęcie, tylko nie dotyczyło to konia, tylko jej postawy. Miała tak palce w bok, że napisałam jej komenatrz "palce! : )" a ona nie zaakceptowała, to napisałam jej "krytyki się boisz?" też nie akceptowała ; /
edit:
http://www.photoblog.pl/kariczowa/90069854/dawno-dawno.html[/quote]
Jeden chłopak jechał z takimi palcami na odznace brązowej i jeszcze sie strasznie kładł w półsiadzie, piete miał gdzieś w chmurach, strzemiona na pietach i ... zdał .
wątek zamknięty
Był może ten filimik ?
Krew mnie zalewa jak takie osoby mają do czynienia z końmi ...
wątek zamknięty
A mnie zastanawia czy nad takimi dziećmi nikt kontroli nie ma ; / Jakiś instruktor , stajenny ? Potem jest szok ze nagle koń jest wredny i gryzie każdego ; /
wątek zamknięty
calore : widziałam to już kiedyś ... zastanawiam sie co ci ludzie mają w głowie ; / Koń sie wystraszy , wpadnie na auto i będzie tragedia. Okropnie nieodpowiedzialne
wątek zamknięty
hszonszcz: co w tym ojej ?
wątek zamknięty
Nigna, no bo, ten biedny koń był przywiązany do drzewa ... Nieodpowiedzialność ludzi nie zna granic!
wątek zamknięty
no ja mam nadzieję, że zsiadła jeszcze przed wejściem do przyczepy...
http://www.photoblog.pl/analop/104265860/monia-i-zenit.htmluh oh, znowu Analop. nie pojmuję tego.
wątek zamknięty
Facella : wątpie żeby ona do przyczepy weszła ; ) Może chciała po prostu pokazać koniowi że przyczepa nie gryzie : D
wątek zamknięty
http://www.photoblog.pl/kariczowa/101348589
Tu to nawet napierśnik "mówi", żeby cofnęła siodło 😂
wątek zamknięty
facet ma fantazje 😁
cudowne kolorki 😜
wątek zamknięty
abiciezwabi, nie każdy FACET farbuje tak włosy ;p
nie wiem czy było 😀
wątek zamknięty